Ανασχηματισμός: Μόνο αριθμητικά «μεγάλος» – Ισορροπίες Μητσοτάκη υπό το βάρος του 28,3%
Ανασχηματισμός και αλλαγές: Ούτε δομικές παρεμβάσεις ούτε σαρωτικές «διορθώσεις» - Σαμαρικοί, καραμανλικοί, Βορράς και Θεσσαλία – Σκωπτικά σχόλια ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
- Ζελένσκι: Είχαμε πολλές συναντήσεις με τον διευθυντή της CIA και είμαι ευγνώμων για τη βοήθειά του
- Δημήτρης Κόκοτας: Είμαστε αισιόδοξοι λέει η σύζυγός του
- Ποιες είναι οι καλύτερες πόλεις για αστική κινητικότητα
- Η Μπλέικ Λάιβλι μηνύει για σεξουαλική παρενόχληση τον συμπρωταγωνιστή της,Τζάστιν Μπαλντόνι
Στην πάγια τακτική του έμεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και απέφυγε για άλλη μία φορά μια ολική αναδόμηση της κυβέρνησής του, προκρίνοντας σημειακού τύπου παρεμβάσεις με χαμηλό ρίσκο. Ο ανασχηματισμός δεν είχε σημαντικές εκπλήξεις επιλογές του πρωθυπουργού μαρτυρούν προσπάθεια διατήρησης ισορροπιών τόσο στο Μαξίμου όσο και στο κόμμα του. Ύστερα από τον δυσάρεστο εκλογικό αιφνιδιασμό της περασμένης Κυριακής, το τελευταίο που έχει ανάγκη η κυβέρνηση είναι οι εσωτερικοί, γαλάζιοι τριγμοί.
Υπό το βάρος του 28,3% της ΝΔ ήρθαν τελικά γρήγορα οι πρωθυπουργικές «διορθώσεις». Σύμφωνα με συνεργάτες του Μητσοτάκη, οι αποφάσεις του κινούνται γύρω από το πλαίσιο των κυβερνητικών προτεραιοτήτων που έθεσε ο ίδιος και «είναι γρήγορες και όχι βιαστικές». Σε πρώτη φάση, όπως και να έχει, με αυτόν τον τρόπο αποφεύχθηκε μια μάλλον άκομψη στιγμή. Γιατί τέτοια θα ήταν το «αποχαιρετιστήριο» για ορισμένα στελέχη Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο έμενε κανονικά στο πρόγραμμα όλων των εμπλεκομένων μιάμιση ώρα πριν από τις ανακοινώσεις ανασύνθεσης του σχήματος.
Εξάλλου ο πρωθυπουργός άνοιξε όλα τα χαρτιά του προς τους συνεργάτες του στο τέλος του σημερινού πρωινού καφέ στο Μαξίμου.
Ανασχηματισμός: Μάλλον διστακτικός
Βασικό συμπέρασμα είναι ότι παρότι αριθμητικά «μεγάλος», δεδομένης της «εξόδου» συνολικά 11 στελεχών από το κυβερνητικό σχήμα (4 υπουργών, 7 υφυπουργών), ο ανασχηματισμός δείχνει μάλλον «διστακτικός» στην ουσία του. Τα δύσκολα «στοιχήματα» είναι μπροστά και μένει να κριθεί η διαχείρισή τους.
Και αυτό γιατί πρώτον δεν προκρίθηκαν δομικές παρεμβάσεις που θα έφερναν νέα προσέγγιση σε συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια: κάτι τέτοιο θα απειλούσε άλλωστε με ευρύτερες αναταράξεις, τις οποίες το Μαξίμου δεν επιθυμεί μετά από την πρόσφατη κακή εκλογική επίδοση της κεντροδεξιάς παράταξης.
Δεύτερον δεν αποφασίστηκαν σαρωτικές κινήσεις ούτε στην κορυφή υπουργείων της πρώτης γραμμής ούτε μέσα στο Μαξίμου: στο φόντο παραμένει συνεπώς η γκρίνια στο εσωτερικό της ΝΔ αφενός για «μονίμως ‘ακούνητα’» στελέχη, αφετέρου για τα προερχόμενα από την Κεντροαριστερά πρόσωπα εντός και εκτός του κυβερνητικού «πυρήνα».
Τρίτον γιατί έμειναν εκτός κάδρου υπουργεία που σχετίζονται με κεντρικούς πυλώνες της καθημερινότητας, όπως το Οικονομικών (αλλαγή φρουράς υπάρχει σε υφυπουργική θέση), το Υγείας, το Δικαιοσύνης.
Οι πιέσεις
Ένα άλλο συμπέρασμα είναι η επιβεβαίωση των πεδίων πίεσης για το γαλάζιο στρατόπεδο: η Θεσσαλία και η Μακεδονία, στο φόντο (και) της κατάκτησης της δεύτερης θέσης από το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου σε επτά βορειοελλαδίτικες εκλογικές περιφέρειες: στη Β’ Θεσσαλονίκης και σε Ημαθία, Δράμα, Πιερία, Σέρρες, Πέλλα, Κιλκίς.
Αυτό δείχνει η ανάδειξη βουλευτών της περιφέρειας πρωτίστως σε υφυπουργικές θέσεις (οι περισσότερες αποχωρήσεις άλλωστε ήταν από εκεί), με ενδεικτική την είσοδο δύο Θεσσαλών στο ίδιο υπουργείο και συγκεκριμένα σε εκείνο που καλείται να διαχειριστεί… αλλιώς και πάντως πιο αποτελεσματικά τη δυσαρέσκεια του αγροτικού κόσμου και τις ανοιχτές «πληγές» στον θεσσαλικό Κάμπο.
Έτσι, στο Αγροτικής Ανάπτυξης αναλαμβάνουν ο Καρδιτσιώτης Κώστας Τσιάρας ως υπουργός και ο Λαρισαίος Χρήστος Κέλλας ως υφυπουργός. Σημειωτέον, το τρίτο πρόσωπο με καταγωγή από τη Θεσσαλία που μπαίνει στο σχήμα είναι η Τρικαλινή Κατερίνα Παπακώστα ως υφυπουργός Οικογένειας.
Το εσωκομματικό ενδιαφέρον στρέφεται ταυτόχρονα στην αξιοποίηση μιας σειράς βουλευτών: ενός «σαμαρικού», του Κώστα Καραγκούνη, στο υπουργείο Εργασίας, όπου θα συνεργαστεί με τη Νίκη Κεραμέως, του βορειοελλαδίτη Κώστα Γκιουλέκα στη θέση του υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης (μίας κρίσιμης εκλογικής περιφέρειας), του Νίκου Παναγιωτόπουλου που επίσης είναι στέλεχος της λεγόμενης «καραμανλικής» δεξιάς και προερχόμενος από τη Βόρεια Ελλάδα στο «τιμόνι» του υπουργείου Μετανάστευσης.
«Θλιβερός» λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, «άγονος» το ΠΑΣΟΚ
Με σκωπτικά σχόλια αντέδρασαν ο ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για «θλιβερό» ανασχηματισμό» και το ΠΑΣΟΚ που τον έκρινε «άγονο». Ειδικά η Κουμουνδούρου είδε «φτωχές και αμήχανες» επιλογές από τον Μητσοτάκη, «καρφώνοντας» συγκεκριμένα στελέχη όπως η Νίκη Κεραμέως, ο Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Τάκης Θεοδωρικάκος ο οποίος επιστρέφει στην κυβέρνηση μετά από την αποχώρησή του το 2021 αλλά και ο Θοδωρής Λιβάνιος, η εμπειρία του οποίου στις εκλογικές διαδικασίες «σηκώνει» ψιθύρους για τον εκλογικό ορίζοντα, παρά τις διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη για «τριετή διαδρομή».
Η Χαριλάου Τρικούπη «κάρφωσε» από την πλευρά της αλλά χωρίς να κατονομάσει υπουργούς που «διατήρησαν τα χαρτοφυλάκιά τους» αλλά «επικαλούνταν ως άλλοθι της αβελτηρίας τους το 41%». Κυβερνητικά στελέχη απαντούσαν ότι ο ανασχηματισμός εστιάζει στις κυβερνητικές προτεραιότητες της αμέσως επόμενης περιόδου, ζητώντας από την αντιπολίτευση να ασχοληθεί «με τα ‘οίκου’ της».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις