Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Μπορούν οι γάτες να εκδηλώσουν ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές; - Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε

Μπορούν οι γάτες να εκδηλώσουν ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές; – Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε

Έχει ιδιαίτερη σημασία, να παρατηρούμε τη συχνότητα και την ένταση ορισμένων συμπεριφορών που παρουσιάζουν οι γάτες. Ας μάθουμε, λοιπόν, ποιες είναι αυτές

Οι γάτες έχουν τον δικό τους, μοναδικό τρόπο να εκδηλώνουν τον ψυχικό τους κόσμο, ή να δείχνουν ότι η υγεία τους δεν είναι σε καλή κατάσταση.

Όσοι έχουν γάτες, θα ήταν φρόνιμο να γνωρίζουν ποιες είναι οι συμπεριφορές τους, που αποτελούν ένδειξη ότι η ψιψίνα τους χρειάζεται βοήθεια.

«Οι γάτες είναι γνωστές για τον ιδιαίτερο και αυτόνομο χαρακτήρα τους. Από το να παίζουν με «αόρατους» εχθρούς, μέχρι να έχουν περίεργες συνήθειες.

Σε πολλούς ανθρώπους, η συμπεριφορά τους μπορεί να φαίνεται μυστηριώδης και ανεξήγητη.

Ωστόσο, ορισμένες φορές, κάποιες συμπεριφορές μπορεί να είναι επαναλαμβανόμενες ή ακόμη και ψυχαναγκαστικές, οδηγώντας κάποιους να αναρωτηθούν αν το ζωάκι χρειάζεται επιπλέον βοήθεια», αναφέρει ο σύμβουλος – εκπαιδευτής σκύλου και γάτας, Κώστας Κονταξής.

Μερικές φορές, οι γάτες μπορεί να εμφανίσουν επαναλαμβανόμενες και επίμονες συμπεριφορές, δείχνοντας ότι δεν μπορούν να τις σταματήσουν

Οι επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές που εμμένουν, μπορεί να μαρτυρούν ότι η γάτα αντιμετωπίζει άγχος ή άλλες ψυχολογικές δυσκολίες

Οι γάτες, όπως εξηγεί ο κ. Κονταξής, έχουν μια πληθώρα συμπεριφορών που μπορεί να φανούν παράξενες στο ανθρώπινο μάτι. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν, το να γλείφονται συνεχώς, να ακολουθούν τον ιδιοκτήτη τους σε κάθε γωνιά του σπιτιού, ή ακόμη και να κυνηγούν αόρατες προκλήσεις.

Πολλές από αυτές τις συμπεριφορές είναι φυσιολογικές, όπως λέει ο ειδικός, καθώς είναι μέρος της φύσης της γάτας. Για παράδειγμα, αν γλείφεται, μπορεί να είναι μια απλή συνήθεια καθαριότητας. Ή, το να γλύφει τον ιδιοκτήτή της, μια έκφραση αγάπης.

«Ωστόσο, είναι σημαντικό να παρατηρήσουμε τη συχνότητα και την ένταση αυτών των συμπεριφορών.

Μερικές φορές, οι γάτες μπορεί να εμφανίσουν επαναλαμβανόμενες και επίμονες συμπεριφορές, δείχνοντας ότι δεν μπορούν να τις σταματήσουν.

Αν αυτές οι συμπεριφορές είναι υπερβολικές, μπορεί να είναι σημάδι ότι η γάτα αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα. Να δείχνουν ότι η κατάσταση της υγείας της δεν είναι καλή», επισημαίνει ο κ. Κονταξής.

Πότε ζητάμε τη βοήθεια του κτηνιάτρου ή του ειδικού συμπεριφορικής κατανόησης των ζώων

Σύμφωνα με τον κ. Κονταξή, αν παρατηρήσουμε οποιαδήποτε από τις παρακάτω συμπεριφορές, ίσως χρειαστεί να ζητήσουμε βοήθεια από κτηνίατρο ή ειδικό συμπεριφορικής κατανόησης των ζώων.

Και αυτές είναι:

● Οι επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές που εμμένουν, και φαίνεται να είναι εκτός ελέγχου. Μπορεί να μαρτυρούν ότι η γάτα αντιμετωπίζει άγχος ή άλλες ψυχολογικές δυσκολίες. Για παράδειγμα, αν η γάτα καθαρίζει συνεχώς ένα συγκεκριμένο σημείο στο σώμα της, με υπερβολική συχνότητα, αυτό μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τραυματισμούς. Ή απώλεια τριχώματος.

Αν εξασφαλίσετε στη γάτα σας ένα σταθερό, ασφαλές και εμπλουτισμένο περιβάλλον, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη μείωση των ψυχαναγκαστικών συμπεριφορών

● Οι ξαφνικές αλλαγές στη συμπεριφορά, όπως απομόνωση, επιθετικότητα, ή αδιαφορία για δραστηριότητες που προηγουμένως απολάμβανε, μπορεί να φανερώνουν υποκείμενα προβλήματα υγείας ή συναισθηματικά ζητήματα.

● Οι συμπεριφορές της γάτας που επηρεάζουν την καθημερινή της ζωή. Όπως διαταραχή του ύπνου, απώλεια της όρεξης, ή αδυναμία να αλληλεπιδράσει κανονικά με το περιβάλλον της. Μπορεί να αποτελούν ένδειξη ότι χρειάζεται επαγγελματική βοήθεια.

«Εάν ανησυχείτε για τη συμπεριφορά της γάτας σας, είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια από ειδικούς. Ένας κτηνίατρος μπορεί να αξιολογήσει την υγεία της γάτας και να αποκλείσει οποιεσδήποτε ιατρικές αιτίες για τη συμπεριφορά.

Ορισμένες φορές, όμως, οι ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές μπορεί να σχετίζονται με πόνο, λοιμώξεις, ή άλλες ιατρικές καταστάσεις που απαιτούν θεραπεία.

Επιπλέον, ένας εκπαιδευτής ζώων ή ένας ειδικός συμπεριφοράς ζώων μπορεί να προσφέρει συμβουλές για τη διαχείριση ή την τροποποίηση συγκεκριμένων συμπεριφορών. Αυτοί οι ειδικοί μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός ασφαλούς και υποστηρικτικού περιβάλλοντος για τη γάτα. Έτσι, μειώνουν το άγχος και ενθαρρύνουν υγιείς συμπεριφορές», τονίζει ο κ. Κονταξής.

Συμβουλές

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει ο κ. Κονταξής, η καλή φροντίδα και η προσοχή στη συμπεριφορά της γάτας σας μπορεί να συμβάλει στην ευημερία και την ευτυχία του αγαπημένου σας κατοικίδιου.

Οι γάτες είναι ευαίσθητα πλάσματα, που ανταποκρίνονται στις αλλαγές του περιβάλλοντος και στην προσοχή που λαμβάνουν.

Καταλήγοντας, ο κ. Κονταξής υπογραμμίζει: «Αν εξασφαλίσετε στη γάτα σας ένα σταθερό, ασφαλές και εμπλουτισμένο περιβάλλον, αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη μείωση των ψυχαναγκαστικών συμπεριφορών.

Αν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε τους ειδικούς. Η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην ποιότητα ζωής της γάτας σας».

Ο σύμβουλος – εκπαιδευτής σκύλου και γάτας, Κώστας Κονταξής

● Ο κ. Κώστας Κονταξής είναι απόφοιτος της Pets Pro Academy, σύμβουλος και εκπαιδευτής σκύλου και γάτας.

Και όπως λέει: «Η αγάπη μου για τα ζώα ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία, αλλά η εκπαίδευση μου κέντρισε το ενδιαφέρον όταν γνώρισα ένα σκυλάκι που είχε αρκετά προβλήματα συμπεριφοράς».

Είναι κάτοχος της ιστοσελίδας wooftrainer.gr.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024