Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Σε αναμονή της «παύσης» των μαχών στη νότια Γάζα - Ισραήλ και Χεζμπολάχ μετρούν τις δυνάμεις τους

Live: Σε αναμονή της «παύσης» των μαχών στη νότια Γάζα – Ισραήλ και Χεζμπολάχ μετρούν τις δυνάμεις τους

Live οι εξελίξεις στο in - Η Χαμάς λέει ότι η απάντηση της στην πρόταση εκεχειρίας συνάδει με το σχέδιο Μπάιντεν - Δηλώσεις και επιθέσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έκαψαν και κατέστρεψαν δεκάδες σπίτια στη Ράφα στη νότια Γάζα μετά την επίθεση μαχητών της Χαμάς που προκάλεσε τον θάνατο οκτώ Ισραηλινών στρατιωτών, σύμφωνα με τους ανταποκριτές του Al Jazeera.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου περιέγραψε την ενέδρα της Χαμάς που σκότωσε τους στρατιώτες στη Ράφα ως «άλλο ένα υψηλό τίμημα» για τον «δίκαιο» πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Στην πόλη της Γάζας στον βορρά τουλάχιστον 28 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μετά τον βομβαρδισμό τριών σπιτιών.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόζει καθημερινά «τακτική παύση» των επιχειρήσεων σε τομέα στη νότια Γάζα για να διευκολυνθούν οι αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η απάντηση της Χαμάς συνάδει με τις αρχές της πρότασης Μπάιντεν για εκεχειρία, δήλωσε ο ηγέτης της, Ισμαήλ Χανίγια.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

08:30 Διαβάστε όλες τις νεότερες εξελίξεις εδώ 

06:15 Το Ισραήλ καταστρέφει τις γεωργικές εκτάσεις στην Ντέιρ αλ-Μπάλαχ

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί είχαν ως στόχο γεωργικές εκτάσεις ανατολικά της Ντέιρ αλ-Μπάλαχ στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

Ανάλυση από το Δορυφορικό Κέντρο του ΟΗΕ (UNOSAT) διαπιστώνει ότι το 33,13% της γεωργικής γης της Γάζας έχει καταστραφεί από τον Φεβρουάριο του 2024, μια σημαντική αύξηση σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2023, όταν μόνο το 5,36% των καλλιεργειών, των καλλιεργήσιμων και υπό αγρανάπαυση χωραφιών υπέστησαν ζημιές.

05:45 Ισραηλινές επιδρομές τη νύχτα στη Δυτική Οχθη

Ο ισραηλινός στρατός εισβάλλει στη διάρκεια της νύχτας σε πολλές τοποθεσίες της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα:

Στην πόλη Καλκίλια, όπου αιχμαλώτισαν τη μητέρα ενός άνδρα που καταζητείται από τις ισραηλινές αρχές.

Στον καταυλισμό Aqabat Jabr κοντά στην Ιεριχώ, όπου εφόρμησαν σε σπίτι και επιτέθηκαν στους ενοίκους του.

Στην πόλη Silat al-Dhahr και στα χωριά al-Fandakumiya και Fu’a στο κυβερνείο της Τζενίν.

Στην πόλη Shuyoukh, βορειοανατολικά της Χεβρώνας και στο χωριό Urif και την πόλη Aqraba, νότια της Ναμπλούς.

Μετάφραση: Η στιγμή που τα κατοχικά οχήματα εισβάλλουν στην Καλκίλια από το βόρειο σημείο ελέγχου

05:15 Δύο πτώματα ανασύρθηκαν στη γειτονιά της Ταλ ας-Σουλτάν

Η πολιτική άμυνα της Γάζας ανακοίνωσε ότι πληρώματά της ανέσυραν τα πτώματα δύο ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό στη γειτονιά Ταλ ας-Σουλτάν, στη δυτική Ράφα, αναφέρει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Η γειτονιά αυτή έχει πληγεί ιδιαίτερα σκληρά στο τελευταίο κύμα επιθέσεων του Ισραήλ, το οποίο κατέστρεψε πολλά σπίτια και δημόσιες εγκαταστάσεις.

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν, επίσης, την περιοχή κοντά στο νοσοκομείο των Εμιράτων στην κεντρική Γάζα, σύμφωνα με το Wafa.

04:45 Σύμβουλος του Μπάιντεν σπεύδει στο Ισραήλ με το βλέμμα στον Λίβανο

Ανώτερος σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν θα ταξιδέψει σήμερα στο Ισραήλ για συνομιλίες προκειμένου ν’ αποτραπεί ενδεχόμενη περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης των ισραηλινών δυνάμεων με τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πηγή του στον Λευκό Οίκο.

Ο Αμος Χόκσταϊν θα επιδιώξει να προωθήσει την προσπάθεια για αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης στη λεγόμενη «Μπλε Γραμμή» που χωρίζει το Ισραήλ από τον Λίβανο, είπε η πηγή αυτή, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Οι εχθροπραξίες ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ και τη λιβανική Χεζμπολάχ, σύμμαχο του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, είναι πρακτικά καθημερινές από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου και δεν σταματούν να εντείνονται τις τελευταίες ημέρες.

04:15 Τρεις νεκροί σε ισραηλινή επιδρομή στη Γάζα

Τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους μια γυναίκα, σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε σπίτι στη συνοικία Σέιχ Ραντβάν της πόλης της Γάζας, μεταδίδει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Αλλα άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά στην επίθεση, προσθέτει το πρακτορείο χωρίς ν’ αναφέρει αριθμό τραυματιών.

03:45 Διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων και παραίτηση υφυπουργού στη Γερμανία

Η υφυπουργός Παιδείας και Ερευνας της Γερμανίας, Ζαμπίνε Ντέρινγκ, υποχρεώθηκε σε παραίτηση, μετά την αποκάλυψη εσωτερικής αλληλογραφίας για τη δυνατότητα απόσυρσης της χρηματοδότησης επιστημόνων οι οποίοι επέκριναν την αντιμετώπιση που επιφύλαξε πριν λίγους μήνες το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου σε κατάληψη φοιτητών που διαδήλωναν υπέρ των Παλαιστινίων.

Σύμφωνα με την εκπομπή Panorama του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, με έγγραφο εσωτερικής αλληλογραφίας του υπουργείου Παιδείας, η υπουργός Μπετίνα Σταρκ-Βάτσινγκερ (FDP) ζητούσε να εξεταστεί εάν υπήρχε δυνατότητα να διακοπεί η χρηματοδότηση εκατοντάδων πανεπιστημιακών ερευνητών, οι οποίοι τον Μάιο υπέγραφαν ανοιχτή επιστολή εναντίον της διοίκησης του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου και της αντιμετώπισης των φοιτητών που διαδήλωναν υπέρ της Παλαιστίνης και τις προηγούμενες ημέρες είχαν καταλάβει χώρους του.

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, η υφυπουργός Ντέρινγκ παραδέχθηκε σε άλλο εσωτερικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι η ευθύνη ήταν δική της κι έκανε λόγο για «παρεξήγηση» (περισσότερα εδώ).

03:12 Οι Χούθι ισχυρίζονται πως χτύπησαν ένα αμερικανικό στρατιωτικό πλοίο, ένα τάνκερ αργού πετρελαίου και ένα ακόμα μεταφοράς LNG

«Πραγματοποιήσαμε τρεις επιχειρήσεις στην Ερυθρά και την Αραβική Θάλασσα, επιτιθέμενοι σε ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό και δύο πλοία που παραβίασαν την απόφαση για απαγόρευση εισόδου στα λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης» ανέφερε η ανακοίνωση. Τα πλοία είναι σημαίας Μάλτας και Δανίας.

Η πρώτη επιχείρηση στόχευσε αμερικανικό αντιτορπιλικό στην Ερυθρά Θάλασσα με πολλαπλούς βαλλιστικούς πυραύλους. Η δεύτερη επιχείρηση έπληξε το πλοίο CAPTAIN Paris στην Ερυθρά Θάλασσα με κατάλληλους ναυτικούς πυραύλους. Στην τρίτη επιχείρηση συμμετείχε η μονάδα μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας της Υεμένης, η οποία επιτέθηκε στο πλοίο Happy Condor στην Αραβική Θάλασσα με πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

02:49 Βήματα για την ενίσχυση των παράνομων οικισμών στην Δυτική Όχθη συζήτησε το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ

Ισραηλινοί υπουργοί συναντήθηκαν για να συζητήσουν «βήματα για την ενίσχυση των οικισμών» στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανέφερε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού σε ανάρτησή του στο X.

Η συνάντηση έγινε εν μέρει ως απάντηση στον αυξανόμενο αριθμό χωρών που αναγνωρίζουν ένα παλαιστινιακό κράτος από τις 7 Οκτωβρίου και στις «ενέργειες της Παλαιστινιακής Αρχής κατά του Ισραήλ σε διεθνή όργανα», αναφέρεται. Οι προτεινόμενες αλλαγές θα τεθούν σε ψηφοφορία στην επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ χαρακτήρισε πρόσφατα «λανθασμένη» την απόφαση του Ισραηλινού υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ να παρακρατήσει περίπου 35 εκατ. δολάρια από φορολογικά έσοδα που εισπράχθηκαν για λογαριασμό της Παλαιστινιακής Αρχής.

02:26 Ο Μπάιντεν πιέζει για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στο μήνυμα του Eid al-Adha

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χρησιμοποίησε το μήνυμά του προς τους μουσουλμάνους για την γιορτή Έιντ Αλ-Άντχα για να πιέσει για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να βοηθηθούν οι άμαχοι που υποφέρουν από τη «φρίκη του πολέμου μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ».

«Πάρα πολλοί αθώοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων παιδιών. Οικογένειες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και είδαν τις κοινότητές τους να καταστρέφονται. Ο πόνος τους είναι τεράστιος», ανέφερε ο Μπάιντεν σε δήλωσή του.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι η πρόταση κατάπαυσης του πυρός σε τρεις φάσεις που έχει κάνει το Ισραήλ στη Χαμάς και την οποία ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι ο καλύτερος τρόπος για να τερματιστεί η βία στη Γάζα και τελικά να τελειώσει ο πόλεμος», πρόσθεσε.

02:02 Τι σημαίνει στην πραγματικότητα η «παύση» του Ισραήλ στη Ράφα;

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι η 11ωρη παύση των επιθέσεων σε έναν σημαντικό δρόμο κοντά στη Ράφα θα επιτρέψει τη ροή πολύ περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στους πεινασμένους και διψασμένους ανθρώπους της νότιας και κεντρικής Γάζας.

Τι λένε οι IDF για τον τρόπο λειτουργίας:

Η καθημερινή παύση αρχίζει στις 8 π.μ. (05:00 GMT) και διαρκεί μέχρι τις 7 μ.μ. (16:00 GMT). Θα συνεχιστεί «μέχρι νεωτέρας».

Στόχος της είναι να επιτρέψει στα φορτηγά με βοήθεια να φτάσουν στο ελεγχόμενο από το Ισραήλ χερσαίο πέρασμα Abu Karem Salem (Kerem Shalom) – το κύριο σημείο εισόδου – και να ταξιδέψουν με ασφάλεια προς τον αυτοκινητόδρομο Salah a-Din, έναν κύριο δρόμο βόρεια-νότια.

Η COGAT, ο ισραηλινός στρατιωτικός οργανισμός που επιβλέπει τη διανομή βοήθειας στη Γάζα, δήλωσε ότι η διαδρομή θα αυξήσει τη ροή της βοήθειας σε άλλα μέρη της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου του Χαν Γιουνίς, της παράκτιας περιοχής του αλ-Μαβάσι και της κεντρικής Γάζας.

Η COGAT λέει ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί στην είσοδο των φορτηγών, αλλά έχει κατηγορηθεί από τον ΟΗΕ και άλλες ομάδες βοήθειας εδώ και μήνες ότι εμποδίζει ή καθυστερεί τις παραδόσεις.

Ο στρατός δήλωσε ότι η παύση, η οποία αρχίζει καθώς οι μουσουλμάνοι αρχίζουν να γιορτάζουν τη γιορτή Eid al-Adha, έγινε μετά από συζητήσεις με τα Ηνωμένα Έθνη και άλλες οργανώσεις βοήθειας.

01:33 Πρώην μέλος της Κνεσέτ επικαλείται τον Χίτλερ σε παραλήρημα για την εκδίωξη των Παλαιστινίων

Ένας ακροδεξιός πρώην ισραηλινός βουλευτής αναφέρθηκε στον Αδόλφο Χίτλερ καθώς συζητούσε για τη στρατιωτική κατάληψη της Γάζας και την εκδίωξη των Παλαιστινίων.

Σε ένα βίντεο που μοιράστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Moshe Feiglin είπε: «Δεν είμαστε φιλοξενούμενοι στη χώρα μας. Αυτή είναι η χώρα μας, ολόκληρη. Όπως είπε ο Χίτλερ, «δεν μπορώ να ζήσω αν μείνει ένας Εβραίος». Δεν μπορούμε να ζήσουμε εδώ αν ένας ‘ισλαμοναζί’ παραμείνει στη Γάζα».

Πρόσθεσε ότι θέλει να «μετατρέψει τη Γάζα σε εβραϊκή γη». Ο Feiglin ήταν μέλος του κόμματος Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου από το 2013 έως το 2015, προτού ιδρύσει το δικό του ακροδεξιό κόμμα Zehut.

01:02 Οι Χούθι επιτέθηκαν σε δύο πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα

Η ομάδα Χούθι της Υεμένης δήλωσε ότι επιτέθηκε σε δύο πολιτικά πλοία μαζί με ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό στην Ερυθρά Θάλασσα και την Αραβική Θάλασσα.

Η πολιτοφυλακή εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του αμερικανικού αντιτορπιλικού και ενός πλοίου με την ονομασία Captain Paris. Μη επανδρωμένα αεροσκάφη εκτοξεύθηκαν εναντίον ενός σκάφους με την ονομασία Happy Condor, σύμφωνα με τον στρατιωτικό εκπρόσωπο των Χούτι, Yahya Saree.

«Οι τρεις επιχειρήσεις πέτυχαν τους στόχους τους με επιτυχία», δήλωσε ο Saree, προσθέτοντας ότι οι επιθέσεις θα συνεχιστούν για να «επιτύχουμε τη νίκη για τον παλαιστινιακό λαό και να απαντήσουμε στην αμερικανοβρετανική επιθετικότητα».

Νωρίς σήμερα, η United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO) ανέφερε ότι ένα πλοίο 40 ναυτικά μίλια νότια της Υεμένης al-Mukha ανέφερε δύο εκρήξεις σε κοντινή απόσταση. Το πλοίο και το πλήρωμά του ήταν ασφαλή και συνέχισαν το ταξίδι τους.

00:23 Hagari: Η Χεζμπολάχ φέρνει το Ισραήλ στα πρόθυρα πιθανής ευρύτερης κλιμάκωσης

Ο εκπρόσωπος Τύπου των IDF υποναύαρχος Daniel Hagari σε μια δήλωση σε βίντεο στην αγγλική γλώσσα αναφέρει ότι η Χεζμπολάχ του Λιβάνου «μας φέρνει στα πρόθυρα μιας πιθανής ευρύτερης κλιμάκωσης, η οποία θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για τον Λίβανο και ολόκληρη την περιοχή».

«Η τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ στο Λίβανο κλιμακώνει τις επιθέσεις της κατά του Ισραήλ. Από τότε που αποφάσισε να συμμετάσχει στον πόλεμο που ξεκίνησε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η Χεζμπολάχ έχει εκτοξεύσει πάνω από 5.000 ρουκέτες- αντιαρματικούς πυραύλους και εκρηκτικά drones από τον Λίβανο σε ισραηλινές οικογένειες, σπίτια και κοινότητες», αναφέρει.

«Όταν λέμε ότι δεν θα αφήσουμε την 7η Οκτωβρίου να ξανασυμβεί σε κανένα από τα σύνορά μας, το εννοούμε», λέει ο Hagari. «Λόγω της άρνησης της Χεζμπολάχ να συμμορφωθεί με την απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, λόγω της στρατιωτικής υποδομής της Χεζμπολάχ, όπλα και πυρά κατά του Ισραήλ από την περιοχή νότια του ποταμού Λιτάνι στο νότιο Λίβανο, και λόγω της αποτυχίας του Λιβάνου να επιβάλει την 1701 στη Χεζμπολάχ, το Ισραήλ θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τους πολίτες του, μέχρι να αποκατασταθεί η ασφάλεια κατά μήκος των συνόρων μας με το Λίβανο», υποσχέθηκε.

Ο Hagari προειδοποιεί ότι «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα διασφαλίσουμε την ασφαλή και ασφαλή επιστροφή των Ισραηλινών στα σπίτια τους στο Βόρειο Ισραήλ. Αυτό δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης». Αργότερα πρόσθεσε πως «Το Ισραήλ έχει καθήκον να υπερασπιστεί τον λαό του Ισραήλ. Θα εκπληρώσουμε αυτό το καθήκον, με κάθε κόστος».

00:10 Άλλος ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε σε μάχες στη νότια Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο ενός ακόμη στρατιώτη κατά τη διάρκεια μαχών στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά τον θάνατο οκτώ στρατιωτών στη νότια Γάζα σε ενέδρα της Χαμάς και τον θάνατο άλλων δύο στρατιωτών στο βορρά το Σάββατο.

Σύμφωνα με τον στρατό, ο αριθμός των στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου έχει ανέλθει σε 662, εκ των οποίων 311 σε χερσαίες μάχες που ξεκίνησαν στις 27 Οκτωβρίου. Αναφέρει επίσης ότι 3.841 στρατιώτες έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων 1.940 σε χερσαίες μάχες.

23:44 Οι IDF δήλωσαν ότι μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν στόχους της Χεζμπολάχ σε τέσσερις περιοχές του νότιου Λιβάνου

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν στόχους της Χεζμπολάχ σε τέσσερις περιοχές του νότιου Λιβάνου απόψε, επιβεβαιώνουν οι IDF. Οι στόχοι περιελάμβαναν υποδομές στη Shaqra και την Taybeh και κτίρια στη Mhaibib και την Kafr Kila, σύμφωνα με τις IDF.

23:22 Το αμυντικό σύστημα στο όχημα μεταφοράς προσωπικού δεν λειτούργησε λέει το Ισραήλ

Μια προκαταρκτική έρευνα του ισραηλινού στρατού διαπίστωσε ότι η επίθεση της Χαμάς που σκότωσε οκτώ στρατιώτες σε ένα όχημα κοντά στη Ράφα πραγματοποιήθηκε με μια χειροβομβίδα που εκτοξεύεται με ρουκέτα (RPG) και ένα αμυντικό σύστημα απέτυχε να το σταματήσει.

Το μικρό βεληνεκές της εκτόξευσης του πυραύλου είναι πιθανόν ο λόγος που το σύστημα δεν λειτούργησε, ανέφερε η Ισραηλινή Ραδιοφωνία.

Το τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού μετέφερε οκτώ ισραηλινούς στρατιώτες από το 601ο τάγμα μηχανικού.

Ο πύραυλος διείσδυσε σε εξωτερικά διαμερίσματα όπου φυλάσσονταν εκρηκτικοί μηχανισμοί και νάρκες και «οι δευτερογενείς εκρήξεις δεν άφησαν καμία πιθανότητα στους στρατιώτες να επιβιώσουν», ανέφερε. Το πτώμα ενός Παλαιστίνιου μαχητή και ένας εκτοξευτής RPG κατά τη διάρκεια έρευνας στη συνοικία Tal al-Sultan βορειοδυτικά της Ράφα. Προφανώς σκοτώθηκε από την έκρηξη.

Για την ιστορία οι χειροβομβίδες των RPG και συγκεκριμένα οι Al Yassin 105 που κατασκευάζονται στη Γάζα, έχουν αιχμηρή άκρη και πυροδοτούνται δέκατα του δευτερολέπτου αφού εισχωρήσουν στην θωράκιση.

23:01 Ανανεώθηκε η περίοδος διαμονής σε εναλλακτικές κατοικίες των Ισραηλινών εκτοπισμένων

«Η κυβέρνηση ενέκρινε την πρόταση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να εξουσιοδοτήσει τον διευθυντή της Αρχής «Tekuma» (σ.σ. Η στρατιωτική αρχή που εγκρίνει και ανακαλεί άδειες κατοικίας) Μόσε Εντρί και την Αρχή να παρατείνουν την περίοδο διαμονής των κατοίκων που έχουν εκκενωθεί από τα σπίτια τους» αναφέρει το γραφείο του πρωθυπουργού Νετανιάχου.

22:49 Καμία πιθανότητα κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα

Ισραηλινοί αξιωματούχοι που μίλησαν ανώνυμα σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης κατηγόρησαν για άλλη μια φορά τη Χαμάς για αυτό που μπορεί να θεωρηθεί κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός. Λένε ότι η Χαμάς αφαίρεσε βασικά και κρίσιμα στοιχεία από τη συμφωνία τριών φάσεων που καθορίστηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ο ισραηλινός αξιωματούχος συνέχισε λέγοντας ότι αν η Χαμάς προσβλέπει πράγματι στο τέλος του πολέμου, θα πρέπει να συμφωνήσει σε όλα τα στοιχεία στο πλαίσιο της συμφωνίας τριών φάσεων, πράγμα που σημαίνει ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να τελειώσει στη δεύτερη ή τρίτη φάση της συμφωνίας αυτής. Αλλά και πάλι, και οι δύο πλευρές δείχνουν με το δάχτυλο την άλλη για τον λόγο που η κατάπαυση του πυρός δεν έχει ακόμη δρομολογηθεί, όπως υπογραμμίζει το Al Jazeera.

Η Χαμάς θέλει να δει μια συνολική κατάπαυση του πυρός, πλήρη τερματισμό του πολέμου και αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα. Ενώ ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και η κυβέρνησή του έχουν διατηρήσει την ίδια θέση από την αρχή, ότι ακόμη και αν υπάρξει παύση των μαχών, ο πόλεμος θα συνεχιστεί.

Καμία ελπίδα.

22:35 Ο επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης των IDF συναντάται με διοικητές στη Ράφα μετά τη φονική έκρηξη του Σαββάτου

Ο επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης των IDF, υποστράτηγος Yaron Finkelman, συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα με διοικητές που υπηρετούν στη νότια πόλη της Γάζας, τη Ράφα, για να συζητήσουν τα επιχειρησιακά επιτεύγματα και τις εξελίξεις στην επίθεση κατά της Χαμάς, αναφέρει ο IDF.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Finkelman αναφέρθηκε στη φονική έκρηξη στη Ράφα μια μέρα πριν, όπου οκτώ στρατιώτες σκοτώθηκαν μέσα σε ένα θωρακισμένο όχημα μάχης Namer.

«Βρισκόμαστε εδώ μετά από ένα οδυνηρό περιστατικό που συνέβη χθες», είπε ο Finkelman και μετέφεραν οι Times of Israel, «χάσαμε μαχητές και χάσαμε διοικητές κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Αυτοί είναι οι καλύτεροι γιοι μας».

Παρά τις βαριές απώλειες, προσθέτει: «Η επιτακτική μας ανάγκη είναι να συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά. Επιτεθείτε στην ταξιαρχία (της Χαμάς) στη Ράφα και θα συνεχίσουμε μέχρι να την νικήσουμε».

22:22 Ισραηλινοί έποικοι πυρπολούν ελιές σε χωριό και επιτίθενται σε οχήματα στην Δυτική Όχθη

Ισραηλινοί έποικοι έβαλαν φωτιά σε παλαιστινιακή γη στο χωριό Μπούρκα και επιτέθηκαν σε οχήματα των κατοίκων ανατολικά της κατεχόμενης πόλης Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

Πηγές ασφαλείας δήλωσαν επίσης ότι έποικοι επιτέθηκαν σε παλαιστινιακά αυτοκίνητα που κινούνταν κατά μήκος του παρακαμπτήριου δρόμου που οδηγεί στη βόρεια είσοδο της πόλης αλ Μπιρέχ και πέταξαν πέτρες, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Η βία των εποίκων κατά των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έχει αυξηθεί από τότε που άρχισε ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Γάζας τον περασμένο Οκτώβριο. Ευτυχώς δεν υπάρχουν απώλειες ανάμεσα στους κατοίκους του χωριού.

21:57 Εννιά νεκροί στην ισραηλινή επίθεση στο Μπουρέιτζ, μεταξύ των οποίων 5 παιδιά

Εννέα Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους τουλάχιστον πέντε παιδιά, σκοτώθηκαν σε ισραηλινό πλήγμα που είχε στόχο ένα σπίτι στον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

Βιντεοσκοπημένο υλικό (Telegram/Al Jazzera και άλλες πηγές, το τελευταίο επιβεβαίωσε την επίθεση) έδειξε την ανάσυρση των νεκρών και την απομάκρυνση των τραυματιών από τα συντρίμμια.

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να βομβαρδίζει τη Γάζα παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός. Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν μια φονική χερσαία επιχείρηση στο Μπουρέιτζ και σε αρκετούς άλλους κοντινούς προσφυγικούς καταυλισμούς στην κεντρική Γάζα.

21:26 «Παράξενη» ησυχία επικρατεί στη βόρεια Γάζα, μεταδίδει το AFP

Ενώ οι επιθέσεις συνεχίζονται στη νότια Γάζα, οι κάτοικοι στα βόρεια λένε ότι υπήρξε μια ασυνήθιστη ημέρα ησυχίας.

«Από σήμερα το πρωί, αισθανθήκαμε μια ξαφνική ηρεμία χωρίς πυροβολισμούς ή βομβαρδισμούς. Είναι παράξενο», δήλωσε ο Haitham al-Ghura, 30 ετών, από την πόλη της Γάζας.

Οι ανταποκριτές του πρακτορείου ειδήσεων AFP ανέφεραν ότι δεν υπήρξαν αναφορές για πλήγματα ή βομβαρδισμούς από τα ξημερώματα. Η σύντομη ανάπαυλα των μαχών επέτρεψε στους πιστούς μια σπάνια στιγμή ηρεμίας κατά την εορτή Eid al-Adha.

Ο ήχος της προσευχής διέσχιζε μερικούς από τους κατεστραμμένους και εγκαταλελειμμένους δρόμους της πόλης της Γάζας. Για πολλούς, η διακοπή των μαχών δεν μπορεί ποτέ να φέρει πίσω ό,τι έχει χαθεί. «Έχουμε χάσει πολλούς ανθρώπους, υπάρχει μεγάλη καταστροφή», δήλωσε η Umm Muhammad al-Katri από τον προσφυγικό καταυλισμό Jabalia στη βόρεια Γάζα.

21:04 Διαδηλωτές μπλοκάρουν την κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο του Τελ Αβίβ ζητώντας συμφωνία για τους ομήρους

20:45 Ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ Κατζ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ουγγαρίας και τον υπουργό Εξωτερικών κατά την επίσκεψή του στη Βουδαπέστη

Ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ θα αναχωρήσει από το Ισραήλ για διπλωματική επίσκεψη στην Ουγγαρία αργότερα απόψε, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Κατζ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ουγγαρίας Ταμάς Λούλιοκ και τον υπουργό Εξωτερικών Πέτερ Σίγιαρτο.

Θα συναντηθεί επίσης με τον επικεφαλής της Εβραϊκής Κοινότητας της Ουγγαρίας και θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Ολοκαυτώματος του Δέντρου της Ζωής στη Βουδαπέστη, προσθέτει το γραφείο του.

20:25 Οι Χούθι «απειλούν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα» λέει ο Ζοζέπ Μπορέλ

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ προειδοποιεί ότι οι επιθέσεις της πολιτοφυλακής των Χούθι σε εμπορικά πλοία ανοικτά της Υεμένης γίνονται όλο και πιο σοβαρές.

«Οι Χούθι συνεχίζουν να απειλούν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι τελευταίες επιθέσεις υπενθυμίζουν έντονα τη σοβαρότητα της κατάστασης.», δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ σε ανάρτησή του στο X, αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες επιθέσεις της ομάδας της Υεμένης σε πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ στην περιοχή.

«Η EUNAVFOR ASPIDES, (η στρατιωτική επιχείρηση της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Ινδικό Ωκεανό και τον Κόλπο) θα συνεχίσει να προσπαθεί να καταστήσει τα διεθνή ύδατα ασφαλή για όλους», πρόσθεσε. Οι Χούθι ισχυρίζονται ότι οι επιθέσεις τους σε πλοία γίνονται σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα και ζητούν την απόσυρση του Ισραήλ από τα παλαιστινιακά εδάφη.

20:00 Βολές πυροβολικού και αεροπορικές επιδρομές των IDF στον Νότιο Λίβανο

Οι IDF έχουν αυξήσει το ρυθμό των βομβαρδισμών στο νότιο Λίβανο παρά τη σχετική ηρεμία στο βόρειο μέτωπο.

Τα τελευταία 30 λεπτά, οι βομβαρδισμοί του πυροβολικού των IDF είχαν στόχο τα περίχωρα των πόλεων Naqoura, Yaroun, Ramia, Alma Al-Shaab, Al-Dhuhaira, Al-Zalloutiya και Al-Qouzah. Πολεμικά αεροσκάφη των IDF βομβάρδισαν ένα άδειο σπίτι στη Shaqra καθώς και την Kafr Kila (φωτογραφία).

Πριν από περίπου δύο ώρες, οι βομβαρδισμοί των IDF στόχευσαν το Kafr Kila.

19:52 Ο πόλεμος στη Γάζα είναι μια «μάχη αποφασιστικότητας και επιμονής» λέει ο Γκάλαντ

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ επισκέφθηκε την περιοχή στη νότια Γάζα όπου οκτώ στρατιώτες σκοτώθηκαν σε ενέδρα της Χαμάς, δεσμευόμενος ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί.

«Στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας, μαζί με το τάγμα περιπολίας της ερήμου, [οι ισραηλινές δυνάμεις] συνεχίζουν να πολεμούν και αποστέλλονται σε κατάλληλες αποστολές σε κάθε τομέα στον αέρα, στη θάλασσα και στη στεριά», δήλωσε ο Γκαλάντ.

«Το τίμημα είναι βαρύ, αλλά πρόκειται για μια μάχη αποφασιστικότητας και επιμονής για την εξουδετέρωση του εχθρού».

19:30 Περισσότερα για την ισραηλινή επίθεση με νεκρούς στον καταυλισμό Μπουρέιτζ

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ σκοτώθηκαν αρκετοί άνθρωποι.

Ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους επτά μετά τον βομβαρδισμό ενός σπιτιού που ανήκει σε οικογένεια. Μεταξύ των νεκρών είναι και ένα 13χρονο αγόρι.

Τουλάχιστον 15.000 παιδιά έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα. Επίσης, πολλά παιδιά έχουν τραυματιστεί σοβαρά και υποφέρουν εξαιτίας όσων έχουν ζήσει. Μόνο ένας μικρός αριθμός έχει φύγει από τη Λωρίδα της Γάζας για θεραπεία.

19:11 Οι αποτυχίες στον πόλεμο αυξάνουν την πίεση

Ο Γιουσέφ Μπουαντέλ από το Πανεπιστήμιο του Κατάρ λέει ότι η διχόνοια στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ και στην ευρύτερη κοινωνία του Ισραήλ αρχίζει να βράζει, γεγονός που «ενισχύει το χέρι» της Χαμάς στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός.

«Το πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι το Ισραήλ δεν μπόρεσε να νικήσει τη Χαμάς στο έδαφος. Υπήρξαν τόσες πολλές απώλειες των Παλαιστινίων, ναι, αλλά οι Παλαιστίνιοι ήταν ανθεκτικοί», δήλωσε στο Al Jazeera.

«Υπάρχουν σχετικά βαθιές διαιρέσεις στο Ισραήλ αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν μια πλήρη κατάπαυση του πυρός, αλλά αν υπάρξει, νομίζω ότι αυτό σηματοδοτεί το τέλος της πρωθυπουργίας του Μπενιαμίν Νετανιάχου. Υπάρχουν δύο πλευρές: Το στρατόπεδο του Νετανιάχου που θέλει να συνεχίσει τον πόλεμο για να πετύχει τους στόχους του και, κυρίως, να διατηρήσει τη θέση του», δήλωσε ο Μπουαντέλ.

«Η άλλη πλευρά βλέπει ότι μετά από οκτώ μήνες πολέμου το Ισραήλ δεν έχει πετύχει κανέναν από τους στόχους και ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι μέσω διαπραγματεύσεων», εξήγησε.

18:44 Νετανιάχου και Γκαντζ διαπληκτίζονται για τις κατηγορίες περί «ηττοπαθούς» στάσης στον πόλεμο της Γάζας

Αφού ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τον πρόεδρο της Εθνικής Ενότητας, Μπένι Γκαντζ, και τον νομοθέτη Γκαντί Αϊζενκότ ότι θέλουν να λάβουν «ξεπλυμένες ηττοπαθείς αποφάσεις» που θα «αφήσουν τη Χαμάς άθικτη», κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου νωρίτερα σήμερα, η Εθνική Ενότητα τώρα κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι ασκεί «ηττοπάθεια».

«Ηττοπάθεια: Το να φοβάσαι να αφήσεις τους IDF να ελιχθούν, να διαλύσεις την είσοδο στη Χαν Γιουνίς και τη Ράφα, να διστάζεις να μετακινήσει τις επιχειρησιακές προσπάθειες βόρεια και να αρνείσαι να ορίσεις την ασφαλή επιστροφή των κατοίκων του βορρά στα σπίτια τους ως μέρος των στόχων του πολέμου», αναφέρει το κόμμα σε ανακοίνωσή του που απευθύνεται στον Νετανιάχου.

«Στο μέλλον, τα πρωτόκολλα του [πολέμου] θα αποκαλυφθούν και το κοινό θα μάθει ποιος καθυστέρησε και ποιος προσπάθησε για μια πραγματική νίκη», προσθέτει.

Λίγο αργότερα, το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου αντεπιτίθεται στον πρώην εταίρο του στον συνασπισμό, προειδοποιώντας ότι «όσοι έφυγαν από την πολεμική προσπάθεια δεν θα κηρύξουν ηθική στον πρωθυπουργό Νετανιάχου, ο οποίος ηγείται της εκστρατείας και δεν είναι διατεθειμένος να συμβιβαστεί με οτιδήποτε λιγότερο από την πλήρη νίκη.

«Σίγουρα όχι ο Μπένι Γκαντζ που ξέφυγε από τη λήψη δύσκολων αποφάσεων, που ενέδωσε σε όλες τις διεθνείς πιέσεις, που συμφώνησε στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους και που δήλωσε πάνω απ’ όλα ότι είναι έτοιμος να τερματίσει τον πόλεμο πριν από την επιστροφή όλων των ομήρων μας και την ολοκλήρωση όλων των στόχων μας», συνεχίζει η ανακοίνωση του Λικούντ.

Κατηγορώντας τον Νετανιάχου ότι ενεργεί «υστερικά», η Εθνική Ενότητα ανταπαντά ότι «ο Γκαντζ και ο Αϊζενκότ ήταν οι πρώτοι που κάλεσαν για την έναρξη του ελιγμού και της επιθετικής δράσης στη Γάζα και την επέκτασή της στη Χαν Γιουνίς και τη Ράφα» και ότι ο Γκαντζ ήταν υπεύθυνος για τη διασφάλιση της αεροπορικής υποστήριξης του Ισραήλ από τους συμμάχους του κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Ιράν τον Απρίλιο.

18:26 Νεκροί Παλαιστίνιοι σε ισραηλινή επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ στην κεντρική Γάζα

Σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ στο κέντρο της Γάζας σκοτώθηκαν αρκετοί άνθρωποι.

Μεταξύ των νεκρών από την επίθεση είναι ο Ραφείφ Αλσαϊντί, 13 ετών, και ο ηλικιωμένος Αμπντελσαφί Χουσεΐν, τα παιδιά του οποίου έχουν τραυματιστεί σοβαρά.

Οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Αλ-Άκσα στο Ντέιρ ελ-Μπαλάχ.

Επίσης, ένας άνδρας δήλωσε ότι η κόρη του σκοτώθηκε ενώ περπατούσε στο δρόμο.

18:07 Η Χεζμπολάχ φέρεται να συμβούλεψε τη Χαμάς να είναι «ευέλικτη» με την πρόταση εκεχειρίας

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ φέρεται να συμβούλεψε τη Χαμάς να είναι «ευέλικτη» στην απάντησή της στην προτεινόμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και ομηρίας που παρουσίασε ο Τζο Μπάιντεν τον περασμένο μήνα, αφού η οργάνωση έκανε πολλαπλές «τροποποιήσεις», αναφέρει ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας Kan.

Επικαλούμενο ανώνυμη ισραηλινή πηγή, το Kan βεβαιώνει ότι η Χαμάς προσέγγισε τη Χεζμπολάχ για να συζητήσουν την πρόταση εκεχειρίας και πώς θα μπορούσε να ανταποκριθεί καλύτερα.

Με τη σειρά της, η Χεζμπολάχ φέρεται να προέτρεψε τη Χαμάς να μην κλείσει την πόρτα των διαπραγματεύσεων και να συνεχίσει να εργάζεται με τους μεσολαβητές στο Κατάρ και την Αίγυπτο, αλλά αναγνώρισε ότι το θέμα είναι «στα χέρια της ηγεσίας της Χαμάς».

Η συμβουλή της Χεζμπολάχ προήλθε εν μέρει από την εκτίμηση ότι η Χαμάς θα μπορούσε να επωφεληθεί από τη θετική αντίδραση στο σχέδιο όσο το Ισραήλ, και ιδίως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, δεν φαίνεται ενθουσιασμένος, προσθέτει το δημοσίευμα.

Αν και η πρόταση κατάπαυσης του πυρός υποβλήθηκε από την Ιερουσαλήμ, ο Νετανιάχου επέμεινε ότι υπήρχαν κενά μεταξύ της παρουσίασης της προσφοράς από τον Μπάιντεν και της στάσης του Ισραήλ, το οποίο επιμένει ότι δεν θα υπάρξει μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του πολέμου.

17:48 Διχασμένη η ισραηλινή κοινή γνώμη σχετικά με την επιστράτευση

Ο Μέρον Ράποπορτ, συντάκτης του Local Call, ενός ισραηλινού ειδησεογραφικού πρακτορείου, δήλωσε στο Al Jazeera ότι ο ισραηλινός στρατός χρειάζεται περισσότερο προσωπικό μετά τις βαριές απώλειες που έχει υποστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα και στις διασυνοριακές επιθέσεις με τη Χεζμπολάχ.

«Το γεγονός ότι η κυβέρνηση, ο δεξιός συνασπισμός, εξαρτάται από τα υπερορθόδοξα κόμματα που αποτελούνται από 17 μέλη της Κνεσέτ και αρνούνται τη θητεία, αλλά θέλουν να πάνε στη Γιεσίβα, στα θρησκευτικά σχολεία δημιουργεί μεγάλη οργή», εξήγησε ο Ράποπορτ.

Και πρόσθεσε: «Ακόμη και μεταξύ των υποστηρικτών της δεξιάς που πηγαίνουν στο στρατό, μιλάμε για τους μη θρησκευόμενους, για κοσμικούς Εβραίους που ψηφίζουν τη δεξιά ή ακόμη και για θρησκευόμενους που πηγαίνουν στο στρατό … υπάρχει ένα ρήγμα που γίνεται όλο και πιο βαθύ».

Ο Ράποπορτ σημείωσε επίσης ότι η απόφαση να μην επιστρατευθούν οι υπερορθόδοξοι είναι «εξαιρετικά δημοφιλής» στο κοινό, καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται.

17:36 Ο Χαλέβι συζητά την ανάγκη για στρατολόγηση των υπερορθόδοξων

Ο Αρχηγός του Επιτελείου των IDF, Αντιστράτηγος Χέρζι Χαλέβι, σε επίσκεψή του στην Κεντρική Λωρίδα της Γάζας το σαββατοκύριακο, συζήτησε τον τρόπο με τον οποίο η κατάταξη των Χαρέντι (υπερορθόδοξων Εβραίων) στις IDF θα μπορούσε να ελαφρύνει το φορτίο των εφέδρων.

Ο Χαλέβι πραγματοποίησε μια αξιολόγηση της κατάστασης με τον επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης των IDF, υποστράτηγο Γιάρον Φίνκελμαν, και τον διοικητή της 99ης Μεραρχίας των IDF, ταξίαρχο Μπάρακ Χίραμ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, ο Χαλέβι δήλωσε ότι ενώ υπάρχει «επιθυμία για αλλαγή» στην υπερορθόδοξη κοινωνία, αυτή δεν είναι ακόμη αρκετά διαδεδομένη και ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα.

Εάν τα ποσοστά επιστράτευσης των Χαρέντι αυξάνονταν, είπε, το βάρος για τους εφέδρους θα μειωνόταν, καθώς θα υπήρχε λιγότερη ανάγκη γι’ αυτούς.

Η δημιουργία πρόσθετων ταγμάτων Χαρέντι εντός των IDF αποτελεί «σαφή ανάγκη», τόνισε, σημειώνοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι έφεδροι που «βρίσκονται μακριά από το σπίτι τους για σχεδόν οκτώ μήνες».

Ο Χαλέβι στην ΚΙεντρική Λωρίδα της Γάζας

17:28 Φωτογραφίες από την κηδεία του ισραηλινού στρατιώτη Στάνισλαβ Κοστάρεφ, στο Ασντόντ

17:15 Ο Λαπίντ καταγγέλλει το νομοσχέδιο για την παράταση της ηλικίας για στρατιωτική θητεία

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, δηλώνει ότι «η ντροπή έχει χαθεί» μετά την έγκριση από την υπουργική επιτροπή για τη νομοθεσία ενός νομοσχεδίου που παρατείνει τη θητεία των εφέδρων των IDF.

«Οι έφεδροι και οι φορολογούμενοι καταρρέουν και ο Νετανιάχου συνεχίζει να αποφεύγει την ευθύνη και να χαμογελά», ανέφερε ο Λαπίντ.

«Η κυβέρνηση ενέκρινε την παράταση της θητείας των εφέδρων, ενώ προωθεί νόμο για τη μαζική αποφυγή της στράτευσης για τους υπερορθόδοξους Εβραίους», είπε και κάλεσε το κόμμα του Νετανιάχου να «σταματήσει την τρέλα», προσθέτοντας ότι πρόκειται για «οδυνηρή διάκριση».

«Υποστηρίζω τους εφέδρους και τις οικογένειές τους. Είστε ήρωες και θα κάνουμε τα πάντα για να είμαστε αντάξιοι του ηρωισμού σας», κατέληξε.

17:03 «Καρφιά» Νετανιάχου για τις IDF: Το Ισραήλ είναι «χώρα με στρατό, όχι στρατός με χώρα»

Αφού το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είναι αντίθετος στην καθημερινή τακτική παύση των επιχειρήσεων στη νότια Γάζα που ανακοίνωσαν οι IDF, τώρα κάνει ειδική μνεία στις φαινομενικές διαφωνίες του Νετανιάχου με τη στρατιωτική ηγεσία κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

«Έχουμε μια χώρα με έναν στρατό, όχι έναν στρατό με μια χώρα», φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Προκειμένου να επιτευχθεί η εξάλειψη της Χαμάς, έχω λάβει αποφάσεις που δεν γίνονται πάντα αποδεκτές από το στρατιωτικό κλιμάκιο».

Ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια του πολέμου έχει ταχθεί ρητορικά κατά ορισμένων ανθρωπιστικών μέτρων, τα οποία θεωρούνται από ορισμένους ως ένας τρόπος κατευνασμού της δεξιάς πτέρυγας του συνασπισμού του.

16:50 Τουλάχιστον 37.337 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου

Τουλάχιστον 37.337 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 85.299 έχουν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας.

16:41 Συγκινεί ψυχίατρος που φροντίζει τραυματισμένα παιδιά στη Γάζα

Χιλιάδες Παλαιστίνια παιδιά έχουν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, με πολλά να χάνουν άκρα ή να υφίστανται εγκαύματα που αλλάζουν τη ζωή τους.

Ο Ατίφ Μαγκμπούλ, ψυχίατρος στο Κατάρ που φροντίζει μερικά από αυτά τα παιδιά, δήλωσε στο Al Jazeera ότι η δύναμη τους τον έχει εμπνεύσει με τρόπο που δεν θα μπορούσε να προβλέψει.

«Δεν ήμουν σίγουρος αν θα ήμουν αρκετά ανθεκτικός, υποστηρικτικός και δυνατός, αλλά έμεινα έκπληκτος από αυτά, έμαθα από αυτά», δήλωσε ο Μαγκμπούλ. «Πόσο γενναίοι είναι, πόσο δυνατοί», συμπλήρωσε.

Και κατέληξε: «Έχουν περάσει πολλά δεινά. Έχασαν οικογένειες, σπίτια, ακόμη και μέρη του σώματός τους, αλλά εξακολουθούν να είναι δυνατοί».

16:30 Συνελήφθη 7χρονο αγόρι κοντά στην κατεχόμενη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν ένα 7χρονο παιδί στο Mughayyer, ανατολικά της Ραμάλα, σύμφωνα με τον πατέρα του.

Το αγόρι, που ονομάζεται Μπαχάα Καζίμ Χατζ Μοχάμεντ, κρατούνταν σε ένα τζιπ του ισραηλινού στρατού για μια ώρα όταν ο πατέρας μίλησε στο Al Jazeera.

Πριν από τρεις ημέρες, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τον μεγαλύτερο αδελφό του αγοριού και λεηλάτησαν το σπίτι του.

16:22 Το Ισραήλ αναχαίτισε «ύποπτο» στόχο πάνω από το νότιο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι αναχαίτισε έναν «ύποπτο εναέριο στόχο πάνω από το νότιο Λίβανο».

«Δεν ακούστηκαν σειρήνες και δεν υπήρξαν τραυματισμοί», αναφέρει σε ανάρτηση στο Telegram και προσθέτει ότι χτύπησε από αέρος μια «στρατιωτική δομή της Χεζμπολάχ στην περιοχή Γιαρούν στο νότιο Λίβανο».

16:11 Ερντογάν: To Έιντ αλ-Άντχα γιορτάζεται με θλίψη λόγω του πολέμου στη Γάζα

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Πακιστανό πρωθυπουργό, Σεχμπάζ Σαρίφ, ανέφερε ότι ο ισλαμικός κόσμος γιορτάζει το Έιντ αλ-Άντχα με θλίψη λόγω του πολέμου στη Γάζα.

Από την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβριο, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα έχουν σκοτώσει περισσότερους από 37.000 Παλαιστίνιους και έχουν μετατρέψει μεγάλο μέρος του πολιορκημένου θύλακα σε ερείπια.

16:00 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Οι ισραηλινές επιθέσεις στη νότια Γάζα συνεχίστηκαν παρά το γεγονός ότι είναι η πρώτη ημέρα του Έιντ αλ-Άντχα, μιας από τις ιερότερες ημέρες του Ισλάμ
  • Το Ισραήλ σκότωσε τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιους στη δυτική συνοικία Ταλ ας-Σουλτάν της Ράφα και στόχευσε ένα ασθενοφόρο που προσπαθούσε να φτάσει στα θύματα, σύμφωνα με το Al Jazeera και τους ανταποκριτές του στο πεδίο
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε πιστούς που εισήλθαν στο τέμενος Αλ-Άκσα στην Ιερουσαλήμ για να κάνουν την προσευχή του Έιντ και εμπόδισαν άλλους να φτάσουν στον ιερό χώρο, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa
  • Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε «τακτική παύση» κατά τη διάρκεια της ημέρας κατά μήκος ενός νότιου διαδρόμου βοήθειας στη Γάζα, προκαλώντας αντιδράσεις από ακροδεξιούς υπουργούς της κυβέρνησης που θέλουν να μειώσουν ακόμη περισσότερο τη βοήθεια. Ισραηλινά ΜΜΕ επικαλούνται πηγές που αναφέρουν ότι Γιοάβ Γκάλαντ και Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν γνώριζαν για την απόφαση
  • Τα Ηνωμένα Έθνη χαιρέτισαν την ανακοινωθείσα «τακτική παύση», αλλά προέτρεψαν σε περισσότερα «συγκεκριμένα μέτρα» για να φθάσει η βοήθεια στον πληθυσμό της Γάζας, σχεδόν το σύνολο του οποίου κινδυνεύει από επισιτιστική ανασφάλεια
  • Ισραηλινοί αντικυβερνητικοί ακτιβιστές έχουν αποκλείσει μεγάλους αυτοκινητόδρομους της χώρας, καθώς ξεκινούν μια εβδομαδιαία εκστρατεία διαμαρτυρίας ζητώντας νέες εκλογές

15:50 Βίντεο από την ισραηλινή επίθεση με drone στην Γιαρούν του νοτίου Λιβάνου

Το Ισραήλ επιτέθηκε με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην πόλη Γιαρούν στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με μαρτυρίες και την ανακοίνωση των IDF.

Φωτογραφία και βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν ένα σύννεφο καπνού να υψώνεται από την κορυφή του λόφου στην περιοχή.

Δεν υπήρξαν άμεσα αναφορές για θύματα.

Δείτε βίντεο:

15:43 Για «blame game» κάνει κάνει λόγο το Al Jazeera σε ανάλυσή του σχετικά με την εκεχειρία στη Γάζα

Το Al Jazeera επιχειρεί να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί σχετικά με το ζήτημα της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, σημειώνοντας ότι αυτό που υπάρχει σε εξέλιξη είναι ένα «blame game».

Σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Al Jazeera, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, κατηγόρησε τη Χαμάς για το αδιέξοδο σχετικά με την εκεχειρία στη Γάζα, δηλώνοντας ότι το Ισραήλ αποδέχθηκε την πρόταση.

Αλλά ο Νετανιάχου έχει ορκιστεί να συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι να καταστραφεί η Χαμάς, αφήνοντας την πρόταση στον «αέρα».

Το Al Jazeera έχει μιλήσει με αναλυτές για το θέμα. Τις τοποθετήσεις τους μπορείτε να τις ακούσετε εδώ.

15:34 Οι IDF λένε ότι επιτέθηκαν σε τοποθεσίες της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν πριν από λίγο ένα κτίριο που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ στη Γιαρούν του νότιου Λιβάνου, σύμφωνα με τον στρατό του Ισραήλ.

Τα ισραηλινά στρατεύματα βομβάρδισαν επίσης περιοχές κοντά στην αλ-Άμρα του νότιου Λιβάνου με πυροβολικό για να «απομακρύνουν τις απειλές», λένε οι IDF.

Χθες το βράδυ, ένα άλλο κτίριο που ανήκε στη Χεζμπολάχ στην Καφρ Κίλα και υποδομές της Χεζμπολάχ στη Μαρουαχίν χτυπήθηκαν, προσθέτει ο ισραηλινός στρατός.

Εν τω μεταξύ, οι IDF ενημέρωσαν ότι ο «ύποπτος εναέριος στόχος» που αναχαιτίστηκε νωρίτερα σήμερα κοντά στη Ναχαρίγια, καταρρίφθηκε πάνω από τον εναέριο χώρο του νότιου Λιβάνου και όχι του Ισραήλ.

Δείτε σχετική ανάρτηση στο Χ:

15:24 Τα Ηνωμένα Έθνη χαιρετίζουν την ανακοίνωση των IDF για τις «τακτικές παύσεις» στη Γάζα σε βασική διαδρομή για τις παραδόσεις βοήθειας

Τα Ηνωμένα Έθνη χαιρετίζουν την απόφαση του ισραηλινού στρατού να διακόψει τις μάχες γύρω από μια διαδρομή στη νότια Γάζα, η οποία χρησιμοποιείται καθημερινά για τις παραδόσεις βοήθειας (βλέπε ανάρτηση στις 08:17), αλλά προτρέπει σε περισσότερα «συγκεκριμένα μέτρα» για την αύξηση της ανθρωπιστικής ανταπόκρισης.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε νωρίτερα μια «τοπική, τακτική παύση της στρατιωτικής δραστηριότητας» κατά τις ώρες της ημέρας σε μια διαδρομή στη νότια Γάζα για να διευκολυνθεί η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Λωρίδα.

«Χαιρετίζουμε αυτή την ανακοίνωση», αναφέρει ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας βοήθειας του ΟΗΕ, OCHA Γενς Λέρκε σε ηλεκτρονικό μήνυμα προς το AFP, σημειώνοντας ωστόσο ότι «αυτό δεν έχει ακόμη μεταφραστεί σε περισσότερη βοήθεια που να φτάνει στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη».

«Ελπίζουμε αυτό να οδηγήσει σε περαιτέρω συγκεκριμένα μέτρα από το Ισραήλ για την αντιμετώπιση μακροχρόνιων ζητημάτων που εμποδίζουν μια ουσιαστική ανθρωπιστική ανταπόκριση στη Γάζα», αναφέρει ο ίδιος.

15:15 Ηγέτης των διαδηλώσεων στο Ισραήλ: «Μόνο οι εκλογές μπορούν να ξεκινήσουν την επούλωση»

Οι αντικυβερνητικοί ακτιβιστές στο Ισραήλ ετοιμάζονται για μια εβδομάδα διαδηλώσεων με στόχο να πιέσουν την κυβέρνηση να παραιτηθεί.

Οι διαμαρτυρίες, οι οποίες ξεκίνησαν σήμερα με διαδηλώσεις που μπλοκάρουν πολλούς μεγάλους αυτοκινητόδρομους, ζητούν εκλογές πριν από την επέτειο της 7ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον Έραν Σβαρτζ, επικεφαλής της ομάδας διαμαρτυρίας Free in our Land (Ελεύθεροι στη Γη μας).

Θα συνεχιστούν με μια μεγάλη συγκέντρωση μπροστά από την ισραηλινή Κνεσέτ αύριο το βράδυ και στη συνέχεια με πορεία προς την κατοικία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, αναφέρουν οι Times of Israel.

«Μόνο οι εκλογές μπορούν να ξεκινήσουν τη διαδικασία επούλωσης», δήλωσε ο επικεφαλής της διαμαρτυρίας, Μοσέ Ραντμάν, όπως μεταδίδουν οι Times of Israel.

«Νετανιάχου, τι φοβάσαι; Μόνο ένας δικτάτορας φοβάται τον λαό του», πρόσθεσε.

15:05 Η τελετή απονομής του Βραβείου Άμυνας του Ισραήλ αναβλήθηκε λόγω «πρόσφατων γεγονότων»

Επικαλούμενο «πρόσφατα γεγονότα» – τις δύσκολες συνεχιζόμενες πολεμικές επιχειρήσεις και τους θανάτους στρατιωτών των IDF το Σαββατοκύριακο – το υπουργείο Άμυνας και η προεδρία του Ισραήλ αποφάσισαν να αναβάλουν την τελετή απονομής του Βραβείου Άμυνας του Ισραήλ 2024 που είχε προγραμματιστεί για την Τρίτη.

Οι φετινοί νικητές – που ανακοινώθηκαν στα τέλη Μαΐου – περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το σύστημα αεράμυνας David’s Sling, το APC Namer και το σχέδιο τράπεζας στόχων των IDF με βελτιωμένη τεχνολογία.

14:56 Κλιμακώνεται η οργή στο Ιράκ για τον πόλεμο στη Γάζα

Αντιμέτωπη με έναν πληθυσμό εξοργισμένο από τις συνεχιζόμενες δολοφονίες αμάχων στη Γάζα, η ιρακινή κυβέρνηση αγωνίζεται να αναχαιτίσει τις επιθέσεις σε αμερικανικά εστιατόρια franchise, καθώς άτομα και πολιτοφυλακές επιτίθενται σε αμερικανικά συμφέροντα στη χώρα.

Η ιρακινή κυβέρνηση αναγκάστηκε τελικά να αναπτύξει την επίλεκτη Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία για να ασφαλίσει ορισμένες τοποθεσίες.

Αυτή η τελευταία αποστολή απέχει πολύ από τον αρχικό σκοπό της Υπηρεσίας, ο οποίος ήταν η επιτυχής καταπολέμηση του ISIL στο Ιράκ.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

14:46 Η ισραηλινή κυβέρνηση παρέτεινε για δύο μήνες τη χρηματοδότηση της στέγασης σε ξενοδοχεία όσων απομακρύνθηκαν από τις συνοριακές περιοχές της Γάζας

Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι παρέτεινε την παραμονή όσων απομακρύνθηκαν από τις παραμεθόριες πόλεις της Γάζας σε ξενοδοχεία και σε προσωρινές κατοικίες που χρηματοδοτούνται από το κράτος μέχρι τις 15 Αυγούστου.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι περίπου το 70% των κατοίκων των συνοριακών περιοχών της Λωρίδας της Γάζας επέστρεψαν στα σπίτια τους τους τελευταίους μήνες.

Πολλοί από αυτούς που δεν έχουν ακόμη επιστρέψει στα σπίτια τους ήταν κάτοικοι των κοινοτήτων που επλήγησαν περισσότερο από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

14:37 Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ σταματά τον έλεγχο του Κρατικού Ελεγκτή για τις αποτυχίες των IDF και της Σιν Μπετ στις 7 Οκτωβρίου

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ διέταξε να ανασταλεί η διαδικασία επανεξέτασης από τον Κρατικό Ελεγκτή σχετικά με τις αποτυχίες των IDF και της υπηρεσίας ασφαλείας Σιν Μπετ στις 7 Οκτωβρίου, μέχρι τη συζήτηση που έχει προγραμματιστεί για το θέμα τον επόμενο μήνα.

Η δικαστής Γκίλα Κάνφι – Στέινιτζ εξήγησε την απόφαση, επικαλούμενη ως λόγους την «περίπλοκη πραγματικότητα στον τομέα της ασφάλειας, το προγραμματισμένο εύρος της επανεξέτασης και τις προετοιμασίες που απαιτούνται για την προσαρμογή της».

14:28 Η UNRWA οργάνωσε δραστηριότητες για παιδιά στη Γάζα λόγω της γιορτής Έιντ αλ-Άντχα

Παρά την έλλειψη προμηθειών βοήθειας, η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) εργάζεται για τη διοργάνωση εορταστικών δραστηριοτήτων για τα εκτοπισμένα Παλαιστίνια παιδιά στην αλ-Μαουάσι, μια καθορισμένη ζώνη εκκένωσης κοντά στη Χαν Γιουνίς.

Οι περισσότερες οικογένειες στη Γάζα, εξαθλιωμένες και επανειλημμένα εκτοπισμένες από τον οκτάμηνο πόλεμο του Ισραήλ, δεν είναι σε θέση να απολαύσουν τις τυπικές παραδόσεις του Έιντ, συμπεριλαμβανομένης της θυσίας ενός ζώου ή της αγοράς δώρων και ρούχων για τα παιδιά, σημειώνει το Al Jazeera.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

14:18 Στρατιωτικός αναλυτής: Η ισραηλινή κοινωνία έχει διχαστεί λόγω της στρατιωτικής εξαίρεσης των υπερορθόδοξων Εβραίων

Οι εξαιρέσεις από τη στράτευση στο Ισραήλ, όπως αυτές που δίνονται στους υπερορθόδοξους Εβραίους (Χαρεντί), ασκούν «μεγάλη πίεση στην ισραηλινή κοινωνία», λέει ο στρατιωτικός αναλυτής Ελάιζα Μανιέ.

«Αυτό το κοινό βάρος (σ.σ. της ένταξης στο στρατό) δεν είναι πραγματικά κοινό. Υπάρχει ένα μέρος της κοινωνίας – περίπου το 15 τοις εκατό – που μπορεί να τη γλιτώσει. Έτσι, δεν δημιουργεί μόνο πολιτική ένταση, αλλά δημιουργεί και μέσα στην ισραηλινή κοινωνία μια τριβή όπου οι άνθρωποι πρέπει να υπηρετήσουν, αφήνουν τις δουλειές τους, υπάρχει πίεση στις οικογένειές τους και έχουν μετατραυματικό στρες», δήλωσε ο Μανιέ στο Al Jazeera.

«Ήδη 10.000 στρατιώτες και αξιωματικοί ζήτησαν ιατρική και ψυχολογική φροντίδα εξαιτίας αυτού του πολέμου», είπε ο Μανιέ.

Οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι έχουν αντιταχθεί σθεναρά στην ιδέα της άρσης της εξαίρεσής τους, απειλώντας να φύγουν αν περάσει ένα τέτοιο νομοσχέδιο.

Ο Μανιέ πρόσθεσε ότι το 42% των εγγεγραμμένων στο στρατό, τόσο οι επαγγελματίες όσο και οι έφεδροι, «δεν θέλουν να καταταγούν ξανά στο στρατό- θέλουν να φύγουν» λόγω των επιδόσεων του στρατού και της αντιπαράθεσης με «έναν ισχυρό μη κρατικό παράγοντα που είναι αποφασισμένος να μη χάσει».

14:08 Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αναχαιτίστηκε ύποπτος εναέριος στόχος

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι αναχαιτίστηκε ύποπτος εναέριος στόχος απέναντι από την παραλία Ναχαρίγια στο βόρειο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, δεν ακούστηκαν σειρήνες κατά τη διάρκεια του περιστατικού.

13:59 Δύο νεκροί στη Ράφα μετά από ισραηλινή επίθεση, στοχοποιήθηκαν ασθενοφόρα

Το Ισραήλ σκότωσε δύο ανθρώπους στη συνοικία Ταλ ας-Σουλτάν της Ράφα και στόχευσε ασθενοφόρα που προσπαθούσαν να πλησιάσουν τα θύματα, σύμφωνα με ανταποκριτές στο Al Jazeera Arabic.

Η Ταλ ας-Σουλτάν, στη δυτική Ράφα, εξακολουθεί να φιλοξενεί εκατοντάδες παλαιστινιακές οικογένειες που εκτοπίστηκαν από τον πόλεμο, σύμφωνα με τον Χάνι Μαχμούντ του Al Jazeera.

Η γειτονιά έχει πληγεί ιδιαίτερα από το τελευταίο κύμα χτυπημάτων του Ισραήλ, το οποίο κατέστρεψε πολλά σπίτια και δημόσιες εγκαταστάσεις.

13:50 Επικοινωνία Γεραπετρίτη με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό – «Συζήτησαν πρωτοβουλίες για ειρήνευση», λέει το ΥΠΕΞ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Μοχάμεντ Μουσταφά, είχε νωρίτερα σήμερα Κυριακή 16 Ιουνίου ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

13:40 Πάνω από 9.300 Παλαιστίνιοι παραμένουν στις ισραηλινές φυλακές, λένε οργανώσεις κρατουμένων

Η Παλαιστινιακή Ένωση Κρατουμένων αναφέρει ότι μεταξύ των 9.300 ατόμων που κρατούνται από το Ισραήλ είναι τουλάχιστον 75 γυναίκες και 250 παιδιά.

Η οργάνωση κρατουμένων έχει τονίσει ότι ο συνολικός αριθμός δεν περιλαμβάνει όλους τους ανθρώπους που το Ισραήλ κρατάει στη Γάζα, εκτιμώντας ότι είναι χιλιάδες.

Οι ισραηλινές αρχές των φυλακών ανακοίνωσαν την κράτηση 899 Παλαιστινίων από τον θύλακα με τον χαρακτηρισμό του παράνομου μαχητή, ανέφερε η οργάνωση.

Δείτε σχετική ανάρτηση του Al Jazeera:

13:26 Έξι ακόμη Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν περισσότερες επιδρομές και συλλήψεις σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μεταξύ άλλων κοντά στη Βηθλεέμ και την Τούμπας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Σε επιδρομή στον καταυλισμό Φαρ’ά, νότια της Τούμπας, οι ισραηλινές δυνάμεις έριξαν αληθινά πυρά, τραυματίζοντας έναν νεαρό άνδρα, και συνέλαβαν τρία άτομα, ανέφερε το Wafa.

Στην αλ-Χαντέρ, νότια της Βηθλεέμ, οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν σε σπίτι και συνέλαβαν τρία ακόμη άτομα, σύμφωνα με αναφορές.

Από τις 7 Οκτωβρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινές επιδρομές στη Δυτική Όχθη, πραγματοποιώντας συνολικά περίπου 9.200 συλλήψεις, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ένωση Κρατουμένων.

13:17 Οι IDF απορρίπτουν τον ισχυρισμό της ισραηλινής κυβέρνησης ότι δεν γνώριζε για την «τακτική παύση» στις μάχες στη νότια Γάζα – «Στρατιωτική απόφαση, σύμφωνη με την πολιτική της αυξημένης βοήθειας»

Ο ισραηλινός στρατός απέρριψε τις επικρίσεις της κυβέρνησης για την απόφαση να σταματούν για ορισμένες ώρες καθημερινά οι μάχες κοντά στον ανθρωπιστικό διάδρομο στη νότια Γάζα και τους ισχυρισμούς της ότι οι πολιτικοί δεν είχαν ενημερωθεί για την απόφαση.

Ο στρατός δήλωσε ότι η απόφαση είναι στρατιωτική και τη δικαιοδοσία για το ζήτημα έχει η Νότια Διοίκηση.

Επιπλέον, οι IDF δήλωσαν ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε πρόσφατα εντολή στους επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας να αυξήσουν σημαντικά την ανθρωπιστική βοήθεια που πηγαίνει στη Γάζα και να επιτρέψουν ασφαλέστερη πρόσβαση στους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Οι οδηγίες ήρθαν μετά την πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης και μετά από περιστατικά κατά τα οποία εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις σκοτώθηκαν από πυρά των IDF.

13:05 «Σεισμός» στο Ισραήλ μετά την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού για καθημερινή «τακτική παύση» των μαχών στη νότια Γάζα

Ο Μπέρναντ Σμιθ μεταδίδει για το Al Jazeera ότι: «Ο ισραηλινός στρατός βγήκε σήμερα το πρωί με μια δήλωση που λέει ότι θα υπάρξει μια ‘τακτική παύση’, ουσιαστικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, από το πέρασμα Καρέμ Αμπού Σαλέμ (σ.σ. ή Κερέμ Σαλόμ) προς το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο, ακριβώς βόρεια της Ράφα. Η πρόταση είναι σαν ένα είδος δώρου για να επιτραπεί η διέλευση περισσότερης βοήθειας.

Στη συνέχεια, ακούσαμε ότι ο υπουργός Άμυνας και ο πρωθυπουργός δεν είχαν ακούσει για την παύση. Ο στρατός είπε στη συνέχεια ότι οι μάχες θα συνεχιστούν στην πραγματικότητα στη Ράφα και η περιοχή στην οποία ισχύει η παύση είναι απλώς μια ιδιαίτερα μικρή διαδρομή. Έτσι, δεν δίνει πραγματικά πολλά στους Παλαιστίνιους ή δεν δίνει πολύ επιπλέον ανθρωπιστική βοήθεια που είναι πολύ αναγκαία.

Η ανακοίνωση προκάλεσε μια προβλέψιμη πυρκαγιά, ιδίως από την ισραηλινή ακροδεξιά που κρατά τον Νετανιάχου στην εξουσία, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ και του υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ. Ορισμένες από τις ακροδεξιές τους απόψεις δεν απέχουν και πολύ από αυτές που έχει μεγάλο μέρος του ισραηλινού πληθυσμού.

Ο Μπεν-Γκβιρ έχει δώσει εντολή στην αστυνομία του να μη σταματά τους διαδηλωτές που επιτίθενται σε αυτοκινητοπομπές που πηγαίνουν στη Γάζα. Περίπου το 70% των Ισραηλινών σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις δεν υποστηρίζουν τη βοήθεια που πηγαίνει στη Γάζα».

12:55 Διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης μπροστά στην Αγιά Σοφιά στην Τουρκία

Φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την Αγιά Σοφιά στην Τουρκία μετά τις προσευχές για την γιορτή Έιντ αλ-Άμπχα.

12:42 Εγείρονται ερωτήματα για τις «τακτικές παύσεις» του Ισραήλ στη νότια Γάζα

Όπως προαναφέραμε, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε «τακτικές παύσεις» στις μάχες σε τομέα στη νότια Γάζα για να διευκολυνθούν οι αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ωστόσο, καθώς έρχονται στη δημοσιότητα αναφορές ότι ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου (βλέπε ανάρτηση στις 11:03) δεν γνώριζαν για την απόφαση, παραμένει ασαφές αν συμφωνήθηκε όντως να υπάρξει «τακτική παύση» στις μάχες και, αν ναι, πώς θα υλοποιείται καθημερινά για να βοηθηθεί η παροχή βοήθειας στην υπόλοιπη Γάζα.

Πηγή: Al Jazeera

12:33 Ισραηλινοί στρατιώτες δημοσίευσαν βίντεο στο TikTok που τους δείχνει να αναπαριστούν κομμωτή και πελάτη σε κουρείο στη Ράφα

Ισραηλινοί στρατιώτες συνεχίζουν να ανεβάζουν περιπαικτικά βίντεο στα social media.

Μέλη των IDF δημοσίευσαν βίντεο στο TikTok που τους δείχνει να αναπαριστούν κομμωτή και πελάτη σε κουρείο στη Ράφα.

Δείτε το βίντεο:

12:23 Βίντεο από την επίθεση της αστυνομίας του Μάντσεστερ σε διαδηλωτές που ζητούσαν τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα

Η βρετανική αστυνομία διέλυσε βίαια διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης και κατά του πολέμου στη Γάζα στο Μάντσεστερ χθες Σάββατο.

Δείτε βίντεο:

12:14 Οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα το όνομα κι άλλου στρατιώτη που σκοτώθηκε στην ενέδρα της Χαμάς στη Ράφα

Οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα το όνομα του έβδομου από τους οκτώ στρατιώτες που σκοτώθηκαν σε έκρηξη στη νότια Ράφα της Λωρίδας της Γάζας χθες Σάββατο το πρωί.

Πρόκειται για τον λοχία Γιακίρ Για’ακόβ Λεβί, 21 ετών, του 601ου τάγματος του Σώματος Μηχανικού Μάχης, από τη Χαφέτζ Χαΐμ.

Ο Γιακίρ Για’ακόβ Λεβί.

Το όνομα του όγδοου στρατιώτη αναμένεται να ανακοινωθεί αργότερα.

12:04 Και ο Σμότριχ καταγγέλλει τις «τακτικές παύσεις» στις μάχες στη νότια Γάζα

Μετά τον Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ (βλέπε ανάρτηση στις 10:53), άλλος ένας ακροδεξιός Ισραηλινός υπουργός τάχθηκε κατά των «τακτικών παύσεων» των μαχών στη νότια Γάζα για τη διευκόλυνση της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας που ανακοίνωσε νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός.

Ο υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριχ υποστήριξε ότι μεγάλο μέρος της βοήθειας που φτάνει στη Γάζα, όπου σχεδόν όλοι οι άνθρωποι δεν έχουν τρόφιμα, εξυπηρετεί τη Χαμάς, παρατείνοντας έτσι τον πόλεμο.

Η ανακοίνωση του στρατού για «τακτικές παύσεις», είπε, δείχνει ότι εσφαλμένα δίνει προτεραιότητα στη διεθνή νομιμότητα έναντι της «νίκης».

Ο Σμότριχ τόνισε ότι ο μόνος τρόπος για να κερδηθεί ο πόλεμος είναι να καταληφθεί η Γάζα και να επιβληθεί μια προσωρινή στρατιωτική κυβέρνηση μέχρι να εκριζωθεί η Χαμάς.

11:54 Αμερικανός Σιωνιστής απειλεί διαδηλώτριες on camera

«Αντίο, θα σας σκοτώσουμε, θα σας σκοτώσουμε όλους», έλεγε Αμερικανός σιωνιστής καθώς διέκοψε διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης στη Νέα Υόρκη, απευθύνοντας προσβλητικές και ρατσιστικές εκφράσεις σε γυναίκες διαδηλώτριες και απειλώντας να τις σκοτώσει.

11:45 Ο θάνατος των Ισραηλινών στρατιωτών στη Ράφα απασχολεί τον Τύπο του Ισραήλ

Το Al Jazeera, που έχει απαγορευτεί στο Ισραήλ, σχολιάζει ότι: «Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης κάλυψαν εκτενώς τον θάνατο 10 Ισραηλινών στρατιωτών… Πολύ περισσότερο φυσικά από ό,τι τον θάνατο των Παλαιστινίων. Είναι μια υπενθύμιση στους Ισραηλινούς για το πόσο επικίνδυνος είναι ο πόλεμος στη Γάζα.

Υπάρχουν ισραηλινές φωνές – συχνά απόστρατοι στρατηγοί και απόστρατοι αξιωματικοί του στρατού – που διαμαρτύρονται ότι σκοτώνονται πάρα πολλοί στρατιώτες επειδή δεν υπάρχει μεταπολεμικό σχέδιο.

Δύο από τους δέκα στρατιώτες σκοτώθηκαν σε περιστατικό με τανκ στα βόρεια της Γάζας.

Η περιοχή αυτή υποτίθεται ότι έχει εκκαθαριστεί από τους μαχητές της Χαμάς, λέει ο στρατός του Ισραήλ, αλλά αναγκάζεται να επιστρέψει εκεί γιατί η Χαμάς επανεμφανίζεται».

11:35 Εν μέσω αυξανόμενων επικρίσεων, το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο φαίνεται να ακυρώνει τη συζήτηση για την παράταση της θητείας των εφέδρων των IDF

Το υπουργικό συμβούλιο φαίνεται να αναβάλλει τη συζήτηση σχετικά με την παράταση ενός έκτακτου μέτρου που καθυστερεί τη συνταξιοδότηση των εφέδρων των IDF, η οποία αναμενόταν να πραγματοποιηθεί σήμερα.

Τα αντίγραφα της ημερήσιας διάταξης της κυβέρνησης που διέρρευσαν δεν εμφανίζουν το υποστηριζόμενο από το υπουργείο Άμυνας «σχέδιο νόμου για την Υπηρεσία Ασφαλείας» – το οποίο ζητά την παράταση ενός προσωρινού μέτρου που αυξάνει την ηλικία απαλλαγής από την στρατιωτική θητεία των εφέδρων από τα 40 στα 41 για τους στρατιώτες, από τα 45 στα 46 για τους αξιωματικούς και από τα 49 στα 50 για τους ειδικούς, όπως οι γιατροί και τα μέλη του πληρώματος των αεροσκαφών – μέχρι το τέλος του έτους.

Η παρούσα αύξηση της ηλικίας απαλλαγής, η οποία είχε αρχικά εγκριθεί από την Κνεσέτ στα τέλη του περασμένου έτους, λήγει στο τέλος του μήνα.

Εάν τελικά εγκριθεί από την Κνεσέτ, το νομοσχέδιο θα σηματοδοτήσει τη δεύτερη παράταση του μέτρου, το οποίο προοριζόταν ως προσωρινή λύση για να αποτραπεί η μαζική αποδέσμευση από την εφεδρεία στρατιωτών που συμπληρώνουν την ηλικία απαλλαγής εν μέσω των συνεχιζόμενων πολεμικών επιχειρήσεων στη Γάζα.

Η συζήτηση αναμενόταν να διεξαχθεί στη σκιά της ανακοίνωσης ότι δέκα στρατιώτες, μεταξύ των οποίων δύο έφεδροι, σκοτώθηκαν στη Γάζα, ενώ ένας ενδέκατος υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Η ισραηλινή κυβέρνηση αντιμετωπίζει επικρίσεις καθώς η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνεσέτ πρόκειται να συζητήσει νομοσχέδιο για τη μείωση της ηλικίας εξαίρεσης από την υποχρεωτική θητεία για τους υπερορθόξους Εβραίους φοιτητές (Χαρεντί), παρά τη συνεχιζόμενη έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού που απαιτεί παρατεταμένη θητεία για τους εφέδρους των IDF εν μέσω του πολέμου στη Γάζα.

11:25 Το Ισραήλ δεν έχει «στρατηγική διεξόδου» από τον πόλεμο, λέει καθηγητής Διεθνών Σχέσεων

Οι πρόσφατες στρατιωτικές απώλειες του Ισραήλ και η άρνησή του να εμπλακεί σοβαρά σε συνομιλίες δείχνουν ότι δεν έχει τρόπο να δώσει τέλος στον πόλεμο, δήλωσε ο Χασάν Μπαράρι, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Κατάρ.

«Κατέλαβαν τη μισή Ράφα και οι Παλαιστίνιοι εξακολουθούν να αντιστέκονται και να σκοτώνουν όλο και περισσότερους Ισραηλινούς στρατιώτες», είπε ο Μπαράρι στο Al Jazeera.

«Φαίνεται ότι το Ισραήλ έχει βαλτώσει σε αυτόν τον πόλεμο χωρίς στρατηγική διεξόδου και ο κόσμος το έχει βαρεθεί αυτό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χιλιάδες άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους ζητώντας όχι μόνο τον τερματισμό του πολέμου αλλά και την παραίτηση του Νετανιάχου», υποστήριξε.

Το πώς θα εξελιχθεί ο πόλεμος τις επόμενες εβδομάδες θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις στο πεδίο της μάχης και από το πόση πίεση ασκούν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ για να διαπραγματευτεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς, δήλωσε ο Μπαράρι, σημειώνοντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλα χάσματα μεταξύ των δύο πλευρών.

11:13 Ο ηγέτης της Χαμάς λέει ότι η απάντηση της οργάνωσης στην τελευταία πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα «συνάδει» με τις αρχές του σχεδίου Μπάιντεν

Ο ηγέτης της Χαμάς με έδρα το Κατάρ, Ισμαήλ Χανίγια σε τηλεοπτική ομιλία του με την ευκαιρία της ισλαμικής γιορτής Έιντ αλ-Άντχα την Κυριακή δήλωσε ότι η απάντηση της οργάνωσης στην τελευταία πρόταση εκεχειρίας στη Γάζα είναι σύμφωνη με τις αρχές που προτάθηκαν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

11:03 Ισραηλινά ΜΜΕ: Ο Γκάλαντ δεν γνώριζε τα σχέδια του στρατού για τις «τακτικές παύσεις» – Ούτε ο Νετανιάχου

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για τα σχέδια του στρατού για την καθημερινή «τακτική παύση» κατά μήκος ανθρωπιστικού διαδρόμου στη Ράφα και δεν έδωσε την έγκρισή του, σύμφωνα με το ραδιόφωνο του στρατού του Ισραήλ.

Η παύση, η οποία θα πραγματοποιείται καθημερινά από τις 8:00 το πρωί έως τις 19:00 το απόγευμα, θα αφορά μόνο τις μεταφορές ανθρωπιστικής βοήθειας στον διάδρομο, ενώ οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ θα συνεχιστούν απρόσκοπτα στη Ράφα, σύμφωνα με τον στρατό.

Το N12 news έγραψε στο Χ ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν είχε επίσης ενημερωθεί.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

10:53 Ο Μπεν-Γκβιρ χαρακτήρισε «παραληρηματική» την απόφαση για «τακτικές παύσεις» των μαχών στη νότια Γάζα

Ο ακροδεξιός υπουργός Ασφαλείας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, κατήγγειλε το σχέδιο του ισραηλινού στρατού να διακόψει τις μάχες σε προγραμματισμένες ώρες κατά μήκος δρόμου στη νότια Γάζα, ώστε να επιτραπεί η παράδοση βοήθειας.

Σε ανάρτησή του στο X, ο Μπεν-Γκβιρ δήλωσε ότι η απόφαση ήταν «παραληρηματική», ειδικά μετά τον πρόσφατο θάνατο δέκα Ισραηλινών στρατιωτών, και δεν είχε εγκριθεί από το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ.

Ο Μπεν-Γκβιρ έχει επανειλημμένα καλέσει το Ισραήλ να περικόψει τη βοήθεια που παραδόθηκε στη Γάζα κατά τη διάρκεια του πολέμου και να επανακαταλάβει τον θύλακα.

10:44 Παλαιστίνιοι προσεύχονται για τη γιορτή Έιντ αλ-Άντχα ανάμεσα στα ερείπια

Παλαιστίνιοι προσεύχονται δίπλα στα ερείπια του τζαμιού αλ-Αλ Ράχμα που καταστράφηκε από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, στη Χαν Γιουνίς, στη νότια λωρίδα της Γάζας.

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS/Mohammed Salem

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS/Mohammed Salem

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS/Mohammed Salem

10:34 Οι ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι διέσωσαν το πλήρωμα από το ελληνόκτητο πλοίο που χτυπήθηκε από τους Χούθι

Η Κεντρική Διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ (CENTCOM) αναφέρει ότι διέσωσε το πλήρωμα από το υπό σημαία Λιβερίας ελληνόκτητο πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου M/V Tutor που χτυπήθηκε από τους προσκείμενους στο Ιράν Χούθι της Υεμένης στις 12 Ιουνίου στην Ερυθρά Θάλασσα.

10:25 Ποιες ένοπλες οργανώσεις δρουν στη Ράφα – Παραμένει άγνωστο ποια πραγματοποίησε την ενέδρα με τους οκτώ νεκρούς Ισραηλινούς στρατιώτες

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, οι Ταξιαρχίες Μαρτύρων του Αλ Άκσα και οι Ταξιαρχίες Εθνικής Αντίστασης πραγματοποίησαν επιθέσεις κατά των ισραηλινών δυνάμεων στη γειτονιά της Σαουδικής Αραβίας, στη δυτική Ράφα, το Σάββατο, χρησιμοποιώντας χειροβομβίδες που εκτοξεύονται όπως οι ρουκέτες και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (IED), αναφέρουν οι πολεμικοί παρατηρητές Institute for the Study of War (ISW) και το Critical Threats Project (CTP).

Ωστόσο, το ποια παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση πραγματοποίησε την επίθεση στη συνοικία Ταλ ας-Σουλτάν της Ράφα, η οποία σκότωσε οκτώ Ισραηλινούς στρατιώτες χθες Σάββατο, δεν προσδιορίζεται στην τελευταία έκθεση για το πεδίο της μάχης.

Οι δύο αμυντικές δεξαμενές σκέψης με έδρα τις ΗΠΑ αναφέρουν ότι η φονική επίθεση με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό είχε ως στόχο ένα τεθωρακισμένο όχημα μάχης Namer της 401ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας του ισραηλινού στρατού στην Ταλ ας-Σουλτάν.

Σύμφωνα με την έκθεση, το όχημα βρισκόταν σε αυτοκινητοπομπή προς ένα κατεχόμενο κτίριο στη Ράφα, όπου οι Ισραηλινοί στρατιώτες επρόκειτο να ξεκουραστούν. Η θωράκιση του Namer θα έπρεπε να είχε προστατεύσει τους επιβαίνοντες από την έκρηξη, αναφέρουν οι παρατηρητές, γεγονός που οδηγεί στην υπόθεση ότι ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός μπορεί να είχε τοποθετηθεί απευθείας στο όχημα από Παλαιστίνιο μαχητή.

Τουλάχιστον μία ρουκέτα εκτοξεύθηκε από την περιοχή Χαν Γιουνίς της Γάζας προς το Ισραήλ το Σάββατο, ανέφεραν οι παρατηρητές.

Δείτε σχετική ανάρτηση στο Χ:

10:16 Διαδηλωτές που ζητούσαν τον τερματισμό του πολέμου συγκεντρώθηκαν έξω από προεκλογική εκδήλωση του Μπάιντεν

Φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το θέατρο Πίκοκ στο Λος Άντζελες πριν από προεκλογική εκδήλωση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν.

Αστυνομικοί με εξοπλισμό των ΜΑΤ είχαν παραταχθεί στον χώρο πριν από την εκδήλωση, καθώς τέτοιου είδους διαδηλώσεις κατά των χειρισμών της αμερικανικής κυβέρνησης στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα είναι πλέον συνηθισμένες όπου πηγαίνει ο Μπάιντεν τους τελευταίους μήνες.

Το Hollywood Reporter αναφέρει ότι οι αστυνομικοί σταμάτησαν τους διαδηλωτές από το να μπλοκάρουν μια είσοδο του χώρου.

Φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν διαδηλωτές να κρατούν πλακάτ και να φορούν μπλουζάκια που έγραφαν: «Σταματήστε να χρηματοδοτείτε τη γενοκτονία», «Όλοι οι αποικιοκράτες βλέπουν τον εαυτό τους στο Ισραήλ» και «Σταματήστε να σκοτώνετε Παλαιστίνιους».

Δείτε φωτογραφίες:

10:06 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι οι μάχες θα συνεχιστούν στη νότια Γάζα παρά τις «τακτικές παύσεις»

Ο ισραηλινός στρατός έγραψε στο Χ (πρώην Twitter) στα εβραϊκά ότι θα συνεχίσει τις μάχες στη νότια Λωρίδα της Γάζας και ότι η «τακτική παύση για ανθρωπιστικούς σκοπούς» που έχει ανακοινώσει ότι θα γίνεται καθημερινά θα αφορά μόνο τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η αγγλόφωνη ανάρτηση του στρατού που ανακοίνωνε την παύση των μαχών είχε δημοσιευθεί 90 λεπτά πριν από την εβραϊκή ανάρτηση που διευκρινίζει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους στη Ράφα.

Η ανάρτηση των IDF στα εβραϊκά:

09:57 Γκίντεον Λεβί:  Η «ολοκληρωτική νίκη» στον πόλεμο της Γάζας είναι ένας «γελοίος» στόχος που είναι αδύνατο να επιτευχθεί

Η ενέδρα των Ταξιαρχιών Κασάμ στη Ράφα που σκότωσε οκτώ Ισραηλινούς στρατιώτες θα εγείρει περισσότερα ερωτήματα στο Ισραήλ σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα, ο οποίος γρήγορα μετατρέπεται σε έναν «ατέρμονο πόλεμο» που δεν μπορεί να κερδηθεί στα μάτια πολλών, δήλωσε ο Γκίντεον Λεβί, συγγραφέας και αρθρογράφος της εφημερίδας Haaretz.

Ο Λεβί χαρακτήρισε τον θάνατο των οκτώ στρατιωτών ως «βαρύ τίμημα για την ισραηλινή κοινωνία».

«Δεν είναι πρωτοφανής, αλλά είναι ένας πολύ σημαντικός αριθμός, αν και ας θυμηθούμε ότι 38 Παλαιστίνιοι στη Γάζα σκοτώθηκαν σήμερα», δήλωσε ο Λεβί στο Al Jazeera.

Η συνέντευξη του Λεβί:

09:43 307 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της επίθεσης στη Γάζα

Δέκα Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν πολεμώντας στη Γάζα το Σάββατο, στην πιο θανατηφόρα ημέρα για τον ισραηλινό στρατό από τον Ιανουάριο.

Αυτό ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των Ισραηλινών στρατιωτών που σκοτώθηκαν από τη χερσαία εισβολή στη Γάζα στις 27 Οκτωβρίου σε τουλάχιστον 307, σύμφωνα με τον τρέχοντα απολογισμό των θυμάτων που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ισραηλινού στρατού.

Στρατιώτες των IDF στη Γάζα.

09:34 Περισσότερα για την απόφαση του ισραηλινού στρατού να προχωρά σε καθημερινές «τακτικές παύσεις» στα νότια της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα πως θα εφαρμόζει στο εξής «τακτική παύση» των επιχειρήσεών του καθημερινά σε τομέα της Λωρίδας της Γάζας, ώστε «να αυξηθεί η ποσότητα των εισερχόμενης ανθρωπιστικής βοήθειας» στον παλαιστινιακό θύλακο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

09:24 Αξιωματούχοι του ΟΗΕ στον Λίβανο απευθύνουν έκκληση για ειρήνη στα σύνορα με το Ισραήλ στη γιορτή Έιντ αλ-Άντχα

Δύο αξιωματούχοι του ΟΗΕ που εδρεύουν στον Λίβανο προειδοποίησαν ότι υπάρχει μια «πολύ πραγματική» απειλή ευρύτερου πολέμου, καθώς μαίνονται οι διασυνοριακές συγκρούσεις μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ.

«Καθώς οι κοινότητες στο Λίβανο και σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν το Έιντ αλ-Άντχα, η οικογένεια του ΟΗΕ επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς όλους τους παράγοντες κατά μήκος της Μπλε Γραμμής να αφήσουν κάτω τα όπλα τους και να δεσμευτούν σε μια πορεία ειρήνης», δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Η κοινή δήλωση το Σάββατο προήλθε από την ειδική συντονίστρια του ΟΗΕ για τον Λίβανο, Ζανίν Ένις – Πλασέρτ, και τον επικεφαλής των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στον Λίβανο, UNIFIL, Αρόλντο Λαζάρο.

Η σχετική ανάρτηση στο Χ:

09:15 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν στη βόρεια Γάζα το Σάββατο, όταν πυροδοτήθηκε εκρηκτικός μηχανισμός εναντίον του άρματος μάχης τους. Το περιστατικό έρχεται μετά τον θάνατο οκτώ Ισραηλινών στρατιωτών την ίδια ημέρα στη Ράφα σε ενέδρα της Χαμάς
  • Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ Μπεζαλέλ Σμότριχ ζήτησε «την πλήρη καταστροφή του εχθρού» στη Γάζα μετά την επίθεση στη νότια Γάζα
  • Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι θα διακόψει τις μάχες κατά μήκος ενός δρόμου στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας κατά τη διάρκεια ορισμένων ωρών, ώστε να επιτραπεί η είσοδος των παραδόσεων ανθρωπιστικής βοήθειας στον πολιορκημένο θύλακα
  • Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι φοβάται πως το Ισραήλ έπεσε σε «παγίδα» που έστησε η Χαμάς για να «απομονωθεί» από τη διεθνή κοινότητα

09:05 Αναφορές ότι οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε πιστούς κοντά στο τέμενος Αλ-Άκσα

Ο στρατός του Ισραήλ επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς στην είσοδο στο τέμενος Αλ-Άκσα της Ιερουσαλήμ, εισερχόμενος στο προαύλιο του για να διενεργήσει ελέγχους ασφαλείας και εμποδίζοντας την είσοδο χιλιάδων πιστών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν επίσης σε ορισμένους πιστούς κατά τη μετάβασή τους στον ιερό χώρο και κατά την έξοδό τους από αυτόν, ανέφερε το Wafa.

Παρά την αυστηρή φύλαξη, περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν κάνει προσευχές στο τζαμί, σύμφωνα με το Ισλαμικό Ουάκφ της Ιερουσαλήμ που εποπτεύει τον χώρο.

Πηγή φωτογραφίας: Wafa

08:55 UKMTO: Δύο εκρήξεις κοντά σε πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα

Δύο εκρήξεις σημειώθηκαν σε κοντινή απόσταση από πλοίο περίπου 40 ναυτικά μίλια (74 χιλιόμετρα) νότια της αλ-Μάχα, στην Υεμένη, ανέφερε η βρετανική υπηρεσία UKMTO.

«Το πλήρωμα και το σκάφος αναφέρεται ότι είναι ασφαλή», πρόσθεσε.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

Το τελευταίο περιστατικό έρχεται μετά τον ισχυρισμό της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού (CENTCOM) ότι ένα ιρανικό πολεμικό πλοίο αγνόησε ένα σήμα κινδύνου από το MV Verbena το Σάββατο αφού το πλοίο χτυπήθηκε από δύο πυραύλους των Χούθι το Σάββατο, αναγκάζοντας το πλήρωμά του να εγκαταλείψει το πλοίο.

08:46 Πώς έγινε η ενέδρα στη Ράφα με οκτώ στρατιώτες των IDF να σκοτώνονται

Οκτώ Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη Ράφα το Σάββατο όταν το όχημά τους χτυπήθηκε και έγινε έκρηξη, στο πιο πολύνεκρο περιστατικό για τον ισραηλινό στρατό από τον Ιανουάριο.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Κασάμ, λέει ότι μαχητές της πραγματοποίησαν την επίθεση στη νότια Γάζα σε μια πολύπλοκη ενέδρα με τη χρήση χειροβομβίδων που εκτοξεύτηκαν όπως οι ρουκέτες.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Γάζας θα συνεχιστεί, παρά το «συγκλονιστικό κόστος», όπως το χαρακτήρισε, του πολέμου.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του Al Jazeera:

08:36 Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις για τους ομήρους στο Ισραήλ

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες βράδυ στο Τελ Αβίβ και σε άλλες πόλεις του Ισραήλ για να απαιτήσουν για ακόμη μια φορά να κλειστεί από την κυβέρνηση συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων που εξακολουθεί να κρατά η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου.

Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση απαίτησαν ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου να τερματίσει τον πόλεμο στον πολιορκημένο κι ερειπωμένο παλαιστινιακό θύλακο, ώστε να μπορέσει να κλειστεί συμφωνία για την ανταλλαγή ομήρων με παλαιστίνιους κρατούμενους σε ισραηλινές φυλακές, σημείωσε η εφημερίδα Haaretz στην ψηφιακή της έκδοση.

Σύμφωνα με το Φόρουμ Οικογενειών των Ομήρων και των Εξαφανισθέντων, η χθεσινή διαδήλωση ήταν η μεγαλύτερη που έχει γίνει αφότου άρχισε η ένοπλη σύρραξη.

Σύμφωνα με τη Haaretz, διαδηλωτές απέκλεισαν την οδό 4, κοντά στη Ρα’ανανά σήμερα Κυριακή.

Πηγή φωτογραφίας: Eitan Salonim/Haaretz

08:27 Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα πέντε στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην έκρηξη στη Ράφα το Σάββατο, δύο έφεδροι σκοτώθηκαν σε μάχη στον βορρά της Γάζας

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) έδωσαν στη δημοσιότητα τα ονόματα πέντε από τους οκτώ Ισραηλινούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν σε έκρηξη στη Ράφα της νότιας Λωρίδας της Γάζας χθες Σάββατο το πρωί, στο πιο θανατηφόρο περιστατικό για τις IDF στον θύλακα από τον Ιανουάριο.

Οι σκοτωμένοι στρατιώτες:

  • Ο λοχίας Ελιγιάχου Μοσέ Ζίμπαλιστ, 21 ετών, από την Μπέιτ Σεμές
  • Ο λοχίας Ιτάι Αμάρ, 19 ετών, από την Κοτσάβ Γιαΐρ
  • Ο λοχίας Στάνισλαβ Κοστάρεφ, 21 ετών, από την Αστνόντ
  • Ο λοχίας Ορ Μπλούμοβιτζ, 20 ετών, από την Παρδές Χάνα-Καρκούρ
  • Ο λοχίας Οζ Γεσάγια Γκρουμπέρ, 20 ετών, από την Ταλ Μενάσε

Νεκροί στρατιώτες των IDF.

Σύμφωνα με μια αρχική έρευνα των IDF, οι στρατιώτες, όλοι του 601ου Τάγματος Μηχανικού Μάχης του Σώματος Μηχανικού, σκοτώθηκαν μέσα σε ένα θωρακισμένο όχημα Namer, το οποίο δέχθηκε επίθεση με εκρηκτικό μηχανισμό ή αντιαρματικό πύραυλο. Δεν υπήρχαν επιζώντες.

Χθες, οι IDF έδωσαν το όνομα από έναν από τους οκτώ στρατιώτες: του λοχαγού Ουασίμ Μαχμούντ, 23 ετών, αναπληρωτή διοικητή λόχου στο 601ο Τάγμα του Σώματος Μηχανικού Μάχης, από την Μπέιτ Τζάν.

Τα ονόματα των άλλων δύο στρατιωτών αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα σήμερα.

Οι IDF ανακοίνωσαν επίσης τον θάνατο δύο στρατιωτών που σκοτώθηκαν σε μάχες στη βόρεια Γάζα το Σαββατοκύριακο:

  • Έφεδρος λοχαγός Εϊτάν Κόπλοβιτς, 28 ετών, από την Ιερουσαλήμ
  • Έφεδρος ανθυπολοχαγός Έλον Βέις, 49 ετών, από την Ψαγκότ

Και οι δύο είχαν υπηρετήσει στο 129ο τάγμα της 8ης Εφεδρικής Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας.

Σύμφωνα με την αρχική έρευνα των IDF, οι δύο σκοτώθηκαν από εκρηκτικό μηχανισμό που πυροδοτήθηκε εναντίον του άρματος τους.

Άλλοι δύο στρατιώτες που επέβαιναν στο άρμα τραυματίστηκαν σοβαρά στο ίδιο περιστατικό.

08:17 Ο στρατός του Ισραήλ ανακοινώνει ότι θα εφαρμόζει καθημερινά «τακτική παύση» των επιχειρήσεων σε τομέα της νότιας Λωρίδας της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα πως θα εφαρμόζει στο εξής «τακτική παύση» των επιχειρήσεών του καθημερινά σε τομέα της Λωρίδας της Γάζας, ώστε «να αυξηθεί η ποσότητα των εισερχόμενης ανθρωπιστικής βοήθειας» στον παλαιστινιακό θύλακο.

Η «τακτική τοπική παύση της στρατιωτικής δραστηριότητας θα εφαρμόζεται από τις 08:00 ως τις 19:00 (σ.σ. τοπικές ώρες και ώρες Ελλάδας) καθημερινά μέχρι νεοτέρας διαταγής», κατά μήκος της διαδρομής από την ισραηλινή συνοριακή διέλευση Κερέμ Σαλόμ ως τον δρόμο Σαλάχ αλ-Ντιν, στον βορρά, εξήγησαν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ σε ανακοίνωσή τους.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

08:10 Οι IDF βομβαρδίζουν σπίτια στη Ράφα μετά την ενέδρα όπου σκοτώθηκαν οκτώ Ισραηλινοί στρατιώτες

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις στη Γάζα, το Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε για όσα προηγήθηκαν εδώ

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024