Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
ΕΚΤ: Ακονίζει τα εργαλεία της... έτοιμη να επέμβει, εάν το χρειαστεί η Γαλλία

ΕΚΤ: Ακονίζει τα εργαλεία της… έτοιμη να επέμβει, εάν το χρειαστεί η Γαλλία

Αν και τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών 2024 δεν προκάλεσαν μεγάλη έκπληξη, η αντίδραση Μακρόν τους έπιασε απροετοίμαστους, όπως εξηγεί η Société Générale

Μπορεί όλα τα βλέμματα των αγορών να είναι στραμμένα στις επερχόμενες γαλλικές βουλευτικές εκλογές, αλλά οι αναλυτές της Société Générale «δείχνει» και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως μια «εστία» που θα πρέπει οι επενδυτές να παρακολουθούν.

Όπως εξηγεί η γαλλική τράπεζα, ενώ τα αποτελέσματα στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν προκάλεσαν μεγάλη έκπληξη, με την πρόοδο των δεξιών κομμάτων να είναι ήδη ευρέως αναμενόμενη, η αντίδραση του Γάλλου Προέδρου Μακρόν να ζητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών δεν αναμενόταν. Και σε αυτό το μέτωπο, υπάρχουν ακόμη ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με τις προθέσεις ψήφου και τις πλατφόρμες κομμάτων/συνασπισμών, με την επίσημη προεκλογική περίοδο να αρχίζει σήμερα, 17 Ιουνίου.

Μέχρι να υπάρξει περισσότερη σαφήνεια, ιδίως όσον αφορά τα δημοσιονομικά σχέδια και τα σχέδια δαπανών των διαφόρων κομμάτων, η αβεβαιότητα είναι πιθανό να παραμείνει, κατά την Société Générale (μέχρι στιγμής, το spread μεταξύ του γαλλικού 10ετούς ομολόγου – OAT με το γερμανικό αντίστοιχο – Bund έχει αυξηθεί σε περίπου 70 μονάδες βάσης).

Ενώ ο αντίκτυπος της αυξημένης πίεσης στις χρηματοπιστωτικές αγορές μπορεί να είναι περιορισμένος για τα γαλλικά νοικοκυριά και τους ψηφοφόρους (που αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης νομισματικής ζώνης και με ενυπόθηκα δάνεια κυρίως σταθερού επιτοκίου), οι εντάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές θα παρακολουθούνται στενά από την ΕΚΤ, εκτιμά η Societe Generale.

Παρόλα αυτά, τα εργαλεία της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση των διευρυνόμενων περιθωρίων (spread) επιτοκίων, συμπεριλαμβανομένων των TPI και OMT, είναι περιορισμένα και επικεντρώνονται κυρίως στο αδικαιολόγητο άγχος της αγοράς σε χώρες που ακολουθούν μια βιώσιμη δημοσιονομική πορεία σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, κάτι που δεν θα εκπλαγούμε αν ακούσουμε την ΕΚΤ επικοινωνήσει τις επόμενες εβδομάδες, αναφέρει η Société Générale.

Έτσι, μεγάλη αξία πλέον έχουν τα στοιχεία της εβδομάδας, κυρίως ο τελικός ΕνΔΤΚ της ζώνης του ευρώ για τον Μάιο (Τρίτη), ο οποίος θα περιλαμβάνει λεπτομέρειες για τους επιμέρους δείκτες που μπορούν να εξηγήσουν καλύτερα τη συνεχιζόμενη ισχυρή ανάπτυξη των υπηρεσιών και του εγχώριου πληθωρισμού τον Μάιο. Την Παρασκευή, αναμένουμε τους PMI, οι οποίοι μάλλον θα δείξουν τη σταδιακή βελτίωση του κλίματος τον Ιούνιο, με τον σύνθετο PMI της ζώνης του ευρώ να φτάνει ελαφρώς πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του.

Τι είναι τα TPI και OMT

Υπενθυμίζεται εδώ ότι το καλοκαίρι του 2022, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προσέθεσε ένα νέο «όπλο» στο ενεργητικό του, το Transmission Protection Instrument (TPI), με στόχο την εξομάλυνση της αγοράς ομολόγων σε χώρες που ενδεχομένως θα δυσκολευτούν μετά και την απόφαση για αύξηση των επιτοκίων.

Με το ΤPI θα μπορούν να πραγματοποιούνται αγορές στη δευτερογενή αγορά τίτλων από εκδότριες χώρες που αντιμετωπίζουν την επιδείνωση των συνθηκών χρηματοδότησης, η οποία δεν δικαιολογείται από τα θεμελιώδη στοιχεία της συγκεκριμένης χώρας, με στόχο την αντιμετώπιση των κινδύνων που προκύπτουν για τον μηχανισμό μετάδοσης.

Η κλίμακα των αγορών στα πλαίσια του TPI θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα των κινδύνων που αντιμετωπίζει η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής. Μάλιστα, η ΕΚΤ ξεκαθαρίζει ότι το ύψος των αγορών δεν περιορίζεται εκ των προτέρων.

Το OMT, που παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2012, επιτρέπει στην ΕΚΤ να αγοράζει απεριόριστο αριθμό ομολόγων από χώρες που υποβάλλουν αίτηση για διάσωση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας της ευρωζώνης. Ωστόσο, αυτή η προϋπόθεση θεωρείται πλέον ευρέως ως πολιτικά δυσάρεστη.

Το OMT δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ, αλλά και μόνο η ανακοίνωσή του εξάλειψε τις εικασίες για ενδεχόμενη διάλυση της ευρωζώνης.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024