Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Με τη φαγωμάρα για Ανδρουλάκη και αμφισβήτηση Κασσελάκη βγαίνει πάντως πάλι λάδι η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Με τη φαγωμάρα για Ανδρουλάκη και αμφισβήτηση Κασσελάκη βγαίνει πάντως πάλι λάδι η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Στον ΣΥΡΙΖΑ λένε τρεις φορές τη μέρα ευτυχώς που «δεν πάθαμε και τίποτα» στις εκλογές, στο ΠΑΣΟΚ ανοίξανε οι πληγές και στο Ωδείο Αθηνών κάτι ζυμώνεται με αλεύρι κεντροαριστερών

Ο κ. Φρανσουά Ολάντ

Σήμερα σ΄ αυτό το παρθενικό και εξαιρετικά ενδιαφέρον συνέδριο των Ιδρυμάτων Τσίπρα και Ζάεφ – όχι μόνο για την πρόσφατη πολιτική ιστορία, αλλά και για μαθήματα «εφαρμοσμένης πολιτικής» – θα παρέμβει και ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας και … υποψήφιος βουλευτής, κ. Φρανσουά Ολάντ. Και δεν μπορεί θα γίνει και συζήτηση για τα κρίσιμα πολιτικά πράγματα. Αν και πολύ θα ήθελα πολύ να στήσω αυτί….σε όσα θα ειπώθηκαν κατ΄ ιδίαν.

Θα τον ρωτήσουν;

Και υποθέτω ότι όλο και κάποιος θα τον ρωτήσει τον κ. Ολάντ πως έγινε δυνατή σε 48 ώρες η συγκρότηση του «Νέου Λαικού Μετώπου», από τέσσερις πολιτικές δυνάμεις, συνήθως … αλληλομισούμενες! Νομίζω ότι θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πόσο μάλλον που αιφνιδίως – τι σου είναι τελικά η συγκυρία… – το γαλλικό υπόδειγμα σε χρόνο dt μεταφέρθηκε στα καθ΄ ημάς και έχουν πάρει «φωτιά τα τόπια»!

Είμαστε στην αρχή…

Και θα έχει εξαιρετική σημασία η αφήγηση του πρώην Γάλλου Προέδρου, δεδομένου ότι ο ίδιος έπαιξε σημαντικό ρόλο για την συγκρότηση του. Και τι θα μπορούσε να συμβουλέψει τους εδώ ενδιαφερόμενους. Είναι αλήθεια όμως πως στην εγχώρια κεντροαριστερά τα πράγματα για την συγκρότηση της βρίσκονται ακόμη στην πρωταρχική φάση. Δηλαδή στο στάδιο των … διαγραφών! Και μέχρι να φτάσουν στη συναίνεση και στην αποδοχή έχουμε ακόμη δρόμο και χρόνο….

Οδηγίες

Αν και χθες ο πρώην πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας στη Διάσκεψη για την Ειρήνη στο Ωδείο Αθηνών, ορμώμενος από την Συμφωνία των Πρεσπών έσπευσε να επισημάνει «οι ηγεσίες να μην αφήνουν τις συνθήκες να ωριμάσουν γιατί θα σαπίσουν». Προτροπή προς ναυτιλομένους. Κι όχι κατ΄ ανάγκην μόνο στην Κουμουνδούρου, αλλά κυρίως προς την Χαριλάου Τρικούπη ήταν το μήνυμα, όπου σε λίγο θα γίνεται του … ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ – του Νοεμβρίου του 2023 για να είμαι ακριβής!

Ανοίγουν τα χαρτιά τους

Ενόψει των συνεδριάσεων του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, ο ένας μετά τον άλλον οι ενδιαφερόμενοι ή οι «ατζέντηδες» υποψηφιοτήτων, έχουν αρχίσει να ανοίγουν τα χαρτιά τους. Και μάλιστα μετά από το καλαμπούρι που τους έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κ. Νίκος Ανδρουλάκης προ ημερών, όταν διέρρευσε ότι θα κάνει εσωκομματικές εκλογές στα τέλη του Ιουλίου – πάλι καλά που δεν είπε για τον Αύγουστο που θα είναι και παχιές οι μύγες… – «την γύρισε την πλάκα».

Και διαγραφές;

Και χθες σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ ανέφερε ότι «δεν θα δεχτώ ούτε ρεσάλτα ούτε τυχοδιωκτισμούς». Αφήνοντας να αιωρείται το θέμα των διαγραφών. Πιο ενδιαφέρον ακόμη κι από τις απειλές του κ. Ανδρουλάκη ήταν η άμεση απάντηση «κύκλων» του Δημάρχου Αθηναίων κ. Χάρη Δούκα.

Οι «κύκλοι» του κ. Χάρη Δούκα

Οι «κύκλοι», λοιπόν, ανέφεραν ότι «Την ώρα που πολλά στελέχη ζητούν να μιλήσει η βάση του κόμματος, ο Νίκος Ανδρουλάκης απειλεί με διαγραφές. Οι απειλές του αποδεικνύουν την πλήρη πολιτική αδυναμία του». Αντιλαμβάνεστε ποιος θα είναι απέναντι του στις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές. Το τοπίο αρχίζει και ξεκαθαρίζει. Κι όπως καταλαβαίνετε οι συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων θα είναι … «πυρακτωμένες».

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου;

Χθες επίσης ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος σε συνέντευξη του στήριξε την ενδεχόμενη υποψηφιότητα του κ. Δούκα. Να σας ενημερώσω επίσης πως από του fun του κ. Δούκα είναι και ο πρώην γραμματέας του κόμματος κ. Κώστας Λαλιώτης! Όμως το μεγάλο ερωτηματικό είναι τι θα κάνουν οι Παπανδρέου. Θα στηρίξουν τον βουλευτή Ανατολικής Αττικής κ. Μανώλη Χριστοδουλάκη; Η μήπως τελικά συνταχθούν με την υποψηφιότητα του κ. Δούκα κι αυτοί; Η σύγκρουση θα γίνει μεταξύ των δύο ή θα παρεμβληθεί και τρίτος – ή τέταρτος! – υποψήφιος; Βέβαια αυτά τα ερωτήματα θα απαντηθούν στο επόμενο διάστημα.

Και με τους δικούς του

Μου λένε πάντως πως ο κ. Ανδρουλάκης έχει προβλήματα ακόμη και με τους δικούς του, δηλαδή την «ομάδα» του. Ο γραμματέας του κόμματος, ο κ. Ανδρέα Σπυρόπουλος πάει να σκάσει, δεν μιλιέται μετά την εκλογική του αποτυχία, την οποία την χρεώνει στον πρόεδρο. Αλλά και ο πρώην εκπρόσωπος του κόμματος και βουλευτής Επικρατείας κ. Δημήτρης Μάντζος δεν έχει πλέον τις καλύτερες των σχέσεων με τον κ. Ανδρουλάκη.

Εσωκομματικοί συσχετισμοί

Και δεν είναι, λέει, και τόσο εξασφαλισμένη η πλειοψηφία στην ΚΠΕ. Δεν το πιστεύω προσωπικά. Γιατί αν κάτι γνωρίζει καλά ο πρόεδρος του κόμματος είναι να «στήνει» εσωκομματικούς συσχετισμούς! Αλλά κυκλοφορεί. Πάντως με όλη την αντιπολίτευση απέναντι του, δεν έχει περιθώρια να μην πάει σε εσωκομματικές εκλογές. Το φθινόπωρο φυσικά. Προς το παρόν οι συζητήσεις, οι διαβουλεύσεις και οι ζυμώσεις στην Χαριλάου Τρικούπη – εντάξει, όχι εντός, αλλά στα πέριξ… – δίνουν και παίρνουν.

Ο κ.Στέφανος Κασσελάκης

Από την άλλη πλευρά στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εξελίσσεται αντίστοιχη συζήτηση. Την «εισήγηση» την έκανε την Κυριακή ο κ. Νίκος Παππάς και τον λόγο πήρε χθες ο κ. Στέφανος Κασσελάκης στη συνέντευξη του στον ΑΝΤ1. Οπου ερωτηθείς για ένα νέο εκλογικό σχήμα που θα αποτελείται από τα δύο κόμματα της κεντροαριστεράς ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «εάν η κοινωνία θελήσει να είναι αυτό το νέο κυβερνών σχήμα προφανώς θα θέσω υποψηφιότητα για να εκλεγώ από τη βάση, γιατί δεν πιστεύω στις συμφωνίες κορυφής». Και μάλιστα πρόσθεσε πως θα είναι υποψήφιος έστω κι αν είναι υποψήφιος και ο κ. Τσίπρας.

Και θύματα

Βέβαια ενώ φαίνεται ότι η ηγεσία της Κουμουνδούρου ευθυγραμμίζεται με τις ανάγκες της κοινωνίας για τη δημιουργία ενός σχηματισμού που θα διώξει τη Νέα Δημοκρατία, τα πράγματα δεν εξελίσσονται και τόσο … ομαλά! Υπάρχουν και «παράπλευρες απώλειες». Όπως επί παραδείγματι ο κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος ο οποίος απομακρύνθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Προφανώς η απομάκρυνση δεν είναι άσχετη με την κατάθεση με τον κ. Γιάννη Ραγκούση της πρότασης για εσωκομματικό δημοψήφισμα σχετικά με το θέμα της ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς. Αυτά όμως τα θέματα θα πρέπει να τα κοιτάξουν εκεί στην Κουμουνδούρου. Το L΄ etat ce mois είναι παρακαταθήκη του 18ου αιώνα – ούτε καν του 19ου….

Πάλι δικά μας θάναι

Τώρα στην κυβέρνηση προσπαθούν ακόμη να συνέλθουν. Πρώτον από την εκλογική ήττα και δεύτερον, από το «δείγμα» ανασχηματισμού της περασμένης Παρασκευής. Ετσι χθες ο υπουργός Επικρατείας κ. Ακης Σκέρτσος με ύφος που προσιδιάζει με το 28,5% και όχι με το 41% είπε «κεφάλι χαμηλά και δουλειά, δουλειά, δουλειά». Και «παίρνοντας την σκυτάλη» ο έτερος υπουργός Επικρατείας κ. Μάκης Βορίδης αφού είπε πως «πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικά μας θάναι» – το 41%! – «έδωσε στεγνά» όλους τους απομακρυνθέντες υπουργούς και υφυπουργούς από την κυβέρνηση! Αυτοί ήταν το πρόβλημα! Όμως έχει ο καιρός γυρίσματα….

Sports in

Μότα: «Ο Αλμέιδα άρχισε να μου φωνάζει, είναι φυσιολογικό να έχουν νεύρα» (vid)

Όσα είπε ο προπονητής της Νόα μετά τη λήξη του αγώνα με την ΑΕΚ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024