Μικρές ποσότητες ιού της γρίπης των πτηνών παραμένουν στο γάλα με μια από τις στάνταρτ μεθόδους παστερίωσης όταν το αρχικό ιικό φορτίο είναι υψηλό, δείχνει εργαστηριακή μελέτη, εν μέσω επιδημίας στις γαλακτοκομικές φάρμες των ΗΠΑ.

Αν και τα ευρήματα είναι ανησυχητικά, η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε εργαστηριακές συνθήκες και δεν δικαιολογεί οποιοδήποτε συμπέρασμα για την ασφάλεια του γάλακτος που κυκλοφορεί στο εμπόριο, τόνισαν οι ερευνητές του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων.

Όπως επισήμαναν στη μελέτη που δημοσιεύεται στο New England Journal of Medicine, οι  δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε δείγματα γάλακτος στα οποία είχε προστεθεί εκ των υστέρων ο ιός. Το γάλα των μολυσμένων αγελάδων μπορεί να έχει διαφορετική σύσταση ή να περιέχει τον ιό παγιδευμένο μέσα σε κύτταρα, κάτι που μπορεί να άλλαζε τις επιδράσεις της υψηλής θερμοκρασίας, διευκρίνισαν οι ερευνητές.

Λίγο μετά την ανίχνευση του ιού Η5Ν1 σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής τον Μάρτιο, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) πραγματοποίησε δειγματοληπτικούς ελέγχους στο παστεριωμένο γάλα εμπορίου και εντόπισε θραύσματα του ιού στο ένα πέμπτο των δειγμάτων.

Ανακοίνωσε τότε ότι το μη παστεριωμένο γάλα δεν πρέπει να καταναλώνεται, διαβεβαίωσε όμως ότι το παστεριωμένο είναι ασφαλές.

Παστερίωση

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με δείγματα ιού από τους πνεύμονες ενός νεκρού πούμα, τα οποία προστέθηκαν σε μη δείγματα παστεριωμένου γάλακτος που θερμάνθηκαν είτε στους 63 είτε στους 72 βαθμούς Κελσίου για διάφορα χρονικά διαστήματα.

Μετά τη θέρμανση στους 72 βαθμούς για 20 δευτερόλεπτα –πέντε δευτερόλεπτα περισσότερο από το βιομηχανικό στάνταρτ για παστερίωση σε αυτή τη θερμοκρασία- ένας πολύ μικρός αριθμός ιικών σωματιδίων ανιχνεύθηκε σε ένα από τα τρία δείγματα.

«Το εύρημα αυτό υποδεικνύει ότι υπάρχει πιθανότητα να παραμένει μολυσματική στο γάλα μια μικρή αλλά ανιχνεύσιμη ποσότητα ιού Η5Ν1 έπειτα από 15 δευτερόλεπτα στους 72 βαθμούς αν τα αρχικά επίπεδα ιού ήταν αρχικά υψηλά» γράφουν οι ερευνητές.

Όταν τα δείγματα θερμάνθηκαν στους 63 βαθμούς, το ιικό φορτίο μειώθηκε σημαντικά εντός 2,5 λεπτών, κάτι που υποδεικνύει ότι το βιομηχανικό στάνταρτ των 30 λεπτών για παστερίωση σε αυτή τη θερμοκρασία θα εξουδετέρωνε πλήρως τον ιό, έδειξε η μελέτη.

Η ερευνητική ομάδα σημείωσε ότι οι πειραματικές συνθήκες δεν ήταν πανομοιότυπες με τις βιιμηχανικές διαδικσίες παστερίωσης και ότι τα ευρήματα πρέπει να επιβεβαιωθούν με άμεσες μετρήσεις σε εγκαταστάσεις παστερίωσης.

Παραμένει επίσης ασαφές αν ο ιός θα προκαλούσε λοίμωξη σε όσους πίνουν μολυσμένο γάλα.

Σε κάθε περίπτωση, άλλοι ερευνητές έχουν προειδοποιήσει ότι η εξάπλωση του Η5Ν1 στις γαλακτοκομικές φάρμες των ΗΠΑ θα μπορούσε να δώσει στον ιό το περιθώριο να μεταλλαχθεί και να προκαλέσει νέα πανδημία.