Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
O Mητσοτάκης στο παζάρι… των ηγετών της ΕΕ

O Mητσοτάκης στο παζάρι… των ηγετών της ΕΕ

Κοντά στο κλείσιμο συμφωνίας-πακέτο, για τα πρόσωπα που θα τοποθετηθούν στην ηγεσία των θεσμών της ΕΕ φαίνεται πως βρίσκονται οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ, στην άτυπη σύνοδο στις Βρυξέλλες

Μπορεί οι συνταρακτικές αποκαλύψεις του BBC, για τον πνιγμό δεκάδων μεταναστών στη Μεσόγειο με την ευθύνη της ελληνικής ακτοφυλακής να έχουν φτάσει ως την Κομισιόν, που ζητάει από την Ελλάδα να ελέγξει τις καταγγελίες, όμως δεν φαίνεται να απασχολούν τον Έλληνα πρωθυπουργό, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες με το ρόλο του διαπραγματευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην άτυπη σύνοδο ηγετών της ΕΕ.

Με τις διαβουλεύσεις για το ποιοι θα είναι οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών την νέα πενταετία να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, αναμένεται να διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στο μετεκλογικό «ευρω-παζάρι», ως διαπραγματευτές του ΕΛΚ. Από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών διαπραγματευτές είναι οι πρωθυπουργοί της Γερμανίας και της Ισπανίας, Όλαφ Σολτς και Πέδρο Σάντσεθ, ενώ σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να βγει «λευκός καπνός» ακόμα και σήμερα.

Κοντά σε συμφωνία… πακέτο

Προσερχόμενος στο χώρο της Συνόδου ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι πρόκειται να στηρίξει την υποψηφιότητα της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για μία δεύτερη θητεία στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο θα ξεκινήσει σε λίγο θα κάνουμε την πρώτη και ελπίζω και την τελευταία συζήτηση για την κατανομή των σημαντικών θέσεων ευθύνης για τον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ( ΕΛΚ ) προσέρχεται σε αυτήν την διαπραγμάτευση ως ο νικητής των ευρωεκλογών και δικαιωματικά διεκδικεί την συνέχιση της προεδρίας της κυρίας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από κει και πέρα, βέβαια, τα ζητήματα, που θα συζητήσουμε δεν αφορούν μόνο τις κατανομές των θέσεων αλλά και τις ουσιαστικές πολιτικές που η ΕΕ θα πρέπει να εφαρμόσει την ερχόμενη 5ετία», είπε ο πρωθυπουργός.

Η πολιτική ατζέντα του ΕΛΚ

Αναφερόμενος στην πολιτική ατζέντα, που προώθησε καθ΄ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός στάθηκε στο ζήτημα της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, στο ζήτημα της μετανάστευσης, στη κοινή αμυντική πολιτική, αλλά και στον τρόπο, κατά τον οποίο η «πράσινη» μετάβαση δεν θα ζημιώσει τελικά τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. «Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε σήμερα να ολοκληρώσουμε αυτήν τη συζήτηση και ότι θα έχουμε θετικά νέα μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Το επικρατέστερο σενάριο  θέλει την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν να έχει «κλειδώσει» για δεύτερη θητεία στην Κομισιόν, ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα, από τους Σοσιαλδημοκράτες να είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος για την προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στη θέση του Σαρλ Μισέλ, ενώ φαβορί για τη θέση της ‘Υπατης εκπροσώπου της ΕΕ είναι η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλλας.

Επόμενο ραντεβού στις 27 Ιουνίου

Αν δεν επισφραγιστεί η τελική συμφωνία στο αποψινό δείπνο των ηγετών,  η αμέσως επόμενη ημερομηνία είναι η επίσημη σύνοδος κορυφής στις 27 Ιουνίου.

Πάντως προς το παρόν, η Φον Ντερ Λάιεν φαίνεται ότι έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη των αρχηγών όλων των κρατών-μελών, πλην του Βικτόρ Ορμπάν της Ουγγαρίας. Για την θέση του Αντόνιο Κόστα τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα, καθώς κάποιοι ηγέτες ζητάνε περισσότερο χρόνο να το συζητήσουν.

Η Φον ντερ Λάιεν, εν ενεργεία μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής της Δευτέρας, αλλά θα αυτοεξαιρεθεί μόλις ξεκινήσει η συζήτηση για τη νέα ηγεσία. Σε περίπτωση που λάβει το «πράσινο φως» των ηγετών, θα αντιμετωπίσει μια νέα σκληρή δοκιμασία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου θα χρειαστεί την υποστήριξη της πλειοψηφίας των νεοεκλεγέντων μελών – 361 ψήφους – για να εξασφαλίσει την επανεκλογή της.

Πάντως προς το παρόν, η Φον Ντερ Λάιεν φαίνεται ότι έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη των αρχηγών όλων των κρατών-μελών, πλην του Βικτόρ Ορμπάν της Ουγγαρίας. Για την θέση του Αντόνιο Κόστα τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα, καθώς κάποιοι ηγέτες ζητάνε περισσότερο χρόνο να το συζητήσουν. Πριν λίγο διάστημα ο Κόστα είχε θέματα με τη δικαιοσύνη, σε σχέση με εμπλοκή του σε σκάνδαλο διαφθοράς, χωρίς ωστόσο να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024