WSJ: Οι ωμοί υπολογισμοί του αρχηγού της Γάζας – Η αιματοχυσία αμάχων θα βοηθήσει τη Χαμάς
Η αλληλογραφία του Γιαχία Σινουάρ με ομοεθνείς του και μεσολαβητές δείχνει ότι είναι πεπεισμένος ότι η Χαμάς μπορεί να νικήσει το Ισραήλ.
Επί μήνες, ο Γιαχία Σινουάρ αντιστάθηκε στις πιέσεις για τη σύναψη συμφωνίας με το Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων. Πίσω από την απόφασή του, όπως δείχνουν τα μηνύματα που έστειλε στους διαμεσολαβητές ο στρατιωτικός ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, κρύβεται ο υπολογισμός ότι η παράταση των εχθροπραξιών –και ο θάνατος περισσότερων Παλαιστινίων πολιτών– θα λειτουργήσει προς όφελός του.
«Έχουμε τους Ισραηλινούς ακριβώς εκεί που τους θέλουμε», δήλωσε ο Σινουάρ σε πρόσφατο μήνυμά του προς τους αξιωματούχους της Χαμάς που προσπαθούν να διαπραγματευτούν μια συμφωνία με αξιωματούχους του Κατάρ και της Αιγύπτου.
Οι μάχες μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και των ένοπλων ομάδων της Χαμάς στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας παρεμποδίζουν τις αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας, έχουν προκαλέσει τεράστιες απώλειες αμάχων και έχουν εντείνει τη διεθνή κριτική στις προσπάθειες του Ισραήλ να εκκαθαρίσει την ισλαμιστική εξτρεμιστική οργάνωση.
Κατά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ως πολιτικός, ο Σινουάρ, η στάση του οποίου διαμορφώθηκε από την αιματηρή σύγκρουση με το ισραηλινό κράτος, που ο ίδιος λέει ότι δεν έχει δικαίωμα ύπαρξης, έχει ακολουθήσει την ίδια τακτική: Όταν στριμώχνεται στη γωνία, αναζητά διέξοδο στη βία. Ο σημερινός αγώνας στη Γάζα δεν αποτελεί εξαίρεση.
Η αλληλογραφία του Γιαχία Σινουάρ
Σε δεκάδες μηνύματα –που ήρθαν σε γνώση της Wall Street Journal– τα οποία ο Σινουάρ απέστειλε σε διαπραγματευτές για την κατάπαυση του πυρός, σε ομοεθνείς της Χαμάς εκτός Γάζας και σε άλλους, επιδεικνύει μια ψυχρή αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή και καθιστά σαφές ότι πιστεύει πως το Ισραήλ έχει να χάσει περισσότερα από τον πόλεμο σε σύγκριση με τη Χαμάς. Τα μηνύματα αυτά δημοσιοποιήθηκαν από διάφορα πρόσωπα που έχουν διαφορετικές απόψεις για τον Σινουάρ.
Περισσότεροι από 37.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου, οι περισσότεροι από αυτούς άμαχοι, λένε Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι. Ο απολογισμός δεν διευκρινίζει πόσοι από αυτούς ήταν μαχητές. Οι υγειονομικές αρχές ανέφεραν ότι σχεδόν 300 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν το Σάββατο σε ισραηλινή επιδρομή κατά την οποία διασώθηκαν τέσσερις όμηροι που κρατούνταν αιχμάλωτοι σε σπίτια ανάμεσα σε αμάχους – γεγονός που έκανε ορισμένους Παλαιστίνιους να συνειδητοποιήσουν το ρόλο τους ως πιόνια της Χαμάς.
Σε ένα μήνυμα προς τους ηγέτες της Χαμάς στη Ντόχα, ο Σινουάρ αναφέρθηκε στις απώλειες αμάχων σε εθνικοαπελευθερωτικές συγκρούσεις σε άλλα μέρη, όπως η Αλγερία, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας για ανεξαρτησία από τη Γαλλία, λέγοντας ότι «είναι αναγκαίες θυσίες».
Σε μια επιστολή της 11ης Απριλίου προς τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, μετά τον θάνατο τριών ενήλικων γιων του Χανίγια από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, ο Σινουάρ έγραψε ότι ο θάνατός τους όπως και άλλων Παλαιστινίων θα «ενσταλάξει ζωή στις φλέβες αυτού του έθνους, ωθώντας το να σταθεί αντάξιο της δόξας και της τιμής του».
Μέσο πίεσης προς το Ισραήλ
Ο Σινουάρ δεν είναι ο πρώτος Παλαιστίνιος ηγέτης που αποδέχεται την αιματοχυσία ως μέσο πίεσης προς το Ισραήλ. Αλλά η κλίμακα των παράπλευρων απωλειών σε αυτόν τον πόλεμο –ο αριθμός των αμάχων που έχουν σκοτωθεί και το μέγεθος των καταστροφών που έχουν προκληθεί– είναι πρωτοφανής στην πολύχρονη σύγκρουση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.
Παρά τις λυσσαλέες προσπάθειες του Ισραήλ να τον εξοντώσει, ο Σινουάρ παραμένει ζωντανός και διευθύνει με σχολαστικότητα τις πολεμικές επιχειρήσεις της Χαμάς, συντάσσοντας επιστολές, στέλνοντας μηνύματα στους διαπραγματευτές για την κατάπαυση του πυρός και αποφασίζοντας πότε θα εντείνει ή θα περιορίσει τις επιθέσεις της η οργάνωση που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική από τις ΗΠΑ.
Απώτερος στόχος του φαίνεται να είναι να πετύχει τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός που θα επιτρέψει στη Χαμάς να κηρύξει μια ιστορική νίκη έναντι του Ισραήλ και να διεκδικήσει ηγετικό ρόλο στο παλαιστινιακό εθνικό ζήτημα.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν προσπαθεί να πιέσει το Ισραήλ και τη Χαμάς να σταματήσουν τον πόλεμο. Αλλά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι αντίθετος στον οριστικό τερματισμό της σύγκρουσης προτού επιτευχθεί αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «ολοκληρωτική νίκη» επί της Χαμάς.
Ακόμα και χωρίς μόνιμη εκεχειρία, ο Σινουάρ πιστεύει ότι ο Νετανιάχου δεν έχει πολλές επιλογές πέρα από την κατάληψη της Γάζας, που σημαίνει ότι θα εγκλωβιστεί στην αντιμετώπιση μιας εξέγερσης υπό την ηγεσία της Χαμάς για μήνες ή χρόνια.
Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που ο Σινουάρ προανήγγειλε πριν από έξι χρόνια, όταν αναδείχθηκε για πρώτη φορά ηγέτης στη Λωρίδα της Γάζας. Η Χαμάς θα μπορούσε να ηττηθεί στον πόλεμο με το Ισραήλ, αλλά αυτό θα έθετε υπό ισραηλινή κατοχή τα εδάφη όπου κατοικούν περισσότερα από δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.
«Μια νίκη θα ήταν χειρότερη από την ήττα»
«Για τον Νετανιάχου, μια νίκη θα ήταν ακόμη χειρότερη από την ήττα», είπε ο Σινουάρ σε έναν Ιταλό δημοσιογράφο που έγραφε το 2018 στην ισραηλινή καθημερινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth.
Ο Σινουάρ, που σήμερα είναι περίπου 60 ετών, ήταν περίπου 5 ετών όταν βίωσε το πρώτο σοβαρό περιστατικό βίας μεταξύ Ισραηλινών και Αράβων κατά τον πόλεμο του 1967. Εκείνη η σύντομη μάχη άλλαξε το τοπίο στη Μέση Ανατολή. Το Ισραήλ απέσπασε τον έλεγχο των Υψιπέδων του Γκολάν από τη Συρία και τη Δυτική Όχθη από την Ιορδανία. Κατέλαβε επίσης τη χερσόνησο του Σινά, που ανήκε στην Αίγυπτο, καθώς και τη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο Σινουάρ μεγάλωνε σε έναν καταυλισμό προσφύγων υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.
Η σύγκρουση ήταν διαρκώς παρούσα. Το 2004 και ενώ ήταν κρατούμενος σε ισραηλινή φυλακή, ο Σινουάρ δημοσίευσε ένα μυθιστόρημα, γράφοντας στον πρόλογο ότι είχε βασιστεί σε προσωπικά του βιώματα. Στο βιβλίο, ένας πατέρας σκάβει έναν βαθύ λάκκο στην αυλή του προσφυγικού καταυλισμού κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1967 και τον καλύπτει με ξύλο και μέταλλο για να φτιάξει καταφύγιο.
