Ένα πράσινο project από τη L’Oréal Hellas δίνει νέα πνοή στο κέντρο της Αθήνας
Ένα micro Forest φυτεύεται στην καρδιά της πρωτεύουσας, στο πλαίσιο του παγκόσμιου προγράμματος L’Oréal for the Future.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Ποια είναι η Κριστίν Καβαλάρι: Τα ριάλιτι, το toy boy και το «πιο καυτό σεξ» με τον Τζέισον Στέιθαμ
- Κουτσουρεμένος ο προϋπολογισμός του «Διατηρώ»
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Micro forests όπως θα λέγαμε στα ελληνικά Μικρο-δάση. Πρόκειται για μικροσκοπικά, πλην όμως πυκνά τμήματα δασών μέσα στις πόλεις, που δημιουργούν εστίες βιοποικιλότητας που βοηθούν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, της αύξησης της θερμοκρασίας, με ικανότητα απορρόφησης άνθρακα και προστασίας από φυσικές καταστροφές. Αυτά τα μικροσκοπικά αστικά δάση, γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, καθώς μπορούν να χωρέσουν σχεδόν οπουδήποτε. Κάποιος θα αναρωτηθεί τι διαφορά έχει αυτό το project από μία κλασική αναδάσωση, αλλά τελικά οι διαφορές είναι πολλές. Πρώτα απ’ όλα δεν αντικαθιστά ένα υπάρχον δάσος και δεν φυτεύεται ένα μόνο είδος δέντρου. Τα Micro forests διαθέτουν πολλαπλά στρώματα φυτικής ζωής που δημιουργούν έναν ιστό βιοποικιλότητας ανάμεσα σε μύκητες, ζώα, δέντρα και οτιδήποτε ενδιάμεσα, αναπαράγοντας την εικόνα ενός κανονικού δάσους σε μικρή κλίμακα. Αυτά τα μικρά αστικά θαύματα, ξεκίνησαν από έναν οραματιστή του είδους, τον Ιάπωνα βοτανολόγο και οικολόγο Akiro Miyawaki που εμπνεόμενος από τα δάση της χώρας του, θέλησε να αναπτύξει τη δική του μέθοδο δασικής δόμησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της ζωής του, μέχρι και το θάνατό του το 2021, φύτεψε χιλιάδες μικροσκοπικά δάση με περισσότερα από 40 εκατομμύρια δέντρα.
Χάριν αυτού λοιπόν του πρωτοπόρου, σήμερα ο πιο κοινός τύπος μικρο-δάσους είναι τα δάση Miyawaki που αναπτύσσονται περίπου 10 φορές πιο γρήγορα από τα κανονικά δάση!
Και από τη μακρινή Ιαπωνία, ερχόμαστε πιο κοντά, για την ακρίβεια δίπλα μας στην πολύπαθη από το τσιμέντο περιοχή της Άνω Κυψέλης, όπου ένα νέο πράσινο έργο πνοής έρχεται να αλλάξει για πάντα τα δεδομένα της περιοχής. Το εν λόγω φιλόδοξο εγχείρημα δημιουργίας ενός micro Forest στην καρδιά της Αθήνας, υπογράφει η L’Oréal Hellas σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων.
Η ανακοίνωση αυτού του πράσινου project έγινε στο πλαίσιο της παρουσίασης του ετήσιου πλάνου βιωσιμότητας της εταιρείας, μέρος του παγκόσμιου προγράμματος L’Oréal for the Future. Αυτό το φιλόδοξο σχέδιο παρουσιάσθηκε στις αρχές Ιουνίου, σε μία εκδήλωση παρουσία θεσμικών καλεσμένων και άλλων φορέων, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, που συν τοις άλλοις είναι το πρώτο Πράσινο Μουσείο της χώρας.
Ο χώρος που θα δημιουργηθεί αυτό το μικρό δάσος βρίσκεται στα σύνορα της Γκράβας με την Άνω Κυψέλη. Πρόκειται για το μικρό λόφο της Ελικώνας ή λαϊκότερα Αλεπότρυπας, ένα μέρος που συχνάζει πολύς κόσμος της περιοχής, με δύο γήπεδα ποδοσφαίρου που μοιράζονται δεκάδες σύλλογοι της Αθήνας, ένα ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ και μια παιδική χαρά. Σύντομα, αυτός ο ιστορικός χώρος θα μετεξελιχθεί με την παρουσία 5 χιλιάδων νέων φυτών (δέντρα και θάμνοι) και αυτό σε πρώτη φάση, καθότι θα ακολουθήσουν και άλλες μέχρι την ολοκλήρωση του έργου.
Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να δημιουργηθεί ένα δάσος που σε μόλις 10 χρόνια, θα έχει καταφέρει να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά ανάπτυξης ενός βιότοπου 20-30 ετών, με περισσότερα από 10.000 φυτικά είδη και πλούσια βιοποικιλότητα.
Αυτό το εγχείρημα βασίζεται στη θεωρία και θέση του Ιάπωνα βοτανολόγου Akira Miyawaki ότι θα πρέπει να έχουμε ως στόχο τη σχεδιασμένη και συντονισμένη προστασία και ανάδειξη του πρασίνου, ώστε να γίνει ένα βασικό και αναπόσπαστο μέρος της πόλης και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της.
Στην περίπτωση της Αθήνας, η ανάπτυξη ενός τέτοιου micro Forest θα αποφέρει σπουδαία οφέλη για το περιβάλλον και τους ανθρώπους, με σημαντικότερα τη βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής με την επερχόμενη μείωση της τοπικής θερμοκρασίας μέχρι και 6 βαθμούς (!), την απορρόφηση ετησίως μέχρι και 400 κιλών CO2, καθώς και την αύξηση της τοπικής χλωροπανίδας.
Στην εκδήλωση παρουσίασης αυτού του εγχειρήματος, μίλησαν διάφοροι επιφανείς και ειδικοί του σκοπού. Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Χάρης Δούκας, επεσήμανε τις προτεραιότητες του Δήμου Αθηναίων στον τομέα αναβάθμισης του αστικού πρασίνου, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η πρόταση της L’Oréal Hellas για την δημιουργία ενός micro Forest, στην πιο πυκνοδομημένη και πυκνοκατοικημένη περιοχή της Αθήνας, στην Κυψέλη, βρίσκει τον δήμο στο δυναμικό ξεκίνημα της πράσινης εκστρατείας του και ακουμπά τον κεντρικό πυρήνα της δράσης μας στην πόλη. Για μας το πράσινο στην Αθήνα υπήρξε ένα ταυτοτικό θέμα, από την προεκλογική ακόμη περίοδο. Στο πρώτο 5μηνο της δημαρχιακής μας θητείας, καταφέραμε να φυτέψουμε περισσότερα από 2.000 δένδρα, τα μισά δηλαδή απ’ όσα φυτεύτηκαν ολόκληρη την προηγούμενη 4ετία, θωρακίζοντας τον δήμο, με έναν σύγχρονο και αυστηρό Κανονισμό Πρασίνου.»
Στη συνέχεια, ακούσαμε την Country Managing Director της L’Oréal Hellas, Alessandra Delfini να μας ενημερώνει για την αξία των τοπικών δράσεων και την ενίσχυση του επιχειρηματικού οικοσυστήματος της L’Oreal Hellas, που αποτελεί σταθερή προτεραιότητα, τονίζοντας: «Στη L’Oréal Hellas αποδεικνύουμε τη συνεχή μας δέσμευσή στην Αειφόρο Ανάπτυξη, επενδύοντας στη μακροπρόθεσμη προοπτική, αλλά και σε επιχειρηματικές λύσεις που βασίζονται σε βιώσιμες πρακτικές. Για εμάς οι Οικονομικοί και Κοινωνικοί στόχοι είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι. Τα δεδομένα που χρησιμοποιούμε είναι απολύτως αξιόπιστα και επιπλέον, ελέγχονται από τους πιο έγκυρους διεθνείς οργανισμούς. Κατ’ επέκταση οι δεσμεύσεις μας που σχετίζονται με το πεδίο της Αειφόρου Ανάπτυξης, είναι απολύτως ευθυγραμμισμένες με τις αρχές του προγράμματος L’Oréal for the Future. Η πρωτοβουλία που ανακοινώνουμε σήμερα σε τοπικό επίπεδο, για τη δημιουργία ενός micro Forest στην περιοχή της Αθήνας, αποτελεί ένα πολύ φιλόδοξο έργο που απαιτεί συλλογική προσπάθεια, για να διαδοθούν τα οφέλη της βιοποικιλότητας στην πόλη και τους πολίτες της.»
Το λόγο μετά πήρε η Corporate Affairs & Engagement Director της L’Oréal Hellas, Δήμητρα Πετρίδη όπου μας μίλησε ειδικότερα για τα χαρακτηριστικά ενός micro Forest και πως αυτή η μοναδική διαδικασία δημιουργίας του μιμείται τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται ένα δάσος από το μηδέν, εάν δεν υπήρχε καθόλου η ανθρώπινη δραστηριότητα. Όσο για τις σύνθετες – τεχνικές λεπτομέρειες του έργου, το λόγο πήρε ο Sustainability Leader της L’Oréal Hellas, Φίλιππος Μιχόπουλος που ανέλυσε το έργο σε επίπεδο προ-μελέτης και στα πρώτα στάδια υλοποίησής του.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης και σε ρόλο επίσημου προσκεκλημένου ήταν παρών μέσω διαδικτυακής σύνδεσης ο Sustainability Director Europe, Joel Tronchon, που μίλησε για τους πυλώνες του παγκόσμιου προγράμματος L’Oréal for the Future. Ο κος Tronchon αναφέρθηκε επίσης στις προτεραιότητες του Ομίλου σε Διεθνές επίπεδο, έχοντας ως βάση τους στόχους βιωσιμότητας και το 2030, έτος ορόσημο της ΕΕ για μία βιώσιμη Ευρώπη.
Αυτό το γνώριζες για τη L’Oréal; Πρόκειται για την κορυφαία εταιρεία ομορφιάς στον κόσμο με 36 brands διεθνούς φήμης, 20 ερευνητικά κέντρα σε 11 χώρες πλαισιωμένα από 4.000 επιστήμονες και περισσότερους από 5.500 επαγγελματίες της τεχνολογίας, απασχολώντας συνολικά 87.400 εργαζομένους. Η L’Oréal, με ιστορία περισσότερων των 110 χρόνων, πέρα από υπερδύναμη στο χώρο του Beauty Tech έχει δεσμευτεί με συγκεκριμένο πρόγραμμα, το L’Oréal For The Future, στο πλαίσιο μίας βιώσιμης ανάπτυξης και αειφορίας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις