Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
ΕΕ: Πέρασε παρά τις αντιδράσεις ο νόμος για την αποκατάσταση της φύσης

ΕΕ: Πέρασε παρά τις αντιδράσεις ο νόμος για την αποκατάσταση της φύσης

Ο κανονισμός εξασφάλισε επαρκή στήριξη χάρη στην αυστριακή υπουργό Περιβάλλοντος, η οποία αψήφισε τη γραμμή της κυβέρνησής της και ψήφισε υπέρ.

Παρά την πολύμηνη καθυστέρηση λόγω αντιδράσεων από ορισμένες κυβερνήσεις, οι χώρες-μέλη της ΕΕ έδωσαν τη Δευτέρα το τελικό πράσινο φως στον κανονισμό για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων, την πρώτη περιβαλλοντική νομοθεσία που εγκρίνεται μετά τις ευρωεκλογές.

Ο νέος κανονισμός, μια από τις σημαντικότερες περιβαλλοντικές πολιτικές της ΕΕ, απαιτεί από τις χώρες-μέλη να αποκαταστήσουν το ένα πέμπτο της ξηράς και των θαλασσών τους έως το 2030.

Μετά την υπερψήφισή του από τους υπουργούς Περιβάλλοντος στο Λουξεμβούργο, ο κανονισμός μπορεί να περάσει στη νομοθεσία.

Η ψηφοφορία διεξήχθη αφότου η υπουργός περιβάλλοντος της Αυστρίας, η Λεονόρε Γκεβέσλερ των Πρασίνων, δήλωσε ότι θα αψηφούσε τη γραμμή των συντηρητικών εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού και θα υπερψήφιζε στον κανονισμό, ο οποίος θα εξασφάλισε έτσι επαρκή στήριξη για να περάσει.

«Γνωρίζω ότι θα συναντήσω αντιδράσεις στην Αυστρία, είμαι όμως πεπεισμένη πως τώρα είναι η ώρα να εγκρίνουμε αυτό τον νόμο» δήλωσε η Γκεβέσλερ σύμφωνα με το Reuters.

Ο κανονισμός δεν θα είχε εξασφαλίσει επαρκή στήριξη χωρίς την ψήφο της υπουργού Περιβάλλοντος της Αυστρίας Λεονόρε Γκεβέσλερ (Reuters)

Ο κανονισμός φιλοδοξεί να αντιστρέψει την παρακμή των φυσικών ενδιαιτημάτων -από τα οποία το 81% θεωρούνται υποβαθμισμένα- και περιλαμβάνει συγκεκριμένους στόχους, για παράδειγμα στην αποκατάσταση των τυρφώνων ώστε να απορροφούν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

Η στάση της αυστριακής υπουργού Περιβάλλοντος εξόργισε τον καγκελάριο Καρλ Νίχαμερ του Συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο τάχθηκε κατά της νομιθεσίας. Η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Καρολίνε Εντστάντλερ, δήλωσε ότι μια θετική ψήφος της Γκεσβέλερ θα ήταν αντισυνταγματική.

Ωστόσο το Βέλγιο, το οποίο ασκεί την προεδρία της ΕΕ το τρέχον διάστημα, διευκρίνισε ότι η εσωτερική διαμάχη στην Αυστρία δεν επηρεάζει τη νομιμότητα της ψηφοφορίας.

Οι χώρες-μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχαν καταλήξει σε συμφωνία για τον κανονισμό τον περασμένο Νοέμβριο, στη συνέχεια όμως κάποιες κυβερνήσεις εξέφρασαν διαφωνίες, μετά και τις διαδηλώσεις των αγροτών κατά του κόστους των ευρωπαϊκών κανονισμών.

Κατά του νόμου ψήφισαν την Δευτέρα η Φινλανδία, η Σουηδία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Πολωνία, ενώ το Βέλγιο απείχε.

Ο κανονισμός σχεδιαζόταν αρχικά να εγκριθεί τον Μάρτιο, όμως η ψηφοφορία αναβλήθηκε όταν η Ουγγαρία απέσυρε αιφνιδιαστικά τη στήριξή της και το μέτρο δεν είχε πλέον την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024