Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
«My Coast»: Χιλιάδες καταγγελίες για αυθαιρεσίες σε παραλίες - Ένα «καυτό» καλοκαίρι ξεκίνησε

«My Coast»: Χιλιάδες καταγγελίες για αυθαιρεσίες σε παραλίες – Ένα «καυτό» καλοκαίρι ξεκίνησε

Με την εφαρμογή «My Coast» και drones ρίχνεται στη μάχη των ελέγχων ο κρατικός μηχανισμός. Τα θολά σημεία, η υποστελέχωση των υπηρεσιών και τα πρώτα δείγματα καταπατήσεων παραλιών.

Οι παράνομες ξαπλώστρες στην παραλία της Αγίας Μαρίνας στη Ρόδο που απασχόλησαν την επικαιρότητα στις αρχές του μήνα ήταν τα… προεόρτια. Πάνω από 2.500 καταγγελίες  υπέρβασης παραχωρήσεων ή αυθαίρετης κατάληψης αιγιαλού από 50.000 πολίτες που έχουν κατεβάσει την εφαρμογή «My Coast» έχουν φτάσει στις αρμόδιες αρχές που καλούνται να τις ελέγξουν εξονυχιστικά και να παρέμβουν όπου κριθεί σκόπιμο.

Πρωταθλήτριες αναδεικνύονται Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Χαλκιδική με τις κατά τόπους αρμόδιες κτηματικές υπηρεσίες να «τρέχουν και να μην φτάνουν» έχοντας να αντιμετωπίσουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού.

Ξεκίνησαν στην Χαλκιδική οι έλεγχοι με χρήση drones

Η επιβεβαίωση των καταγγελιών ήρθε από τα πλέον επίσημα χείλη, τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Όμηρο Τσάπαλο, που επίσης δήλωσε (ΕΡΤ) πως ο κρατικός ελεγκτικός μηχανισμός ρίχνεται φέτος το καλοκαίρι στη μάχη με την εφαρμογή «My Coast» αλλά και την χρήση drones που έχει ήδη ξεκινήσει στην Χαλκιδική και θα εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Επιπλέον, θα υπάρχει η δυνατότητα λήψης δορυφορικών εικόνων από 7.000 παραλίες κάθε 10 με 15 ημέρες, ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αυθαιρεσιών.

Η Ρόδος είχε… την τιμητική της

Πρώτη καραμπινάτη περίπτωση αυθαιρεσίας που απασχόλησε έντονα την επικαιρότητα διαπιστώθηκε σε beach bar της Ρόδου. Μετά από καταγγελίες και επιτόπιους ελέγχους, με απόφαση της δημοτικής επιτροπής που φέρει την υπογραφή του δημάρχου Ρόδου, Αλέξανδρου Κολιάδη που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, αποφασίστηκε η άμεση σφράγισή του.

Ξαπλώστρες και φέτος μέσα στη θάλασσα

Πρόκειται για την ίδια επιχείρηση που πέρυσι είχε γίνει σάλος με τον κολυμβητή – σερβιτόρο.

Διαπιστώθηκαν παρανομίες (19 μεταλλικές κατασκευές) εντός της θάλασσας καθώς και παραβάσεις στον αιγιαλό.

«Όταν λέμε ότι μπαίνει τάξη στον αιγιαλό και τις παραλίες το εννοούμε! Όσοι παρανομούν στις παραλίες θα μας βρουν απέναντι τους. Σε κάθε περιστατικό παρανομίας θα μας βρίσκουν απέναντι, με ταχύτητα και αποφασιστικότητα. Έχουμε συμμάχους μας τους πολίτες αλλά και τις σύγχρονες τεχνολογίες, όπως η χρήση drones και η νέα εφαρμογή myCoast που μας επιτρέπουν να παρεμβαίνουμε άμεσα όπου χρειάζεται», σχολίασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Μεγάλες δυσκολίες…

Στη Ζάκυνθο οι καταγγελίες πλησιάζουν τις 100 και αυξάνονται συνεχώς. Το γεγονός προκαλεί έξτρα πίεση στην τοπική κτηματική υπηρεσία με το προσωπικό να μην επαρκεί και να κάνει τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να ολοκληρωθούν οι δημοπρασίες και οι παραχωρήσεις.

Όπως επισημαίνει στην «ΗΜΕΡΑ», ο αναπληρωτής προϊστάμενος της κτηματικής υπηρεσίας Ζακύνθου, Βασίλης Παλαιοθόδωρος, ήδη έχουν γίνει πολλές καταγγελίες για παρανομίες στις παραλίες της Ζακύνθου μέσα από τη νέα πλατφόρμα «MyCoast».

Ο κ. Παλαιοθόδωρος σημειώνει για τις διαδικασίες παραχώρησης: «Δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, είναι ακόμα σε εκκρεμότητα ιδιαίτερα τώρα που δόθηκε η δυνατότητα από 29 Μαΐου σε όσους έχουν κάνει αίτηση αναγνώρισης δικαιωμάτων στον παλιό αιγιαλό στον Λαγανά και στα άλλα μέρη να ζητήσουν παραχώρηση ως όμορη των παραλιών είναι πάρα πολλές οι αιτήσεις και βασικά υπάρχουν πάρα πολλές καταγγελίες. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα (…)».

Η διασημότερη παραλία της Ζακύνθου

Οι καταγγελίες κυρίως σχετίζονται με το ότι δεν έχουν πάρει άδειες κάποιοι και παρόλα αυτά κάνουν χρήση, αναφέρει ο ίδιος.

Ο ίδιος σημειώνει πως «έχουν ξεκινήσει οι παραχωρήσεις, όμως το πρόβλημα είναι ότι ενώ δεν έχουμε προσωπικό, πρέπει να τα κάνουμε όλα. Βρισκόμαστε στα όρια μας. Υπάρχουν και άλλα πράγματα που πρέπει να κάνει η υπηρεσία και δεν μπορεί να τα κάνει».

Τα βλέμματα και στην Μύκονο

Έλεγχοι πραγματοποιούνται όπου υπάρχουν καταγγελίες και στο νησί των ανέμων που έχει απασχολήσει στο πρόσφατο παρελθόν με περιπτώσεις παρανομιών στον αιγιαλό.

Ο φράχτης στον Πάνορμο, ένα θέμα που το in ανέδειξε με ντοκουμέντα και στηρίζοντας τις δίκαιες και οργισμένες αντιδράσεις των κατοίκων, αποτελούσε ουσιαστικά το «σύνορο» μιας επιχείρησης, η οποία θέλοντας να προστατεύσει τις εγκαταστάσεις το χειμώνα και καταλαμβάνοντας την παραλία με ομπρέλες το καλοκαίρι, είχε περιφρουρήσει το χώρο με την αυθαίρετη αυτή κατασκευή.

Η πτώση του φράχτη που είχε στηθεί στην παραλία και ουσιαστικά απαγόρευε την είσοδο των πολιτών μετατρέποντας τη δημόσια περιουσία σε «προνόμιο για λίγους και εκλεκτούς» αποτελεί ουσιαστική νίκη για την κοινωνία των πολιτών.

Η επιχείρηση στον Πάνορμο Μυκόνου που απασχόλησε έντονα την επικαιρότητα πέρσι το καλοκαίρι -για την χρήση του αιγιαλού- αν ανατρέξει κανείς στην εφαρμογή «My Coast» δεν φαίνεται να λειτουργεί.

Πώς λειτουργεί η «MyCoast»

H νέα ψηφιακή εφαρμογή «MyCoast» που έκανε το ντεμπούτο της στις 29 Απριλίου δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να ελέγχουν αν στις παραλίες, στις οποίες βρίσκονται, τηρείται η νομιμότητα των όρων παραχώρησης και να υποβάλλουν σχετική καταγγελία σε περιπτώσεις υπέρβασης των παραχωρήσεων ή αυθαίρετης κατάληψης. Σε επόμενη φάση, με την ενσωμάτωση εργαλείου Τεχνητής Νοημοσύνης, η νομιμότητα θα ελέγχεται αυτόματα από τα πληροφοριακά συστήματα.

Πάνω από 50.000 έχουν κατεβάσει τη νέα εφαρμογή.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη δωρεάν για κινητές συσκευές, όπως κινητά τηλέφωνα και tablet.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες είναι τα εξής:

-Ανοίγουν την εφαρμογή και ενεργοποιούν το GPS του κινητού τους.

-Εντοπίζουν την περιοχή ενδιαφέροντος τους στο χάρτη και εμφανίζεται στην οθόνη της συσκευής τους το πολύγωνο της παραχώρησης.

-Επιλέγοντας το πολύγωνο εμφανίζονται τα στοιχεία της, δηλαδή η τοποθεσία, η έναρξη και η λήξη της παραχώρησης, χρήση, το εμβαδόν κ.α.

-Σε περίπτωση που διαπιστώσουν αυθαίρετη κατάληψη έκτασης ή και παρακώλυση ελεύθερης πρόσβασης, μπορούν μέσω της εφαρμογής να υποβάλουν τις προαναφερόμενες καταγγελίες.

-Προσδιορίζουν το λόγο της καταγγελίας και εισάγουν συνοπτική περιγραφή του προβλήματος.

Ανώνυμες και επώνυμες καταγγελίες

Οι καταγγελίες μπορούν να υποβληθούν τόσο ανώνυμα, όσο και επώνυμα. Στην περίπτωση επώνυμης καταγγελίας, οι πολίτες απαιτείται να συνδεθούν στην εφαρμογή με προσωπικούς κωδικούς ΤaxisNet, για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.

Επισημαίνεται ότι καταγγελία μπορεί να υποβληθεί μόνο μέσω κινητής συσκευής, η οποία βρίσκεται κοντά στο σημείο της εν λόγω παραχώρησης. Επιπλέον, μόνο μία καταγγελία, ανά τύπο καταγγελίας, μπορεί να υποβληθεί την ίδια ημέρα από την ίδια συσκευή και για την ίδια παραχώρηση.

Μετά την επιτυχή υποβολή της επώνυμης καταγγελίας, η εφαρμογή εμφανίζει τον μοναδικό αριθμό και την ημερομηνία υποβολής της. Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν μόνο στο ιστορικό των επώνυμων καταγγελιών τους και στα στοιχεία αυτών, όπως για παράδειγμα την κατάσταση της καταγγελίας.

Οι υποβληθείσες καταγγελίες εμφανίζονται στο υποσύστημα «Μητρώο Παραχωρήσεων Απλής Χρήσης Αιγιαλού και Παραλίας» του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ώστε να εξεταστούν από τις αρμόδιες Κτηματικής Υπηρεσίες.

Τα πρόστιμα

Οι επιχειρήσεις που διαπιστώνεται ότι παρεμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα, τον αιγιαλό και την παραλία θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα από 2.000 ευρώ έως και 60.000 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα:

-Για τοποθέτηση κατασκευών όπως κτίσματα, τοιχία, ζαρντινιέρες, περιφράξεις παντός τύπου, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ ανά κυβικό μέτρο που αντιστοιχεί στον όγκο της κατασκευής. Αν για την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού, το πρόστιμο της παρούσας τετραπλασιάζεται.

-Για κινητά στοιχεία που δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα όπως αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, βαρέα οχήματα, τέντες επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που παρεμποδίζεται. Αν για την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά κυβικό μέτρο που αντιστοιχεί στον όγκο των αντικειμένων που παρεμποδίζουν τη διέλευση.

-Για ρίψη μπάζων, οικοδομικών υλικών και κάθε είδους απορριμμάτων σε σημεία διέλευσης του κοινού προς τη θάλασσα, πρόστιμο 500 ευρώ ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που εμποδίζεται (διπλάσιο αν για την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού).

-Για  άσκηση κάθε είδους δραστηριότητας ή εκδήλωσης, ατομικής ή συλλογικής, επαγγελματικής ή μη, μόνιμης ή προσωρινής, που κωλύει την άμεση πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα 500 ευρώ ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που εμποδίζεται.

-Για κάθε είδους σωματική ή λεκτική παρεμπόδιση, πρόστιμο 2.000 ευρώ.

Τα πρόστιμα δεν μπορούν να υπολείπονται των 2.000 ευρώ ή να υπερβαίνουν τις 60.000 ευρώ.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024