Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: «Βόμβα» στο Ισραήλ – Έγγραφο των IDF που αγνοήθηκε προειδοποιούσε για επίθεση της Χαμάς

Live: «Βόμβα» στο Ισραήλ – Έγγραφο των IDF που αγνοήθηκε προειδοποιούσε για επίθεση της Χαμάς

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Οι IDF ζητούν επειγόντως στρατιώτες - Ο εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε ότι η χώρα είναι στα πρόθυρα «κλιμάκωσης» με τη Χεζμπολάχ - Καταστράφηκε το πέρασμα στη Ράφα

Συνεχίζονται οι αιματηρές επιθέσεις στη Γάζα, καθώς το Ισραήλ δεν φαίνεται διατεθειμένο να υποχωρήσει μετά και τις δηλώσεις Νετανιάχου που επιμένει σε «ολοκληρωτική νίκη» παρά τη φερόμενη «ισραηλινή πρόταση» εκεχειρίας.

Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, δηλώνει ότι το Ισραήλ βρίσκεται στα «πρόθυρα» μιας «ευρύτερης κλιμάκωσης» με τη Χεζμπολάχ στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου.

Ο ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Άμος Χόχσταϊν βρίσκεται στο Ισραήλ για να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης με τη λιβανέζικη οργάνωση.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

03:00 Σύνοψη των σημαντικότερων γεγονότων

  • Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διέλυσε το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ, απορρίπτοντας τους ακροδεξιούς υπουργούς που ζήτησαν να συμμετάσχουν μετά την παραίτηση των Μπένι Γκαντζ και Γκαντί Αϊζενκότ.
  • Το Γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Γάζας κατηγόρησε το Ισραήλ και τις ΗΠΑ ότι επιδεινώνουν «σκόπιμα» τις συνθήκες λιμού στη Γάζα, «παρακρατώντας την ανθρωπιστική βοήθεια ως εργαλείο πολιτικής πίεσης».
  • Ο στρατός του Ισραήλ σκότωσε τον Παλαιστίνιο δημοσιογράφο Μαχμούντ Κασέμ, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης που σκοτώθηκαν στη Γάζα κατά τη διάρκεια του πολέμου σε 151.
  • Οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα εξαφανίζουν ολόκληρες παλαιστινιακές οικογένειες, αναφέρει το Associated Press, με ορισμένα χτυπήματα να σκοτώνουν «τέσσερις γενιές από την ίδια οικογένεια».
  • Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στο Ισραήλ βγήκαν στους δρόμους και συγκρούστηκαν με την αστυνομία κοντά στο σπίτι του Νετανιάχου, ζητώντας παράλληλα να διεξαχθούν εκλογές.

02:43 Πόλη του νότιου Λιβάνου έχει σχεδόν καταστραφεί εξαιτίας των ισραηλινών πληγμάτων

Το πρωί της Δευτέρας σημειώθηκε ισραηλινό στρατιωτικό χτύπημα στο νότιο Λίβανο από μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε αυτοκίνητο.

Ένας μαχητής της Χεζμπολάχ σκοτώθηκε σε αυτό το χτύπημα, όπως επιβεβαίωσε η Χεζμπολάχ. Είναι ο 342ος μαχητής της οργάνωσης που έχασε τη ζωή του από τις 8 Οκτωβρίου, μεταδίδει ο Oliver Marsden για το Al Jazeera.

Αυτό ήταν μόνο ένα από τα τουλάχιστον οκτώ πλήγματα του ισραηλινού στρατού στο νότιο Λίβανο, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Άιτα αλ-Σαάαμπ, η οποία έχει σχεδόν μετατραπεί σε ερείπια.

Την τελευταία εβδομάδα έχουν αυξηθεί οι διασυνοριακές επιθέσεις, επισημαίνει, αν και το τελευταίο 48ωρο ήταν πιο ήσυχο.

Δεν υπήρξαν τόσα πολλά πλήγματα από τη Χεζμπολάχ προς το βόρειο Ισραήλ, αλλά υπήρξαν τουλάχιστον οκτώ πλήγματα στο νότιο Λίβανο σήμερα από τον ισραηλινό στρατό, καταλήγει.

02:22 Οι μεταφορές στη Γάζα αλλάζουν λόγω της έλλειψη καυσίμων

Ο αποκλεισμός της Γάζας από το Ισραήλ σημαίνει ότι τα καύσιμα είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθούν και όταν είναι διαθέσιμα, το υπέρογκο κόστος τους είναι δυσβάσταχτο. Ως αποτέλεσμα, τα αμαξάκια που σύρονται από γαϊδούρια και τα ποδήλατα έχουν γίνει ο κύριος τρόπος μεταφοράς.

«Χρησιμοποιώ το κάρο με το γαϊδουράκι επειδή δεν έχω άλλη εναλλακτική λύση, δεν έχουμε άλλα μέσα μεταφοράς», δήλωσε στο Al Jazeera ο κάτοικος της Γάζας, Majdi Safi.

Η τιμή ενός ποδηλάτου έχει τετραπλασιαστεί από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ. «Πριν, ένα ποδήλατο κόστιζε περίπου 50 δολάρια, αλλά τώρα έχει αυξηθεί στα 270 δολάρια», δήλωσε ο Jawdat al-Daly, ιδιοκτήτης καταστήματος ποδηλάτων.

Ο Ahmed al-Omari λέει ότι το ποδήλατό του είναι απαραίτητο για να συντηρεί την οικογένειά του.

«Το ποδήλατο τώρα για μένα είναι ανεκτίμητο. Το χρησιμοποιώ για να πηγαίνω στην αγορά και μερικές φορές κάνω 6 χιλιόμετρα κάθε μέρα. Χρησιμοποιώ το ποδήλατό μου ακόμη και για να φέρω νερό στην οικογένειά μου. Είναι τα πάντα για μένα τώρα κατά τη διάρκεια του πολέμου», δήλωσε ο al-Omari.

02:00 Τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου των ΗΠΑ και του Ιρλανδού πρωθυπουργού για τη Γάζα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Σάιμον Χάρις, τόνισαν την ανάγκη «να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια που φθάνει στους ανθρώπους στη Γάζα».

Οι δύο ηγέτες «επαναβεβαίωσαν επίσης τη δέσμευσή τους σε μια λύση δύο κρατών», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Η Ιρλανδία τον περασμένο μήνα αναγνώρισε επίσημα την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος μαζί με τη Νορβηγία και την Ισπανία.

01:40 Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ συναντάται με Ισραηλινούς ηγέτες καθώς κλιμακώνεται η ένταση με τη Χεζμπολάχ

Ανώτερος Αμερικανός διπλωμάτης συναντήθηκε με Ισραηλινούς ηγέτες και αργότερα θα επισκεφθεί τον Λίβανο στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ουάσινγκτον να εκτονώσει την αυξανόμενη ένταση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος, Άμος Χοχστάιν, έφτασε στο Ισραήλ και είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, και τον πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ.

Το γραφείο του Γκάλαντ δήλωσε ότι ο υπουργός «παρείχε μια εκτίμηση της κατάστασης των εξελίξεων στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, τονίζοντας τις καθημερινές επιθέσεις που πραγματοποιεί η Χεζμπολάχ εναντίον των βόρειων κοινοτήτων του Ισραήλ και περιγράφοντας λεπτομερώς τις προσπάθειες για την αναχαίτιση των τρομοκρατών και των υποδομών της Χεζμπολάχ».

«Ο υπουργός Γκάλαντ και ο κ. Χοχστάιν συζήτησαν εκτενώς την κατάσταση ασφαλείας και τον αντίκτυπό της στην περιοχή».

01:13 Επεισόδια κατά τις διαδηλώσεις των Ισραηλινών κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου

Ένας τραυματίας απομακρύνεται με το ασθενοφόρο (Πηγή φωτογραφίας: REUTERS/Marko Djurica)

Η αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού (Πηγή φωτογραφίας: REUTERS/Marko Djurica)

Άνθρωποι διαδηλώνουν κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Νετανιάχου στη Δυτική Ιερουσαλήμ (Πηγή φωτογραφίας: REUTERS/Ronen Zvulun)

00:57 Μάχες στη νότια Γάζα μεταξύ των Ταξιαρχιών Κασάμ και των IDF

Μαίνονται οι σφοδρές μάχες στη νότια περιοχή της Ράφα με την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς να δηλώνει ότι εξαπέλυσε σειρά επιθέσεων.

«Χτυπήσαμε το αρχηγείο της εχθρικής διοίκησης νότια της συνοικίας Ταλ ασ-Σουλτάν στην πόλη Ράφα με βλήματα όλμου βαρέως διαμετρήματος», ανέφερε.

«Στοχεύσαμε δύο άρματα μάχης Merkava με δύο βλήματα Yassin-105», πρόσθεσε.

Στο Ταλ ασ-Σουλτάν έχουν σημειωθεί αρκετές αψιμαχίες τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ ισραηλινών στρατιωτών και μαχητών της Χαμάς. Οκτώ στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση με ρουκέτα το Σάββατο.

00:40 Ακροδεξιοί υπουργοί συγκρούστηκαν με τον επικεφαλής των IDF κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας

Ο αρχηγός του επιτελείου των IDF, Χέρζι Χαλέβι, συγκρούστηκε με ακροδεξιά μέλη του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας για την επιστράτευση των υπερορθόδοξων ανδρών και την ένταση των μαχών στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με δημοσιεύματα εβραϊκών μέσων ενημέρωσης.

Ο υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριτς, κατακεραύνωσε τον Χαλέβι επειδή «δημοσίευσε μηνύματα και βίντεο για τους Χαρεντίμ».

«Πρόκειται για πολιτικό θέμα και ένας επικεφαλής του προσωπικού δεν πρέπει να μιλάει γι’ αυτό. Νομίζω ότι το σχόλιό του είναι εκτός τόπου και χρόνου», πρόσθεσε.

Ο Χαλέβι απάντησε: «Οι IDF έλαβαν εντολή από εσάς να επιστρατεύσουν τώρα τους Χαρεντίμ. Αναλάβετε την ευθύνη. Ξέρω ότι αυτή είναι μια ασυνήθιστη λέξη εδώ. Μέχρι τότε θα συνεχίσω να στρατολογώ από όλα τα μέρη της ισραηλινής κοινωνίας. Οι IDF χρειάζονται ανθρώπινο δυναμικό».

Ο Σμότριτς υποστήριξε στη συνέχεια: «Ο Σμότριτς δεν είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο. Παρεμβαίνετε σε ένα πολιτικό ζήτημα».

«Κάνετε λάθος και παραπλανάτε», αντέτεινε ο Χαλέβι. «Δεν παρεμβαίνω, εργάζομαι για την ενθάρρυνση της επιστράτευσης των Χαρέντι. Οι IDF την χρειάζονται για λόγους ασφαλείας».

Επιπλέον, ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, γκρίνιαξε ότι οι IDF πολεμούν σε μια περιοχή, ενώ παραμερίζουν άλλες ως ανθρωπιστικές ζώνες: «Αυτό είναι λάθος. Αυτός δεν είναι ο τρόπος του πολέμου».

«Είπα ήδη ότι οι IDF εξαλείφουν, εκκαθαρίζουν και καταλαμβάνουν περιοχές και στη συνέχεια, δίπλα σε αυτές, δημιουργείται μια ανθρωπιστική ζώνη για τον άμαχο πληθυσμό», είπε ο Χαλέβι, ενώ στη συνέχεια φάνηκε να ρίχνει μια βολή στην έλλειψη στρατιωτικής εμπειρίας του υπουργού.

«Γνωρίζω ότι κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων που διοικούσατε, δεν θεωρήσατε σωστό να ορίσετε ανθρωπιστικές περιοχές», είπε.

00:25 Η Παγκόσμια Κεντρική Κουζίνα εγκαινιάζει νέα κουζίνα στη Χαν Γιουνίς

Η Παγκόσμια Κεντρική Κουζίνα (WCK) ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας μιας νέας εγκατάστασης διανομής τροφίμων με την ονομασία «Ζόμι» στη μνήμη ενός από τους εργαζομένους της που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών τον Απρίλιο.

«Τώρα το όνειρο [του Ζόμι] θα γίνει πραγματικότητα», δήλωσε ένας εργαζόμενος της WCK, ανακοινώνοντας τη νέα κουζίνα στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς.

«Αυτή θα είναι η τέταρτη μεγάλης κλίμακας κουζίνα μας στη Γάζα και θα πάρει το όνομα του Ζόμι, ενός από τα επτά μέλη της ομάδας μας που σκοτώθηκαν κατά την επίθεση της 1ης Απριλίου σε αυτοκινητοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας της WCK».

00:11 «Αυτό είναι καθαρή τρομοκρατία»: Φιλιππινέζος ναυτικός σκοτώθηκε σε επίθεση των Χούθι

Ένας Φιλιππινέζος ναυτικός σκοτώθηκε όταν οι Χούθι της Υεμένης επιτέθηκαν με βαλλιστικό πύραυλο σε πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου την περασμένη εβδομάδα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι ο ναυτικός που σκοτώθηκε βρισκόταν στο M/V Tutor, ένα πλοίο με σημαία Λιβερίας, ελληνικών συμφερόντων, το οποίο «δεν είχε καμία σχέση με τη σύγκρουση στη Γάζα».

Το πλοίο πλημμύρισε και εγκαταλείφθηκε αφού χτυπήθηκε από θαλάσσιο μη επανδρωμένο αεροσκάφος στα ανοικτά της Χοντέιντα.

Ο Κίρμπι δήλωσε επίσης ότι ένα μέλος του πληρώματος από τη Σρι Λάνκα τραυματίστηκε σοβαρά σε μια ξεχωριστή επίθεση των Χούτι στο M/V Verbena, ένα πλοίο με σημαία Παλαουά, ουκρανικής ιδιοκτησίας και πολωνικής εκμετάλλευσης.

«Πρόκειται για καθαρή τρομοκρατία. Απλώς δεν υπάρχει άλλη λέξη γι’ αυτό. Ο ισχυρισμός των Χούθι ότι υποστηρίζουν τους κατοίκους της Γάζας είναι αβάσιμος», τόνισε.

00:00 «Η διαρκής κατάπαυση του πυρός στη Γάζα αφορά επίσης την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια

Η Σαμάνθα Πάουερ, επικεφαλής της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης, δηλώνει ότι μια «διαρκής» κατάπαυση του πυρός για τη Γάζα είναι επιτακτική ανάγκη.

«Δεν πρόκειται μόνο για την παροχή βοήθειας στους ανθρώπους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, αλλά και για την ασφάλεια και την αξιοπρέπειά τους, την οποία ο λαός της Γάζας δεν έχει βιώσει εδώ και αρκετό καιρό», πρόσθεσε η ίδια.

Δείτε τις δηλώσεις της:

23:47 Καταγγελία Παλαιστινίων: Ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν σε ασθενοφόρο που μετέφερε τραυματίες

Ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν σε ασθενοφόρο που μετέφερε τραυματίες σε νοσοκομείο στην πόλη Ντέιρ Ντιμπουάν στην κεντρική Δυτική Όχθη, σύμφωνα με το Quds News Network.

23:37 Αμερικάνικο υπουργείο Παιδείας: Δύο πανεπιστήμια απέτυχαν να αντιμετωπίσουν το αντιαραβικό, αντισημιτικό μίσος

Το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και το Πανεπιστήμιο της Πόλης της Νέας Υόρκης δεν αντιμετώπισαν επαρκώς τα πρόσφατα αντιπαλαιστινιακά, αντιαραβικά και αντισημιτικά περιστατικά, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ.

Τα περιστατικά κυμαίνονταν από απειλές που ανέφερε ένας Εβραίος φοιτητής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέχρι φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές που ανέφεραν ότι τους αποκάλεσαν «τρομοκράτες». Αυτές ήταν από τις πρώτες έρευνες που ξεκίνησε το υπουργείο από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου.

Το υπουργείο Παιδείας δήλωσε ότι τα δύο πανεπιστήμια δεν συμμορφώθηκαν με την απαίτηση για την αποκατάσταση του «εχθρικού περιβάλλοντος».

Οργανώσεις υπεράσπισης λένε ότι τα περιστατικά μίσους και προκατάληψης εναντίον Εβραίων, Μουσουλμάνων, Αράβων και Παλαιστινίων στις Ηνωμένες Πολιτείες, βασικό σύμμαχο του Ισραήλ, αυξήθηκαν σταθερά κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα.

23:28 Αναλυτής: Το ενδιαφέρον του Νετανιάχου «είναι να έχουμε έναν πόλεμο αργής φθοράς»

Η κίνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου να διαλύσει το πολεμικό του υπουργικό συμβούλιο του παρέχει το περιθώριο να παρατείνει τον πόλεμο στη Γάζα για να παραμείνει στην εξουσία, δήλωσε ο Γκίντεον Ραχάτ, πρόεδρος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.

Οι επικριτές του Νετανιάχου τον κατηγορούν ότι καθυστερεί επειδή ο τερματισμός του πολέμου θα σήμαινε έρευνα για τις αποτυχίες της κυβέρνησης στις 7 Οκτωβρίου και θα αύξανε την πιθανότητα νέων εκλογών σε μια εποχή που η δημοτικότητα του πρωθυπουργού είναι χαμηλή.

«Αυτό σημαίνει ότι θα παίρνει όλες τις αποφάσεις μόνος του ή με ανθρώπους που εμπιστεύεται και δεν τον αμφισβητούν», δήλωσε ο Ραχάτ.

«Και το συμφέρον του είναι να έχει έναν πόλεμο αργής φθοράς», πρόσθεσε ο ίδιος.

23:18 Δεκαεξάχρονος συνελήφθη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη – Πάνω από 9.100 συλλήψεις από τις 7 Οκτωβρίου και μετά

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν έναν 16χρονο στη Χεβρώνα, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Επικαλούμενο τοπικές πηγές, το Wafa δήλωσε ότι το αγόρι, ο Χάντι Ουαέλ Σκάφι, συνελήφθη στην είσοδο της πόλης.

Οι ισραηλινές επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έχουν ενταθεί από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, με περισσότερους από 9.100 ανθρώπους να έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής.

23:08 Χιλιάδες διαδηλώνουν έξω από το σπίτι του Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ

Χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτύρονται έξω από το σπίτι του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην οδό Άζα στην Ιερουσαλήμ.

Η αστυνομία συνέλαβε έναν διαδηλωτή και χρησιμοποίησε κανόνι νερού για να σβήσει φωτιά που είχαν ανάψει διαδηλωτές στο δρόμο.

Δείτε φωτογραφίες:

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS/Eloisa Lopez

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS/Eloisa Lopez

22:59 Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν τις «τακτικές παύσεις» των IDF στις μάχες στη Γάζα και λένε ότι θα κρίνουν την κίνηση από τα αποτελέσματά της

Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την απόφαση των IDF να εφαρμόσουν καθημερινές τοπικές παύσεις στις μάχες για να διευρύνουν τη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

«Αυτό είναι ένα βήμα που χαιρετίζουμε πολύ. Είναι κάτι το οποίο προτρέπουμε εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο ίδιος είπε ότι οι παύσεις θα πρέπει να βοηθήσουν στη βελτίωση της διανομής της βοήθειας που έχει μείνει στάσιμη τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω των επιχειρήσεων του Ισραήλ στην πόλη Ράφα της νότιας Γάζας.

Ωστόσο, ο Μίλερ διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ θα κρίνουν το Ισραήλ από τα αποτελέσματα της κίνησης.

22:46 Αναφορές ότι ο Μπλίνκεν υποσχέθηκε στον Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ θα άρουν τους περιορισμούς στις μεταφορές όπλων στο Ισραήλ

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους την περασμένη εβδομάδα στο Ισραήλ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν υποσχέθηκε στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η Ουάσινγκτον θα άρει τις επόμενες ημέρες όλους τους περιορισμούς στη μεταφορά όπλων στο εβραϊκό κράτος, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ειδησεογραφικού καναλιού Channel 12 και της γερμανικής Bild.

Οι αναφορές των δύο μέσων, χωρίς να κατονομάζονται οι πηγές τους, αναφέρουν ότι ο Νετανιάχου απαίτησε την ανανέωση των αποστολών όπλων στο ίδιο επίπεδο με εκείνο που ίσχυε στην αρχή του πολέμου, εκφράζοντας το παράπονο ότι οι ΗΠΑ στην πράξη σταμάτησαν τη στρατιωτική υποστήριξή τους στον πόλεμο κατά της Χαμάς στη Γάζα.

Ο Νετανιάχου φέρεται να προειδοποίησε ότι η επιβράδυνση της βοήθειας λύνει τα χέρια του Ιράν και των εντολοδόχων του στην περιοχή, παρατείνει τον πόλεμο και αυξάνει τον κίνδυνο διεύρυνσής του σε νέα μέτωπα.

Μετά την υπόσχεση του Μπλίνκεν, ο Νετανιάχου είπε στον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, στον υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντερμέρ και στον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζάχι Χανέγκμπι να βεβαιωθούν ότι οι μεταφορές όπλων έχουν ανανεωθεί κατά τις επικείμενες συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ.

22:37 Χιλιάδες διαμαρτύρονται στην Ιερουσαλήμ: «Η κυβέρνηση της καταστροφής έχει χάσει την εμπιστοσύνη του λαού»

Όπως περιγράφουν οι Times of Israel, χιλιάδες Ισραηλινοί από διάφορα κινήματα διαμαρτυρίας συμμετέχουν στη διαδήλωση κατά της κυβέρνησης μπροστά από την Κνεσέτ στην Ιερουσαλήμ.

Οι διαμαρτυρίες είναι η δεύτερη ημέρα αυτού που διάφορες οργανώσεις αποκαλούν «εβδομάδα αναστάτωσης».

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS/Eloisa Lopez

22:27 Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης συμμετείχε στη διαδήλωση ενάντια στην κυβέρνηση Νετανιάχου

Ο Γιαΐρ Λαπίντ, ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης συμμετείχε στην αποψινή διαδήλωση ενάντια στην κυβέρνηση Νετανιάχου μπροστά στην Κνεσέτ στην Ιερουσαλήμ.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

22:18 Η Χεζμπολάχ δεν εκτόξευσε ρουκέτες ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη τις τελευταίες 48 ώρες, οι IDF αποδίδουν την ησυχία στη μουσουλμανική αργία και την επίσκεψη Χόχσταϊν

Τις τελευταίες 48 ώρες δεν εκτοξεύτηκε καμία ρουκέτα ή μη επανδρωμένο αεροσκάφος από τον Λίβανο προς το Ισραήλ, στις δύο πιο ήσυχες ημέρες που φαίνεται ότι πέρασαν στον βορρά από την αρχή του πολέμου.

Στο Ισραήλ, η ησυχία στον βορρά αποδίδεται στη γιορτή Έιντ αλ-Άντχα που γιορτάζεται στον μουσουλμανικό κόσμο και στην επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου του Μπάιντεν, Άμος Χόχσταϊν, ο οποίος προωθεί ένα περίγραμμα για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στον βορρά.

Ωστόσο, αν και η Χεζμπολάχ φαίνεται ότι έδωσε οδηγίες στους μαχητές της να μην εκτοξεύουν ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ, οι IDF συνεχίζουν να επιτίθενται στους στόχους της οργάνωσης στο Λίβανο.

Νωρίτερα σήμερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε ένα υψηλόβαθμο μέλος των επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ για την εκτόξευση ρουκετών.

22:08 Μόνο οκτώ φορτηγά με βοήθεια εισήλθαν στη νότια Γάζα

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν χρειάζεται πλέον να συντονίζονται με τις ισραηλινές δυνάμεις για να μετακινούν τα φορτηγά τους κατά μήκος της κύριας νότιας διαδρομής της Γάζας, λέει ο Σιμόν Φρίντμαν, εκπρόσωπος της COGAT, του ισραηλινού στρατιωτικού φορέα που είναι υπεύθυνος για τη διευκόλυνση της παροχής βοήθειας στα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο Φρίντμαν δήλωσε ότι ο στρατός θα προστατεύει τη διαδρομή ώστε οι αυτοκινητοπομπές βοήθειας να μπορούν να ταξιδεύουν με ασφάλεια. Τα σχόλια αυτά έρχονται ενώ υπάρχουν αναφορές για μια φονική επίθεση του Ισραήλ κατά των διαμεσολαβητών βοήθειας στη νότια Γάζα.

Ένας δημοσιογράφος του Associated Press που βρισκόταν στη διαδρομή είδε περίπου οκτώ φορτηγά να ταξιδεύουν στον δρόμο τη Δευτέρα. Πριν από την επιχείρηση στη Ράφα, ο αριθμός των φορτηγών με βοήθεια που εισέρχονταν στο νότιο τμήμα της Γάζας ήταν εκατοντάδες.

Από την εισβολή στη Ράφα στις αρχές Μαΐου, ο αριθμός των φορτηγών οχημάτων που εισέρχονται στη νότια Γάζα έχει μειωθεί κατά περίπου 70%. Το Ισραήλ και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν ανταλλάξει κατηγορίες για το ποιος ευθύνεται για τις λίγες ποσότητες βοήθειας που φτάνουν στους απελπισμένους Παλαιστίνιους.

21:59 Τουλάχιστον οκτώ άτομα σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις ενώ περίμεναν φορτηγά με βοήθεια στη Ράφα

Τουλάχιστον οκτώ Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά καθώς έμποροι και φύλακες περίμεναν εμπορικά φορτηγά κατά μήκος του κύριου ανατολικού δρόμου της Λωρίδας της Γάζας.

Άγνωστος αριθμός ατόμων τραυματίστηκαν από την επίθεση και μεταφέρθηκαν στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο της Γάζας.

Τα πλήγματα έρχονται μία ημέρα αφότου ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι θα «σταματήσει» τις επιχειρήσεις στην κύρια οδό παροχής βοήθειας στη νότια Γάζα για έντεκα ώρες κάθε μέρα, προκειμένου να διευκολύνει την παράδοση της απελπιστικά αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας για χιλιάδες πεινασμένους ανθρώπους.

21:49 Εβδομάδες πριν από τις 7 Οκτωβρίου, έγγραφο των IDF φέρεται να είχε προειδοποιήσει ότι η Χαμάς σχεδίαζε να εισβάλει, να πάρει 250 ομήρους

Έγγραφο που συνέταξε η Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών των IDF λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν από τις 7 Οκτωβρίου προειδοποιούσε ότι η Χαμάς εκπαιδεύεται για μια μεγάλης κλίμακας εισβολή στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια της οποίας θα έπαιρναν μαζικά ομήρους, σύμφωνα με το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Kan, το οποίο επικαλείται ανώνυμες πηγές ασφαλείας.

Όπως αναφέρουν οι Times of Israel, σε μια αναφορά που ανατριχιάζει το έγγραφο της 19ης Σεπτεμβρίου – το οποίο αγνοήθηκε – υπολογίζει τον αριθμό των ομήρων που είχε ως στόχο η Χαμάς σε 200-250. Κατά τη διάρκεια της πραγματικής επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, 251 όμηροι συνελήφθησαν, ενώ άλλοι 1.200 σκοτώθηκαν, κυρίως άμαχοι.

Παρόμοιες αναφορές υπάρχουν και σε άλλα ισραηλινά ΜΜΕ.

Το λεπτομερές έγγραφο περιέγραφε μια σειρά ασκήσεων των επίλεκτων δυνάμεων της παλαιστινιακής οργάνωσης, οι οποίες εξασκούνταν σε επιδρομές σε ισραηλινές πόλεις και στρατιωτικές θέσεις, συμπεριλαμβανομένου του πώς να κρατούν ομήρους στρατιώτες και πολίτες όταν επιστρέφουν στη Γάζα και υπό ποιες συνθήκες μπορούν να σκοτωθούν.

Το έγγραφο τέθηκε υπόψη ανώτερων αξιωματούχων των μυστικών υπηρεσιών, τουλάχιστον εκείνης του τμήματος της Γάζας. Η κυβέρνηση και οι κορυφαίοι στρατιωτικοί ηγέτες ισχυρίστηκαν ότι δεν είχαν προειδοποιηθεί για μια επικείμενη προγραμματισμένη εισβολή εκείνη τη στιγμή.

Η έκθεση προσθέτει ότι το πιο ακραίο σενάριο για το οποίο είχε προετοιμαστεί η Μεραρχία της Γάζας πριν από τις 7 Οκτωβρίου ήταν δεκάδες ένοπλοι να παραβιάσουν τα σύνορα σε τρία σημεία – πολύ λιγότεροι από τους περίπου 3.000 που τελικά εισήλθαν στο Ισραήλ για την επίθεση.

21:40 Ο Μπλίνκεν μίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας για τις επιθέσεις των Χούθι, τη μεταπολεμική Γάζα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν συνομίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπα Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ σήμερα Δευτέρα.

Οι δυο τους μίλησαν για τις «πρόσφατες συλλήψεις προσωπικού του ΟΗΕ, διπλωματών και ΜΚΟ από τους Χούθι, καθώς και για τις συνεχιζόμενες απερίσκεπτες επιθέσεις τους στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν», καθώς και για τις προσπάθειες να επιτευχθεί «κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση όλων των ομήρων και να διευκολυνθεί η αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Γάζα, καθώς και ο συντονισμός για μια μεταπολεμική περίοδο».

21:30 Μαζική διαδήλωση κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου στο Ισραήλ

Χιλιάδες Ισραηλινοί συμμετέχουν στη διαδήλωση έξω από την Κνεσέτ στο Ισραήλ, ζητώντας να κλειστεί συμφωνία με τη Χαμάς και πρόωρες εκλογές.

Δείτε φωτογραφίες:

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS/Marko Djurica

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS/Marko Djurica

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS/Marko Djurica

21:23 Σειρά αμερικανοβρετανικών αεροπορικών επιδρομών στην επαρχία Χοντέιντα της Υεμένης

Νωρίτερα, αναφέραμε ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου πραγματοποίησαν τέσσερις αεροπορικές επιδρομές στη νήσο Καμαράν, επικαλούμενοι το μέσο ενημέρωσης Al Masirah, το οποίο συνδέεται με τους Χούθι.

Το κανάλι αναφέρει τώρα ότι βρετανικά και αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν έξι επιθέσεις στο διεθνές αεροδρόμιο της Χοντέιντα στη δυτική Υεμένη. Δεν υπάρχει σχόλιο από τον αμερικανικό ή τον βρετανικό στρατό μέχρι τώρα.

Οι δυτικοί σύμμαχοι άρχισαν να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον στόχων των Χούθι στην Υεμένη, όπως λένε, ως απάντηση στις επιθέσεις της αντάρτικης οργάνωσης με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν.

Οι Χούθι λένε ότι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις μέχρι το Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμό του στη Γάζα.

21:14 Ορισμένοι Λιβανέζοι επιστρέφουν στον νότο για τη γιορτή Έιντ, χιλιάδες άλλοι παραμένουν εκτοπισμένοι

Πολλοί εκτοπισμένοι κάτοικοι του νότιου Λιβάνου επέστρεψαν στον νότο για να επισκεφθούν αγαπημένα τους πρόσωπα για τη γιορτή Έιντ, δήλωσε ο δημοσιογράφος Όλιβερ Μάρσντεν.

«Σήμερα, κατά τη διάρκεια της γιορτής του Έιντ, πολλοί κάτοικοι επέστρεψαν στα νότια, ιδίως στην πόλη Νακούρα, για να επισκεφθούν τους αγαπημένους τους, να ελέγξουν τα σπίτια τους και τις ζημιές που έχουν γίνει, αλλά και να επιστρέψουν στους τάφους για να θρηνήσουν και να προσευχηθούν για όσους σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των διασυνοριακών συγκρούσεων από τις 8 Οκτωβρίου», δήλωσε ο Μάρσντεν στο Al Jazeera από τη Βηρυτό του Λιβάνου.

Ο δήμος της Νακούρα και οι λιβανέζικες ένοπλες δυνάμεις συντονίστηκαν ώστε οι κάτοικοι να μπορέσουν να επιστρέψουν για την περίσταση, πρόσθεσε.

Πάνω από 95.000 κάτοικοι του Λιβάνου έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τον νότιο Λίβανο εξαιτίας των διασυνοριακών επιθέσεων από το Ισραήλ στον νότιο Λίβανο και από τη Χεζμπολάχ στον βόρειο Λίβανο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, δήλωσε ο Μάρσντεν.

21:04 Η απαγόρευση της Γαλλίας στις ισραηλινές εταιρείες όπλων σε έκθεση είναι σημάδι των καιρών

Δικαστήριο επικύρωσε την απόφαση της Γαλλίας να απαγορεύσει στις ισραηλινές εταιρείες να συμμετάσχουν στην έκθεση όπλων και αμυντικής βιομηχανίας Eurosatory, μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο.

Η απόφαση του υπουργείου Άμυνας της Γαλλίας ελήφθη αφού το Ισραήλ αγνόησε τις διεθνείς προειδοποιήσεις να μην εισβάλει στην πόλη Ράφα της νότιας Γάζας, όπου περίπου 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι είχαν βρει καταφύγιο από επιθέσεις.

Ο Εμανουέλ Ντουπί από το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Προοπτικής και Σπουδών Ασφαλείας δήλωσε ότι η κίνηση είναι περισσότερο συμβολική παρά οτιδήποτε άλλο. Σημείωσε όμως ότι χώρες όπως ο Καναδάς έχουν απαγορεύσει τις στρατιωτικές εξαγωγές προς το Ισραήλ λόγω της δημόσιας πίεσης και του φόβου να συνδεθούν με τα φερόμενα εγκλήματα πολέμου στη Γάζα.

«Στην Ευρώπη υπάρχει μια νοοτροπία να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ μετά την επίθεσή του στη Ράφα και πιθανότατα τη μελλοντική του επίθεση αναφορικά με τον νότιο Λίβανο», δήλωσε ο Ντουπί στο Al Jazeera.

Εβδομήντα τέσσερις ισραηλινές επιχειρήσεις επρόκειτο να συμμετάσχουν στην εκδήλωση από τις 17 έως τις 21 Ιουνίου σε εκθεσιακούς χώρους κοντά στο κύριο διεθνές αεροδρόμιο του Παρισιού.

20:55 Οι ανθρώπινες απώλειες λόγω του πολέμου στη Γάζα

Το Al Jazeera έχει αναρτήσει ένα γράφημα για τις ανθρώπινες απώλειες λόγω του πολέμου στη Γάζα.

Πηγή: Al Jazeera

20:45 Ο Χέρτζογκ και ο Χόχσταϊν συζήτησαν για τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ και τους ομήρους στη Γάζα

Ο Ισαάκ Χέρτζογκ, πρόεδρος του Ισραήλ, δήλωσε ότι συναντήθηκε με τον ειδικό σύμβουλο των ΗΠΑ Άμος Χόχσταϊν, καθώς ο αξιωματούχος επισκέπτεται σήμερα το Ισραήλ.

Ο Χέρτζογκ ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ ότι οι δυο τους συζήτησαν τις «αδιάκοπες επιθέσεις» της Χεζμπολάχ στους οικισμούς της χώρας στον βορρά και την «επείγουσα ανάγκη αποκατάστασης της ασφάλειας» στα βόρεια σύνορα.

«Του τόνισα επίσης τον επείγοντα χαρακτήρα και την ανάγκη να επιτευχθεί η απελευθέρωση των απαχθέντων… Του διευκρίνισα ότι αυτό είναι το κλειδί για την επίλυση των επίμαχων ζητημάτων», πρόσθεσε ο Χέρτζογκ.

20:35 Το Ισραήλ θα περιμένει την αλλαγή της προεδρίας προτού αποδεχτεί σημαντική πρόσκληση της ΕΕ, δήλωσε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ στην Ουγγαρία

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατζ δήλωσε στον Ούγγρο ομόλογό του ότι το Ισραήλ θα αποδεχθεί την πρόσφατη πρόσκληση να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης Ισραήλ – Ευρώπης, αλλά μόνο αφού η Βουδαπέστη αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ τον Ιούλιο.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε το Ισραήλ σε μια «ad hoc» συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης για να συζητήσει τον πόλεμο στη Γάζα, την πρώτη μετά το 2022. Ορισμένοι φοβήθηκαν ότι η συνεδρίαση θα χρησιμοποιηθεί για να επιπλήξει η ΕΕ το Ισραήλ για τη σύγκρουση.

Το Βέλγιο ασκεί επί του παρόντος την προεδρία της ΕΕ και η Ουγγαρία θεωρείται πολύ πιο φιλική προς το Ισραήλ, σχολιάζουν οι Times of Israel.

Πηγή φωτογραφίας: Ισραηλινό ΥΠΕΞ

20:26 Νέες αιματηρές επιθέσεις στη νότια Γάζα

Ένα άτομο σκοτώθηκε σε ισραηλινό βομβαρδισμό της συνοικίας Ταλ αλ-Σουλτάν, δυτικά της πόλης Ράφα, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Τρεις ισραηλινές επιθέσεις είχαν ως στόχο τη συνοικία της Σαουδικής Αραβίας. Τα πλήγματα κατέστρεψαν επίσης έναν αριθμό σπιτιών στο κέντρο της Ράφα, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν συγκρούσεις στην περιοχή μεταξύ ισραηλινών στρατευμάτων και Παλαιστίνιων μαχητών.

Η Ταλ αλ-Σουλτάν είναι ο τόπος επίθεσης της Χαμάς όπου σκοτώθηκαν οκτώ Ισραηλινοί στρατιώτες που ταξίδευαν με στρατιωτικά οχήματα το Σάββατο. Αυτή ήταν μια από τις πιο θανατηφόρες ημέρες για τους Ισραηλινούς στρατιώτες στη Γάζα εδώ και μήνες.

Οι Ταξιαρχίες Κασάμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι οι στρατιώτες τους «πραγματοποίησαν μια πολύπλοκη ενέδρα εναντίον εχθρικών οχημάτων» στη γειτονιά της Σαουδικής Αραβίας.

20:16 Ισραηλινός αναλυτής: Δύσκολο να μετατραπεί η οργή των πολιτών σε απομάκρυνση της κυβέρνησης Νετανιάχου

Ο Αμίρ Ορέν, αρθρογράφος της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz, λέει ότι η οργή κατά της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου αυξάνεται μετά και τις δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινούς που έχουν εκτοπιστεί στον βορρά λόγω των διασυνοριακών συγκρούσεων οκτώ μηνών με τη Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.

Μαζί με τους αντιπολεμικούς διαδηλωτές και τις οικογένειες όσων αιχμαλωτίστηκαν και μεταφέρθηκαν στη Γάζα, η πίεση προς την κυβέρνηση συνεχίζει να αυξάνεται. Αλλά το αν μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση είναι απίθανο στο άμεσο μέλλον, είπε.

«Το κοινό αίσθημα είναι πλέον εναντίον της κυβέρνησης Νετανιάχου, περίπου τα τρία τέταρτα του κοινού έχουν βαρεθεί τον Νετανιάχου. Θέλουν να φύγει. Αλλά δεν υπάρχει τρόπος να το μετατρέψουν σε κοινοβουλευτική εξουσία, επειδή εξακολουθεί να έχει άθικτο τον συνασπισμό των 64 μελών του», δήλωσε ο Ορέν στο Al Jazeera.

«Μέχρις ότου υπάρξουν ρωγμές σε αυτόν τον συνασπισμό, οι κραυγές των οικογενειών των ομήρων και των εκτοπισμένων δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα», εκτίμησε ο ίδιος.

20:07 Αμερικάνικα και βρετανικά μαχητικά αεροπλάνα χτύπησαν σε νησί της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα

Το μέσο ενημέρωσης Al-Masirah, που συνδέεται με τους Χούθι, αναφέρει ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου πραγματοποίησαν τέσσερις αεροπορικές επιδρομές στο νησί Καμαράν.

Οι Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν την πρωτεύουσα Σαναά και παρουσιάζονται ως οι επίσημες ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης, επιτίθενται σε ναυτιλιακές γραμμές στην Ερυθρά Θάλασσα και εκτοξεύουν πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον ισραηλινών στόχων εδώ και μήνες σε μια εκστρατεία υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Οι επιχειρήσεις της οργάνωσης έχουν εξοργίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα δυτικά έθνη. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους βομβαρδίζουν στόχους των Χούθι στην Υεμένη από τον Ιανουάριο, αλλά η στρατιωτική εκστρατεία δεν έχει αποτρέψει τις επιθέσεις των αναρτών.

19:57 Επιθέσεις Ισραηλινών εποίκων καταγγέλλουν οι Παλαιστίνιοι

Οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν επιθέσεις Ισραηλινών εποίκων που ενισχύονται από τις ισραηλινές δυνάμεις κοντά στο χωριό Μπουρίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

19:44 Με μήνυμα κατά του Ισραήλ οι ευχές Ερντογάν για το μπαϊράμι

Με μήνυμα κατά του Ισραήλ και υπέρ των Παλαιστινίων ευχήθηκε για την μουσουλμανική Εορτή των Θυσιών (Έιντ αλ-Άντχα) στα στελέχη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

19:34 Χιλιάδες συγκεντρώνονται κοντά στην Κνεσέτ στη διαδήλωση που καλεί να υπάρξουν συμφωνία για τους ομήρους και πρόωρες εκλογές

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώνονται μπροστά από την Κνεσέτ για νέα διαδήλωση που ζητά πρόωρες εκλογές και συμφωνία με τη οργάνωση Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Πηγή φωτογραφίας: Sam Sokol/Times of Israel

Μετά τη διαδήλωση, στην οποία θα μιλήσει ο νεοεκλεγμένος επικεφαλής των Εργατικών, Γιαΐρ Γκολάν, οι διαδηλωτές σκοπεύουν να διαδηλώσουν προς την κατοικία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η σημερινή είναι η δεύτερη ημέρα της «εβδομάδας αναστάτωσης» όπως την έχουν χαρακτηρίσει διάφορες οργανώσεις διαμαρτυρίας.

19:25 Τουλάχιστον 640 παιδιά έχουν συλληφθεί στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου και μετά, σύμφωνα με οργάνωση κρατουμένων

Η Παλαιστινιακή Ένωση Κρατουμένων ανακοίνωσε ότι 640 παιδιά έχουν συλληφθεί στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου και μετά. Αν και ορισμένα από τα παιδιά έχουν αφεθεί ελεύθερα, τουλάχιστον 240 άλλα παραμένουν υπό ισραηλινή κράτηση.

«Πολλά έχουν υποστεί βασανιστήρια», αναφέρει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Τα παιδιά που κρατούνται «εκτίθενται σε κάθε είδους αντίποινα, συμπεριλαμβανομένης της κακοποίησης, των βασανιστηρίων, καθώς και της ιατρικής αμέλειας», πρόσθεσε η παλαιστινιακή οργάνωση.

Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ένωση Κρατουμένων, ορισμένα παιδιά που κρατούνται σήμερα στις ισραηλινές φυλακές του Μέγκιντο έχουν συλληφθεί από την πολιορκημένη και βομβαρδιζόμενη Λωρίδα της Γάζας.

19:16 Νορβηγίδα υπουργός: «Άνθρωποι ξεκίνησαν αυτή την καταστροφή και άνθρωποι μπορούν να τη σταματήσουν»

Η υπουργός διεθνούς ανάπτυξης της Νορβηγίας, Άνε Μπίθε Τβίνερεϊμ, μίλησε στο Al Jazeera Arabic για την απόφαση της χώρας της να αυξήσει τις συνεισφορές της στην Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA).

«Οι άνθρωποι ξεκίνησαν αυτή την καταστροφή (σ.σ. στη Γάζα) και οι άνθρωποι μπορούν να τη σταματήσουν… Η επιπλέον νορβηγική συνεισφορά είναι σύμφωνη με αυτό που κάνουμε πάντα απέναντι στην UNRWA και ασκούμε επίσης πιέσεις για λογαριασμό της σε άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, λέγοντάς τους ότι είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για τους ανθρώπους στη Γάζα αλλά και για όλους τους Παλαιστίνιους και ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για την UNRWA», δήλωσε.

«Μια χώρα όπως η Νορβηγία θα κάνει ό,τι μπορεί διπλωματικά για να φτάσει η βοήθεια στη Γάζα, αλλά πρέπει επίσης να σχεδιάσουμε για την επόμενη μέρα, οπότε η διεθνής κοινότητα πρέπει να εργαστεί για την κατάπαυση του πυρός και για την επόμενη μέρα», πρόσθεσε η Νορβηγίδα υπουργός.

«Πολλές χώρες στην περιοχή αναλαμβάνουν τώρα τα ηνία και η Νορβηγία είναι στην ευχάριστη θέση να το υποστηρίξει αυτό», είπε.

19:06 Σειρήνες ακούγονται στην Κερέμ Σαλόμ

Σειρήνες που προειδοποιούν για ρουκέτες ακούγονται στην Κερέμ Σαλόμ στα σύνορα του Ισραήλ με τη Γάζα.

18:57 Οι IDF επιβεβαιώνουν το χτύπημα στη Χεζμπολάχ, λέγοντας ότι σκότωσαν «επιφανές» μέλος της μονάδας ρουκετών της

Οι IDF επιβεβαίωσαν την πραγματοποίηση της πρωινής επίθεσης με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη Σάλαα του νότιου Λιβάνου, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα επιφανές μέλος της μονάδας ρουκετών της Χεζμπολάχ.

Ο Μουχάμαντ Αγιούμπ υπηρετούσε στη μονάδα ρουκετών του περιφερειακού τμήματος Νασρ της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με τις IDF.

Τους τελευταίους μήνες, ο Αγιούμπ ήταν πίσω από αρκετές επιθέσεις με ρουκέτες κατά του Ισραήλ και σχεδίαζε να πραγματοποιήσει και άλλες επιθέσεις.

Μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν επίσης ένα κτίριο που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ στη Μάις αλ -Τζαμπάλ του νότιου Λιβάνου, προσθέτουν οι IDF.

Η ανάρτηση στο Χ:

18:47 Με τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Παλαιστινιακής Αρχής συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Με τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Δρ. Μπασίμ Χούρι, συναντήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.

«Συζητήσαμε για τις εξελίξεις στο Παλαιστινιακό, του επανέλαβα την θέση μου υπέρ της άμεσης αναγνώρισης του κράτους της Παλαιστίνης και συζητήσαμε εκτενώς για την ανάληψη κοινών ανθρωπιστικών πρωτοβουλιών για την ανακούφιση του Παλαιστινιακού λαού», αναφέρει ο κ. Κασσελάκης σε σχετική ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

18:40 Τα παιδιά συνεχίζουν να κινδυνεύουν από οξύ υποσιτισμό στη Γάζα – Σκληρές εικόνες

Το Eye on Palestine επανέρχεται στον κίνδυνο του οξύ υποσιτισμού που απειλεί τα παιδιά – και όχι μόνο – στη Γάζα.

Ο Αμτζάντ Κάνου’α, τριών ετών, υποφέρει από αφυδάτωση και υποσιτισμό την ώρα που η επίθεση του Ισραήλ στη βόρεια Γάζα συνεχίζεται.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση – Σκληρές εικόνες:

18:34 «Η διάλυση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ μπορεί να κλιμακώσει την επιθετικότητα στη Γάζα και τον Λίβανο»

Ο Αλόν Λίελ, πρώην διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ και πρώην πρέσβης του Ισραήλ στη Νότια Αφρική, δήλωσε στο Al Jazeera ότι η διάλυση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου μπορεί να κλιμακώσει την επιθετικότητα στη Γάζα και τον Λίβανο.

Δείτε τη σχετική συνέντευξη:

18:25 Η βία στα ισραηλινο – λιβανέζικα σύνορα είναι βαθύ πολιτικό ζήτημα στο Ισραήλ

Ο Μπέρναρντ Σμιθ του Al Jazeera μεταδίδει από το Αμμάν της Ιορδανίας ότι:

«Ο ειδικός σύμβουλος των ΗΠΑ, Άμος Χόχσταϊν συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου και πρόκειται να συναντηθεί με τον Ισραηλινό υπουργό Μπένι Γκαντζ, ο οποίος παραιτήθηκε από την κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης του Νετανιάχου την περασμένη εβδομάδα.

Οι συναντήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο μιας προσπάθειας, όπως λέει ο Λευκός Οίκος, να σταματήσει η περαιτέρω κλιμάκωση κατά μήκος της Μπλε Γραμμής, των ανεπίσημων συνόρων μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου. Υπήρξε μια τεράστια αύξηση της βίας, των μαχών και της ανταλλαγής ρουκετών πέρα από τα σύνορα αυτά την τελευταία εβδομάδα περίπου.

Τα σύνορα αποτελούν πολιτικό ζήτημα στο Ισραήλ, επειδή περίπου 60.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από πόλεις και χωριά εκεί από τον Οκτώβριο. Τις τελευταίες 24 ώρες, ένας Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η αυξανόμενη επιθετικότητα της Χεζμπολάχ μας φέρνει στα πρόθυρα μιας ευρύτερης κλιμάκωσης.

Εν τω μεταξύ, ο Νετανιάχου διέλυσε το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο που σχηματίστηκε ως μέρος μιας κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης τις ημέρες μετά την 7η Οκτωβρίου, ουσιαστικά για να δώσει αυτή την ιδέα της εθνικής ενότητας καθώς το Ισραήλ εξαπέλυε τον πόλεμο στη Γάζα.

Η αποχώρηση του Γκαντζ από το υπουργικό συμβούλιο άφησε τον Νετανιάχου εκτεθειμένο στις απαιτήσεις του Ιτάμαρ Μπεν-Γκβιρ και άλλων ακροδεξιών υπουργών που ζητούσαν να μπουν σε αυτό το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο. Αντί να τους αφήσει να το κάνουν αυτό, ο Νετανιάχου απλά το διέλυσε».

18:15 Απελευθερωμένοι όμηροι διηγούνται τι πέρασαν κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους

Πρώην όμηροι μίλησαν για τις εμπειρίες τους κατά την αιχμαλωσία τους από τη Χαμάς σε πλήθος δημοσιογράφων και παραγόντων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη Σντερότ, σε συνέδριο που διοργάνωσε το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων.

Η Ντανιέλε Αλόνι, 44 ετών, η οποία αφέθηκε ελεύθερη κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας εκεχειρίας τον περασμένο Νοέμβριο, θυμάται ότι οι ένοπλοι της Χαμάς έφεραν την ίδια και άλλους κατοίκους του Νιρ Οζ κάτω στις υπόγειες σήραγγες της Γάζας το πρωί της 7ης Οκτωβρίου.

«Δεν τραυματίστηκα, αν και με χτύπησαν στη διαδρομή», πρόσθεσε.

«Αυτό σίγουρα χαρακτηρίζεται ως τραυματισμός«, είπε, διακόπτοντάς την ο οικοδεσπότης του πάνελ Ρεσέφ Λεβί, προτρέποντας την Αλόνι να διευκρινίσει ότι είχε δει «πραγματικά φρικτούς τραυματισμούς – εκτεθειμένη σάρκα, βίαιους τραυματισμούς».

Ο Λουίς Χαρ, ο οποίος απελευθερώθηκε από τις IDF σε μια επιχείρηση διάσωσης τον Φεβρουάριο μετά από 129 ημέρες αιχμαλωσίας, λέει ότι ανησυχούσε κάθε φορά που άκουγε ισραηλινά αεροπλάνα πάνω από τα κεφάλια του.

Θυμάται ότι «έσπαγαν τζάμια, ολόκληρο το πάτωμα έτρεμε» όταν έπεφταν βόμβες στη Γάζα και αυτός και άλλοι όμηροι «δεν ήξεραν πότε θα πέσουν πάνω μας».

Όταν ερωτάται αν βίωσε κάποιον επιπλέον φόβο ως γυναίκα σε αιχμαλωσία, η Αλόνι εξήγησε ότι αυτή και η 5χρονη κόρη της, που απήχθη μαζί της, φοβόντουσαν περισσότερο ότι οι απαγωγείς τους θα τις σκότωναν, «ότι θα έχαναν την υπομονή τους καθώς προχωρούσαν οι μέρες».

«Γνωρίζουμε ήδη ότι οι τρομοκράτες δεν είναι μια ομοιογενής ομάδα. Δεν παίρνουν σημειώσεις για το πώς να συμπεριφέρονται στους ομήρους», είπε.

Πηγή φωτογραφίας: Charlie Summers/Times of Israel

18:02 Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος που τάσσεται υπέρ του Ισραήλ θα ηγηθεί διακομματικής αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στο Ισραήλ

Ο βουλευτής Στένι Χόγιερ, ο οποίος θεωρείται από τους πιο φιλοϊσραηλινούς Δημοκρατικούς της παλαιάς φρουράς του κόμματος, ηγείται διακομματικής αντιπροσωπείας στο Ισραήλ, η οποία συντονίζεται από το Αμερικανικό Ίδρυμα Εκπαίδευσης για το Ισραήλ (AIPAC).

«Η εικοστή πρώτη μου επίσκεψη στο Ισραήλ έρχεται σε μια αποφασιστική στιγμή για τα δύο έθνη μας», δήλωσε ο Χόγιερ. «Ανυπομονώ να ενισχύσω ακόμη περισσότερο τη ζωτικής σημασίας σχέση μας ΗΠΑ – Ισραήλ κατά την πρώτη μου επίσκεψη στο Ισραήλ μετά την τρομοκρατία και την καταστροφή της 7ης Οκτωβρίου. Τόσο σε αυτή την αντιπροσωπεία όσο και μετά την επιστροφή μας, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη διατήρηση της ισχυρής, μακροχρόνιας διακομματικής συναίνεσης στο Κογκρέσο για την υποστήριξη του συμμάχου μας, του Ισραήλ», πρόσθεσε.

Η αντιπροσωπεία υπό την ηγεσία του Χόγιερ έρχεται καθώς οι Δημοκρατικοί σκέφτονται την κατάλληλη πορεία δράσης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου. Ενώ δεκάδες αναμένεται να μποϊκοτάρουν, οι Δημοκρατικοί σε όλο το κομματικό φάσμα βρίσκονται σε ενεργές συζητήσεις σχετικά με την πιο αποτελεσματική αντίδραση – συμπεριλαμβανομένων εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια της ίδιας της ομιλίας.

17:53 Οι IDF αναμένεται να παρουσιάσουν στο κοινό τα επιτεύγματά τους στη Γάζα, σε μια προσπάθεια να δείξουν ότι η Χαμάς έχει ηττηθεί

Η Haaretz γράφει ότι τις επόμενες εβδομάδες, ο ισραηλινός στρατός αναμένεται να παρουσιάσει τα επιτεύγματά του από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, σε μια προσπάθεια να πείσει το κοινό ότι κατάφερε να νικήσει τη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι δύο από τα τέσσερα τάγματα της Ταξιαρχίας Ράφα της Χαμάς έχουν ηττηθεί και ότι τα άλλα δύο πλησιάζουν στην ήττα τους τις επόμενες εβδομάδες.

Πηγές ασφαλείας δήλωσαν στη Haaretz ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη δώσει εντολή στον στρατό σχετικά με τη συνέχιση των δραστηριοτήτων του μετά το τέλος των μαχών και πρόσθεσε ότι χωρίς απόφαση σχετικά με την «επόμενη μέρα», τα επιτεύγματα των IDF στη Ράφα θα υπονομευθούν και το Ισραήλ μπορεί να χάσει το πλεονέκτημά του έναντι της Χαμάς.

Οι IDF δήλωσαν ότι ο στρατός έχει πλέον τον επιχειρησιακό έλεγχο περίπου στο 60% της περιοχής της Ράφα και ότι ελέγχει πλήρως τα σύνορα Γάζας – Αιγύπτου δυτικά του περάσματος Κερέμ Σαλόμ. Οι IDF υποστήριξαν επίσης ότι οι δυνάμεις επιχειρούν βαθιά στη Ράφα και όχι μόνο στα προάστια της πόλης και ότι οι περισσότερες μάχες λαμβάνουν χώρα στην περιοχή της γειτονιάς Τελ Σουλτάν, εκτιμώντας ότι αυτή η επιχείρηση θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες (βλέπε ανάρτηση στις 17:34).

17:44 Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης στη Γάζα κατηγορεί το Ισραήλ ότι «χρησιμοποιεί την πείνα για να πετύχει πολιτικούς στόχους στη Γάζα»

Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Γάζας κατηγόρησε το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι επιδεινώνουν «σκόπιμα» τις συνθήκες λιμού στη Γάζα, «παρακρατώντας την ανθρωπιστική βοήθεια ως εργαλείο πολιτικής πίεσης».

Σε ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης στη Γάζα ανέφερε ότι το Ισραήλ και η κυβέρνηση των ΗΠΑ «επιδεινώνουν σκόπιμα την ανθρωπιστική κατάσταση» στη Λωρίδα για να επιτύχουν πολιτικούς στόχους.

Περίπου 2,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, ιδίως στο βόρειο τμήμα της Γάζας, όπου η πείνα έχει κυριαρχήσει στην περιοχή, ανέφερε το γραφείο Τύπου.

Δεκάδες χιλιάδες άρρωστοι και τραυματίες δεν έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα ή φάρμακα εν μέσω της συνέχισης του αποκλεισμού των συνόρων, πρόσθεσε.

17:34 Οι IDF δηλώνουν ότι εξάρθρωσαν τις μισές δυνάμεις της Χαμάς στη Ράφα, σκότωσαν τουλάχιστον 550 ενόπλους

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) δηλώνουν ότι εξάρθρωσαν περίπου τη μισή δύναμη μάχης της Χαμάς στη Ράφα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 550 ενόπλους στην περιοχή, καθώς συνεχίζεται η επιχείρηση κατά της ένοπλης οργάνωσης στη νοτιότερη πόλη της Λωρίδας της Γάζας.

Η 162η Μεραρχία των IDF μάχεται στη Ράφα για περισσότερες από 40 ημέρες, καταλαμβάνοντας για πρώτη φορά τον έλεγχο των ανατολικών προαστίων της πόλης και του συνοριακού περάσματος με την Αίγυπτο στις αρχές Μαΐου. Στο δεύτερο στάδιο της επιχείρησης, περίπου μιάμιση εβδομάδα αργότερα, η συγκεκριμένη μεραρχία κατέλαβε τη συνοικία Βραζιλία.

Στο τρίτο στάδιο της επίθεσης στη Ράφα, οι IDF ανέλαβαν τον έλεγχο ολόκληρων των συνόρων Αιγύπτου – Γάζας, γνωστών και ως Διάδρομος Φιλαδέλφειας, ενώ προωθήθηκαν στη βορειοδυτική συνοικία Τελ Σουλτάν της πόλης.

Οι IDF λένε ότι σκότωσαν τουλάχιστον 550 ενόπλους στην επιχείρηση της Ράφα – δηλαδή αυτούς που μπόρεσαν να αναγνωρίσουν μετά από μάχες. Πολλοί περισσότεροι μαχητές σκοτώθηκαν σε πλήγματα εναντίον κτιρίων και σηράγγων, σύμφωνα με την εκτίμησή τους.

Επιπλέον, ένας άγνωστος αριθμός μαχητών διέφυγε από την περιοχή της Ράφα, καθώς ο ισραηλινός στρατός άρχισε την επίθεσή του εκεί.

Η κατάσταση των ταγμάτων της Χαμάς

Από τα τέσσερα τάγματα της Ταξιαρχίας της Χαμάς στη Ράφα, δύο – η Γιάμπνα (νότια) και της ανατολικής Ράφα – θεωρούνται σχεδόν πλήρως διαλυμένα, ενώ οι δυνατότητες των άλλων δύο – Σαμπούρα (βόρεια) και Τελ Σουλτάν (δυτικά) – είναι κάπως αποδυναμωμένες λόγω των επιχειρήσεων των IDF.

Κατά μήκος του Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας, οι IDF λένε ότι έχουν εντοπίσει εκατοντάδες ρουκέτες, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων βλημάτων μεγάλου βεληνεκούς με στόχο το κεντρικό Ισραήλ. Επίσης, στη συνοριακή περιοχή, έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 200 φρεάτια σηράγγων, που οδηγούν σε πολλές υπόγειες διαδρομές.

Οι IDF λένε ότι εντόπισαν τουλάχιστον 25 «μεγάλες» σήραγγες που φτάνουν στα σύνορα με την Αίγυπτο, μερικές από τις οποίες πιθανόν περνούν στο Σινά και χρησιμοποιούνταν από τη Χαμάς για τη λαθραία μεταφορά όπλων. Ο στρατός λέει ότι ερευνά περαιτέρω αυτές τις σήραγγες.

Εκτός από τον Διάδρομο Φιλαδέλφειας, οι IDF λένε ότι έχουν εγκαθιδρύσει «πλήρη επιχειρησιακό έλεγχο» στη γειτονιά Βραζιλία και τη λεγόμενη γειτονιά NPK της Ράφα, κοντά στα στρατόπεδα Σαμπούρα και Γιάμπνα. Η τελευταία γειτονιά θεωρείται σημαντικό προπύργιο της Χαμάς και ο στρατός λέει ότι τα στρατεύματα σκότωσαν δεκάδες ενόπλους μέσα σε σήραγγες εκεί.

Η 162η Μεραρχία έχει χάσει 22 στρατιώτες εν μέσω των μαχών στη Ράφα, οκτώ από τους οποίους σκοτώθηκαν το Σάββατο σε έκρηξη σε τεθωρακισμένο όχημα που δέχθηκε επίθεση.

Η σχετική ανάρτηση των IDF:

17:24 Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος στο Ισραήλ επικρίνει τον Νετανιάχου για την απαλλαγή των υπερορθόδοξων Εβραίων από τη στρατιωτική θητεία

Ο Γιαΐρ Γκολάν, ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ και πρώην αναπληρωτής αρχηγός του επιτελείου του ισραηλινού στρατού, δήλωσε ότι είναι «εξοργιστικό» να βλέπει τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να χορηγεί απαλλαγή από τη στρατιωτική θητεία στους υπερορθόδοξους Εβραίους.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση Νετανιάχου ότι επιλέγει «να υπονομεύσει σοβαρά την εθνική ασφάλεια».

«Αυτή η κακή κυβέρνηση επέλεξε να αυξήσει την επιβάρυνση όσων υπηρετούν στις τάξεις του υποχρεωτικού στρατού και της εφεδρείας και να συνεχίσει να δίνει πολιτικές δωροδοκίες στους εταίρους του συνασπισμού στις πλάτες όλων των γιων και των θυγατέρων μας», πρόσθεσε ο Γκολάν.

17:12 Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε τον θάνατο μέλους της στην επίθεση στην Τσεχαμπιγέ

Όπως προαναφέραμε, ισραηλινό drone επιτέθηκε σε αυτοκίνητο στα περίχωρα της Τσεχαμπιγέ στον νότιο Λίβανο, σκοτώνοντας ένα άτομο.

Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε ότι ένα μέλος της, ο Μουχάμαντ Μουσταφά Αγιούμπ, ο οποίος ήταν γνωστός ως Τζαλάλ, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Σύμφωνα με τη λιβανέζικη οργάνωση, ο Τζαλάλ ήταν 45 ετών.

17:02 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι ότι μη επανδρωμένο αεροσκάφος των IDF έπεσε στην περιοχή Κουνέιτρα της Συρίας

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι μη επανδρωμένο αεροσκάφος των IDF έπεσε στην περιοχή Κουνέιτρα της Συρίας και ότι το περιστατικό διερευνάται.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

16:52 Βουλευτής του Λικούντ: Η κυβέρνηση δεν έχει επιτεύγματα, μπορεί να χρειαστούν εκλογές, δεν είμαστε πραγματικά σε πόλεμο

Σε μια σπάνια περίσταση, βουλευτής του κόμματος Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου προτείνει ότι ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών λόγω της αναποτελεσματικότητας της ισραηλινής κυβέρνησης.

«Είμαστε μια κυβέρνηση χωρίς επιτεύγματα, αυτή είναι η αλήθεια», δήλωσε ο βουλευτής του Λικούντ, Ελιγιάχου Ρεβίβο σε συνέντευξή του στο κανάλι της Κνεσέτ.

Ερωτηθείς αν χρειάζονται εκλογές – όπως ζητούν τακτικές διαμαρτυρίες σε εθνικό επίπεδο – ο Ρεβίβο είπε: «Ίσως, πρέπει να σταθμιστεί. Οι εκλογές είναι μία από τις δυνατότητες». Ο ίδιος τόνισε ότι υποθέτει ότι και άλλοι στο κόμμα του συμμερίζονται την άποψή του, αλλά πρόσθεσε ότι δεν βλέπει την πτώση της κυβέρνησης τις επόμενες εβδομάδες.

Ο Ρεβίβο δήλωσε ότι ακόμη και αν το Λικούντ χάσει την ηγεσία της χώρας, αξίζει τον κόπο γιατί «το Ισραήλ προηγείται της ηγεσίας». Ο βουλευτής του Λικούντ κατήγγειλε μια «επιδημία» άρνησης παραχώρησης θέσεων εξουσίας, υποστηρίζοντας ότι αυτό συμβαίνει σε όλα τα πολιτικά κόμματα.

16:43 Βίντεο αποτυπώνει την καταστροφή στη Ράφα μετά τις ισραηλινές επιθέσεις

Η Ράφα, όπου είχαν εκτοπιστεί πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, έχει καταστραφεί εν πολλοίς, όπως συνέβη και με το πέρασμα που βρίσκεται στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Δείτε βίντεο:

16:33 Επιτροπή Ελέγχου Πείνας του ΟΗΕ: Δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για να κηρυχθεί λιμός στη βόρεια Γάζα – Ζητά δράση για την αύξηση της βοήθειας

Η Επιτροπή Ελέγχου της Πείνας των Ηνωμένων Εθνών (FRC) δημοσίευσε σήμερα Δευτέρα έκθεση σχετικά με την κατάσταση στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, στην οποία αναφέρεται ότι δεν υπάρχουν αρκετές αξιόπιστες πληροφορίες για να κηρυχθεί κατάσταση λιμού.

Η FRC αποτελεί μέρος της Integrated Food Security Phase Classification (IPC) του ΟΗΕ, η οποία είναι μια κλίμακα που δείχνει την επισιτιστική ασφάλεια σε ζώνες κρίσης, όπως μετράται σε μια κλίμακα από τη φάση 1 (γενικά επισιτιστική ασφάλεια) έως τη φάση 5 (λιμός/ανθρωπιστική καταστροφή).

Η έκθεση αναφέρει ότι η επιτροπή «δεν είναι σε θέση να υποστηρίξει την ταξινόμηση της φάσης 5 (λιμός) της IPC» για τη βόρεια Γάζα, η οποία δόθηκε από το αμερικανικό Δίκτυο Συστημάτων Έγκαιρης Προειδοποίησης για τον Λιμό (FEWS NET).

Η έκθεση της FRC ανέφερε ότι «δεν βρίσκει την ανάλυση του FEWS NET αληθοφανή, δεδομένης της αβεβαιότητας και της έλλειψης σύγκλισης των υποστηρικτικών στοιχείων που χρησιμοποιούνται στην ανάλυση. Ως εκ τούτου, η FRC δεν είναι σε θέση να αποφασίσει εάν τα όρια λιμού έχουν ξεπεραστεί ή όχι».

Στην έκθεση του ΟΗΕ τονίζεται ότι «όλοι οι ενδιαφερόμενοι που χρησιμοποιούν την IPC για τη λήψη αποφάσεων σε υψηλό επίπεδο πρέπει να κατανοήσουν ότι η επιβεβαίωση του χαρακτηρισμού λιμού δεν αλλάζει με κανέναν τρόπο το γεγονός ότι αναμφίβολα αυτή τη στιγμή στη Λωρίδα της Γάζας υφίσταται ακραία ανθρώπινη δυστυχία και δεν αλλάζει με κανέναν τρόπο την άμεση ανθρωπιστική επιταγή να αντιμετωπιστεί αυτή η δυστυχία των πολιτών με την παροχή πλήρους, ασφαλούς, ανεμπόδιστης και διαρκούς ανθρωπιστικής πρόσβασης στη Λωρίδα της Γάζας και σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, μεταξύ άλλων μέσω της παύσης των εχθροπραξιών».

16:24 Ισραήλ: Ο ΟΗΕ δεν έχει ακόμη εκμεταλλευτεί πλήρως τη νέα οδό βοήθειας προς τη Γάζα

Το Ισραήλ λέει ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν ακόμη «εκμεταλλευτεί πλήρως» μια νέα διαδρομή που προορίζεται να διευκολύνει τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες μια «τακτική παύση» στις μάχες σε τομέα στη νότια Γάζα, αν και ο επικεφαλής της UNRWA, Φιλίπ Λαζαρίνι σημειώνει ότι δεν έχει αλλάξει η κατάσταση στο έδαφος (βλέπε ανάρτηση στις 14:22).

«Δεν είδαμε τον ΟΗΕ να εκμεταλλεύεται πλήρως αυτό το βήμα», λέει ο Σιμόν Φρίντμαν, εκπρόσωπος της COGAT, του ισραηλινού αμυντικού οργανισμού που επιβλέπει τη διανομή βοήθειας στη Γάζα.

Ο Φρίντμαν έκανε τις δηλώσεις αυτές σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ.

Ο Γενς Λέρκε, εκπρόσωπος της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι επί τόπου δεν μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν τη διαδρομή χθες, επιρρίπτοντας την ευθύνη σε μια κατάρρευση του νόμου και της τάξης στην περιοχή.

Κατά την ενημέρωση των Ισραηλινών, οι αξιωματούχοι δεν είπαν πόσα φορτηγά έκαναν χρήση της διαδρομής. Ο Φρίντμαν δήλωσε ότι η διαδρομή θα έχει στρατιωτική παρουσία και ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι ανέφερε ότι το Ισραήλ «θα διασφαλίσει ότι ο δρόμος θα είναι ασφαλής».

16:14 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Οι σφοδρές ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις συνεχίζονται στη Ράφα, καταστρέφοντας σπίτια και υποδομές σε όλη την πόλη, αναφέρει ο Χάνι Μαχμούντ του Al Jazeera
  • Παρά τα ανακοινωθέντα σχέδια του στρατού για «τακτικές παύσεις» κατά μήκος ενός διαδρόμου βοήθειας στη Γάζα, δεν υπήρξαν αλλαγές στο έδαφος, δήλωσε ο επικεφαλής της UNRWA, Φιλίπ Λαζαρίνι
  • Ο Νετανιάχου διέλυσε το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ, σνομπάροντας τους ακροδεξιούς υπουργούς που ζήτησαν να συμμετάσχουν σε αυτό μετά την παραίτηση των Μπένι Γκαντζ και Γκάντι Έισενκοτ
  • Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές απέκλεισαν την κυκλοφορία σε ισραηλινούς αυτοκινητόδρομους για δεύτερη ημέρα. Απόψε, σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην ισραηλινή Κνεσέτ, πριν διαδηλώσουν προς την κατοικία του Μπενιαμίν Νετανιάχου
  • Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε τον Παλαιστίνιο δημοσιογράφο Μαχμούντ Κασέμ, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Γάζας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης που σκοτώθηκαν στη Γάζα κατά τη διάρκεια του πολέμου σε 151

16:00 Ο Νετανιάχου συναντήθηκε με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ, Άμος Χόχσταϊν στην Ιερουσαλήμ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντήθηκε σήμερα Δευτέρα στο πρωθυπουργικό γραφείο στην Ιερουσαλήμ με τον Άμος Χόχσταϊν, απεσταλμένο και ανώτερο σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ο Χόχσταϊν έφτασε στο Ισραήλ για να συζητήσει την κατάσταση στο βόρειο Ισραήλ και να προσπαθήσει να αποκλιμακώσει τις εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Το γραφείο του πρωθυπουργού ανέφερε ότι στη συνάντηση συμμετείχαν ο Ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντερμέρ, ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Τζάχι Μπράβερμαν, ο στρατιωτικός γραμματέας Ρομάν Γκόφμαν, ο πολιτικός σύμβουλος Οφίρ Φλεκ και η αναπληρώτρια πρέσβειρα των ΗΠΑ στο Ισραήλ Στέφανι Χάλετ.

15:47 Δημοσκόπηση στο Ισραήλ δείχνει ότι το 60% επιθυμούν η χώρα να αποδεχθεί την πρόταση Μπάιντεν

Μια δημοσκόπηση που διεξήχθη από το Jewish People Policy Institute διαπιστώνει ότι περίπου το 60% των Ισραηλινών επιθυμεί να «αποδεχθεί» η χώρα τη συμφωνία που παρουσίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Διαπιστώνει επίσης ότι οι περισσότεροι Ισραηλινοί επιθυμούν τον παλαιστινιακό πολιτικό έλεγχο της Γάζας μετά τον πόλεμο, με το Ισραήλ να διατηρεί την ευθύνη για την ασφάλεια. Ωστόσο, μόνο το 10% θέλει η Παλαιστινιακή Αρχή να διοικεί τη Λωρίδα, ενώ πάνω από το 60% θα ήθελε να τη διοικήσουν τοπικές παλαιστινιακές οντότητες και αραβικά κράτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από το ένα πέμπτο των Ισραηλινών επιθυμούν το Ισραήλ να διατηρήσει τον πλήρη έλεγχο της Γάζας μετά τον πόλεμο.

Η μηνιαία δημοσκόπηση δείχνει ένα χαμηλό επίπεδο εμπιστοσύνης στον Νετανιάχου και στην κυβέρνηση γενικότερα. Περίπου το 56% των Ισραηλινών δηλώνουν ότι έχουν «πολύ χαμηλό» επίπεδο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των Ισραηλινών δήλωσαν ότι έχουν «πολύ χαμηλό» ή «αρκετά χαμηλό» επίπεδο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Νετανιάχου, μια μικρή μείωση σε σχέση με τη δημοσκόπηση του Μαΐου.

Παρατηρείται επίσης μια σταθερή μείωση της εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης στους διοικητές των IDF, κυρίως στα δεξιά, ενώ μια σαφής πλειοψηφία κεντρώων και αριστερών Ισραηλινών εκφράζει εμπιστοσύνη στο στρατό.

Οι Ισραηλινοί είναι διχασμένοι σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις από το Λίβανο, με το 36% να προτρέπει σε μια ολοκληρωτική επίθεση το συντομότερο δυνατό, το 26% να επιθυμεί έναν πόλεμο στο Λίβανο μόλις τελειώσει η μάχη στη Γάζα και το 30% να επιθυμεί μια πολιτική διευθέτηση.

15:33 Λαπίντ: Ο συνασπισμός Νετανιάχου «προδίδει» τις IDF

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Yair Lapid αναφέρθηκε στις επικείμενες συζητήσεις στην Κνεσέτ για τον νόμο περί απαλλαγής των Χαρέντι από τις IDF κατά την έναρξη της συνεδρίασης της παράταξης Yesh Atid. Δήλωσε: «Πρόκειται για προδοσία των στρατιωτών, προδοσία των εφέδρων, προδοσία της ισραηλινής μεσαίας τάξης και προδοσία των IDF. Η ισραηλινή κυβέρνηση υπονομεύει την ασφάλεια του κράτους. Ο Νετανιάχου ξεπουλάει τους στρατιώτες μας».

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος Γιαΐρ Γκολάν δήλωσε στη συνεδρίαση της παράταξης στην Κνεσέτ: «Όποιος δεν θέλει να ορίσει ημερομηνία πρόωρων εκλογών θα βρεθεί να σύρεται εκεί από τη δημόσια πίεση, τη θέληση του λαού και την αυξανόμενη αίσθηση αηδίας». Ο Γκολάν πρόσθεσε: «Η διαμαρτυρία θα ενταθεί και θα μεγαλώσει» και τόνισε την ανάγκη «να αξιοποιηθούν τα στρατιωτικά επιτεύγματα για να προωθηθούν διπλωματικές κινήσεις και να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση όλων των ομήρων».

15:20 Ομάδες αρωγής κατασκευάζουν το πρώτο καταφύγιο στη Γάζα για άτομα με αναπηρία

Η Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης συνεργάζεται με την Παλαιστινιακή Επιτροπή Αγροτικής Αρωγής και την Εταιρεία Κωφών Παιδιών Atfaluna με έδρα τη Γάζα για την κατασκευή ενός καταφυγίου στην Deir el-Balah για τη φιλοξενία ατόμων με αναπηρία.

Στην αρχή του πολέμου, υπήρχαν περίπου 50.000 άτομα με αναπηρία στη Γάζα.

Η περιορισμένη κινητικότητα και άλλες αναπηρίες έθεσαν τα άτομα αυτά σε μεγαλύτερο κίνδυνο κατά τη διάρκεια του πολέμου. Και τα περισσότερα καταφύγια, ήδη υπερπλήρη και ανεπαρκώς εξοπλισμένα, δεν διαθέτουν τους πόρους για να καλύψουν τις ειδικές ιατρικές τους ανάγκες.

15:05 Στρατιώτες που πάσχουν από μετατραυματικό στρες κατηγορούν το Ισραήλ ότι δεν τους έχει παράσχει την απαραίτητη φροντίδα

Στρατιώτες μάχης κατηγόρησαν το κράτος του Ισραήλ ότι δεν τους παρέχει την απαραίτητη φροντίδα, κατά τη διάρκεια συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στην Επιτροπή Κρατικού Ελέγχου της Κνεσέτ, περιγράφοντας τραύματα που επηρεάζουν την προσωπική, οικογενειακή και επαγγελματική τους ζωή. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε εν μέσω έκθεσης του Κρατικού Ελεγκτή που υποστήριξε ότι το Υπουργείο Άμυνας απέτυχε να περιθάλψει σωστά τους ανάπηρους στρατιώτες που πάσχουν από PTSD (μετατραυματικό στρες).

Ο Omer Amsalem, ο οποίος πολέμησε στην επιχείρηση Protective Edge του 2014, δήλωσε: «Έχω ήδη σκοτωθεί μία φορά. Γιατί πρέπει να έρθουμε εδώ; Μας αξίζει να έρχεστε στα σπίτια μας και να μας φιλάτε τα πόδια. Πολεμήσαμε για εσάς. Δεν μας φροντίσατε στην Tzuk Eitan (Επιχείρηση Protective Edge), στον Λίβανο δεν φροντίσατε κανέναν. Τι είναι αυτά που λες; Μας οδηγείτε στην αυτοκτονία. Θέλουμε να ζήσουμε».

«Φωνάζει τη νύχτα»

Ο Aviram Atias, στρατιώτης μάχης και φίλος του εφέδρου Eliran Mizrahi, ο οποίος αυτοκτόνησε, δήλωσε ότι δεν κοιμάται πλέον με τον σύντροφό του επειδή φωνάζει τη νύχτα. «Είναι πραγματικά ντροπή αυτό που περνάμε. Μια μέρα, όλα καταρρέουν και δεν ξέρουμε από πού να μαζέψουμε τα κομμάτια μας. Νόμιζα ότι θα αντλούσα δύναμη από εδώ και φεύγω από εδώ ακόμα πιο συντετριμμένος, αν πρέπει να περάσω μια διετή διαδικασία για να πάρω κάτι. Αν κάποιος εδώ αιμορραγούσε μέχρι θανάτου, όλοι θα έπεφταν να βοηθήσουν. Αλλά αυτό συμβαίνει στην πραγματικότητα, και όλοι εδώ αιμορραγούμε μέχρι θανάτου».

Ο πρόεδρος της επιτροπής, MK Mickey Levy (Yesh Atid), δήλωσε: «Μια χώρα που στέλνει τους στρατιώτες της στη μάχη θα πρέπει να ξέρει πώς να τους φροντίζει όταν επιστρέφουν από αυτή. Από κάθε άποψη. Δεν θα πρέπει να τους εγκαταλείψει μόλις επιστρέψουν τα όπλα τους. Γνωρίζω ότι δημιουργήθηκαν κέντρα ψυχικής υγείας και ότι το Υπουργείο Άμυνας και η Διεύθυνση Αποκατάστασης κάνουν ό,τι μπορούν για να παρέχουν βοήθεια σε όποιον τη χρειάζεται. Πρέπει να καταλάβουμε – μιλάμε για μια ωρολογιακή βόμβα».

14:56 Το Ισραήλ σκότωσε τον Παλαιστίνιο δημοσιογράφο Μαχμούντ Κασέμ

Το κυβερνητικό γραφείο μέσων ενημέρωσης στη Γάζα ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ σκότωσε τον Μαχμούντ Κασέμ, Παλαιστίνιο δημοσιογράφο που εργάζεται στην ψηφιακή έκδοση Palestine Online.

Δεν διευκρίνισε την τοποθεσία και την ημερομηνία της δολοφονίας.

Ο θάνατός του αύξησε τον αριθμό των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα σε 151.

14:43 Ισραηλινά ΜΜΕ: Νεκρός διοικητής της Χεζμπολάχ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι από το χτύπημα σήμερα το πρωί σε όχημα στο νότιο Λίβανο σκοτώθηκε ένας διοικητής της Χεζμπολάχ.

Οι λιβανέζικες αρχές ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών από τα ισραηλινά πλήγματα στο εσωτερικό της χώρας σε πάνω από 375 από τις 7 Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 80 αμάχων. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στο βόρειο Ισραήλ και τον νότιο Λίβανο έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους εξαιτίας των μαχών μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

Νωρίτερα το AJ είχε αναφέρει ότι από το ισραηλινό χτύπημα υπήρχε ένας νεκρός, χωρίς να δίνει στοιχεία για την ταυτότητά του.

14:34 Συνάντηση και με Λαπίντ και Γκαντζ θα έχει ο Hochstein

Οι Times of Israel αναφέρουν ότι έχουν ενημερωθεί ότι ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Amos Hochstein θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ισραήλ Isaac Herzog και τον πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu. Θα συναντηθεί επίσης με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ και με τον Μπένι Γκαντζ, ο οποίος πρόσφατα αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό του Νετανιάχου

14:22 «Άνθρακας ο θησαυρός» – Οι επιθέσεις συνεχίζονται παρά την ανακοίνωση των IDF για «τακτικές παύσεις»

Ο Philippe Lazzarini, ο επικεφαλής της UNRWA, δήλωσε ότι «επιχειρησιακά δεν έχει αλλάξει τίποτα» στη νότια Γάζα, όπου ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι θα τηρεί καθημερινές παύσεις στις μάχες κατά μήκος ενός βασικού διαδρόμου βοήθειας.

Ο στρατός είχε πει ότι θα εφαρμόσει «παύσεις» για κάποιες ώρες της ημέρας από το χερσαίο πέρασμα Καρέμ Αμπού Σάλεμ (Κερέμ Σαλόμ) έως τον αυτοκινητόδρομο Σάλα α-Ντιν, έναν κύριο δρόμο βορρά-νότου.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου εμφανίστηκε αιφνιδιασμένος από τα στρατιωτικά σχέδια, που ανακοινώθηκαν χθες, χαρακτηρίζοντάς τα «απαράδεκτα».

14:08 Τι «κουβαλάει στις βαλίτσες» του ο Hochstein

Ο Amos Hochstein είναι ο ειδικός σύμβουλος του Προέδρου των ΗΠΑ Biden για τη Μέση Ανατολή. Φτάνει [στο Ισραήλ σήμερα], λέει ο Λευκός Οίκος, για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση κατά μήκος της Γαλάζιας Γραμμής μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου.

Φτάνει λόγω της πραγματικής αύξησης των ανταλλαγών πυρών στα σύνορα. Ήταν πιο ήσυχα τις τελευταίες 48 ώρες, αλλά πριν από αυτό, υπήρξε μία κλιμάκωση.

Στο Ισραήλ, αυτό είναι μείζον θέμα από τον Οκτώβριο. Περίπου 60.000 άνθρωποι – από 28 πόλεις και χωριά – εκκενώθηκαν από τη συνοριακή περιοχή. Οι Ισραηλινοί που ζουν εκεί θέλουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Η κυβέρνηση θέλει να γυρίσουν στα σπίτια τους. Θέλουν να είναι εκεί ιδανικά πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς την 1η Σεπτεμβρίου.

Το Ισραήλ κάνει αμφίσημες δηλώσεις. Από τη μία δεν απορρίπτει τις διαπραγματεύσεις αλλά από την άλλη δηλώνε ότι είναι έτοιμο για ευρεία επιχείρηση.

Αλλά η Χεζμπολάχ λέει ότι θα διαπραγματευτεί μόνο όταν υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, και όπως είδαμε, η δυναμική για κάτι τέτοιο έχει πραγματικά διαλυθεί.

13:57 Η Μόσχα ζητά τη μεσολάβηση του ΟΗΕ για την απελευθέρωση των Ρώσων αιχμαλώτων της Χαμάς

Η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ρωσίας δήλωσε την Τρίτη ότι απηύθυνε νέα έκκληση σε ανώτερους αξιωματούχους του ΟΗΕ και άλλους αξιωματούχους να αναλάβουν δράση για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση των Ρώσων υπηκόων που εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Tatyana Moskalkova, δήλωσε ότι απηύθυνε την έκκληση μετά από συνάντηση στη Μόσχα με συγγενείς εκείνων που εξακολουθούν να κρατούνται.

Δημοσιεύματα έκαναν λόγο για οκτώ ομήρους με ρωσικά διαβατήρια, συμπεριλαμβανομένων τριών που απελευθερώθηκαν.

Η Moskalkova δήλωσε ότι έχει απευθύνει έκκληση στον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, στην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, Μιριάνα Σπόλιαριτς, και σε άλλους αξιωματούχους «για την ταχεία επιστροφή των συμπατριωτών μας στην πατρίδα».

13:46 Επιχείρηση κατεδάφισης στη Ράφα – Ένας νεκρός

Μια ισραηλινή επίθεση σκότωσε ένα άτομο και τραυμάτισε άλλο ένα στην περιοχή Khirbet al-Adas βόρεια της Ράφα, αναφέρει το AJ.

Η επίθεση έρχεται καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τα βαριά πλήγματα και τις κατεδαφίσεις σπιτιών σε όλη τη Ράφα, όπου ολόκληρες ανατολικές γειτονιές έχουν ισοπεδωθεί, σύμφωνα με τον Hani Mahmoud του Al Jazeer.

13:30 Μητέρα ομήρου ζητά συμφωνία – «Αλλιώς θα τον σκοτώσουν κι αυτόν κατά λάθος»

Η Devorah Idan, η μητέρα του ομήρου Tzachi Idan, δήλωσε ότι η μόνη πιθανότητα για να επιστρέψει «θα συμβεί μόνο με συμφωνία. Αν όχι, τότε κατά λάθος θα τον σκοτώσουν και αυτόν».

Η Devorah μίλησε στην Επιτροπή Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Κνεσέτ για όσα πέρασε η οικογένειά της στις 7 Οκτωβρίου στο Κιμπούτς Nahal Oz. «Η εγγονή μου δολοφονήθηκε, μια 18χρονη κοπέλα. Τα εγγόνια μου είδαν την αδελφή τους να δολοφονείται και τον πατέρα τους να αιχμαλωτίζεται με τα χέρια του γεμάτα αίμα. Δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο γιατί αυτές οι εικόνες είναι στο μυαλό τους όλη την ώρα».

13:14 Σε 37.347 ανέρχονται οι νεκροί στη Γάζα

Δέκα είναι οι νεκροί από ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα τις τελευταίες 24 ώρες και 73 τραυματίες επίσης στο τελευταίο κύμα επιθέσεων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Τα θύματα αυξάνουν τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου σε 37.347, ενώ 85.372 έχουν τραυματιστεί.

12:57 Χτύπημα του Ισραήλ σε όχημα στο νότιο Λίβανο – Αναφορές για θύματα

Τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ισραηλινό πλήγμα από μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε όχημα κοντά στη νότια πόλη Salaa, στην περιοχή της Τύρου.

Ακόμα αναφέρουν ότι υπάρχουν θύματα από την επίθεση.

12:47 Το πέρασμα της Ράφα έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά

Ο ανταποκριτής του AJ στην περιοχή μεταφέρει την κατάσταση: «Όχι μόνο βλέπουμε μεγάλες καταστροφές και συστηματική κατεδάφιση κατοικιών στα ανατολικά, κεντρικά και δυτικά τμήματα της Ράφα αλλά και να τίθεται εντελώς εκτός λειτουργίας το πέρασμα στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Έχει δεχθεί πυρά τις τελευταίες 40 ημέρες και οι υποδομές του έχουν καταστραφεί.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, η αίθουσα αναχωρήσεων του εν λόγω περάσματος έχει καταστραφεί ολοσχερώς και έχει αποτεφρωθεί.

Αυτό είναι το μοναδικό σημείο εξόδου των [Παλαιστινίων της Γάζας] προς τον έξω κόσμο. Τώρα, δεν πρόκειται να λειτουργήσει σύντομα».

12:39 Η Νορβηγία αυξάνει τη χρηματοδότηση στην UNRWA

Η υπουργός διεθνούς ανάπτυξης της Νορβηγίας, Anne Beathe Tvinnereim, δήλωσε ότι η χώρα θα αυξήσει τον τρέχοντα προϋπολογισμό της ύψους 275 εκατ. νορβηγικών κορόνων (περίπου 25 εκατ. δολάρια) για την UNRWA κατά άλλες 100 εκατ. νορβηγικές κορόνες (περίπου 9 εκατ. δολάρια).

12:31 Ισραηλινές επιδρομές και συλλήψεις κοντά στη Ραμάλα

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν έφοδο σε σπίτια σε διάφορα χωριά κοντά στη Ραμάλα και συνέλαβαν τουλάχιστον τρία άτομα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στα χωριά Silwad, Kafr Malek, Deir Nidham και Ni’lin, τα οποία βρίσκονται στο κυβερνείο της Ραμάλα, σύμφωνα με το Wafa.

Νωρίτερα, αναφέραμε μια σειρά από νυχτερινές ισραηλινές επιδρομές σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μεταξύ άλλων στις επαρχίες Qalqilya, Jericho, Jenin, Hebron και Nablus.

Οι Παλαιστίνιοι στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη βιώνουν για δεκαετίες τέτοιες επιδρομές, αλλά από τις 7 Οκτωβρίου αποτελούν μέρος της καθημερινότητας τους.

12:14 Ρεκόρ στις ισραηλινές εξαγωγές όπλων – Το 35% διοχετεύεται στην Ευρώπη

Οι αμυντικές εξαγωγές του Ισραήλ το 2023 σημείωσαν ρεκόρ όλων των εποχών, ανερχόμενες σε πάνω από 13 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Τμήματος Αμυντικών Εξαγωγών του Υπουργείου Άμυνας.

Η έκθεση δείχνει ότι το 36% των συμφωνιών για τις αμυντικές εξαγωγές το 2023 αφορούσαν συστήματα αεράμυνας. Οι αντίστοιχες εξαγωγές του προηγούμενου έτους ήταν 19%. Άλλες σημαντικές εξαγωγές ήταν τα ραντάρ και τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου (11%), ο εξοπλισμός πυρός και εκτόξευσης (11%), τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τα αεροηλεκτρονικά (9%) και τα πυρομαχικά και ο οπλισμός (8%).

Την τελευταία πενταετία, το εύρος των αμυντικών εξαγωγών του Ισραήλ διπλασιάστηκε με κάθε έτος να ξεπερνά σε πωλήσεις το προηγούμενο κατά την τελευταία τριετία, σύμφωνα με την έκθεση.

Το 2023, σχεδόν οι μισές αμυντικές εξαγωγές (48%) θα προορίζονται για χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού. Το 35% προοριζόταν για την Ευρώπη, το 9% για τη Βόρεια Αμερική, το 4% για τη Λατινική Αμερική, το 3% για τις χώρες που συμμετέχουν στις συμφωνίες του Αβραάμ και το 1% για χώρες της Αφρικής.

11:59 UNRWA: Η Γάζα είναι το πιο επικίνδυνο μέρος για τους εργαζόμενους της ανθρωπιστικής βοήθειας

Το Ισραήλ σκότωσε 193 εργαζόμενους της UNRWA στον πόλεμό του στη Γάζα. Ο αριθμός των νεκρών είναι ο υψηλότερος που έχει σημειωθεί ποτέ για το προσωπικό του ΟΗΕ, σύμφωνα με την υπηρεσία.

«Παρ’ όλα αυτά, οι συνάδελφοί μας συνεχίζουν να εργάζονται για να στηρίξουν τις οικογένειες και να παράσχουν βοήθεια εν μέσω της τρομερής ανθρωπιστικής κρίσης», αναφέρει η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Εκτός από τη δολοφονία του προσωπικού της, οι ισραηλινές επιθέσεις στις εγκαταστάσεις της UNRWA στη Γάζα έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 497 εσωτερικά εκτοπισμένους ανθρώπους που βρίσκουν καταφύγιο σε αυτές, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της υπηρεσίας για την κατάσταση.

11:50 Ισραηλινός στρατιώτης ανέβασε βίντεο με Παλαιστίνιους παγιδευμένους σε σπίτι με τα χέρια ψηλά

Ένας Ισραηλινός στρατιώτης ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο που δείχνει οικογένειες Παλαιστινίων στη Γάζα παγιδευμένες σε ένα σπίτι, με τα χέρια ψηλά τους σε ένδειξη παράδοσης στις ισραηλινές δυνάμεις.

Ανάμεσά τους και μικρά παιδιά.

Η τοποθεσία, ο χρόνος αλλά και η τρέχουσα κατάστασή τους δεν είναι γνωστές.

11:43 Μαζικές καταστροφές σε χωριό του νοτίου Λιβάνου από ισραηλινές επιθέσεις

Βίντεο δείχνει μαζικές καταστροφές στο χωριό Ayta ash-Shaab στο νότιο Λίβανο, ως αποτέλεσμα των σχεδόν καθημερινών ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών.

11:28 Βίντεο δείχνει βομβαρδισμούς σε κατοικημένη περιοχή της Γάζας

Βίντεο που κυκλοφορούν στα social media δείχνουν τη στιγμή που το Ισραήλ βομβαρδίζει κατοικημένες περιοχές στη Λωρίδα της Γάζας.

11:14 Περισσότερα για τη διάλυση του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ

Μετά την παραίτηση των βουλευτών Benny Gantz και Gadi Eisenkot από την κυβέρνηση, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι διαλύει το υπουργικό συμβούλιο πολέμου.

Ορισμένα από τα θέματα που συζητούσε προηγουμένως το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο θα μεταφερθούν πλέον προς συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας, αλλά οι ευαίσθητες αποφάσεις θα εξετάζονται σε ένα μικρότερο φόρουμ διαβούλευσης, στο οποίο αναμένεται να συμμετέχουν ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντερμέρ, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζάχι Χανέγκμπι και ο πρόεδρος του κόμματος Σας, Αριέ Ντέρι, ο οποίος διετέλεσε παρατηρητής στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο.

Η διάλυση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου θεωρείται συμβολική κίνηση, κυρίως για να αποτραπεί η ένταξη υπουργών, όπως ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ο οποίος έχει ζητήσει από τον Νετανιάχου να του προσφέρει μία θέση σε αυτό.

10:56 Ο Νετανιάχου διαλύει το πολεμικό συμβούλιο

Ο Νετανιάχου διαλύει το υπουργικό συμβούλιο πολέμου, σύμφωνα με τη Haaretz. O ίδιος είπε ότι θα συνεχίσει να συμβουλεύεται ένα περιορισμένο «φόρουμ» για ευαίσθητες αποφάσεις.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την παραίτηση του Γκαντζ από το πολεμικό συμβούλιο.

10:44  Αναλυτής: Μόνο μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα μπορεί να κατευνάσει τις εντάσεις Ισραήλ-Χεζμπολάχ

Ο τερματισμός του πολέμου στη Γάζα είναι ο μόνος τρόπος για να μειωθούν οι εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ τη στιγμή που βρισκόμαστε στο χείλος του «ολοκληρωτικού πολέμου», λέει ο Χασάν Μπαράρι, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Κατάρ.

Οι ΗΠΑ κατανοούν την πιθανή ανάφλεξη μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, βασικού συμμάχου της Χαμάς, και προσπαθούν να πιέσουν για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αλλά το Ισραήλ «έχει θέσει τον πήχη απίστευτα ψηλά» για να επιτευχθεί μια τέτοια συμφωνία, δήλωσε ο Barari στο Al Jazeera.

«Η βασική γραμμή για τους Παλαιστίνιους γενικά και τη Χαμάς ειδικότερα είναι να τερματιστεί ο πόλεμος, να υπάρξει μόνιμη κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο Barari.

Αν το Ισραήλ θέλει να τερματίσει τον πόλεμο στο Βορρά και στο Νότο πρέπει να σκεφτούν πραγματικά να τερματίσουν τον πόλεμο στη Γάζα».

10:31 Ακροδεξιοί Ισραηλινοί βουλευτές ξεκινούν επιτροπή με θέμα τον εποικισμό της Γάζας

Οι βουλευτές της Κνεσέτ Limor Son Har-Melech (Otzma Yehudit) και Zvi Sukkot (Θρησκευτικός Σιωνισμός) ανακοίνωσαν το πρωί της Δευτέρας στην Κνεσέτ ότι θα ιδρύσουν ένα «λόμπι για την επιστροφή του εποικισμού στη Λωρίδα της Γάζας». Οι δύο ανακοίνωσαν ότι η έναρξη λειτουργίας αυτού του λόμπι θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στην Κνεσέτ, παρουσία υπουργών, μελών της Κνεσέτ και άλλων.

Σε δελτίο Τύπου εκ μέρους των Son Har-Melech και Sukkot αναφέρεται: «Μετά την αποχώρηση από τη Γάζα πριν από 19 χρόνια και την τρομοκρατία που ακολούθησε, το λόμπι θεωρεί τον εβραϊκό εποικισμό στη Λωρίδα της Γάζας ως ένα απαραίτητο βήμα για την προστασία της ασφάλειας του Ισραήλ και τη διασφάλιση του μέλλοντός του». Σύμφωνα με αυτούς, «μόνο με την πυκνή παρουσία εβραϊκών οικισμών σε όλη τη Γάζα θα είναι δυνατόν να αποτραπεί η συνέχιση των τρομοκρατικών απειλών και να αποτραπεί ο εχθρός».

Το μήνυμα αναφέρεται επίσης στους ομήρους και αναφέρει ότι η δημιουργία του λόμπι είναι «ένα απαραίτητο βήμα για να ασκηθεί πίεση στη Χαμάς για την απελευθέρωσή τους, με την προϋπόθεση ότι αν η Χαμάς συνειδητοποιήσει ότι εκτός από το να (χάσει) την κυριαρχία στη Γάζα, οδεύει και προς την απώλεια εδαφών στη Γάζα, θα στριμωχτεί στη γωνία και θα συμφωνήσει στην απελευθέρωση».

10:15 Τη δεύτερη ημέρα του Eid, η κατάσταση παραμένει αρκετά δύσκολη

Κατά τη διάρκεια της νύχτας πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας – από τη βόρεια πόλη Μπέιτ Χανούν μέχρι την πόλη Ράφα, σε συνδυασμό με βαριά πλήγματα πυροβολικού κατά μήκος των ανατολικών συνόρων.

Αυτό περιλαμβάνει βαριά πλήγματα στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα της Ράφα. Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν επίσης να κατεδαφίζουν συστηματικά σπίτια στα ανατολικά και κοντά στον διάδρομο Φιλαδέλφειας [νότια της Ράφα].

Οι περιοχές αυτές έχουν ισοπεδωθεί πλήρως, χωρίς να έχουν απομείνει οικιστικά κτίρια και χωρίς να έχει απομείνει γεωργική γη.

Σε ένα ξεχωριστό κύμα επιθέσεων, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε βαριές επιδρομές πυροβολικού στην κεντρική Γάζα, μεταξύ άλλων στους προσφυγικούς καταυλισμούς Bureij και Maghazi και στο νοτιοανατολικό τμήμα της πόλης Deir el-Balah.

Όλα φαίνεται να συμβάλλουν σε ένα πράγμα: να καταστήσουν τη Γάζα ακατοίκητη.

10:01 Εντός δεκαημέρου αναμένεται η απόφαση για τα εντάλματα σύλληψης των Νετανιάχου και Γκάλαντ

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει την απόφαση του σχετικά με τα εντάλματα σύλληψης για τον Νετανιάχου και τον Γκάλαντ εντός 10 ημερών, μετέδωσε το ισραηλινό Κανάλι 13.

Το ισραηλινό κανάλι 13 επεσήμανε ότι το θέμα του ΔΠΔ απασχολεί πολύ τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και διεξάγει πολλές συζητήσεις επί του παρόντος .

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

09:50 «Δώστε στις οικογένειες την ευκαιρία να επανενωθούν»

Ένα σκοτεινό σύννεφο πλανάται πάνω από τις φετινές γιορτές του Έιντ για πολλές οικογένειες στη Γάζα που έχουν χωριστεί ή έχουν χάσει αγαπημένα τους πρόσωπα λόγω του πολέμου

Ο Mohamed Arafat, ένας εκτοπισμένος Παλαιστίνιος στο Deir el-Balah, δεν μπορεί να μοιραστεί τις γιορτές με τη σύζυγο και τα παιδιά του επειδή είναι πολύ επικίνδυνο να επιστρέψει στο Beit Hanoon όπου ζουν.

«Περνούσα κάθε Εΐντ με την οικογένειά μου. Τώρα δεν τους έχω δει για δεύτερη συνεχόμενη Εΐντ», δήλωσε ο Αραφάτ στο Al Jazeera.

«Θέλω να πω σε όλο τον κόσμο ότι αυτός ο πόλεμος στη Γάζα πρέπει να σταματήσει αμέσως. Δώστε την ευκαιρία στις οικογένειες να επανενωθούν».

09:36 Νέα επίθεση του γιου του Νετανιάχου σε στρατό και ανώτατο δικαστήριο – Δάκτυλος της Αριστεράς

Ο γιος του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, Γιαΐρ, επιτίθεται και πάλι στον ισραηλινό στρατό, αυτή τη φορά με αφορμή την προσωρινή διαταγή του Ανώτατου Δικαστηρίου που έδωσε εντολή στον κρατικό ελεγκτή να αναστείλει κάθε πτυχή της έρευνάς του σχετικά με τις παραλείψεις που αφορούν την 7η Οκτωβρίου από τον στρατό και τη Shin Bet.

«Τι προσπαθούν να κρύψουν; Αν δεν υπήρξε προδοσία, γιατί φοβούνται τόσο πολύ να ελέγξουν εξωτερικά και ανεξάρτητα μέρη τι συνέβη;», γράφει ο γιος του πρωθυπουργού στο Χ.

«Γιατί δεν ενημερώσαμε τον πρωθυπουργό για τη συζήτηση το βράδυ πριν από την 7η Οκτωβρίου; Γιατί δεν τον ενημερώσαμε για το υλικό που ανακαλύφθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης των μυστικών υπηρεσιών; Γιατί οι επικεφαλής του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών συνέχισαν να ισχυρίζονται ότι η Χαμάς αποτράπηκε; Πού ήταν η Πολεμική Αεροπορία στις 7 Οκτωβρίου;

«Η «κρατική» εξεταστική επιτροπή, παρά το πομπώδες όνομα, προεδρεύεται πάντα από έναν δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου και ως εκ τούτου χρησιμοποιείται σχεδόν πάντα ως επιτροπή συγκάλυψης της Αριστεράς».

Ο Γιαΐρ Νετανιάχου είναι γνωστός για την προκλητική διαδικτυακή του παρουσία και έχει αντιμετωπίσει νομικές ενέργειες για τη δραστηριότητά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

09:20 Τα ισραηλινά πλήγματα έχουν εξαφανίσει ολόκληρες οικογένειες στη Γάζα

Το Associated Press βρήκε τουλάχιστον 60 περιπτώσεις στις οποίες οικογένειες στη Γάζα έχασαν τουλάχιστον 25 μέλη τους από τα πλήγματα του Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου του στη Γάζα.

Ορισμένες ισραηλινές επιθέσεις έχουν αφαιρέσει «τέσσερις γενιές από την ίδια οικογένεια», σύμφωνα με την έκθεσή του.

Ο εργαζόμενος του Al Jazeera, Mohamed Abu Al-Qumsan, έχασε 19 μέλη της οικογένειάς του σε ένα χτύπημα στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια, αναφέρει στην έκθεση του το AP.

Οι παρακάτω οικογένειες στη Γάζα είναι μεταξύ των οικογενειών που έχουν πληγεί περισσότερο, σύμφωνα με το AP:

  • Ογδόντα μέλη της ευρύτερης οικογένειας του Αμπού Αμπού Αλ Κουμσάν σκοτώθηκαν
  • Η οικογένεια Mughrabi έχασε περισσότερα από 70 μέλη σε μία μόνο αεροπορική επιδρομή τον Δεκέμβριο
  • Στην οικογένεια Abu Naja 50 μέλη της σκοτώθηκαν σε πλήγματα τον Οκτώβριο, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον δύο εγκύων γυναικών
  • Περισσότερα από 100 μέλη της οικογένειας Doghmush σκοτώθηκαν σε αρκετές εβδομάδες επιδρομών

09:07 Ο ισραηλινός στρατός δημιουργεί νέο τμήμα για εφέδρους άνω των 40 ετών λόγω «επείγουσας ανάγκης»

Ο ισραηλινός στρατός δημιουργεί ένα νέο τμήμα για εφέδρους άνω των 40 ετών για να καλύψει την «επείγουσα ανάγκη για περισσότερους στρατιώτες», δήλωσε ανταποκριτής της ραδιοφωνίας του ισραηλινού στρατού.

Η μεραρχία των πέντε ταξιαρχιών εφέδρων βρίσκεται στα «προχωρημένα στάδια» του σχεδιασμού και θα αξιοποιήσει άλλους Ισραηλινούς που προηγουμένως εξαιρούνταν από τη θητεία, δήλωσε ο Doron Kadosh σε ανάρτησή του στο X.

Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού Χέρζι Χαλέβι δήλωσε πρόσφατα ότι η επιστράτευση των υπερορθόδοξων Εβραίων σε ηλικία στράτευσης ήταν «μια προφανής ανάγκη», καθώς επισκέφθηκε τον τόπο μιας θανατηφόρας ενέδρας της Χαμάς εναντίον ισραηλινών στρατευμάτων, στη Γάζα.

Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει επίσης υποστηρίξει ένα νομοσχέδιο που επεκτείνει την ηλικία συνταξιοδότησης για τους εφέδρους, παρά τις αντιδράσεις της ισραηλινής κοινωνίας.

08:56 Ο πρώην βουλευτής του Ισραήλ, που επικαλέστηκε τον Χίτλερ σε ομιλία του, θα συμμετέχει σε εκδήλωση στην Αυστραλία

Ένας ακροδεξιός πρώην ισραηλινός βουλευτής, ο οποίος αναφέρθηκε στον Αδόλφο Χίτλερ ενώ συζητούσε για την κατάληψη της Γάζας και την εκδίωξη των Παλαιστινίων, έχει προγραμματιστεί να μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνει η Αυστραλιανή Εβραϊκή Ένωση αυτή την εβδομάδα.

Ο Moshe Feiglin θα μιλήσει σε μια διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο Israel 2024 and Beyond το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Ένωσης.

Σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Feiglin δήλωσε: «Όπως είπε ο Χίτλερ, «Δεν μπορώ να ζήσω αν μείνει ένας Εβραίος». Εμείς δεν μπορούμε να ζήσουμε εδώ αν ένας ‘ισλαμοναζί’ παραμείνει στη Γάζα».

Πρόσθεσε ότι θέλει να «μετατρέψει τη Γάζα σε εβραϊκή». Ο Feiglin ήταν μέλος του κόμματος Likud του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου από το 2013 έως το 2015 πριν ιδρύσει το ακροδεξιό κόμμα Zehut.

08:48 Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές αποκλείουν δρόμους στο Ισραήλ

Ισραηλινοί αντικυβερνητικοί ακτιβιστές συνεχίζουν τις διαδηλώσεις τους για δεύτερη ημέρα, στο πλαίσιο της «εβδομάδας αναστάτωσης» που έχουν κηρύξει, ζητώντας νέες εκλογές.

Σήμερα το πρωί, οι διαδηλωτές απέκλεισαν αρκετούς αυτοκινητόδρομους και κόμβους στο Ισραήλ, αναφέρουν οι Times of Israel. Μεταξύ αυτών και ο αυτοκινητόδρομος 1, ο κύριος δρόμος που συνδέει την Ιερουσαλήμ με το Τελ Αβίβ, όπως δείχνουν αναρτήσεις στα ισραηλινά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μαθητές λυκείων στο κεντρικό Ισραήλ πραγματοποίησαν επίσης αποχές στο πλαίσιο των διαδηλώσεων, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Στις 7 το απόγευμα, οι διαδηλωτές θα συγκεντρωθούν στην Κνεσέτ και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία προς την κατοικία του πρωθυπουργού Νετανιάχου.

Θα σας μεταφέρουμε περισσότερες ενημερώσεις σχετικά με το κύμα των διαδηλώσεων κατά τη διάρκεια της ημέρας.

08:36 Τα μισά κτίρια της Λωρίδας της Γάζας έχουν καταστραφεί

Το Ισραήλ έχει καταστρέψει περισσότερα από τα μισά κτίρια στη Γάζα κατά τους ανηλεείς βομβαρδισμούς του εναντίον όλων των δομών, ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) στις 10 Ιουνίου.

Η εκτεταμένη καταστροφή των σπιτιών και η γενική έλλειψη ασφάλειας έχει ωθήσει σχεδόν όλους τους ανθρώπους στον θύλακα σε εκτοπισμό, αναζητώντας ένα ασφαλές μέρος.

Ακολουθεί μια ανάλυση του AJ ορισμένων από τις ζημιές στις υποδομές, τα σπίτια και τις κοινότητες που προκλήθηκαν από την επίθεση:

08:25 ΟΗΕ: Καλοδεχούμενες οι τακτικές παύσεις αλλά χρειάζονται περισσότερα μέτρα

Καλημέρα σας. Οι τακτικές παύσεις πυρός που ανακοίνωσαν οι IDF σε κάποια σημεία της νότιας Γάζας προκειμένου να εισέλθει βοήθεια, δεν είναι σίγουρο ότι θα εφαρμοστούν μετά τις αντιδράσεις της κυβέρνησης, αλλά ακόμα και αν τεθούν σε ισχύ, ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι χρειάζεται να γίνουν πολύ περισσότερα.

Για όλες τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Ισραήλ, μείνετε συντονισμένοι στο in που καλύπτει τα γεγονότα σε live μετάδοση από την πρώτη μέρα του πολέμου.

Για όσα προηγήθηκαν διαβάστε εδώ 

Only in

ΠΑΣΟΚ: Ο Νίκος Ανδρουλάκης σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του

Ούριος άνεμος φαίνεται πως πνέει στα πανιά της Χαριλάου Τρικούπη μετά και τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Ο Νίκος Ανδρουλάκης τις επόμενες μέρες αναμένεται να ξεδιπλώσει τη νέα στρατηγική του κόμματος.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024