Ευρωπαϊκή Ένωση: Κρίσιμο τετ α τετ των ηγετών στις Βρυξέλλες
Θέμα συζήτησης της άτυπης συνόδου Κορυφής οι κορυφαίες θέσεις της ΕΕ - Οι επικεφαλής των κρατών-μελών αναμένεται να καταλήξουν σε μια άτυπη απόφαση
- Η δυσαρέσκεια εργαζομένων χτυπάει κόκκινο, πιθανότητα μαζικών παραιτήσεων
- Έρωτες, χρήματα και τραγωδίες: Η πολυτάραχη ζωή της Gloria Vanderbilt
- Τι φταίει και δεν φτάνει ο προϋπολογισμός για φάρμακα στα νοσοκομεία
- Οι παράγοντες που καθορίζουν τις τιμές στη φέτα - «Είναι πλέον αδικαιολόγητες» λένε οι παραγωγοί
Εντός της ημέρας αναμένεται να πραγματοποιηθεί η άτυπη σύνοδος Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες. Στόχος είναι οι επικεφαλής των κρατών μελών να καταλήξουν σε μία άτυπη απόφαση, για τα άτομα που θα αναλάβουν τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ, η οποία θα σφραγιστεί στην επόμενη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα γίνει στις 27 – 28 Ιουνίου.
Σύμφωνα δε με πληροφορίες που μεταδίδει το Politico, υπάρχει μία ασυνήθιστη συναίνεση γύρω από τα ονόματα που ακούγονται ότι αναμένεται να λάβουν τις κορυφαίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ποια ονόματα «ακούγονται»
Οι θέσεις που πρόκειται να συζητηθούν είναι ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής.
Από ότι φαίνεται λοιπόν, οι ηγέτες καταλήγουν στην Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν, στον Αντόνιο Κόστα ως πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τη Ρομπέρτα Μετσόλα ως πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τη Εσθονή Κάγια Κάλλας ως επικεφαλή εξωτερικής πολιτικής στην θέση του Ζοζέπ Μπορέλ.
Σημειώνεται δε ότι αν οι ηγέτες καταλήξουν σε συμφωνία για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας στην Σύνοδο Κορυφής στο τέλος του μήνα, το Κοινοβούλιο θα μπορούσε να ψηφίσει ήδη στις 18 Ιουλίου για να εκλέξει τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι συνθήκες που διαμορφώνουν την σιωπηρή συναίνεση
Σε γενικές γραμμές υπάρχει ένα κλίμα σιωπηρής συναίνεσης σε ότι αφορά την επιλογή ατόμων που θα καλύψουν τις τέσσερις ισχυρότερες θέσεις της ΕΕ. Άλλωστε η προσοχή της Ευρώπης στρέφεται τώρα στο αποτέλεσμα των πρόωρων εκλογών στην Γαλλία.
Ο συνδυασμός των εκλογών στην Γαλλία με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και την πιθανή επιστροφή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, στις ΗΠΑ, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για «εσωτερικά παζάρια», δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες.
Το παρασκήνιο πίσω από την επανεκλογή της Φον ντερ Λάιεν
Αμέσως μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, η Φον ντερ Λάιεν προσπαθεί να οικοδομήσει την πλειοψηφία που χρειάζεται για να ανανεώσει τη θητεία της στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η απερχόμενη πρόεδρος βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, ιδιαίτερα μετά την νίκη και την αύξηση των εδρών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο Σολτς, ο οποίος δεν έχει υποστηρίξει δημοσίως την Φον ντερ Λάιεν, δήλωσε μετά την σύνοδο των G7 στην Ιταλία, ότι «υπάρχουν όλες οι ενδείξεις ότι θα είναι σε θέση να υπηρετήσει μια δεύτερη θητεία».
