Ταϊλάνδη: Ιστορική ψήφιση νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο
Η πρώτη χώρα στη νοτιοανατολική Ασία
- Μητέρα εξέδιδε την 15χρονη κόρη της σε παιδόφιλο - Καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών
- «Αγνοούσα όσα συνέβαιναν», είπε για την αυτοκτονία του πατέρα της η «αγνοουμένη» Αμερικανίδα
- Νεκρή η γυναίκα που έπεσε από τον 7ο όροφο ξενοδοχείου στη Μιχαλακοπούλου - Φωτογραφίες από το σημείο
- Η πρώτη απεργία παγκοσμίως από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαχειριστών Ακινήτων τύπου Airbnb
Η Γερουσία της Ταϊλάνδης ενέκρινε ένα ιστορικό νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο, ανοίγοντας το δρόμο ώστε η χώρα να γίνει η πρώτη στη νοτιοανατολική Ασία που θα αναγνωρίσει το γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.
Το νομοσχέδιο κέρδισε την υποστήριξη σχεδόν όλων των νομοθετών της Άνω Βουλής και θα σταλεί στο παλάτι για την pro-forma έγκριση από τον βασιλιά Maha Vajiralongkorn. Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ 120 ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στη βασιλική εφημερίδα.
«Είμαστε όλοι πολύ ενθουσιασμένοι», δήλωσε ο Plaifah Kyoka Shodladd, ένας 18χρονος ακτιβιστής, πριν από την έγκριση του νόμου. «Νιώθω ότι όλος ο κόσμος μας επευφημεί».
Το νομοσχέδιο πέρασε από την τελική του ανάγνωση την Τρίτη με την έγκριση 130 από τα 152 μέλη της Γερουσίας που ήταν παρόντα, ενώ τέσσερα ψήφισαν κατά και 18 απείχαν.
Τα δικαιώματα που προσφέρει η νομοθεσία θα ισχύουν και για τα τρανς άτομα
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι ακτιβιστές έχουν λάβει υποστηρικτικά μηνύματα από όλο τον κόσμο – μεταξύ άλλων στα γαλλικά, ισπανικά και βιρμανικά, πρόσθεσε ο Plaifah.
Μετά την Ταϊβάν και το Νεπάλ
Η Ταϊλάνδη θα γίνει η τρίτη χώρα στην Ασία όπου τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούν να παντρευτούν, μετά την Ταϊβάν και το Νεπάλ, και η πρώτη στη νοτιοανατολική Ασία. Τον Οκτώβριο, το ανώτατο δικαστήριο της Ινδίας αρνήθηκε να χορηγήσει νομική αναγνώριση στους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, λέγοντας ότι αυτό θα πρέπει να αποφασιστεί από το κοινοβούλιο.
Τα ζευγάρια θα έχουν ισότιμη πρόσβαση στο γάμο, καθώς και τα ίδια δικαιώματα σε τομείς όπως η υιοθεσία παιδιών, η συγκατάθεση για υγειονομική περίθαλψη και η κληρονομιά, όπως αναφέρει ο Guardian.
Τα δικαιώματα που προσφέρει η νομοθεσία θα ισχύουν και για τα τρανς άτομα – αν και, νομικά, θα εξακολουθούν να αναγνωρίζονται σύμφωνα με το φύλο που τους αποδόθηκε κατά τη γέννησή τους. Οι ακτιβιστές πιέζουν επίσης για έναν νόμο αναγνώρισης φύλου στην Ταϊλάνδη για να αλλάξει αυτό.
«Αν και η Ταϊλάνδη ήταν γνωστή ως ο παράδεισος των ομοφυλόφιλων ή ο παράδεισος των queer, δεν ήταν ποτέ έτσι πραγματικά. Αλλά μόλις έχουμε αυτό το νομοσχέδιο θα ανοίξει τόσες πολλές πόρτες», δήλωσε ο Plaifah.
«Περιμέναμε αυτή τη στιγμή εδώ και πολύ καιρό»
Η Ταϊλάνδη, διάσημη για την έντονη νυχτερινή ζωή της Μπανγκόκ και τη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά boy love, διαθέτει μια ζωντανή και ορατή κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ και έχει καλλιεργήσει τη φήμη μιας φιλόξενης χώρας, αλλά οι ακτιβιστές επισημαίνουν εδώ και καιρό ότι στερούνται βασικής νομικής προστασίας.
«Ας πούμε ότι είναι το σύμβολο της νέας αλλαγής και του νέου μετασχηματισμού»
Οι υποστηρικτές θα πραγματοποιήσουν αργότερα μια συγκέντρωση, με ένα drag show, στο κέντρο της Μπανγκόκ, ενώ ο πρωθυπουργός Srettha Thavisin, θα ανοίξει την επίσημη κατοικία του σε ακτιβιστές και υποστηρικτές για εορτασμούς μετά την ψηφοφορία. Πολλά εμπορικά κέντρα και ιδιωτικές επιχειρήσεις επιδεικνύουν σημαίες ουράνιου τόξου για τον μήνα υπερηφάνειας, ενώ η Ταϊλάνδη διεκδικεί να φιλοξενήσει το World Pride το 2030, κάτι που ελπίζει ότι θα δώσει ώθηση και στον τουριστικό τομέα.
«Περιμέναμε αυτή τη στιγμή εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ο Tinnaphop Sinsomboonthong, ένας queer μελετητής και επίκουρος καθηγητής στη σχολή κοινωνιολογίας και ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Thammasat, προσθέτοντας ότι η αλλαγή είναι πιθανό να εμπνεύσει και άλλους σε ολόκληρη την περιοχή.
«Ας πούμε ότι είναι το σύμβολο της νέας αλλαγής και του νέου μετασχηματισμού που συμβαίνει στη νοτιοανατολική Ασία», κατέληξε ο ίδιος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις