Με την δημιουργία «τοπικών δασών» αυξάνει το ισοζύγιο πρασίνου ο δήμος Αθηναίων
Ρεπορτάζ στο ένθετο city-hub της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ για τον τρόπο που ο δήμος Αθηναίων επιχειρεί να διαφοροποιήσει τα περιβαλλοντικά δεδομένα.
Σε μια ελπιδοφόρα προσπάθεια που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης προχωρά ο Δήμος Αθηναίων με την δημιουργία μιας όασης πρασίνου στην καρδιά της πόλης. Συγκεκριμένα 1.130 τ.μ. κοινόχρηστου χώρου στην Αλεπότρυπα, στα σύνορα Γκράβας και Άνω Κυψέλης, μεταμορφώνονται σε ένα μοναδικό MicroForest. Η πρωτοβουλία φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα δάσος, το οποίο σε 10 χρόνια θα έχει τα χαρακτηριστικά ενός βιότοπου 20-30 ετών, με πλούσια βιοποικιλότητα και περισσότερα από 10.000 φυτικά είδη. Σε πρώτη φάση, θα φυτευτούν 850 δέντρα, 4.000 θάμνοι και πόες, όλα ενδημικά και αυτοφυή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το MicroForest θα έχει σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής στην περιοχή. Εκτιμάται ότι θα μπορεί να απορροφά περίπου 40 κιλά CO2 ετησίως, ενώ μετά από 10 χρόνια ανάπτυξης, η απορροφητική ικανότητα του θα φτάσει τα 3.300 kg CO2 ετησίως. Επιπλέον, το MicroForest θα συμβάλλει στη βελτίωση του μικροκλίματος, μειώνοντας τη θερμοκρασία έως και 6 βαθμούς Κελσίου και ενισχύοντας την τοπική χλωροπανίδα.
«Στο πρώτο 5μηνο της θητείας μας, καταφέραμε να φυτέψουμε περισσότερα από 2.000 δένδρα»
Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, χαιρέτησε την πρωτοβουλία, τονίζοντας τη σημασία του πρασίνου για την πόλη. «Για μας το πράσινο στην Αθήνα είναι ταυτοτικό θέμα», δήλωσε ο κ. Δούκας. «Στο πρώτο 5μηνο της θητείας μας, καταφέραμε να φυτέψουμε περισσότερα από 2.000 δένδρα, τα μισά δηλαδή απ’ όσα φυτεύτηκαν ολόκληρη την προηγούμενη 4ετία. Θωρακίσαμε τον δήμο, με έναν σύγχρονο και αυστηρό Κανονισμό Πρασίνου. Και προστατεύουμε κάθε δένδρο της Αθήνας που χρειάζεται να μεταφυτευτεί από τα πολλά εργοτάξια της πόλης, σαν να είναι το τελευταίο δένδρο. Θα επαναλάβω κάτι που λέω συχνά: Το πράσινο δεν είναι lifestyle, δεν είναι εργολαβία, ζαρντινιέρα και πλακάκι, είναι επιβίωση. Γι’ αυτό θα χρησιμοποιήσουμε κάθε σπιθαμή γης για να αυξήσουμε το πράσινο στην Αθήνα».
*Στην αεροφωτογραφία φαίνεται η σημερινή μορφή του κοινόχρηστου χώρου που πρόκειται να φυτευτεί το micro Forest, ενώ η 3D αναπαράσταση δείχνει πως θα είναι σε 20 χρόνια ο ίδιος χώρος, βάσει των υπολογισμών που έχουν γίνει κατά προσέγγιση από τις επιστημονικές ομάδες. Η αναμόρφωση του χώρου ξεκινάει τέλος καλοκαιριού και οι πρώτες φυτεύσεις τον Οκτώβριο.
*Ρεπορτάζ του Απόστολου Τσοράκη στο ένθετο cityhub της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις