Η άνοδος της ακροδεξιάς στις τελευταίες ευρωεκλογές προκάλεσε κλυδωνισμούς και μάλιστα μεγάλους, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ειδικά όμως στην Γαλλία τα αποτελέσματα της κάλπης, ήταν «σεισμός» και ο πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε βουλευτικές εκλογές για τα τέλη Ιουνίου.

Το πρόβλημα είναι όχι απλά μεγάλο αλλά τεράστιο και είναι προφανές πως δεν αρκούν τα ευχολόγια για να μπει τέλος στην πορεία των ακροδεξιών κομμάτων και των πολιτικών που θέλουν να φέρουν στο προσκήνιο.

Εστιάζοντας λοιπόν στην περίπτωση της Γαλλίας, δεν μπορεί να μην σταθεί κάποιος στην στάση που έχουν κρατήσει παίκτες του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας, λίγο πριν την έναρξη των υποχρεώσεων των «τρικολόρ» στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Γερμανίας.

Στέλνουν μήνυμα οι Γάλλοι διεθνείς και είναι ένα μήνυμα αγωνιστικής κινητοποίησης. Είναι παράλληλα όμως και μια «κραυγή» αγωνίας για το μέλλον, για το που βαδίζει τελικά η «Γηραιά» ήπειρος.

Και λέμε ότι είναι ένα ξεχωριστό μήνυμα, γιατί διακρίνει κάποιος ότι ένας ποδοσφαιριστής με την «λάμψη» του Εμπαπέ, δεν έχει λόγο μόνο για τα ποδοσφαιρικά θέματα.

Δεν είναι απλά ο επιθετικός που κάνει ντρίπλες ή βάζει γκολ.

Δεν σκέφτεται μόνο το συμβόλαιο που θα πάρει από την Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά μπορεί ν’ αρθρώσει πολιτικό λόγο για τα δρώμενα στην χώρα του και στην Ευρώπη γενικότερα.

Ο Εμπαπέ μίλησε και τα όσα είπε πρέπει να λειτουργήσουν ως «αφύπνιση» στην χώρα του αλλά και σε κάθε γωνιά της Ευρώπης, καθώς ο σούπερ σταρ της Γαλλίας στάθηκε στο αυτονόητο.

«Πρέπει να παλέψουμε, πρέπει να κινηθούμε για να μη νικήσει η ακροδεξιά στις εκλογές» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο διεθνής άσος της γαλλικής ομάδας.

Λίγες μέρες νωρίτερα, ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει κι ένας άλλος παίκτης της Εθνικής ομάδας της Γαλλίας, ο Τουράμ, ο οποίος είχε κι αυτός επισημάνει την ανάγκη να δώσει ο γαλλικός λαός τέλος στα σχέδια του ακροδεξιού σχηματισμού.

Ο Εμπαπέ θέλει και μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην δραστηριοποίηση των νεαρών Γάλλων ψηφοφόρων, που απείχαν σε μεγάλο μάλιστα ποσοστό από τις εκλογές του 2022.

Ο διεθνής άσος απέδειξε με την στάση του και τις σημερινές δηλώσεις, πως έχει μια θέση στα πρωτοσέλιδα του ευρωπαϊκού Τύπου όχι μόνο για τα γκολ που πετυχαίνει ή για την μεταγραφή του στην Ρεάλ Μαδρίτης.

Η τοποθέτηση που έκανε σήμερα, όπως και αυτή που έκανε ο Τουράμ, κατατάσσουν τους δύο διεθνείς Γάλλους παίκτες στην σωστή πλευρά της ιστορίας.

Το ποδόσφαιρο είναι κοινωνικό φαινόμενο κι όχι απλά ένα σπορ και μπορεί να λειτουργήσει με καταλυτικό τρόπο σε μεγάλα θέματα που απασχολούν τους λαούς.

Η μπάλα δεν είναι «αποκομμένη» από τον κόσμο, το αντίθετο μάλιστα, καθώς μέσα από την ποδοσφαιρική δράση στέλνονται μηνύματα που ευαισθητοποιούν τις κοινωνικές ομάδες.

Κι αυτός είναι ο στόχος των δηλώσεων του Εμπαπέ και του Τουράμ. Στον αγώνα για περισσότερη δημοκρατία, στον αγώνα για νίκη κατά της ακροδεξιάς είναι απαραίτητοι όλοι οι παίκτες και καλούνται ν’ ακολουθήσουν τα χνάρια του σούπερ σταρ της Ρεάλ.