Αμείωτη η όρεξη των κεντρικών τραπεζών για χρυσό – Γιατί γεμίζουν τα σεντούκια τους
Οι γεωπολιτικές εντάσεις ευνοούν τις επενδύσεις σε χρυσό
Ένα όλο και πιο περίπλοκο γεωπολιτικό και χρηματοοικονομικό περιβάλλον κάνει τη διαχείριση των αποθεμάτων χρυσού πιο επίκαιρη από ποτέ. Το 2023, οι κεντρικές τράπεζες πρόσθεσαν 1.037 τόνους χρυσού -τη δεύτερη υψηλότερη ποσότητα στην ιστορία – μετά το υψηλό ρεκόρ των 1.082 τόνων που καταγράφηκε το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού (WGC).
Μετά από αυτούς τους αριθμούς ρεκόρ, ο χρυσός εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται ευνοϊκά από τις κεντρικές τράπεζες ως αποθεματικό ενεργητικού. Σύμφωνα με την έρευνα για τα αποθεματικά χρυσού της Κεντρικής Τράπεζας (CBGR) του 2024, η οποία διεξήχθη μεταξύ 19 Φεβρουαρίου και 30 Απριλίου 2024 με συνολικά 70 απαντήσεις, το 29% των ερωτηθέντων από τις κεντρικές τράπεζες σκοπεύουν να αυξήσουν τα αποθέματά τους σε χρυσό τους επόμενους δώδεκα μήνες, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγράψει WGC από τότε που ξεκίνησε τη συγκεκριμένη έρευνα το 2018.
Χτίζοντας τα αποθέματα σε χρυσό
Οι προγραμματισμένες αγορές υποκινούνται κυρίως από την επιθυμία εξισορρόπησης σε ένα πιο προτιμώμενο στρατηγικό επίπεδο αποθεμάτων χρυσού, εγχώριας παραγωγής χρυσού και ανησυχιών στις χρηματοπιστωτικές αγορές, συμπεριλαμβανομένων υψηλότερων κινδύνων κρίσης και αύξησης του πληθωρισμού.
Την Τρίτη, το WGC δημοσίευσε τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας για τα αποθεματικά χρυσού των Κεντρικών Τραπεζών και από τις 70 απαντήσεις, το 29% ανέφερε ότι αναμένει να αυξήσει τα αποθέματά του σε χρυσό τους επόμενους 12 μήνες.
Το WGC υπογραμμίζει ότι αυτό ήταν το υψηλότερο επίπεδο που έχει δει από τότε που ξεκίνησε την ετήσια έρευνα το 2018.
Ασκήσεις ισορροπίας στον χρυσό
«Οι προγραμματισμένες αγορές υποκινούνται κυρίως από την επιθυμία εξισορρόπησης σε ένα πιο προτιμώμενο στρατηγικό επίπεδο αποθεμάτων χρυσού, εγχώριας παραγωγής χρυσού και ανησυχιών στις χρηματοπιστωτικές αγορές, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων κινδύνων κρίσης και του αυξανόμενου πληθωρισμού», ανέφεραν οι αναλυτές στην έκθεση.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έρχονται σχεδόν δύο εβδομάδες αφότου τα στοιχεία της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας έδειξαν ότι δεν αύξησε τα αποθέματά της σε χρυσό τον Μάιο, τερματίζοντας ένα ξεφάντωμα αγορών 18 μηνών. Ωστόσο, οι αναλυτές είπαν ότι ακόμη και αν η Κίνα επιβραδύνει τις αγορές της, εξακολουθεί να υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για χρυσό ως αποθεματικό διαφοροποιημένο.
«Ενώ η Κίνα έχει συμβάλει θετικά στο επίπεδο της ετήσιας ζήτησης από τον επίσημο τομέα, εξακολουθούμε να είμαστε βέβαιοι ότι οι κεντρικές τράπεζες στο σύνολό τους θα παραμείνουν καθαροί αγοραστές. Οι αγορές έχουν ευρεία βάση, με αρκετές άλλες κεντρικές τράπεζες να συνεχίζουν να συσσωρεύουν χρυσό, παρόλο που η τιμή του χρυσού έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες. Ως εκ τούτου, ενώ η ζήτηση των κεντρικών τραπεζών για το 2024 μπορεί να μην φτάσει τα επίπεδα που φαίνονται το 2022 ή το 2023, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι θα παραμείνει υγιής για το υπόλοιπο του έτους», δήλωσε ο Krishan Gopaul, Senior Analyst στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού. πρόσφατο σχόλιο στο Kitco News πριν από τη δημοσιοποίηση των δεδομένων της έρευνας.
Οι προσδοκίες για το μέλλον
Ενώ σχεδόν το ένα τρίτο των κεντρικών τραπεζών που συμμετείχαν στην έρευνα αναζητούν να αγοράσουν χρυσό φέτος, υπάρχει μια ευρεία προσδοκία σε όλο τον επίσημο τομέα ότι τα αποθέματα χρυσού θα αυξηθούν. Η έρευνα ανέφερε ότι το 81% των συμμετεχόντων αναμένει ότι οι συμμετοχές θα αυξηθούν τους επόμενους 12 μήνες, αρκετά υψηλότερα από το 71% που αναφέρθηκε πέρυσι.
Σύμφωνα με την έρευνα, η αυξανόμενη διαφοροποίηση στον χρυσό έρχεται καθώς οι κεντρικές τράπεζες βλέπουν μια αυξανόμενη αλλαγή στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές καθώς ο ρόλος του δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος στον κόσμο συνεχίζει να μειώνεται.
Εξετάζοντας τον ρόλο του δολαρίου ΗΠΑ ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, το 62% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι πιστεύει πως το μερίδιο του δολαρίου θα μειωθεί σε πέντε χρόνια από τώρα, από 55% το 2023 και 42% το 2022.
Εν τω μεταξύ, όσον αφορά τον χρυσό, το 69% των ερωτηθέντων θεώρησε ότι το κίτρινο μέταλλο θα αποτελούσε μεγαλύτερο ποσοστό σε πέντε χρόνια από τώρα, από 62% το 2023 και 46% το 2022.
Οι διαφορές μεταξύ χωρών
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού σημείωσε ότι το συναίσθημα είναι σημαντικά διαφορετικό όταν αναλύεται μεταξύ των κεντρικών τραπεζών στις αναδυόμενες αγορές και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες (EMDE) και στις ανεπτυγμένες χώρες. Οι κεντρικές τράπεζες των EMDE γενικά βλέπουν τον ρόλο του χρυσού ως νομισματικού μετάλλου να αυξάνεται καθώς η λάμψη του δολαρίου ΗΠΑ θολώνει.
Ωστόσο, ενώ οι κεντρικές τράπεζες των προηγμένων οικονομιών παραμένουν πιστές στο δολάριο, παραδέχονται ότι ο ρόλος του χρυσού στο παγκόσμιο τοπίο αλλάζει.
«Οι κεντρικές τράπεζες των EMDE, που ήταν ο κύριος μοχλός της αγοράς χρυσού από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, φαίνεται να είναι πιο απαισιόδοξες για το μελλοντικό μερίδιο του δολαρίου ΗΠΑ στα παγκόσμια αποθέματα και πιο αισιόδοξες για αυτό του χρυσού», ανέφεραν οι αναλυτές στην έκθεση. . «Παρόλα αυτά, είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι το ποσοστό των ερωτηθέντων στις προηγμένες οικονομίες που πιστεύουν ότι το μερίδιο του χρυσού στα παγκόσμια αποθέματα θα αυξηθεί έχει ενισχυθεί σημαντικά από 38% το 2023 σε 57% το 2024».
Καθώς οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να διαφοροποιηθούν από το δολάριο ΗΠΑ, οι συμμετέχοντες είπαν ότι τα «επίπεδα επιτοκίων», οι «ανησυχίες για τον πληθωρισμό» και η «γεωπολιτική αστάθεια» εξακολουθούν να είναι οι κύριοι παράγοντες στις αποφάσεις διαχείρισης αποθεματικών των κεντρικών τραπεζών.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι κεντρικές τράπεζες έχουν κίνητρο να διατηρούν χρυσό επειδή θεωρείται ως «μακροπρόθεσμη αποθήκευση αξίας/αντιστάθμισης πληθωρισμού», «η απόδοσή του σε περιόδους κρίσης», «αποτελεσματικός διαφοροποιητής χαρτοφυλακίου» και δεν υπάρχει «κανένας κίνδυνος χρεοκοπίας».
Πηγή: ΟΤ
- Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Θαρραλέα απόφαση» η έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης του ΔΠΔ κατά Νετανιάχου, Γκάλαντ
- Δημήτρης Μακαλιάς για Αντιγόνη Ψυχράμη: «Πήγαμε σε σύμβουλο γάμου»
- Μέγκαν Μαρκλ: Συμμαχεί με Αφγανές στο ξεκίνημα μιας άλλης ζωής μακριά από τους Ταλιμπάν
- Πού τοποθετήθηκε το πρώτο φανάρι στην Ελλάδα;
- Εξελίξεις με το συμβόλαιο του Μιλουτίνοφ
- ΣΥΡΙΖΑ: Την Κυριακή οι αριστεροί πολίτες θα δώσουν απάντηση στα σχέδια διάλυσής του, λέει η Ράνια Σβίγκου