Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Μοχάμεντ Μουσταφά, είχε νωρίτερα σήμερα Κυριακή 16 Ιουνίου ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, συζήτησαν για τη δραματική κατάσταση στη Γάζα και τις εξελίξεις στη Δυτική Όχθη, τα αποτελέσματα της διεθνούς διάσκεψης της Ιορδανίας και για τις κοινές δράσεις Ευρωπαίων και Αράβων, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τι είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης στον Μοχάμεντ Μουσταφά

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε την ανάγκη για άμεση επίτευξη εκεχειρίας, απελευθέρωση των ομήρων, προστασία των αμάχων, διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων και εκπόνηση σχεδίου για την ανοικοδόμηση της Γάζας.

Ακόμη, ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας που θα συμβάλουν στην ειρήνευση και προοπτική των δύο κρατών και τη μεταρρύθμιση των θεσμών της Παλαιστινιακής Αρχής.

Πού βρίσκεται ο πόλεμος

Σημειώνεται ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έκαψαν και κατέστρεψαν δεκάδες σπίτια στη Ράφα στη νότια Γάζα μετά την επίθεση μαχητών της Χαμάς που προκάλεσε τον θάνατο οκτώ Ισραηλινών στρατιωτών, σύμφωνα με τους ανταποκριτές του Al Jazeera.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου περιέγραψε την ενέδρα της Χαμάς που σκότωσε τους στρατιώτες στη Ράφα ως «άλλο ένα υψηλό τίμημα» για τον «δίκαιο» πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Στην πόλη της Γάζας στον βορρά τουλάχιστον 28 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μετά τον βομβαρδισμό τριών σπιτιών.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) προειδοποιεί ότι 50.000 παιδιά στη Γάζα χρειάζονται άμεση περίθαλψη για οξύ υποσιτισμό.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόζει καθημερινά «τακτική παύση» των επιχειρήσεων σε τομέα στη νότια Γάζα για να διευκολυνθούν οι αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας.