Φλωρίδης κατά Κούγια: Ακούσαμε έναν εξαιρετικά πρωτότυπο ορισμό τού τι είναι άνδρας, ανδρισμός
«Όχι λόγια συμπάθειας σε μια κοινωνία που ζητά βοήθεια», λέει ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης για την υπόθεση Λύτρα - Αιχμές κατά Κούγια
Τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, με αφορμή την υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού της Σοφίας Πολυζωγοπούλου από τον σύζυγό της, γνωστό ποινικολόγο και «υπερασπιστή των θυμάτων έμφυλης βίας» Απόστολο Λύτρα, σχολίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης.
Ο κ. Φλωρίδης μίλησε τόσο για την έμφυλη βία, όσο και για τις πρωτοφανείς δηλώσεις περί… ανδρισμού του Αλέξη Κούγια, ο οποίος βρήκε «υπερβολική» την ποινική δίωξη που ασκήθηκε εις βάρος του Απόστολου Λύτρα.
«Σήμερα ακούσαμε έναν εξαιρετικά πρωτότυπο ορισμό τού τι είναι άνδρας, ανδρισμός», σχολίασε χαρακτηριστικά τις δηλώσεις Κούγια ο υπουργός Δικαιοσύνης, μιλώντας στο ΕΡΤNews.
Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Κούγιας, μιλώντας για την υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας με δράστη τον Απόστολο Λύτρα, υποστήριξε ότι η «ποινική δίωξη που ασκήθηκε ήταν υπερβολική», για να προσθέσει ότι… «έχει ανδρικά χαρακτηριστικά ο Αποστόλης» και πως «κακές στιγμές στη ζωή των ανθρώπων υπάρχουν πάντοτε»!
Το ομοφοβικό παραλήρημα Κούγια κατά Κασσελάκη
Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι στις πρωτοφανείς δηλώσεις Κούγια, αντέδρασε άμεσα ο Στέφανος Κασσελάκης, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει τίποτα ‘αντρικό’ στην παραδοχή του εγκλήματος, όπως προσπάθησε να μας πείσει ο κ. Κούγιας», ενώ σημείωσε με νόημα πως «δεν μπορεί να ζούμε σε μια κοινωνία που η έμφυλη βία είναι πλέον καθημερινότητα και οι υπερασπιστές των κακοποιητών έχουν καθημερινό τηλεοπτικό στασίδι».
«Διάβασα», ανέφερε ο Αλέξης Κούγιας σε ανακοίνωσή του, «ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, τοποθετήθηκε για την υπόθεση Λύτρα και για το τι είναι αντρική συμπεριφορά».
Και σε ένα ομοφοβικό παραλήρημα – από αυτά που συνηθίζει ο δικηγόρος – προσέθεσε: «Σοκαρίστηκα και μόνο γιατί ο Στέφανος Κασσελάκης, του οποίου είναι γνωστές οι επιλογές του και που δεν έχει ξεκαθαρίσει δημοσίως, ενώ θα έπρεπε, εάν στον γάμο του αυτός είναι γυναίκα ή άνδρας ή ο Τάιλερ, τοποθετείται για το τι είναι αντρική συμπεριφορά».
«Εγώ νόμιζα ότι άνδρας είναι αυτός που σέβεται τη γυναίκα»
«Δεν μπορούμε να λέμε λόγια συμπάθειας σε μια κοινωνία που ζητά βοήθεια», επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης, αναφερόμενος στην ενδοοικογενειακή βία.
Και προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Σήμερα ακούσαμε έναν εξαιρετικά πρωτότυπο ορισμό τού τι είναι άνδρας, ανδρισμός. Ότι άνδρας και ανδρισμός είναι να σκοτώσεις στο ξύλο μια γυναίκα και να ζητήσεις συγγνώμη μετά, αφού μπορεί να πας φυλακή, δηλαδή. Εγώ νόμιζα ότι άνδρας είναι αυτός που σέβεται τη γυναίκα, τις γυναίκες, τους συνανθρώπους του. Ότι ο αληθινός άνδρας είναι αυτός. Σήμερα ακούσαμε αυτόν τον κενοφανή ορισμό, που δείχνει βέβαια και άλλα πράγματα. Μένω σε αυτό το σχόλιο. Γιατί κάποιοι νομίζουν ότι δεν υπάρχουν απαντήσεις. Υπάρχουν απαντήσεις και υπάρχουν απαντήσεις, οι οποίες είναι αυτές που ταιριάζουν σε μια κοινωνία η οποία θέλει να ζει ειρηνικά, αρμονικά και να προχωράει – και όχι απέναντι σε συμπεριφορές οι οποίες καθιστούν τον νταή ως πρότυπο».
Έρχεται πλέγμα διατάξεων για την ενδοοικογενειακή βία
Στη συνέχεια, ο Γιώργος Φλωρίδης ανακοίνωσε ότι, τις επόμενες μέρες, θα ανακοινωθεί πλέγμα διατάξεων που θα ενισχύσει το υφιστάμενο πλαίσιο για την ενδοοικογενειακή βία, ενώ υπογράμμισε πως «είναι διαρκής ο αγώνας για την αντιμετώπισή της».
«Όταν πέρυσι το καλοκαίρι ξεκίνησε αυτή η κυβέρνηση, η αγωνία που είχαμε στο τομέα το δικό μας ήταν πώς μπορούμε να απαντήσουμε σε ένα γενικευμένο αίσθημα ατιμωρησίας που υπάρχει στη χώρα και μια αίσθηση ανομίας, δηλαδή μια αίσθηση πως ό,τι και να κάνω, όποιο νόμο και να παράγω, οι συνέπειες είναι από ανύπαρκτες έως ελάχιστες», ανέφερε.
Και σημείωσε πως «όταν μια κοινωνία ζητά προστασία από μια κυβέρνηση, η κυβέρνηση δεν μπορεί να της λέει λόγια συμπάθειας. Εισηγούμενος στον πρωθυπουργό την καινούργια αντίληψη για τους ποινικούς κώδικες, είπαμε ότι πρέπει, μετά από πολλές δεκαετίες που κοιτάξαμε τα δικαιώματα των εγκληματιών, να δούμε λίγο και τα δικαιώματα των θυμάτων. Ας δούμε λίγο την ανάγκη της κοινωνίας να προστατευτεί αποτελεσματικά».
«Να είναι βέβαιοι ότι θα υποστούν σοβαρές συνέπειες αυτοί που θέλουν να παρανομήσουν»
«Και αυτό πώς θα γίνει: Όχι απλά και μόνο με αυστηροποίηση κάποιων ποινών, αλλά δημιουργώντας τη βεβαιότητα σε αυτούς που θέλουν να παρανομήσουν ότι θα υπάρχουν σοβαρές συνέπειες για την παρανομία τους», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «έχουμε πει κι άλλη φορά ότι δεν είναι επιτυχημένο εκείνο το ποινικό σύστημα, το οποίο σε στέλνει φυλακή, αλλά εκείνο που σου δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι αν παρανομήσεις, θα πας φυλακή».
«Οι δικαστές ελέγχονται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο»
Όσο για την κριτική που ασκήθηκε από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών για την παρέμβαση του Αρείου Πάγου ως προς την απόφαση να μην προφυλακιστεί ο Απόστολος Λύτρας, ο Γιώργος Φλωρίδης σχολίασε πως «η παραγγελία της εισαγγελέως λέει ότι εδώ είχαμε μια βάναυση κακοποίηση, μια ομολογημένη κακουργηματική πράξη (…) Οι δικαστές ελέγχονται αποκλειστικά και μόνο από τις ηγεσίες των ανωτάτων δικαστηρίων, δηλαδή από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Δεν μπορεί να τους ελέγξει άλλος».
Τέλος, ερωτηθείς για τις υποθέσεις που δεν φτάνουν στη Δικαιοσύνη, επειδή ένα σύστημα διαφθοράς μπορεί να τις καλύπτει, ο κ. Φλωρίδης σημείωσε: «Δεν αυστηροποιήσαμε καμία ποινή. Προστατεύσαμε αυτούς τους ανθρώπους, τους επιστήμονες, οι οποίοι θα καταγγείλλουν τώρα, χωρίς να αισθάνονται κανέναν απολύτως κίνδυνο, από κανένα κύκλωμα. Καταγγέλλεις – είσαι προστατευμένος ποινικά, είσαι προστατευμένος αστικά, είσαι προστατευμένος πειθαρχικά. Είσαι προστατευμένος από τα πάντα».
- Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής
- Γέννησε η ηθοποιός Αμαλία Αρσένη, κόρη του Γεράσιμου Αρσένη και της Λούκας Κατσέλη
- Φλικ:«Το αποτέλεσμα έπρεπε να είναι διαφορετικό – Θα επιστρέψουμε δυνατοί»
- Santo Wines: Το success story των ηφαιστειακών κρασιών της Σαντορίνης
- ΑΑΔΕ: Υπάλληλος της υπηρεσίας σε κύκλωμα λαθρεμπορίας ποτών – Διετάχθη εσωτερική έρευνα
- Η Μπαρτσελόνα που έπαθε… Σίτι και η ζωή χωρίς τον Γιαμάλ