Πρώτη ημέρα της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη  για το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα με τους «αρχιτέκτονες» της διαπραγμάτευσης να αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών. Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη, υπερασπίστηκαν με το ίδιο πάθος που έκαναν και τότε τη συμφωνία αναδεικνύοντας τα οφέλη για τους δύο γειτονικούς λαούς χωρίς να κρύψουν τη συγκίνησή τους.

Μίλησαν εκτενώς για ένα ιστορικό βήμα προόδου απέναντι σε όλες τις άλλες χώρες που βιώνουν διενέξεις και στο μέλλον ίσως κληθούν να ακολουθήσουν το παράδειγμα τους.

Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα: Πίσω από τις κλειστές πόρτες

Ο πρώην Έλληνας πρωθυπουργός άνοιξε τη συζήτηση κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στους 153 έλληνες βουλευτές που στήριξαν τη Συμφωνία των Πρεσπών και όταν ρωτήθηκε αν ήταν ώριμες οι συνθήκες, χωρίς καμία επιφύλαξη, υποστήριξε αδιαμφισβήτητα ναι, τονίζοντας πως «αν περιμέναμε περισσότερο ίσως σάπιζε».

Η πικρή αλήθεια του Ζόραν Ζάεφ για τη συμφωνία και η παρακαταθήκη που άφησαν

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας αποκάλυψε πως στη συζήτησή του με τον Αλέξη Τσίπρα συμφώνησαν ότι μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών θα «ήμασταν πολιτικά νεκροί» αλλά αποφάσισαν από κοινού να προχωρήσουν προκειμένου «να αφήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους».

Με τη σειρά του, λίγο μετά, ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όταν κλήθηκε να απαντήσει στο αν θα είχε φέρει τα τρία μνημόνια που εκκρεμούν σε ψήφιση αν ήταν πρωθυπουργός, αφενός είπε πως θα το είχε κάνει πολύ καιρό πριν, αφετέρου πρόσθεσε «εδώ ανέλαβα το ρίσκο για την επανεκλογή μου».

Ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκε απέναντι «στην πολιτική της αναβλητικότητας και της στασιμότητας» που «είναι μια πολιτική βολική για τις ηγεσίες» όμως, «δεν είναι προς όφελος των λαών. Πολλώ δε μάλλον της σταθερότητας». Οι ηγεσίες, είπε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «οφείλουν να επιλύουν χρόνια ζητήματα».

Η Πρέσπα και οι Πρέσπες

Ο Ζόραν Ζάεφ θέλησε να μοιραστεί μια ιστορία με το κοινό για το μύθο της προέλευσης της λίμνης των Πρεσπών. «Ο μύθος λέει ότι εκεί που υπάρχει η λίμνη ήταν ένα λιβάδι με 7 πηγάδια από τα οποία έπαιρνε ο κόσμος νερό. Σε αυτά τα πηγάδια πήγαινε η Πρέσπα τα βράδια για να πάρει νερό. Εκεί γνώρισε ένα όμορφο αγόρι από άλλη φυλή και ερωτεύθηκαν. Ένα βράδυ τα παιδιά κοιμήθηκαν μαζί κάτω από ένα δέντρο, το πρωί που ξύπνησαν το λιβάδι είχε γίνει λίμνη. Τότε το αγόρι είπε στην Πρέσπα ότι δεν υπάρχει λόγος να μαλώνουμε άλλο. Έτσι ονόμασαν τη λίμνη Πρέσπα» τόνισε ο κ. Ζάεφ.

«Ο μύθος είναι κάτι φανταστικό, η Συμφωνία των Πρεσπών είναι πραγματικότητα» είπε και κατέληξε πως «πήραμε πολλά βραβεία, ωστόσο, για εμάς το μεγαλύτερο βραβείο ήταν η ειρήνη».

Ο Αλέξης Τσίπρας ακούγοντας την ιστορία του Ζόραν Ζάεφ θέλησε να μοιραστεί την ιδέα που είχε η συμφωνία να υπογραφεί στις Πρέσπες.

«Δεν φτάσαμε στη συμφωνία γιατί μας το επέβαλαν ξένες δυνάμεις», είπε ο Αλέξης Τσίπρας

«Σαν φοιτητής επισκέφτηκα την περιοχή και εντυπωσιάστηκα. Οι Πρέσπες ήταν σύμβολο του αλληλοσπαραγμού τη διάρκεια του ελληνικού εμφυλίου. Μια βαριά φορτισμένη περιοχή που πλέον συμβολίζει την Ειρήνη» ανέφερε περήφανος.

Θυμήθηκε πως αρχικά δεν πίστευε πως ο Ζόραν Ζάεφ θα γίνει πρωθυπουργός. «Ο Νίκος Κοτζιάς μου είπε αλλάζουν τα πράγματα και είναι μια μεγάλη ευκαιρία αν εκλεγεί» ανέφερε αναγνωρίζοντας πως η ανάληψη της εξουσίας από τον Ζάεφ υπήρξε μια ευκαιρία «που μόνο προοδευτικές κυβερνήσεις μπορούσαν να φέρουν εις πέρας».

Σε μια κατάθεση ψυχής ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως «δεν φτάσαμε στη συμφωνία γιατί μας το επέβαλαν ξένες δυνάμεις» αλλά γιατί «πιστεύουμε πως είναι προς όφελος των λαών μας».

Όσο για την περίφημη γραβάτα του κύριου Ζάεφ είπε πως την έχει στο συρτάρι του.

Η πρώτη σπίθα

O Ζόραν Ζάεφ αναφέρθηκε στην πρώτη επαφή με την Ελλάδα, πριν ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

«Εκείνη την περίοδο στη χώρα μου είχαμε το καθεστώς Γκρουέφσκι για 11 χρόνια. Προκαλούσε όλους του γείτονες. Ήταν εθνικιστής και λαϊκιστής. Έλεγε ότι ήταν με την ΕΕ, όμως στην πραγματικότητα έκανε τα πάντα κόντρα στην ΕΕ» είπε αρχικά.

«Πήρα μια απόφαση, θα αναλάβω την ευθύνη να ξεκινήσω τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ωστόσο για να γίνει αυτό έπρεπε να λυθεί το ζήτημα με την Ελλάδα» συμπλήρωσε.

«Μέσω του ΥΠΕΞ έστειλα το μήνυμα στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα είναι Ιστορία» κατέληξε ο πρώην πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας.

Ο Ζόραν Ζάεφ κάλεσε την ΕΕ να πάρει μια απόφαση, όχι μόνο για τη Βόρεια Μακεδονία, για όλα τα Δυτικά Βαλκάνια

Εξέφρασε το παράπονό του προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και την «τρικλοποδιά» του Μακρόν που «επινόησε μια νέα μεθοδολογία για τις μικρότερες χώρες που έχουν προβλήματα και η διαδικασία ένταξης καθυστέρησε».

Κάλεσε την ΕΕ να πάρει μια απόφαση, όχι μόνο για τη Βόρεια Μακεδονία, για όλα τα Δυτικά Βαλκάνια. «Οι νέοι θα αρχίσουν να φεύγουν και να πηγαίνουν σε χώρες της ΕΕ. Είναι υπαρξιακό το πρόβλημα για τη Βόρεια Μακεδονία» κατέληξε ο πρώην πρωθυπουργός της γειτονικής μας χώρας.

Το άρθρο 19

Φτάνοντας στο σήμερα και τον κίνδυνο η συμφωνία να τιναχτεί στον αέρα ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως «καμία ενεργοποίηση του άρθρου 19 δεν θα μας σώσει» εστιάζοντας στην αναγκαιότητα «εφαρμογής και τήρησης του Συντάγματος» γιατί διαφορετικά για τη γείτονα «δεν θα υπάρχουν ευρωπαϊκά κονδύλια, δεν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, θα υπάρξουν ενδεχομένως κυρώσεις ακόμα και σε άτομα, που δεν την τηρούν τη συμφωνία».

Εξέφρασε την ελπίδα πως ο νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας «θα τη σεβαστεί και θα συμφιλιωθεί με την πραγματικότητα» καθώς «όλος ο κόσμος αναγνωρίζει τη χώρα του με το συνταγματικό της όνομα».

Κατάμεστη η αίθουσα

Το «άσχημο μήνυμα»

Σύμφωνα με τον Ζόραν Ζάεφ η νυν πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας δεν απείλησε ποτέ ότι θα καταστρέψει τη Συμφωνία των Πρεσπών, αντιθέτως επιβεβαίωσε τη Συμφωνία, ωστόσο είπε ότι δεν θα χρησιμοποιεί το συνταγματικό όνομα της χώρας.

«Αν δεν χρησιμοποιούμε το συνταγματικό όνομα της Βόρειας Μακεδονίας, τότε θα παρανομεί βάσει του Συντάγματός μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζάεφ και συνέχισε ότι αυτό «θα ήταν ένα άσχημο μήνυμα».

Αιχμές και… ανακούφιση

Με το βλέμμα στην ελληνική πολιτική σκηνή ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε ευτυχής που «τελειωσαν οι ακρότητες μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη» που ενώ βρισκόταν στην αντιπολίτευση «πολέμησε» τη συμφωνία αλλά όταν ανέλαβε πρωθυπουργός δεν την την αμφισβήτησε.

Είπε πως χρειάζεται «αμοιβαία εμπιστοσύνη για να ενισχύσουμε τα οφέλη από αυτή τη συμφωνία» και άφησε αιχμές για την κυβέρνηση Μητσοτάκη που «τρία μνημόνια δεν κυρώθηκαν ποτέ» με φτηνές δικαιολογίες.

Με αφορμή τη συμπλήρωση έξι χρόνων από τη Συμφωνία των Πρεσπών

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του δεν είπε όχι η Ελλάδα να διεκδικήσει το χαρτοφυλάκιο της διεύρυνσης στην ΕΕ λέγοντας πως «σίγουρα είναι πιο χρήσιμο από αυτό του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής»

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως η Ελλάδα «πρέπει να πρωταγωνιστεί στο διάλογο και στην εύρεση λύσεων», λέγοντας «όχι στην αναβλητικότητα».

Οι δύο άνδρες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν από κοντά στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα και του Ιδρύματος Ζόραν Ζάεφ που  παρακολουθήσατε ζωντανά από το in. Λίγο νωρίτερα, βράβευσαν τον Μάθιου Νίμιτς, τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ονοματολογικό, ο οποίος με τη σειρά του απηύθυνε έκκληση για τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, εξαίροντας τη σημασία της.