Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Στίβεν Φράι για Γλυπτά Παρθενώνα: «Θα ήταν αριστοκρατικό αν το Βρετανικό Μουσείο τα επέστρεφε»

Στίβεν Φράι για Γλυπτά Παρθενώνα: «Θα ήταν αριστοκρατικό αν το Βρετανικό Μουσείο τα επέστρεφε»

Την τελευταία δεκαετία, ο ηθοποιός Στίβεν Φράι κάνει εκστρατεία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Ο Στίβεν Φράι μίλησε για την αφαίρεση των Γλυπτών του Παρθενώνα σε ένα αυστραλιανό ντοκιμαντέρ. Ο γνωστός ηθοποιός παρομοίασε την αφαίρεση τους από την Ελλάδα με την κλοπή της Αψίδας του Θριάμβου από τη ναζιστική Γερμανία κατά τη διάρκεια της κατοχής της Γαλλίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, ο Στίβεν Φράι, πιστεύει ότι θα ήταν «αριστοκρατικό» αν το Βρετανικό Μουσεί προχωρούσε στην επιστροφή των αρχαίων γλυπτών στην χώρα από την οποία προέρχονται.

Το ντοκιμαντέρ

Τα παραπάνω σχόλια έγιναν στην αυστραλιανή τηλεοπτική σειρά Stuff the British Stole, η οποία προβάλλεται από το ABC το βράδυ της Δευτέρας. Μιλώντας στον παρουσιαστή Marc Fennell, ο Φράι υποστήριξε ότι ακόμη και αν υπήρχε «το πιο σχολαστικά γραμμένο έγγραφο» που έδινε την άδεια στον Βρετανό λόρδο Έλγιν να αφαιρέσει τα μάρμαρα του Παρθενώνα από την Ακρόπολη το 1802, «είναι σαν να λέμε»:

«Λοιπόν, η Γερμανία ισχυρίζεται ότι θα έπρεπε να έχει την Αψίδα του Θριάμβου και να το έγγραφο που το αποδεικνύει’. Αλλά οι Ναζί ήταν μια δύναμη κατοχής. Ποιο δικαίωμα είχαν να παραχωρήσουν τμήματα της Γαλλίας; Δεν ήταν δικά τους για να τα δώσουν.»

Η εκστρατεία του Φράι για την επιστροφή των Γλυπτών

Την τελευταία δεκαετία, ο ηθοποιός, κωμικός και συγγραφέας έχει ξεκινήσει μία εκστρατεία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Το 2023 είπε ότι η αφαίρεσή τους είναι το ίδιο με την «αφαίρεση του Πύργου του Άιφελ από το Παρίσι ή του Στόουνχεντζ από το Σάλσμπερι» και το 2012 πρότεινε στο Ηνωμένο Βασίλειο να χρησιμοποιήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο για να «αποκαταστήσει ένα μεγάλο λάθος».

«Δεν θα ήταν αριστοκρατικό αν η Βρετανία επέστρεφε τα Γλυπτά;» είπε ο Fry στον Fennell στο ντοκιμαντέρ «Stuff the British Stole». «Δεν θα ήταν αυτό ένα φανταστικό φτερό στο καπέλο μας; Γιατί τα Γλυπτά αυτά σημαίνουν, πολλά περισσότερα για την Αθήνα, από όσα ίσως καταλαβαίνουμε.»

Πρόσθεσε δε ότι «Αυτό που αναζητούμε στα μουσεία είναι ότι θα πρέπει να είναι μπροστά από εμάς, όχι πίσω μας, όταν πρόκειται για … την ανθρωπότητα και το νόημα και τις ιστορίες της, συμπεριλαμβανομένης της ιστορίας του τι σημαίνει το μουσείο. [Τα μουσεία] αποκαλύπτουν τόσα πολλά για εμάς».

Τα Γλυπτά θα ήταν σε χειρότερη κατάσταση αν ο λόρδος Έλγιν δεν τα είχε πάρει

«Θέλω να προχωρήσει η επιστροφή λόγω της αγάπης που τρέφω για τη χώρα μου»

Ακόμη, κατά τον ηθοποιό, τα Γλυπτά θα ήταν σε χειρότερη κατάσταση αν ο λόρδος Έλγιν δεν τα είχε πάρει στο Λονδίνο, αλλά τονίζει ότι πρέπει να επιστραφούν στην Αθήνα καθώς υπάρχει μία «ιερότητα» που τα διέπει.

«Ένας από τους λόγους που θέλω να προχωρήσει αυτό είναι λόγω της αγάπης μου για τη χώρα μου, παρά τα ελαττώματά της, όχι επειδή είμαι κάποιου είδους προδότης», ανέφερε στον παρουσιαστή του αυστραλιανού ντοκιμαντέρ.

Τι είχαν υποστηρίξει οι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου

Πέρυσι το Βρετανικό Μουσείο δήλωσε ότι «αναζητά ενεργά μια νέα συνεργασία για τον Παρθενώνα με τους φίλους μας στην Ελλάδα και καθώς εισερχόμαστε στο νέο έτος οι εποικοδομητικές συζητήσεις συνεχίζονται.»

Οι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου υποστήριξαν ότι τα γλυπτά δεν εκλάπησαν και ότι η έκθεσή τους στο Λονδίνο αποτελεί «σημαντική αναπαράσταση του αρχαίου αθηναϊκού πολιτισμού στο πλαίσιο της παγκόσμιας ιστορίας.»

Sports in

Ο Σπανούλης και η «θεωρία της σκάλας»

Ένα πράγμα που είχε μάθει αυτή η γενιά από τους παλαιότερους ήταν να μην αφήνει κανένα παιχνίδι χωρίς μάχη μέχρι εσχάτων με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα φυσικά τον επικό ημιτελικό με τη Γαλλία στο Ευρωμπάσκετ του 2005

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024