Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Κραυγή αγωνίας από τους παράγωγους της Λακωνίας για τα αδιάθετα πορτοκάλια

Κραυγή αγωνίας από τους παράγωγους της Λακωνίας για τα αδιάθετα πορτοκάλια

Παραγωγοί μιλούν στο MEGA για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν για τα αδιάθετα πορτοκάλια. Έχουν εκτοξευθεί οι τιμές λιανικής

Κραυγή αγωνίας για τα αδιάθετα πορτοκάλια απευθύνουν οι παραγωγοί της Λακωνίας -που παράγουν την ποικιλία Valencia- καθώς το εμπόριο έχει παγώσει ενώ ταυτόχρονα οι καρποί παραμένουν άκοποι πάνω στα δέντρα.

Οι εισαγωγές από την Αίγυπτο συνεχίζεται, ωστόσο οι τιμές εισαγωγής, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, δεν διαφαίνεται να… βγάζει τους καταναλωτές κερδισμένους. Συγκεκριμένα, η τιμή εισαγωγής τους το πρώτο δίμηνο του 2024 ήταν 0,51 ευρώ/κιλό. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τους παραγωγούς, το πορτοκάλι Λακωνίας κυμαίνεται από 0,18 έως 0,20 ευρώ/κιλό.

«Οι ανταγωνιστές μας δεν είναι στην Ελλάδα, αλλά στη Μεσόγειο»

Μιλώντας στο MEGA ο πορτοκαλοπαραγωγός Βασίλης Δεληκωνσταντίνου υποστήριξε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει σωστή οργάνωση.

«Φταίει και το κράτος που δεν έχει φτάσει στο να οργανωθούν οι παραγωγοί και να βοηθήσει σε αυτό. Είναι θέμα συνέπειας στην παραγωγή. Όταν ξεκίνησαν τα πορτοκάλια με 50 λεπτά/κιλό, το χειμερινό πορτοκάλι, και ο παραγωγός δεν έκοβε, και έλεγε «άστο θα πάει 0,60 ευρώ», εκεί φροντίσαμε να «υπάρχει» η τουρκικά. Οι ανταγωνιστές μας δεν είναι στην Ελλάδα, αλλά στη Μεσόγειο. Παράλληλα και η ΕΕ, που έχουμε ήδη πληρώσει το εμπάργκο στη Ρωσία, γιατί ήταν μόνο για τα αγροτικά προϊόντα, πληρώνουμε την καλή γειτνίαση με την Αίγυπτο, και το «υπερ-promotion» που κάνουν, αλλά και τα καρτέλ του χυμού», ανέφερε.

Ο εξίσου πορτοκαλοπαραγωγός Παναγιώτης Παναρίτης υπογράμμισε στο MEGA τις τιμές που κυμαίνεται η ποικιλία Valencia.

«Ισχύουν αυτά που είπε ο συνάδελφός μου, δεν μπορούμε να κρύψουμε ότι υπάρχει έλλειψη αγροτικής παιδείας, και πάνω από όλα να ξέρει πότε και πόσο να πουλήσει. Στη δική μου περιοχή έπρεπε η ποικιλία Valencia περίπου το 50% και έχει φτάσει η συγκομιδή στο 20%. Τα περισσότερα που κόβονται τώρα είναι για χυμοποίηση, στην τιμή των 12 λεπτών καθαρά. Το νωπό πορτοκάλι, που είναι για βρώση, πωλείται από 16-18 λεπτά», τόνισε.

Τα προβλήματα των παραγωγών

Οι πορτοκαλοπαραγωγοί στη συνέχεια τα αρκετά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Σύμφωνα με τους ίδιους, δεν να απορροφηθεί ούτε η εγχώρια παραγωγή ενώ δεν εμφανίζεται ενδιαφέρον για εξαγωγές καθώς υπάρχουν άκοπα τα πορτοκάλια πάνω στα δέντρα. Παράλληλα υπάρχει υψηλό κόστος παραγωγής και διαβίωσης για τους παραγωγούς.

Ακολούθως αναφέρθηκαν στο… παράδοξο με τον χυμό πορτοκάλι. Όπως λένε ένα κιλό πορτοκάλια τύπου Valencia από το χωράφι φεύγει με 12 λεπτά. Τα κοπτικά, τα μεταφορικά και άλλα έξοδα φτάνουν την τιμή του στα 20 λεπτά.

Για ένα κιλό χυμό χρειάζονται περίπου δέκα κιλά πορτοκάλια, άρα δύο ευρώ κόστος, όμως, αυτή τη στιγμή, η τιμή του χυμού παγκοσμίως είναι στα 8,70 ευρώ/κιλό.

Οι τιμές

Πλέον οι τιμές για τον χυμό πορτοκάλι, όσον αφορά τη μικρή ατομική συσκευασία αλλά και την οικογενειακή συσκευασία λίτρου έχουν εκτοξευθεί.

Στη μικρή ατομική συσκευασία το 2023 η τιμή κυμαινόταν στα 0,43 ευρώ. Το 2024 έχει υπάρξει αύξηση 53,5% (0,23 ευρώ) και ανέρχεται στα 0,66 ευρώ.

Στην οικογενειακή συσκευασία λίτρου το 2023 η τιμή κυμαινόταν στα 1,72 ευρώ. Το 2024 έχει υπάρξει αύξηση 59,3% (1,02 ευρώ) και ανέρχεται στα 2,74 ευρώ.

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA:

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024