Ο μικρός γιος του κρύβεται μέσα στο λάκκο με την οικογένειά του, κλαίγοντας υπό τον ήχο των εκρήξεων που δυναμώνουν καθώς ο ισραηλινός στρατός πλησιάζει. Το αγόρι προσπαθεί να σκαρφαλώσει έξω και η μητέρα του φωνάζει: «Είναι πόλεμος εκεί έξω! Δεν ξέρεις τι σημαίνει πόλεμος;»
Ο Σινουάρ εντάχθηκε στο κίνημα που μετεξελίχθηκε στην οργάνωση Χαμάς στη δεκαετία του 1980, συνδέθηκε στενά με τον ιδρυτή της, σεΐχη Αχμέντ Γιασίν, και συγκρότησε μια υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας που καταδίωκε και σκότωνε ύποπτους πληροφοριοδότες, σύμφωνα με το κείμενο της ομολογίας του σε Ισραηλινούς ανακριτές το 1988.
Του επιβλήθηκαν πολλαπλές ποινές ισόβιας κάθειρξης για φόνο και πέρασε 22 χρόνια στη φυλακή προτού απελευθερωθεί μαζί με χίλιους άλλους Παλαιστίνιους το 2011 σε μια ανταλλαγή κρατουμένων με τον Ισραηλινό στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ.
Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για την ανταλλαγή του Σαλίτ, ο Σινουάρ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια για απελευθέρωση Παλαιστινίων που είχαν φυλακιστεί για δολοφονίες Ισραηλινών.
Ήθελε να απελευθερωθούν ακόμη και όσοι συμμετείχαν σε βομβιστικές επιθέσεις που είχαν κοστίσει τη ζωή σε μεγάλο αριθμό Ισραηλινών και ήταν τόσο μαξιμαλιστής στις απαιτήσεις του που το Ισραήλ τον έβαλε στην απομόνωση για να μην παρεμποδίσει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.
Όταν έγινε ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα το 2017, η βία ήταν σταθερά στο ρεπερτόριό του. Η Χαμάς είχε πάρει τον έλεγχο της Γάζας από την Παλαιστινιακή Αρχή κατά τη διάρκεια μιας αιματηρής σύγκρουσης δέκα χρόνια νωρίτερα και ο Σινουάρ, ενώ στις αρχές της θητείας του έκανε κινήσεις για να συμφιλιώσει τη Χαμάς με άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις, προειδοποίησε ότι θα «έσπαγε το λαιμό» όποιου στεκόταν εμπόδιο.
Το 2018, ο Σινουάρ υποστήριξε τις εβδομαδιαίες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στο φράχτη μεταξύ της Γάζας και του ισραηλινού εδάφους. Φοβούμενος ένα ρήγμα στο φράχτη, ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ εναντίον Παλαιστινίων και ακτιβιστών που είχαν πλησιάσει πολύ. Όλα αυτά ήταν μέρος ενός σχεδίου.
«Γινόμαστε πρωτοσέλιδο μόνο με αίμα», δήλωσε τότε ο Σινουάρ σε συνέντευξή του σε Ιταλό δημοσιογράφο. «Αν δεν χυθεί αίμα, δεν υπάρχει είδηση».
Το 2021, οι συνομιλίες συμφιλίωσης μεταξύ της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων φάνηκε να σημειώνουν πρόοδο προς την κατεύθυνση διεξαγωγής βουλευτικών και προεδρικών εκλογών για την Παλαιστινιακή Αρχή, για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια. Αλλά, την τελευταία στιγμή, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ακύρωσε τις εκλογές. Με δεδομένο το πολιτικό αδιέξοδο, ο Σινουάρ ύστερα από κάποιες μέρες κατέφυγε στην αιματοχυσία για να αλλάξει το status quo, εκτοξεύοντας ρουκέτες κατά της Ιερουσαλήμ εν μέσω εντάσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στην πόλη. Στην 11ήμερη σύγκρουση που ακολούθησε σκοτώθηκαν 242 Παλαιστίνιοι και 12 άτομα στο Ισραήλ.
Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές προκάλεσαν τέτοιες ζημιές που οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι πίστευαν ότι θα απέτρεπαν τον Σινουάρ από το να επιτεθεί ξανά κατά των Ισραηλινών.
Όμως συνέβη το αντίθετο: Ισραηλινοί αξιωματούχοι τώρα πιστεύουν ότι τότε άρχισε ο Σινουάρ να σχεδιάζει τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Ένας από τους στόχους ήταν να δοθεί τέλος στην αδράνεια στο ζήτημα της επίλυσης της ισραηλινο-παλιστινιακής σύγκρουσης και να αναδειχθεί εκ νέου η σημασία της στο επίπεδο της διεθνούς διπλωματίας, δήλωσαν Άραβες και αξιωματούχοι της Χαμάς που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης του Σινουάρ.
Η κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ είχε ήδη διαρκέσει πάνω από μισό αιώνα και οι ακροδεξιοί κυβερνητικοί εταίροι του Νετανιάχου μιλούσαν για την προσάρτηση εδαφών στη Δυτική Όχθη τα οποία οι Παλαιστίνιοι διεκδικούσαν για ένα μελλοντικό κράτος. Η Σαουδική Αραβία, που άλλοτε υποστήριζε τους Παλαιστινίους στις διεκδικήσεις τους, βρισκόταν σε συνομιλίες για την εξομάλυνση των σχέσεών της με το Ισραήλ.
Αν και ο Σινουάρ σχεδίασε και έδωσε το πράσινο φως για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, τα πρώτα μηνύματα προς τους διαπραγματευτές της εκεχειρίας δείχνουν ότι φάνηκε να εκπλήσσεται από τη βαναυσότητα της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς και άλλων Παλαιστινίων και από την ευκολία με την οποία διέπρατταν φρικαλεότητες κατά των αμάχων.
«Τα πράγματα βγήκαν εκτός ελέγχου», είπε ο Σινουάρ σε ένα από τα μηνύματά του, αναφερόμενος σε συμμορίες που έπαιρναν αμάχους, γυναίκες και παιδιά, ως ομήρους. «Κάποιοι παρασύρθηκαν και αυτό δεν έπρεπε να έχει συμβεί».
Το στοιχείο αυτό χρησιμοποιήθηκε για να ενισχύσει την επιχειρηματολογία της Χαμάς στη προσπάθειά της να εξηγήσει το θάνατο αμάχων στις 7 Οκτωβρίου.
Στις αρχές του πολέμου, ο Σινουάρ επικεντρώθηκε στη χρήση των ομήρων ως διαπραγματευτικού μέσου για να καθυστερήσει μια ισραηλινή χερσαία επιχείρηση στη Γάζα. Μια μέρα μετά την είσοδο των ισραηλινών στρατευμάτων στη λωρίδα, ο Σινουάρ δήλωσε ότι η Χαμάς ήταν έτοιμη για μια άμεση συμφωνία ανταλλαγής των Ισραηλινών ομήρων με όλους τους Παλαιστίνιους που κρατούνται στις φυλακές του Ισραήλ.
Όμως ο Σινουάρ δεν είχε εκτιμήσει σωστά πώς θα αντιδρούσε το Ισραήλ μετά την 7η Οκτωβρίου. Ο Νετανιάχου διακήρυξε ότι το Ισραήλ σκόπευε να καταστρέψει τη Χαμάς και δήλωσε ότι ο μόνος τρόπος για να αναγκαστεί η οργάνωση να απελευθερώσει τους ομήρους ήταν μέσω στρατιωτικής πίεσης.
Ο Σινουάρ φαίνεται ότι είχε επίσης παρερμηνεύσει την υποστήριξη που ήταν διατεθειμένοι να προσφέρουν το Ιράν και η λιβανέζικη ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ.
Όταν ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Χανίγια, και ο υπαρχηγός του, Σάλεχ αλ Αρούρι, ταξίδεψαν στην Τεχεράνη τον Νοέμβριο για μια συνάντηση με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, τους ειπώθηκε ότι η Τεχεράνη υποστήριζε μεν τη Χαμάς αλλά δεν θα εμπλεκόταν στη σύγκρουση.
«Εν μέρει παραπλανήθηκε από αυτούς και εν μέρει παραπλάνησε τον εαυτό του», δήλωσε ο Εχούντ Γιάρι, ισραηλινός σχολιαστής που γνωρίζει τον Σινουάρ από την εποχή που ήταν στη φυλακή. «Ήταν εξαιρετικά απογοητευμένος».
Τον Νοέμβριο, η πολιτική ηγεσία της Χαμάς άρχισε να παίρνει αποστάσεις από τον Σινουάρ σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, λέγοντας ότι είχε εξαπολύσει τις επιθέσεις της 7ης
Οκτωβρίου χωρίς να τους ενημερώσει, δήλωσαν Άραβες αξιωματούχοι που είχαν μιλήσει με τη Χαμάς.
Στα τέλη Νοεμβρίου, το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός και στην απελευθέρωση ορισμένων από τους ομήρους που κρατούσαν οι μαχητές. Όμως η συμφωνία κατέρρευσε ύστερα από μια εβδομάδα.
Καθώς ο ισραηλινός στρατός διέλυσε γρήγορα τις στρατιωτικές υποδομές της Χαμάς, η πολιτική ηγεσία της οργάνωσης ξεκίνησε ένα γύρο συναντήσεων με άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις στις αρχές Δεκεμβρίου για να συζητήσει την ενδοπαλαιστινιακή συμφιλίωση και ένα μεταπολεμικό σχέδιο. Δεν ζητήθηκε η γνώμη του Σινουάρ.
Ο Σινουάρ σε ένα μήνυμά του προς την πολιτική ηγεσία της οργάνωσης κατήγγειλε ως «επαίσχυντο και σκανδαλώδες» το γεγονός ότι τον παρέκαμψαν.
«Όσο οι μαχητές είναι ακόμη όρθιοι και δεν έχουμε χάσει τον πόλεμο, τέτοιες επαφές πρέπει να τερματιστούν άμεσα», είπε. «Έχουμε τις δυνάμεις να συνεχίσουμε να πολεμάμε για μήνες».
Στις 2 Ιανουαρίου, ο Αρούρι σκοτώθηκε σε ένα φερόμενο ως ισραηλινό χτύπημα στη Βηρυτό και ο Σινουάρ άρχισε να αλλάζει τον τρόπο που επικοινωνούσε, δήλωσαν Άραβες αξιωματούχοι. Άρχισε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμα και διαβίβαζε σημειώσεις μόνο μέσω ελάχιστων έμπιστων συνεργατών του και μέσω κωδικών, χρησιμοποιώντας άλλοτε ηχητικά, άλλοτε γραπτά μηνύματα και άλλοτε προφορικά μέσω αγγελιαφόρων, ανέφεραν.
Παρόλα αυτά, το περιεχόμενο των επικοινωνιών του δείχνει ότι είχε αρχίσει να αισθάνεται ότι τα πράγματα εξελίσσονταν υπέρ της Χαμάς.
Μέχρι το τέλος του μήνα, η στρατιωτική προέλαση του Ισραήλ είχε επιβραδυνθεί από μια εξαντλητική μάχη στην πόλη Χαν Γιουνίς, τη γενέτειρα του Σινουάρ. Το Ισραήλ άρχισε να χάνει όλο και περισσότερα στρατεύματα. Στις 23 Ιανουαρίου, περίπου 25 Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στην κεντρική και νότια Γάζα – οι μεγαλύτερες απώλειες σε μια μέρα για τον ισραηλινό στρατό από την έναρξη της εισβολής.
Οι Άραβες διαμεσολαβητές έσπευσαν να επιταχύνουν τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός και στις 19 Φεβρουαρίου το Ισραήλ έθεσε ως προθεσμία το Ραμαζάνι –ένα μήνα αργότερα– για να παραδώσει η Χαμάς τους ομήρους, ειδάλλως θα αντιμετώπιζε χερσαία επίθεση στη Ράφα, την οποία οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι περιέγραφαν ως το τελευταίο προπύργιο της ένοπλης οργάνωσης.
