Σιγά… τα αβγά: Κι όμως, προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό
Φαντ-αβγα-στικά νέα!
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Ποια είναι η Κριστίν Καβαλάρι: Τα ριάλιτι, το toy boy και το «πιο καυτό σεξ» με τον Τζέισον Στέιθαμ
- Κουτσουρεμένος ο προϋπολογισμός του «Διατηρώ»
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Βραστά, μάτια, ποσέ, ομελέτα… Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τρόποι να μαγειρέψεις ένα αβγό – και πολλά οφέλη που έχεις να κερδίσεις: Επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα 9 ετών για σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους στην Κίνα και είδαν ότι όσοι έτρωγαν ένα αβγό την ημέρα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Τα αβγά αποτελούν μια οικονομική πηγή πρωτεΐνης, σιδήρου και ακόρεστων λιπαρών οξέων, όμως λόγω της αυξημένης χοληστερόλης τους, έχουν αποτελέσει εδώ και χρόνια αντικείμενο επιστημονικής διαμάχης.
Κατά τους New York Times απέκτησαν το κακό τους όνομα (πως έχουν πολύ χοληστερόλη) τις δεκαετίες του ‘60 και του ‘70, όταν γιατροί υποψιάστηκαν πως τα υψηλά επίπεδα ορισμένων λιποπρωτεϊνών (μεταφέρουν τη χοληστερόλη σε όλο το σώμα), θα μπορούσαν να σχηματίσουν πλάκα στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων μας.
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Heart, αμφισβητεί την αντίληψη ότι τα αβγά είναι επικίνδυνα για την καρδιά και, μάλιστα, υποστηρίζει ότι – όταν καταναλώνονται με μέτρο* – μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικά.
Επιπλέον, ερευνητές στο Boston University μελέτησαν δεδομένα περισσότερων από 2.300 ενήλικες και είδαν ότι η κατανάλωση πέντε αβγών την εβδομάδα συσχετίστηκε με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, χαμηλότερο σάκχαρο στο αίμα και χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
Παράλληλα, οι κρόκοι αβγών αποτελούν μια καλή πηγή χολίνης, η οποία φαίνεται να βελτιώνει τη μνήμη και τη συνολική γνωστική λειτουργία. Η χολίνη είναι ένα μικρό αλλά σημαντικό θρεπτικό συστατικό, το οποίο παίζει βασικό ρόλο στην οικοδόμηση των μεμβρανών των κυττάρων, επηρεάζοντας μια σειρά από ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού.
Απολαυστικές συνταγές με πρωταγωνιστή το αυγό, για όλα τα γούστα
Πίτσα με αυγό και ρόκα: Η αγαπημένη μας πίτσα στην σπιτική και πιο υγιεινή εκδοχή της.
Αυγοφέτες με φυστικοβούτυρο και μπανάνα: Έχετε ξαναδοκιμάσει τέτοιο french toast;
Αλμυρά muffins αυγού: Mια «πλούσια» σε πρωτεΐνη και «φτωχή» σε θερμίδες επιλογή πρωινού.
«Χωριάτικη» ομελέτα: Αυτή η συνταγή είναι το τέλειο «πάντρεμα» της κλασικής ομελέτας με τη χωριάτικη σαλάτα.
Αυγά σκραμπλ με σολομό: Αυτά τα superfood scrambled eggs είναι μια γευστική και χορταστική επιλογή για να ξεκινήσετε τη μέρα σας σωστά.
Σάντουιτς ομελέτας με μανιτάρια: Αρμονικές στρώσεις ομελέτας ανάμεσα σε τραγανά λαχανικά και φέτες χωριάτικου ψωμιού συνθέτουν ένα αγαπημένο αλμυρό πρωινό, που προσφέρει ενέργεια ολόκληρη την ημέρα.
*Η αμερικανική American Heart Association συνιστά ένα ολόκληρο αυγό ή δύο αυγά με μόνο τα ασπράδια την ημέρα ως μέρος μιας υγιεινής, για την καρδιά, διατροφής. Όσον αφορά εκείνους που έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, η κατανάλωση αβγών δεν απαγορεύεται, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τα καταναλώνετε σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.
Πηγή Vita
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις