Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα: Οι τέσσερις προκλήσεις της Ευρώπης μέσα από τα μάτια του Πάολο Τζεντιλόνι
Ρωτήθηκε για τα διδάγματα των κρίσεων που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Ευρώπη απαντώντας πως «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αντέδρασαν απέναντι στην πανδημία και την ρωσική εισβολή με τον κατάλληλο τρόπο».
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Ποια είναι η Κριστίν Καβαλάρι: Τα ριάλιτι, το toy boy και το «πιο καυτό σεξ» με τον Τζέισον Στέιθαμ
- Κουτσουρεμένος ο προϋπολογισμός του «Διατηρώ»
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Κορυφαίες διεθνείς προσωπικότητες δίνουν το «παρών» στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη για το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα με τον Πάολο Τζεντιλόνι να δηλώνει ευτυχής για την παρουσία του στην πρώτη εκδήλωση, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία που έχει η Συμφωνία των Πρεσπών.
«Ήταν ένα παράδειγμα ηγεσίας. Δεν ήταν εύκολο να ληφθεί αυτή η απόφαση» τα λόγια του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας και Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομίας που εξήρε τις προσπάθειες των Αλέξη Τσίπρα και Ζόρα Ζάεφ.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί την απόφαση αυτή ως δεσμευτική η οποία θα πρέπει να τύχει σεβασμού τους επόμενους μήνες και χρόνια», πρόσθεσε.
Τα διδάγματα των κρίσεων
Ο Πάολο Τζεντιλόνι ρωτήθηκε για τα διδάγματα των κρίσεων που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Ευρώπη απαντώντας πως «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αντέδρασαν απέναντι στην πανδημία και την ρωσική εισβολή με τον κατάλληλο τρόπο» συγκρίνοντας με το πρόσφατο παρελθόν και την χρηματοοικονομική κρίση. «Σήμερα, υπάρχει διαφορετική στάση η οποία είχε σαν σημείο έμπνευσης περισσότερη αλληλεγγύη», ανέφερε τονίζοντας παράλληλα πως έδρασαν «σίγουρα γρηγορότερα».
Όμως, τι θα συμβεί τώρα από εδώ και πέρα;
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε πως κάποιοι από τους πυλώνες των ευρωπαϊκών μας προτύπων τα τελευταία 20-25 χρόνια ήταν βασισμένες στην επέκταση του εμπορίου με την Κίνα, στη φθηνή ενέργεια από τη Ρωσία και τη διασφάλιση της ασφάλειας της ηπείρου λόγω της φιλίας που έχουμε αναπτύξει με τις ΗΠΑ.
Οι πυλώνες αυτοί αμφισβητούνται με τα νέα δεδομένα και η Ευρώπη επανεξετάζει τη στάση της.
Οι τέσσερις προκλήσεις της Ευρώπης
Ο Πάολο Τζεντιλόνι στην καίρια παρέμβαση του αναφέρθηκε στο νέο κύκλος των ευρωπαϊκών θεσμών που «θα πρέπει να είναι όσο φιλόδοξος ήταν και τα προηγούμενα πέντε χρόνια».
Τι θα γίνει μετά το Next Generation EU (Ταμείο Ανάκαμψης); Τι θα γίνει με τη διεύρυνση; Τι θα συμβεί με την Πράσινη Συμφωνία; Ποιά είναι η προσέγγιση για την κοινή άμυνα; Τέσσερις πυλώνες και τα τέσσερα ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεων με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο να επιχειρηθεί να τις δώσει.
«Η Ευρώπη βρίσκεται και πάλι μπροστά σε μια μεγάλη προσπάθεια» λέει ο Τζεντιλόνι και σημειώνει: «Δεν μπορούμε να περιμένουμε το τέλος του 2026, όταν θα τελειώσει το Next Generation EU. Η συζήτηση είναι μπροστά, τι θα κάνουμε μετά».
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος υποστηρίζει πως «δεν λέω ότι θα πρέπει να κάνουμε μόνιμο αυτό το εργαλείο (Ταμείο Ανάκαμψης), λέω ότι έχουμε την άμυνα ή τις τεχνολογίες αιχμής, την πράσινη μετάβαση, όπου είναι απαραίτητες, εάν θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί».
Λίγο πριν ολοκληρώσει την τοποθέτησή του αναγνώρισε τις ανησυχίες για την οικονομία και τη δυσαρέσκεια για τη λήψη αποφάσεων ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία που είχε αποτέλεσμα την εκτίναξη του πληθωρισμού που «άλλαξε τον τρόπο ζωής των πολιτών μας».
Οι τελευταίες τους φράσεις ήταν «να ακούσουμε τα δεκάδες εκατομμύρια πολιτών που ζητούν να ενταχθούν στην ΕΕ» καλώντας «να προχωρήσουμε στη διεύρυνση της ΕΕ».
• Παρακολουθήστε Live στο in τη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις