Πρώτα κερδίσαμε στον δρόμο, μετά κερδίσαμε τον νόμο, αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Αριστεράς Νάσος Ηλιόπουλος σε ανάρτηση που πραγματοποίησε για το χθεσινό Athens Pride 2024.

Όπως τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφερόμενος στον νόμο για την ισότητα στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, «τον συγκεκριμένο νόμο τον χρωστάμε στα χιλιάδες άτομα που εδώ και χρόνια έχουν μετατρέψει το pride σε μία γιορτή διεκδίκησης και αξιοπρέπειας».

«Το χρωστάμε σε μικρές και μεγάλες καθημερινές μάχες ενάντια σε κάθε λογική αποκλεισμού»

Παράλληλα ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Αριστεράς επισήμανε ότι «το γεγονός ότι για δικούς της λόγους η κυβέρνηση της ΝΔ έφερε ένα νόμο, τον οποίο είναι φανερό ότι το πολιτικό της δυναμικό αδυνατεί να στηρίξει ή ακόμα χειρότερα ντρέπεται για αυτόν, δεν σημαίνει ότι οι δυνάμεις του αριστερού ημισφαιρίου δεν έπρεπε να αξιοποιήσουν την ευκαιρία και να στηρίξουν».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Νάσου Ηλιόπουλου:

«Το φετινό pride είχε κεντρικό σύνθημα «ένας νόμος δεν αρκεί». Ένα σύνθημα που ορθώς δείχνει ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Ακόμα υπάρχουν νομικά κενά αλλά και γιατί ακόμα αντιμετωπίζουμε πολλά περιστατικά ομοφοβίας, ρατσισμού και αποκλεισμών.

Με αυτή την έννοια η «ανάγκη του δρόμου», η ανάγκη του αγώνα παραμένει.

Ας σκεφτούμε το εξής παράδοξο: η κυβέρνηση Μητσοτάκη δήλωνε περήφανη για τον γάμο για όλα τα ζευγάρια και την ίδια στιγμή από τον κόσμο της ΝΔ δεν υπάρχει καμία οργανωμένη συμμετοχή στο pride. Πολύ απλά γιατί όπως είχαμε τονίσει η ψήφιση του νόμου ήταν κυρίως μια απάντηση στην κριτική από την Ευρώπη για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα και το αποτέλεσμα μιας σημαντικής κοινωνικής πίεσης.

Να το πούμε ξανά: τον συγκεκριμένο νόμο τον χρωστάμε στα χιλιάδες άτομα που εδώ και χρόνια έχουν μετατρέψει το pride σε μία γιορτή διεκδίκησης και αξιοπρέπειας. Το χρωστάμε σε μικρές και μεγάλες καθημερινές μάχες ενάντια σε κάθε λογική αποκλεισμού.

Το γεγονός ότι για δικούς της λόγους η κυβέρνηση της ΝΔ έφερε ένα νόμο, τον οποίο είναι φανερό ότι το πολιτικό της δυναμικό αδυνατεί να στηρίξει ή ακόμα χειρότερα ντρέπεται για αυτόν, δεν σημαίνει ότι οι δυνάμεις του αριστερού ημισφαιρίου δεν έπρεπε να αξιοποιήσουν την ευκαιρία και να στηρίξουν. Ακόμα χειρότερη είναι η στάση δυνάμεων όπως το ΚΚΕ που όχι απλά υποβαθμίζει τέτοια ζητήματα, αλλά στην συζήτηση στην Βουλή και δημόσια στήριξε ανοιχτά σκοταδιστικές αντιλήψεις.

Το φετινό pride όμως είχε και μία παραπάνω ομορφιά. Δεν έδειξε μόνο ότι οι αγώνες μπορούν να κερδίζουν, έδειξε και την ομορφιά της συνάντησης των αγώνων. Σε όλη τη διοργάνωση έβλεπες παντού παλαιστινιακές σημαίες, άκουγες συνθήματα για το δικαίωμα στην ζωή και στην ελευθερία ενάντια στην γενοκτονία που συντελείται αυτή τη στιγμή. Ήταν δηλαδή ένας αγώνας μέσα στον αγώνα.

Αγώνας όμως σημαίνει και μνήμη. Έχουν περάσει σχεδόν 6 χρόνια από την δολοφονία τους Ζακ Κωστόπουλου, 6 χρόνια χωρίς δικαιοσύνη. Στις 10 Ιουλίου θα είμαστε στο εφετείο, για την μνήμη για την δικαιοσύνη. Γιατί όπως ακούστηκε πολλές φορές χθες: Η Zackie ζει, τσακίστε τους Ναζί!».