Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Τεχνητή νοημοσύνη: Δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τους εργαζομένους ζητά το ΔΝΤ

Τεχνητή νοημοσύνη: Δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τους εργαζομένους ζητά το ΔΝΤ

Οι κυβερνήσεις πρέπει να προχωρήσουν σε φορολογική μεταρρύθμιση για να προστατεύσουν το εργατικό δυναμικό και να φρενάρουν τις ανισότητες που φέρνει η τεχνολογία.

Φορολογικά μέτρα κοινωνικής προστασίας έχουν «μείζονα ρόλο να διαδραματίσουν» για την αντιστάθμιση των κινδύνων που δημιουργεί η τεχνητή νοημοσύνη, και κυρίως την αύξηση των ανισοτήτων, προειδοποιεί σε σημείωμά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Χωρίς κανονιστική ρύθμιση, η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη, γνωστή από το ChatGPT και άλλα παρόμοια εργαλεία, θα μπορούσε να προκαλέσει καταργήσεις θέσεων εργασίας στα επαγγέλματα που απαιτούν κατάρτιση και προσόντα, εκτιμά το ΔΝΤ.

Για να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εξετάσουν τρόπους χρηματοδότησης για ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας, συστήνουν οι συντάκτες της έκθεσης.

«Η φορολογική πολιτική έχει μείζονα ρόλο να διαδραματίσει για την υποστήριξη μιας πιο δίκαιης κατανομής των κερδών και των ευκαιριών που συνδέονται με τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη» τονίζει στο σημείωμα.

«Ωστόσο αυτό απαιτεί σημαντικές αλλαγές των φορολογικών συστημάτων και της κοινωνικής προστασίας σε όλο τον πλανήτη» προσθέτει.

Κύριο αίτημα του ΔΝΤ είναι γ αύξηση των επιδομάτων ανεργίας και η επένδυση στην κατάρτιση για την προετοιμασία των εργαζομένων «για τα επαγγέλματα της εποχής της τεχνητής νοημοσύνης»

Το Ταμείο τάσσεται ωστόσο κατά της επιβολής ειδικού φόρου για την ΑΙ, τον οποίο πρότειναν ερευνητές, εκτιμώντας ότι αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα.

Το ΔΝΤ προτείνει αντίθετα να αντιμετωπιστούν τα κενά στα φορολογικά συστήματα που ενθαρρύνουν την κατάργηση θέσεων εργασίας.

Το Ταμείο υποστηρίζει επίσης την αύξηση των φόρων επί των εισοδημάτων από το κεφάλαιο ώστε να «αντισταθμιστεί η αύξηση των ανισοτήτων του πλούτου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024