Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Απόστολος Λύτρας: Όταν ζητούσε αυστηρότερες ποινές για τους κακοποιητές των γυναικών, πριν γίνει και ο ίδιος

Απόστολος Λύτρας: Όταν ζητούσε αυστηρότερες ποινές για τους κακοποιητές των γυναικών, πριν γίνει και ο ίδιος

Ο γνωστός ποινικολόγος είχε παγιωθεί στη συνείδηση του κόσμου είχε ως «υπερασπιστής των θυμάτων έμφυλης βίας»

Ο Απόστολος Λύτρας υπήρξε δικηγόρος σε πολύκροτες υποθέσεις, υπερασπιζόμενος θύματα ενδοοικογενειακής βίας και ζητούσε δημοσίως αυστηρότερες ποινές για τους θύτες.

«Για να μη φτάνουμε συνέχεια σε τέτοια σημεία θα πρέπει οι ποινές για ενδοοικογενειακή βία να γίνουν βαρύτερες», είχε υπογραμμίσει.

Ήταν Σεπτέμβριος του 2022 όταν είχε αναλάβει την υπεράσπιση 50χρονης στην Κομοτηνή την οποία ο σύζυγός της περιέλουσε με βενζίνη και της έβαλε φωτιά.

«Ούτε οι Ταλιμπάν δεν έχουν τέτοιο μένος με τις γυναίκες. Κάποιος ο οποίος κακοποιεί τη σύντροφό του ή τη σύζυγό του είναι δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα προβεί και σε κάτι άλλο», έλεγε τότε ο ποινικολόγος.

Στις δηλώσεις του έξω από το γραφείο της ανακρίτριας θα παραδεχτεί πως στο παρελθόν έχει υπάρξει αιχμηρός στις τοποθετήσεις του και θα πράξει το ίδιο και στην δική του περίπτωση.

«Δεν είναι κάτι που μπορώ να συγχωρέσω στον εαυτό μου. Τις περιπτώσεις αυτές τις ακούω αλλού και είμαι το ίδιο αιχμηρός με τον ίδιο μου τον εαυτό».

Όταν εκπροσωπούσε την σύζυγο του Θέμη Αδαμαντίδη

«Έχω βαρεθεί σε τέτοιες περιπτώσεις να λέμε ότι μια γυναίκα μόνη της πάει και κάνει καταγγελία ότι δήθεν τη χτύπησαν, δήθεν τη βίασαν, δήθεν το ένα δήθεν το άλλο. Πραγματικά σας το λέω ντροπή».

Στις αρχές Ιουλίου του 2022, ο Απόστολος Λύτρας εκπροσωπώντας τη σύντροφο του Θέμη Αδαμαντίδη αποκάλυπτε πως εκείνη δεν ήταν η πρώτη φορά που βιαιοπραγούσε ο τραγουδιστής σε βάρος της.

«Το θέμα είναι το εξής, τι θέλετε να μπούμε σε έναν διάλογο ότι μια γυναίκα «έπεσε» ή «χτυπήθηκε» μόνη της για να πάει να καταγγείλει τον κύριο Αδαμαντίδη; Είναι ποτέ δυνατόν;».

Λίγους μήνες νωρίτερα υπήρξε δικηγόρος των παιδιών της αδικοχαμένης Νεκταρίας Μαράκη από την Ιεράπετρα την οποία κατέσφαξε ο 55χρονος εν διαστάσει σύζυγός της όταν εκείνη αποφάσισε να συνεχίσει τη ζωή της χωρίς εκείνον.

«Στην πραγματικότητα και στην πράξη οι γυναίκες δεν μπορούν να προστατευτούν. Δυστυχώς, το 2021 υπάρχουν πολλοί άντρες που θεωρούν την γυναίκα κτήμα τους. Οι 13 δολοφονίες γυναικών έχουν πολλά κοινά σημεία. Θα σταματήσουμε στις 13 δολοφονίες γυναικών;».

Η υπόθεση της Κυριακής Γρίβα

Στη συνείδηση του κόσμου είχε παγιωθεί ως υπερασπιστής των θυμάτων έμφυλης βίας.

Μία από τις ελάχιστες φορές που κλήθηκε να υπερασπιστεί την πλευρά του θύτη ήταν εκείνη στην υπόθεση της Κυριακής που δολοφονήθηκε έξω από αστυνομικό τμήμα.

«Πρόκειται για ένα ειδεχθές έγκλημα δεν υπάρχουν λόγια πραγματικά, η Κυριακή έκανε το αυτονόητο πήγε στο τμήμα για βοήθεια».

Ως συνήγορος τότε του 39χρονου δολοφόνου, ο Απόστολος Λύτρας ζητούσε την ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη του εντολέα του. «Κάναμε αίτημα για ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη του πελάτη μου».

Όπως έχει πει ο ίδιος ποτέ δεν περίμενε πως ήταν ικανός να κάνει κάτι τέτοιο.

Από τη θέση του συνηγόρου βρέθηκε στη θέση του κατηγορούμενου δηλώνοντας πως θα ζητήσει ψυχολογική βοήθεια. «Θα κοιτάξω να θεραπευτώ, να ζητήσω βοήθεια. Θα αναζητήσω τις αιτίες, τις ψυχολογικές, γιατί συνέβη αυτό».

Ο Απόστολος Λύτρας μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος και ζήτησε συγγνώμη από την σύζυγο και τα τρία παιδιά του.

«Έπρεπε να ασκηθεί ποινική δίωξη για επικίνδυνη σωματική βλάβη»

Ο δικηγόρος, Γιάννης Μαρακάκης, μίλησε στο LIVE NEWS για την υπόθεση του Απόστολου Λύτρα.

«Όσοι τον γνωρίζουμε είχαμε πει πως θα απέχουμε από οποιοδήποτε σχολιασμό αλλά μετά από τις χθεσινές δηλώσεις του, νομίζω ότι οι πιο αρμόδιοι να απαντήσουμε είμαστε οι δικηγόροι. Δεν έχει γίνει κάποιο αίτημα για ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη. Δεν θα μπορούσα να δεχτώ πως ένας δικηγόρος του επιπέδου του θα προσπαθούσε να διεκδικήσει το ακαταλόγιστο. Αυτή είναι η δική μου προσωπική άποψη βέβαια. Εάν κρίνω από τη διατύπωση του ιδίου θα πρέπει να απευθυνθεί σε ειδικούς, οι οποίοι θα απαντήσουν είναι για το εάν υπάρχει κάποια παθολογία και τί θα πρέπει να ακολουθηθεί», είπε αρχικά και πρόσθεσε:

«Οι πλειονότητα των δικηγόρων που ασχολούνται με το ποινικό, κρατούσαν αποστάσεις. Θέλω να πως ότι ίσως ο κ. Λύτρας δεν έχει ευνοηθεί από την επωνυμία του αλλά αντίθετα έχει στοχοποιηθεί. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις με τους ίδιους τραυματισμούς η κατηγορία δεν ήταν για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη αλλά για επικίνδυνη σωματική βλάβη. Βαριά σκοπούμενη σημαίνει πως σκοπεύει, έχει δόλο, να εγκαταστήσει τον άλλον ανάπηρο. Έπρεπε να ασκηθεί ποινική δίωξη για επικίνδυνη σωματική βλάβη. Με βάση την ιατροδικαστική, με ίδιες βλάβες έχουν οδηγήσει ποινική δίωξη για επικίνδυνη σωματική βλάβη. Υπάρχουν πολλές υποθέσεις με βία κατ’ επανάληψη, και κανένας δεν έχει οδηγηθεί στη φυλακή».

Sports in

Απρόοπτο με Κωνσταντέλια και Ότο – Επέστρεψαν στις προπονήσεις οι διεθνείς

Επιστροφή στις προπονήσεις για τους διεθνείς Κουλιεράκη και Ντεσπόντοφ – Απρόοπτο με τους Κωνσταντέλια και Ότο οι οποίοι ένιωσαν ένα σφίξιμο και δεν πήραν μέρος στην σημερινό πρόγραμμα του ΠΑΟΚ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024