Ο Σινουάρ, σε μήνυμά του, προέτρεψε τους συντρόφους του στην πολιτική ηγεσία της Χαμάς έξω από τη Γάζα να μην κάνουν υποχωρήσεις και αντ’ αυτού να πιέσουν για μόνιμο τερματισμό του πολέμου. Οι μεγάλες απώλειες αμάχων θα δημιουργούσαν διεθνή πίεση στο Ισραήλ, υποστήριζε ο Σινουάρ. Η ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης ήταν έτοιμη για την εισβολή, σύμφωνα με τα μηνύματα του Σινουάρ.
«Το ταξίδι του Ισραήλ στη Ράφα δεν θα είναι περίπατος στο πάρκο», είπε ο Σινουάρ σε μήνυμα προς τους ηγέτες της Χαμάς στη Ντόχα.
Στα τέλη Φεβρουαρίου, μια παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα κατέληξε σε αιματοχυσία, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον Παλαιστινίων πολιτών που συνωστίζονταν γύρω από τα φορτηγά, γεγονός που αύξησε την πίεση των ΗΠΑ στο Ισραήλ να περιορίσει τον αριθμό των θυμάτων.
Στο εσωτερικό του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ ξέσπασαν διαφωνίες που ήρθαν στη δημοσιότητα, καθώς ο Νετανιάχου απέτυχε να παρουσιάσει ένα συγκροτημένο μεταπολεμικό σχέδιο διακυβέρνησης για τη Γάζα και ο υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, επισήμαινε κατ’ ιδίαν τους κινδύνους από μια επανακατάληψη της λωρίδας. Οι Ισραηλινοί άρχισαν να ανησυχούν ότι η χώρα έχανε τον πόλεμο.
Τον Μάιο, το Ισραήλ απείλησε και πάλι να επιτεθεί στη Ράφα αν οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός παρέμεναν αδιέξοδες, μια κίνηση που η Χαμάς θεώρησε ως καθαρά διαπραγματευτική τακτική.
Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ πρέπει να επεκταθεί στη Ράφα για να καταστρέψει τη στρατιωτική δομή της Χαμάς εκεί ώστε να σταματήσει το λαθρεμπόριο από την Αίγυπτο.
Η απάντηση του Σινουάρ: Η Χαμάς άνοιξε πυρ στο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ στις 5 Μαΐου, σκοτώνοντας τέσσερις στρατιώτες. Αξιωματούχοι της Χαμάς εκτός Γάζας άρχισαν να συμμερίζονται τη στάση αυτοπεποίθησης του Σινουάρ.
Το Ισραήλ τελικά εξαπέλυσε την επιχείρησή του στη Ράφα. Αλλά, όπως προέβλεψε ο Σινουάρ, έχει και ανθρωπιστικό και διπλωματικό κόστος.
Τα μηνύματα του Σινουάρ, στο μεταξύ, δείχνουν ότι είναι έτοιμος να πεθάνει στη μάχη.
Σε ένα πρόσφατο μήνυμα προς τους συμμάχους της Χαμάς, ο ηγέτης της παρομοίασε τον πόλεμο με μια μάχη του 7ου αιώνα στην Καρμπάλα του Ιράκ, όπου σφαγιάστηκε ο εγγονός του Προφήτη Μωάμεθ.
«Πρέπει να συνεχίσουμε στο δρόμο που έχουμε χαράξει», έγραψε ο Σινουάρ. «Διαφορετικά, ας έχουμε μια νέα Καρμπάλα».
*Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Summer Said στο summer.said@wsj.com και με τον Rory Jones στο Rory.Jones@wsj.com
- Αμαλιάδα: «Την εγγονούλα μου την πήραν από τα χέρια της μαυρισμένη», λέει η γιαγιά του παιδού που σώθηκε
- ΚΚΕ: Τίμησε τον Κώστα Βάρναλη με μια μεγάλη εκδήλωση-συναυλία
- Αμαλιάδα: «Οι δικοί της με ρωτούσαν αν έκανε κακό στο παιδί», αποκαλύπτει η νονά του 2ου παιδιού της Ειρήνης
- Έρχεται η… Legoland του Minecraft
- Αμαλιάδα: Όταν η Ειρήνη Μουρτζούκου μιλούσε ως Πόπη – Ντοκουμέντο του «Τούνελ»
- Αμαλιάδα: «Μελάνιασε και τέζα…» – Τι έλεγε η Ειρήνη λίγο μετά τον θάνατο του μικρού Παναγιωτάκη