Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o

Covid: Η φυσική λοίμωξη δείχνει να προστατεύει από το κοινό κρυολόγημα

Περίπου ένα στα πέντε κρούσματα κοινού κρυολογήματος εκτιμάται ότι οφείλεται σε κορονοϊούς. Η Covid-19 δείχνει να προσφέρει διασταυρούμενη ανοσία.

Η φυσική λοίμωξη από τον κορονοϊό SARS-CoV-2 προσφέρει σημαντική προστασία από κάποιες μορφές του κοινού κρυολογήματος, διαπιστώνει νέα μελέτη, μια σπάνια καλή είδηση για τα δισεκατομμύρια ανθρώπους που αρρώστησαν στην πανδημία.

Έρευνα που δημοσιεύεται στο έγκριτο Science Translational Medicine δείχνει ότι η προηγούμενη λοίμωξη από Covid-19 –όχι όμως και ο εμβολιασμός- μειώνουν περίπου στο μισό τον κίνδυνο κρυολογήματος που προκαλείται από άλλους, πιο ήπιους κορονοϊούς.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα θα μπορούσαν στο μέλλον να αξιοποιηθούν για τον σχεδιασμό εμβολίων που καλύπτουν περισσότερους, αν όχι όλους, τους κορονοϊούς.

H φυσική λοίμωξη προσφέρει διασταυρούμενη ανοσία σε δύο πρωτεΐνες που υπάρχουν τόσο στον SARS-CoV-2 όσο και σε άλλους κορονοϊούς

«Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει μια μελλοντική επιδημία [διαφορετικού] κορονοϊού» δήλωσε στο Associated Press ο Μάνις Σάγκαρ του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, τελευταίος συγγραφέας της δημοσίευσης.

«Τα εμβόλια θα μπορούσαν δυνητικά να βελτιωθούν αν καταφέρουμε να αναπαράγουμε κάποιες από τις ανοσιακές αποκρίσεις που προσφέρει η φυσική λοίμωξη.

Διασταυρούμενη ανοσία

Ο Σάγκαρ και οι συνεργάτες του εξέτασαν δεδομένα για περισσότερα από 4.900 άτομα που υποβλήθηκαν σε μοριακό έλεγχο για Covid-19 από τον Νοέμβριο του 2020 μέχρι τον Οκτώβριο του 2021.

Αφότου στάθμισαν τα δεδομένα για παράγοντες όπως η ηλικία και τα υποκείμενα νοσήματα, οι ερευνητές υπολόγισαν πως όσοι είχαν προηγουμένως νοσήσει με Covid-19 είχαν περίπου 50% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν συμπτώματα από κορονοϊό του κοινού κρυολογήματος, συγκριτικά με όσους είχαν εμβολιαστεί για Covid-19 και δεν είχαν νοσήσει.

Περίπου ένα στα πέντε κρούσματα κοινού κρυολογήματος εκτιμάται ότι οφείλεται σε κορονοϊούς, ενώ τα υπόλοιπα προκαλούνται από ιούς άλλων οικογενειών.

Η μελέτη έδειξε ότι η φυσική λοίμωξη Covid-19 προσφέρει διασταυρούμενη ανοσία σε δύο πρωτεΐνες που υπάρχουν τόσο στον SARS-CoV-2 όσο και σε άλλους κορονοϊούς.

Οι πρωτεΐνες αυτές δεν χρησιμοποιούνται σήμερα στον σχεδιασμό εμβολίων Covid-19, τα οποία στοχεύουν τη διαφορετική πρωτεΐνη-ακίδα που χρησιμοποιεί ο SARS-CoV-2 για να εισέρχεται στα ανθρώπινα κύτταρα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι δύο νέες πρωτεΐνες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε μελλοντικά εμβόλια.

Όπως σχολίασε ο Σάγκαρ, «οι μελέτες μας υποδεικνύουν ότι ίσως πρόκειται για νέες στρατηγικές που οδηγούν σε καλύτερα εμβόλια, τα οποία αντιμετωπίζουν όχι μόνο τους σημερινούς κορονοϊούς αλλά και όσους εμφανιστούν στο μέλλον».

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024