Φορολογικά μέτρα κοινωνικής προστασίας έχουν «μείζονα ρόλο να διαδραματίσουν» για την αντιστάθμιση των κινδύνων που δημιουργεί η τεχνητή νοημοσύνη, και κυρίως την αύξηση των ανισοτήτων, προειδοποιεί σε σημείωμά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Χωρίς κανονιστική ρύθμιση, η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη, γνωστή από το ChatGPT και άλλα παρόμοια εργαλεία, θα μπορούσε να προκαλέσει καταργήσεις θέσεων εργασίας στα επαγγέλματα που απαιτούν κατάρτιση και προσόντα, εκτιμά το ΔΝΤ.

Για να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εξετάσουν τρόπους χρηματοδότησης για ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας, συστήνουν οι συντάκτες της έκθεσης.

«Η φορολογική πολιτική έχει μείζονα ρόλο να διαδραματίσει για την υποστήριξη μιας πιο δίκαιης κατανομής των κερδών και των ευκαιριών που συνδέονται με τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη» τονίζει στο σημείωμα.

«Ωστόσο αυτό απαιτεί σημαντικές αλλαγές των φορολογικών συστημάτων και της κοινωνικής προστασίας σε όλο τον πλανήτη» προσθέτει.

Κύριο αίτημα του ΔΝΤ είναι γ αύξηση των επιδομάτων ανεργίας και η επένδυση στην κατάρτιση για την προετοιμασία των εργαζομένων «για τα επαγγέλματα της εποχής της τεχνητής νοημοσύνης»

Το Ταμείο τάσσεται ωστόσο κατά της επιβολής ειδικού φόρου για την ΑΙ, τον οποίο πρότειναν ερευνητές, εκτιμώντας ότι αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα.

Το ΔΝΤ προτείνει αντίθετα να αντιμετωπιστούν τα κενά στα φορολογικά συστήματα που ενθαρρύνουν την κατάργηση θέσεων εργασίας.

Το Ταμείο υποστηρίζει επίσης την αύξηση των φόρων επί των εισοδημάτων από το κεφάλαιο ώστε να «αντισταθμιστεί η αύξηση των ανισοτήτων του πλούτου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP