Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ο μεγάλος ανταγωνισμός των δύο διάσημων αδελφών Jackie Kennedy - Lee Radziwill

Ο μεγάλος ανταγωνισμός των δύο διάσημων αδελφών Jackie Kennedy – Lee Radziwill

Σχέση αγάπης και ανταγωνισμού είχαν οι δύο αδελφές σε όλη τους την ζωή: - Αλλά η Jackie θα είχε την «τελευταία λέξη» στη διαθήκη της

Ήταν εξίσου κομψές και όμορφες και μερικές φορές ερωτεύονταν τους ίδιους άντρες. Η Jackie και η Lee Bouvier έγιναν οι πιο διάσημες αδελφές στον κόσμο και η σχέση τους χαρακτηριζόταν από ίσα μέρη ανταγωνισμού και αφοσίωσης.

H Jackie ήταν φιλομαθής, μελαχρινή, αθλητική και επιφυλακτική. Η Lee, τριάμισι χρόνια μικρότερη, ήταν ανοιχτόχρωμη, άτακτη και ενθουσιώδης. Οι δύο κόρες του Jack Bouvier μεγαλωμένες σε ένα αριστοκρατικό διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη, είχαν τριάμισι χρόνια διαφορά και φώναζαν η μία την άλλη «Jacks» και «Pekes.»

Η Lee αγαπούσε τη μεγαλύτερη αδελφή της, αλλά της ήταν δύσκολο να φτάσει τα επιτεύγματα της Jackie, όπως το να κερδίζει βραβεία σε αγώνες ιππασίας και να παίρνει τους καλύτερους βαθμούς στη σχολή Miss Porter’s. Mεγαλώνοντας, η Jackie έγινε μια από τις πιο κομψές και φωτογραφημένες γυναίκες στον κόσμο, αλλά εκείνοι που ήξεραν τις δύο αδελφές θεωρούσαν ότι η Lee είναι εκείνη που είχε το πιο ξεχωριστό προσωπικό στιλ και «μάτι» για τα χρώματα και το design. Η Lee ήταν εκείνη που ντύθηκε πρώτη σε οίκο υψηλής ραπτικής και όχι η Jackie. Η Diana Vreeland έλεγε πως η Jackie Kennedy δίδαξε στην Αμερική τι σημαίνει στιλ είχε όμως μεγάλη βοήθεια σε αυτό τους καλύτερους δασκάλους. Η Lee το έκανε μόνη της.

«Μη μου πείτε ότι πάλι θα μιλήσω για την Jackie, είναι σαν να είμαστε σιαμαίες» διαμαρτυρήθηκε στο Vanity Fair που φιλοξένησε το 2017 μια σπάνια συνέντευξη με την 83 ετών τότε και πάντα υπέρκομψη Lee.

Η Lee περιγράφει τον Ωνάση ως «μαγνητική προσωπικότητα, αρχοντική φιγούρα που έδειχνε και διεκδικούσε την προσοχή, πάντα με ένα πούρο στο χέρι. Ερωτηθείσα αν ήθελε τότε να παντρευτεί τον Ωνάση, απάντησε «Ποια δε θα ήθελε;».

Αν και αγαπημένες, οι δύο αδελφές ανταγωνίζονταν η μία την άλλη: Η Lee συνειδητοποίησε νωρίς πως ο πατέρας τους ευνοούσε την Jackie. Είχε άλλωστε το όνομά του και του έμοιαζε. Η Lee παντρεύτηκε πρώτη, τον κατά είκοσι χρόνια μεγαλύτερό της εκδότη, Michael Temple Canfield. Λίγους μήνες αργότερα, η Jackie θα παντρευόταν τον John F. Kennedy, γόνο μεγάλης πολιτικής οικογένειας, πνευματώδη, ευφυή και πολύ πλούσιο, σε αντίθεση με τον Canfield.

Όταν η Jackie επισκέφτηκε την αδελφή της στο Λονδίνο όπου ζούσε το ζευγάρι και ο Canfield τη ρώτησε πώς θα μπορούσε να κρατήσει κοντά του τη Lee, η Jackie του απάντησε, «Βγάλε περισσότερα χρήματα, Michael.» Εκείνος της εξήγησε πως έπαιρνε ένα καλό μισθό αλλά η Jackie του εξήγησε, «Όχι, Michael. Εννοώ πραγματικά χρήματα». Ο γάμος έλαβε τέλος όταν η Lee συνάντησε τον έκπτωτο Πολωνό πρίγκιπα Stanislaw «Stas» Radziwill, που έγινε ο δεύτερος σύζυγός της.

Summer Chic: Jackie & Lee στην Ισπανία το 1962 (Getty Images/Ideal Image)

Όταν ο JFK έγινε πρόεδρος, η Lee βρέθηκε στη σκιά της Jackie της. Παρ’ όλα αυτά, οι δυο τους ήρθαν πιο κοντά. Η Jackie χρειαζόταν ένα δικό της άνθρωπο κοντά της.

Ταξίδευε συχνά και της άρεσε να έχει συντροφιά τη Lee με την οποία μοιράζονταν την ίδια αίσθηση χιούμορ αλλά και την αγάπη για τα ταξίδια. Lee και Stas έκαναν συχνές επισκέψεις στον Λευκό Οίκο και τα ζευγάρια πέρασαν τρία ευτυχισμένα Χριστούγεννα στο Palm Beach μαζί με όλα τα παιδιά τους.

Το ταξίδι της Jackie στο Παρίσι το 1961 την καθιέρωσε ως είδωλο του στιλ και πρώτη κυρία της μόδας διεθνώς. Η Lee ήταν ωστόσο εκείνη που την είχε βοηθήσει να διαλέξει την γκαρνταρόμπα για αυτή την καθοριστική στιγμή. Ίσως γοητευμένη από τη λαμπερή ζωή της αδελφής της, αναζήτησε μια γνωριμία με κάποιον εξίσου ισχυρό και γοητευτικό και πλούσιο όπως ο John Kennedy και τον βρήκε στο πρόσωπο του Αριστοτέλη Ωνάση.

Η Lee περιγράφει τον Ωνάση ως «μαγνητική προσωπικότητα, αρχοντική φιγούρα που έδειχνε και διεκδικούσε την προσοχή, πάντα με ένα πούρο στο χέρι. Ερωτηθείσα αν ήθελε τότε να παντρευτεί τον Ωνάση, απάντησε «Ποια δε θα ήθελε;».

Πριν ξεκινήσει τον δεσμό του με την Jackie ο Ωνάσης είχε ένα φλερτ και με την Lee. (Getty Images/Ideal Image)

Εκείνη την εποχή, ο Ωνάσης ήταν ακόμη με τη Μαρία Κάλλας. Η ντίβα της όπερας είχε πει «ποτέ δε συμπάθησα την Jackie, αλλά τη Lee τη μισώ».
Όταν ο εφοπλιστής φιλοξένησε τις δύο αδελφές στη θαλαμηγό »Χριστίνα» ωστόσο το ενδιαφέρον του στράφηκε στην Jackie. Στο τέλος της κρουαζιέρας τής χάρισε ένα κολιέ με διαμάντια και ρουμπίνια, ενώ στη Lee τρία βραχιόλια με μικρά διαμάντια «που είτε η μικρή Caroline δεν θα φόραγε στα γενέθλιά της» έγραψε στο γαμπρό της η Lee.

Όταν ο πρόεδρος Κένεντι δολοφονήθηκε, η Lee βρέθηκε αμέσως στο πλευρό της αδελφής της. Αλλά αργότερα η Lee εμπιστεύτηκε στον Cecil Beaton ότι «είχε περάσει από την κόλαση » προσπαθώντας να βοηθήσει την αδελφή της: »Κοντεύει να τρελαθεί. Δεν μπορεί να κοιμηθεί τη νύχτα, δεν μπορεί να σταματήσει να σκέφτεται τον εαυτό της και ποτέ δεν αισθάνεται τίποτα άλλο παρά λύπηση για τον εαυτό της!». Η Τζάκι έφτασε στο σημείο να τη χαστουκίσει.

Ήταν όμως η σειρά της Lee να λάμψει. «Υπήρχαν τόσα πολλά πράγματα που δεν μπορούσα να κάνω όταν ο γαμπρός μου ήταν πρόεδρος. Επιτέλους ήμουν ελεύθερη». Προσπάθησε να κάνει καριέρα ως ηθοποιός χωρίς μεγάλη επιτυχία, ήταν όμως εκείνη που πρωταγωνιστούσε στο jet set και όχι η αδελφή της, που πενθούσε.

Στις 20 Οκτωβρίου 1968, ωστόσο, η Jackie παντρεύτηκε τον Αριστοτέλη Ωνάση. Δεν είχε πει στην αδελφή της τίποτα για το μυστικό αρραβώνα της, αν και η είδηση διέρρευσε στον τύπο. «Ήταν ο Ωνάσης εκείνος που μου το είπε και με παρακάλεσε να πάω στο γάμο» θυμάται η Lee. Η εξέλιξη τη στενοχώρησε. Παραπονέθηκε στον Truman Capote «Πώς μπορούσε να μου το κάνει αυτό η Jackie». Αν και δημοσίως ευχήθηκε κάθε ευτυχία στην αδελφή της, το πλήγμα στη σχέση τους δεν επουλώθηκε ποτέ.

Η Lee παρηγορήθηκε όταν γνώρισε τον ωραίο φωτογράφο καλλιτέχνη και εξερευνητή Peter Beard στο Σκορπιό. Ο δεσμός τους έδωσε οριστικό τέλος στο γάμο της. Ο Beard μετακόμισε στο διαμέρισμά της στο Μανχάταν και η Lee γρήγορα βρέθηκε στον κύκλο του Andy Warhol. Αλλά και η Jackie ήταν ερωτευμένη με τον Peter Beard. Συμβιβάστηκε με το να του αναθέσει να κάνει μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης στα παιδιά της.

H Jackie και η Lee έμειναν κοντά μέχρι το τέλος. Η διαθήκη της Jackie ωστόσο επεφύλασσε μια έκπληξη για την Lee. (Getty Images/Ideal Image)

Οι δυο αδελφές παρέμειναν κοντά μέχρι το τέλος. Όταν η Lee έμαθε για τον καρκίνο της Jackie έσπευσε στο πλευρό της αδελφής της. Όταν πέθανε το 1994 την έκλαψε απαρηγόρητη. Η Lee θα έφευγε από τη ζωή τον Φεβρουάριο του 2019, στα 85 της.

Αλλά η Jackie θα είχε την τελευταία λέξη στη διαθήκη της. Όλη της η περιουσία κληροδοτήθηκε στα παιδιά της ενώ φίλοι και συνεργάτες κληρονόμησαν πολύτιμα αναμνηστικά και κληροδοτήματα. Η Jackie άφησε καταπιστεύματα ύψους 500 χιλιάδων δολαρίων στα παιδιά της Lee, στην ίδια όμως ούτε ένα ενθύμιο. Όπως έγραψε στη διαθήκη της «έχω ήδη πράξει αρκετά για εκείνη στη διάρκεια της ζωής μου. »

Cover Photo: Getty Images/Ideal Image

Πηγή: Grace

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024