Κατά την διάρκεια της άτυπης Συνόδου, οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να κάνουν «παζάρια» με την Φον ντερ Λάιεν για να εξασφαλίσουν χαρτοφυλάκια της νέας Κομισιόν, με αντάλλαγμα τη στήριξης τους.
Μάλιστα, ένας διπλωμάτης ανέφερε ότι «Αυτοί είναι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Δεν έρχονται στις Βρυξέλλες απλώς για να υπογράψουν μια συμφωνία», και πρόσθεσε ότι «Υπάρχει πάντα μια έκπληξη στις συζητήσεις για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας στην ΕΕ».
Στο τιμόνι του Συμβουλίου ο Αντόνιο Κόστα
Από ότι φαίνεται, οι Σοσιαλιστές, η δεύτερη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο επιθυμούν την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο εκπροσωπεί τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.
Πρωτοπόρος στην κούρσα αυτή είναι ο Αντόνιο Κόστα. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο σημερινός κεντροδεξιός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Λουίς Μοντενέγρο, δήλωσε ότι η Λισαβόνα θα στηρίξει τον Κόστα για τη θέση.
Υπάρχει όμως και ένα βασικό πρόβλημα. Η υποψηφιότητα του μπορεί να εμποδιστεί από τις νομικές του εκκρεμότητες. Το περασμένο Νοέμβριο, ο τότε Πορτογάλος πρωθυπουργός παραιτήθηκε αφού θεωρήθηκε ως επίσημος ύποπτος από εισαγγελείς σε μια ευρεία έρευνα. Τότε, οι Πορτογάλοι εισαγγελείς δεν αποκάλυψαν για ποιο έγκλημα θεωρούνταν ύποπτος.
Οκτώ μήνες μετά, η υπόθεση παραμένει μυστήριο. Δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον του Κόστα, αλλά οι εισαγγελείς δεν σταμάτησαν την έρευνά τους για τον πρώην πρωθυπουργό. Κατόπιν αιτήματός του, ο Κόστα απάντησε τον περασμένο μήνα σε ερωτήσεις του εισαγγελέα και επέμεινε στην αθωότητά του.
Δύσκολη μάχη για την θέση του επικεφαλή εξωτερικής πολιτικής
Μία από τις πιο δύσκολες μάχες θα δοθεί για την θέση του επικεφαλή της εξωτερικής πολιτικής. Ενδιαφέρον για την θέση αυτή έχει εκφράσει η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλλας, και ως φιλελεύθερη ηγέτης κράτους της Ανατολικής Ευρώπης, θα ήταν σχεδόν ιδανική επιλογή για τους φιλελεύθερους.
Η 45χρονη ορκισμένη εχθρός του Πούτιν υποστήριξε εξ αρχής την αποστολή όπλων στο Κίεβο και η Εσθονία των μόλις 1,3 εκατομμυρίων κατοίκων, παρέχει τη μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία αναφορικά με το ποσοστό του ΑΕΠ της από οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Σημειώνεται ότι η Κάλλας πρωτοστάτησε στις πιέσεις για επιτάχυνση της ενίσχυσης της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ και για την επιβολή ακόμη πιο σκληρών οικονομικών κυρώσεων στη Μόσχα.
Νέα θητεία για την Ρομπέρτα Μετσόλα
Σε ότι αφορά το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, υποψήφια για την προεδρία αναμένεται να είναι η Ρομπέρτα Μετσόλα. Το παρασκήνιο πίσω από την επιλογή είναι ότι θα επεκταθεί η θητεία της για τα επόμενα δυόμισι έτη.
Κατόπιν τούτου, στο τιμόνι του Ευρωκοινοβουλίου για την υπόλοιπη θητεία θα είναι υποψήφιος των Σοσιαλιστών. Βέβαια, σε αυτήν την περίπτωση, το Ευρωκοινοβούλιο είναι εκείνο που έχει τον τελευταίο λόγο για την απόφαση αυτή, και όχι οι ηγέτες της ΕΕ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις