Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Τα μερεμέτια Μητσοτάκη δεν πείθουν τη λαϊκή δεξιά, τον μάστορά της ψάχνει η κεντροαριστερά

Τα μερεμέτια Μητσοτάκη δεν πείθουν τη λαϊκή δεξιά, τον μάστορά της ψάχνει η κεντροαριστερά

Η κεντροαριστερά στη Γαλλία ενώνεται εναντίον της Λεπέν, στην Ελλάδα χωρίζεται με όλους εναντίον όλων, «ειρήνη υμίν» μπας και δούμε προκοπή το μήνυμα της Διάσκεψης Τσίπρα

Ο υποψήφιος βουλευτής … Φρανσουά Ολάντ

Το πιο ενδιαφέρον θέμα της Ευρώπης, είναι η γαλλική πολιτική σκηνή. Και μας αφορά. Αμεσα και έμμεσα. Αλλά πριν δούμε το άμεσο ενδιαφέρον θέλω να σας επισημάνω μία … «λεπτομέρεια» των επικείμενων γαλλικών εκλογών. Αυτό που έπαιξε ρόλο – προφανώς στο Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα – για να συγκροτηθεί το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» απέναντι στη γαλλική ακροδεξιά, ήταν ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας κ. Φρανσουά Ολάντ! Και μία δεύτερη λεπτομέρεια: θα είναι υποψήφιος βουλευτής!

Για να το μαζέψει;

Και δεδομένου ότι ο νέος συμμαχικός συνασπισμός της γαλλικής Αριστεράς δεν έχει ορίσει επικεφαλής, δεν αποκλείω το ενδεχόμενο ο κ. Ολάντ, εφόσον κερδίσει τις εκλογές το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Πάντως ο κ. Ζαν – Λυκ Μελανσόν απορρίφθηκε ως επικεφαλής του «Μετώπου». Κι επειδή το πρόγραμμα προσομοιάζει με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ του 2015, έχω την εντύπωση ότι «μπαίνει στο παιχνίδι» ο πρώην Πρόεδρος για να το μαζέψει! Ετσι νομίζω….

Οι αντοχές

Τώρα γιατί μας αφορά; Διότι δοκιμάζονται οι αντοχές του γαλλογερμανικού άξονα, που αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση. Ως εκ τούτου οι ενδεχόμενοι κλυδωνισμοί δεν θα αφήσουν αδιάφορη την ελληνική οικονομία – η Γαλλία δεν είναι μία χώρα της περιφέρειας, όπως ήταν η Ελλάδα. Και την προηγούμενη εβδομάδα «έφαγαν πολύ ξύλο» το Χρηματιστήριο του Παρισιού και τα γαλλικά ομόλογα!

Κάνε το όπως οι Γάλλοι

Μας αφορά όμως και έμμεσα. Το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» ως υπόδειγμα στην υπό ανασυγκρότηση ελληνική κεντροαριστερά. Η επιτυχία του είναι προφανές ότι θα ασκήσει ισχυρή επιρροή στα καθ΄ ημάς πράγματα. Δεν πρόλαβε να συγκροτηθεί και ο κ. Νίκος Παππάς το «έφερε» ως παράδειγμα προς μίμηση. Κι είναι μόνο η αρχή των όσων πρόκειται να συμβούν….

Τον Οκτώβριο

Και προφανώς θα ασκήσει ρόλο και στις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Φαίνεται πως κλειδώνει ότι οι εσωκομματικές εκλογές θα γίνουν τον προσεχή Οκτώβριο. Να έχει δροσίσει κιόλας – και λένε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε για εκλογές στα τέλη Ιουλίου για να κάνει καλαμπούρι -χρησιμοποιώ λαϊκό όρο γιατί το φιζίκ του Νίκου κάπως μου απαγορεύει να πράξω αλλιώς- στους εσωκομματικούς αντιπάλους τους. Το χιούμορ όμως έστω και το καλαμπούρι πρέπει να το ‘χεις, να ξέρεις να το κάνεις αλλιώς παρεξηγείσαι…

Πολλές υποψηφιότητες

Και το παιχνίδι είναι ανοιχτό. Φαίνεται πως οι υποψηφιότητες δεν θα είναι λίγες. Εκτός από τον κ. Παύλο Γερουλάνο, τον κ. Μανώλη Χριστοδουλάκη, πιθανόν την κυρία Νάντια Γιαννακοπούλου και τον κ. Παύλο Χρηστίδη, τα μάτια όλων είναι στραμμένα στον Δήμο Αθηναίων! Εκτός βέβαια από τον ίδιο τον κ. Ανδρουλάκη. Και στον Δήμαρχο κ. Χάρη Δούκα….

Ο κ. Χάρης Δούκας

Σε συνέντευξη του ο κ. Δούκας στην εφημερίδα «Καθημερινή» ανέφερε μεταξύ των άλλων ότι «Η μόνη αποτελεσματική διέξοδος είναι να δώσουμε τον λόγο στη βάση, αλλιώς η κρίση θα βαθύνει και θα πολλαπλασιάζεται. Αφετηρία της επανεκκίνησής μας πρέπει να είναι η άμεση, μαζική προσφυγή στον κόσμο μας». Μάλιστα!

Ανοικτή η υποψηφιότητα του

Ωστόσο απέφυγε να δηλώσει αν σκοπεύει ο ίδιος να είναι υποψήφιος, λέγοντας ότι «αυτή την ώρα προέχει να συμφωνήσουμε και να χαράξουμε τον οδικό χάρτη των αλλαγών που πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν». Μαθαίνω όμως ότι το σύστημα του κ. Ανδρουλάκη που είναι εκπαιδευμένο σε «εσωκομματικές καντρίγιες» έχει αρχίσει να διαρρέει διάφορα για τον κ. Δούκα. Περίπου τον αποκαλεί αχάριστο, διότι ενώ ο ίδιος τον τοποθέτησε ως υποψήφιο δήμαρχο και τον στήριξε, ο κ. Δούκας εκδηλώνει την αγνωμοσύνη του θέλοντας να είναι υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος!

Αγνώμων;

Είναι προφανές ότι ο κ. Δούκας δεν χρωστάει τίποτα στον κ. Ανδρουλάκη. Στους εσωκομματικούς συσχετισμούς ανήκε στο στενό περιβάλλον της μακαρίτισσας Φώφης Γεννηματά. Και βρέθηκε υποψήφιος δήμαρχος γιατί ο κ. Ανδρουλάκης ήθελε να τον ξεφορτωθεί. Και τον έριξε, άγνωστο μεταξύ αγνώστων, στην διεκδίκηση του Δήμου της Αθήνας, θεωρώντας βέβαιο ότι θα χάσει τις εκλογές. Και τα πράγματα του βγήκαν ανάποδα. Του κ. Ανδρουλάκη. Διότι απέκτησε έναν ακόμη – με τις μεγαλύτερες αξιώσεις αυτή τη φορά – υποψήφιο πρόεδρο….

Θα… αποφασίσει αργότερα

Ωστόσο για να είμαι ακριβής, ο κ. Δούκας οριστική απόφαση δεν έχει πάρει ακόμη. Διότι μέχρι τον Οκτώβριο ο χρόνος είναι πολύς. Εκεί κοντά θα το αποφασίσει. Κι αν κατέβει υποψήφιος πρόεδρος θέλει να πάρει ένα λελογισμένο ρίσκο. Δηλαδή να είναι – περίπου – σίγουρος ότι θα εκλεγεί! Ως εκ τούτου δηλώνει την παρουσία του στις εξελίξεις και επιφυλάσσεται!

Ο κ. Νότης Μηταράκης

Κι ενώ η κυβέρνηση μετά από το «μερεμέτι» της περασμένης Παρασκευής , ελπίζει ότι θα πάρει μπροστά. Και θα συν τω χρόνω θα συνέλθει από το εκλογικό σοκ, άρχισαν ήδη να «χτυπούν τα όργανα« για τον εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο συνήθως νομιμόφρων πρώην υπουργός κ. Νότης Μηταράκης έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα, λέγοντας ότι «υπάρχουν πάρα πολλά αξιόλογα στελέχη της Κεντροδεξιάς που θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι Πρόεδροι Δημοκρατίας». Βγάζοντας φυσικά από το «κάδρο» την κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Κι είμαστε μόνο στην αρχή….

Η συζήτηση συνεχίζεται

Από την άλλη πλευρά συνεχίζεται η συζήτηση από τους «συνήθεις υπόπτους» για το γεγονός ότι η εκλογική ήττα οφείλεται στην απομάκρυνση της Νέας Δημοκρατίας από την παραδοσιακή της βάση. Δηλαδή περίπου υπαίτια είναι η … «πασοκική συνιστώσα» της κυβέρνησης! Κι από την άλλη πλευρά το Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζει να υποστηρίζει ότι – περίπου – το μέλλον του κόμματος είναι στο κέντρο. Πρόκειται για μία αντιπαράθεση η οποία θα συνεχιστεί επί πολύ χρόνο!

Η «αρχιτεκτονική» του κ. Στέφανου Κασσελάκη

Στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ όπως σας προανέφερα συνεχίζουν να γοητεύονται από το γαλλικό υπόδειγμα και νομίζω ότι – προς το παρόν! – η «αρχιτεκτονική» του σχεδίου του κ. Στέφανου Κασσελάκη για την ενότητα της κεντροαριστεράς έχει επισκιάσει, επί της ουσίας, τις διαφωνίες. Αυτό θα φανεί βέβαια στη διάρκεια των επόμενες ημερών, που θα συνεδριάσουν η Πολιτική Γραμματεία και η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Αν και νομίζω ότι με τις ζέστες των ημερών μετά από τις συνεδριάσεις θα αδειάσει και η Κουμουνδούρου. Κι όλοι θα ακροβολιστούν στις παραλίες ανά τη χώρα! Από Σεπτέμβριο βλέπουμε….

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας

Αυτό όμως το διήμερο – σήμερα και αύριο – είναι σημαντικό όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αλλά και για τον πρώην πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα. Είναι η πρώτη εμφάνιση του ινστιτούτου που έχει ιδρύσει. Και στο Ωδείο Αθηνών θα μαζευτεί κόσμος και κοσμάκης, από την εγχώρια πολιτική σκηνή και το εξωτερικό. Και μαζί με τον Ζόραν Ζάεφ, πρώην πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας – τα ιδρύματα των δύο πρώην πρωθυπουργών διοργανώνουν από κοινού το συνέδριο – θα υπερασπιστούν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Το μπάχαλο

Ξέρετε αυτή για την οποία έγιναν μπάχαλο στη κυβέρνηση προεκλογικά, όταν προέκυψαν τα εκλογικά αποτελέσματα στην Βόρεια Μακεδονία, και για την οποία ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σφυρίζει αδιάφορα!

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024