Σε αυτές τις φυλακές οι γυναίκες φορούσαν τα δικά τους ρούχα
Αυτό που είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό στις 32 φωτογραφίες που συνθέτουν το νέο βιβλίο του Jack Lueders-Booth, με τίτλο «Women Prisoner Polaroids», είναι η οικειότητα που καταλαμβάνει κάθε καρέ.
Οι κρατούμενες φορούν τα δικά τους ρούχα και ποζάρουν σε κελιά στολισμένα με προσωπικά αντικείμενα, όπως κάθε κανονικό δωμάτιο φοιτητικής εστίας- μια γυναίκα αγκαλιάζει μια βιογραφία του Μικ Τζάγκερ, άλλες απεικονίζονται με τα χέρια τους τυλιγμένα γύρω από φίλους. Μια ζεστή ευαισθησία, συνήθως ξένη προς τα πορτραίτα της φυλάκισης, είναι αξιοσημείωτη σε όλη την έκταση.
«Η Miriam Van Waters, η πρώτη προϊσταμένη του Σωφρονιστικού Ινστιτούτου Φράμιγχαμ της Μασαχουσέτης, το 1932, επέμενε να μην γίνει αυτή η δυσάρεστη περίοδος της ζωής τους αφορμή για να διαμορφώσουν οι κρατούμενες την ταυτότητά τους», δήλωσε ο φωτογράφος στο CNN σε μια συνέντευξη με βίντεο, μεταφέροντας τους πρώτους στόχους της φυλακής της Μασαχουσέτης.
«Για να το προωθήσει αυτό, προσπάθησε να το κάνει να μοιάζει με το σπίτι της. Για τον λόγο αυτό, όταν ήμουν εκεί οι κρατούμενες φορούσαν κανονικά ρούχα και οι δεσμοφύλακες ήταν επίσης κομψά ντυμένοι. Συχνά είχαν την ίδια ηλικία με τις κρατούμενες, πολλοί από τους δεσμοφύλακες σπούδαζαν ποινική δικαιοσύνη στο Northeastern University, ένα συνεργατικό κολέγιο».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jack Lueders-Booth (@jackluedersbooth)
Ο φωτογράφος Jack Lueders-Booth έφτασε το 1977
Το Σωφρονιστικό Ινστιτούτο Φράμιγχαμ της Μασαχουσέτης ιδρύθηκε το 1878 ως αναμορφωτήριο για τον εγκλεισμό γυναικών για το έγκλημα τότε της απόκτησης παιδιών εκτός γάμου, αλλά μέχρι τη δεκαετία του 1970 μεγάλο μέρος του πληθυσμού της φυλακής κρατούνταν για κλοπές σε καταστήματα και σεξουαλική εργασία ή ως συνεργοί σε εγκλήματα ανδρών-συντρόφων.
Ο φωτογράφος Jack Lueders-Booth έφτασε το 1977, αρχικά για να περάσει μόλις έναν χρόνο διευθύνοντας ένα μάθημα φωτογραφίας στο πλαίσιο της μεταπτυχιακής του διατριβής για το Graduate School of Education του Χάρβαρντ (αν και ήδη έκανε διαλέξεις στο κολέγιο, δεν είχε πτυχίο διδασκαλίας).
«Είχα συγκεκριμένες ιδέες για το τι ήθελα να κάνω», θυμάται. «Να διδάξω φωτογραφία σε ανθρώπους σε ιδρύματα εγκλεισμού, ως έναν τρόπο να αυξήσω το ηθικό τους και να τους εμπνεύσω μια δεξιότητα». Η πρόσκληση ήταν τυχαία: ένας άλλος καθηγητής του Χάρβαρντ ήταν επικεφαλής ενός καλλιτεχνικού προγράμματος για τις φυλακές και έτυχε να ψάχνει κάποιον για να ξεκινήσει ένα μάθημα φωτογραφίας.
«Ήμουν ανήσυχος γι’ αυτές και εκείνες για μένα. Δεν ήξερα τίποτα (για το σύστημα των φυλακών) εκτός από όσα είχα δει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης»
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jack Lueders-Booth (@jackluedersbooth)
«Καταφέραμε να εμπιστευτούμε ο ένας τον άλλο»
Συνοδευόμενος από την 18χρονη κόρη του, Laura – «μου έδωσε ένα επίπεδο αξιοπιστίας, ότι, δηλαδή, αυτός ο γέρος ήξερε κάτι για τη νεολαία» θα πει ο ίδιος- ο Lueders-Booth είχε έναν διάδρομο από παλιά κελιά για να τρέξει το πρόγραμμά του, τα οποία αυτός και η κόρη του μεταμόρφωσαν σε στούντιο και σκοτεινούς θαλάμους.
Με τάξεις περίπου 10 γυναικών κάθε φορά, οι ομάδες άρχισαν να δημιουργούν φωτογραφήματα (φωτογραφικές εκτυπώσεις που γίνονται με την τοποθέτηση αντικειμένων πάνω σε φωτογραφικό χαρτί πριν το εκθέσουν στο φως) και τελικά πέρασαν στην προσωπογραφία. «Ήμουν ανήσυχος γι’ αυτές και εκείνες για μένα. Δεν ήξερα τίποτα (για το σύστημα των φυλακών) εκτός από όσα είχα δει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης», σημείωσε η φωτογράφος για εκείνες τις πρώτες συνεδρίες.
«Αλλά μέσα σε λίγους μήνες αρχίσαμε να εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον. Είχαν εμπιστοσύνη σε μένα ότι ήμουν εκεί για να τις βοηθήσω».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jack Lueders-Booth (@jackluedersbooth)
«Ένιωθα ότι συνεισέφερα κάτι και αυτό ήταν σημαντικό»
Αρχικά ο Lueders-Booth ξεκίνησε με φωτογραφίες Polaroid, τις οποίες ο φωτογράφος τράβηξε παράλληλα με μια ευρύτερη ασπρόμαυρη σειρά. Το 1980, ωστόσο, έχοντας λάβει δύο διαδοχικές υποτροφίες με την εταιρεία φωτογραφικών μηχανών στιγμιαίας λήψης, ο Lueders-Booth είχε πρόσβαση σε άπειρο φιλμ και άρχισε να κάνει, «ίσως το πιο σημαντικό έργο που έκανα στη ζωή μου. Ήταν ανταποδοτική και υπέροχη η άνεση και η εμπιστοσύνη με την οποία οι γυναίκες έρχονταν στην εμπειρία της φωτογράφησης».
Τελικά θα παραμείνει στο Φράμιγχαμ της Μασαχουσέτης για επτά χρόνια, ολοκληρώνοντας τα εργαστήριά του μόνο στα μέσα της δεκαετίας του ’80, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε γίνει αποδεκτός τόσο από το προσωπικό όσο και από τους τροφίμους.
«Είχα όλο και μεγαλύτερη πρόσβαση και με εμπιστευόταν αρκετά η διοίκηση. Έκανα φωτογραφίσεις γι’ αυτούς, έφτιαχνα πορτραίτα για τις ετήσιες εκθέσεις τους και μερικές φορές επεξεργαζόμουν οικογενειακές φωτογραφίες», δήλωσε ο Lueders-Booth. «Με την πάροδο των ετών, οι φωτογραφίες μου εμφανίζονταν στους τοίχους τους ως μέρος των φωτογραφικών συλλογών τους, πράγμα που ήταν πολύ ικανοποιητικό. Ένιωθα ότι συνεισέφερα κάτι και αυτό ήταν σημαντικό».
«Οι γυναίκες και ο ασυνήθιστος χαρακτήρας της ζωής τους με τραβούσαν συνεχώς πίσω», συνέχισε ο φωτογράφος. «Έγινε μια εκπαίδευση, σχετικά με αυτή τη φυλακή αλλά και την αδικία του συστήματος και το πόσο πολλά εξαρτώνται από τον παράγοντα οικογένεια – από πού έρχεσαι, πώς γαλουχήθηκες. Πολλές από τις φυλακίσεις ήταν για οικονομικούς λόγους. Έτσι, κατάφερα να εκτιμήσω την ανθρωπιά της μεγαλύτερης εικόνας. Ότι αυτές οι γυναίκες ήταν σε μεγάλο βαθμό το θύμα των περιστάσεων».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jack Lueders-Booth (@jackluedersbooth)
Η επιφάνεια της ταμπέλας
Το βιβλίο κλείνει με μια συλλογή ανώνυμων μαρτυριών, οι οποίες αναδεικνύουν σε μεγάλο βαθμό τις έντονες περιγραφές των εμπειριών των γυναικών κατά την άφιξη και την επιστροφή τους στη φυλακή. Τα φλογερά τους λόγια, που καταγράφονται αντικειμενικά από τον Lueders-Booth, φαίνονται αρχικά αντίθετα με τη χαλαρή ψυχραιμία που επιδεικνύουν οι εικόνες που προηγούνται- τελικά, όμως, αυτό μιλάει για την ευρύτερη λειτουργία του έργου.
«Πολύ συχνά, το πιο προφανές χαρακτηριστικό ενός ατόμου δεν είναι και το πιο σημαντικό», παρατηρεί ο φωτογράφος. «Μπορεί να αναβοσβήνει η ταμπέλα της φυλακισμένης, αλλά αυτό είναι απορριπτικό και επιφανειακό. Ενώ είναι αλήθεια, άλλα πράγματα είναι αληθινά, και πολλά άλλα πράγματα είναι ίσως πιο αληθινά».
*Με στοιχεία από cnn.com
- Το Εθνικό Βραβείο των ΗΠΑ στον Πέρσιβαλ Έβερετ για τη διασκευή του Μαρκ Τουέιν
- Παππάς: Ώρα Προϋπολογισμού, ώρα αλήθειας – Τέσσερα βίντεο για τον προϋπολογισμό του 2025
- Διαμαντοπούλου: Απογειώθηκα και το ΠΑΣΟΚ ήταν τρίτο, προσγειώθηκα και είναι αξιωματική αντιπολίτευση
- Καιρός: «Πολικός αεροχείμαρρος φέρνει 48ωρη βαρυχειμωνιά και στον ευρωπαϊκό νότο» λέει ο Τσατραφύλλιας
- Μαζεύουν το γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης – Τα νέα δεδομένα και τα προνόμια του ΠΑΣΟΚ
- Φουρνιέ: «Αυτό που ζω στον Ολυμπιακό έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες μου, ήρθα για να ζήσω ματς όπως αυτά με τον Παναθηναϊκό»