Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ευρωπαϊκή Ένωση: Χωρίς λευκό καπνό η Σύνοδος Κορυφής για τα ευρωπαϊκά αξιώματα - Τα χαρτοφυλάκια στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης

Ευρωπαϊκή Ένωση: Χωρίς λευκό καπνό η Σύνοδος Κορυφής για τα ευρωπαϊκά αξιώματα – Τα χαρτοφυλάκια στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης

Η συζήτηση, τόσο για τα κορυφαία αξιώματα, όσο και για τις κατευθύνσεις της επόμενης νομοθετικής περιόδου, θα συνεχιστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την 27η και 28η Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, η άτυπη Σύνοδος Κορυφής των «27», η οποία ωστόσο δεν συνοδεύτηκε από συμφωνία. Ήταν η πρώτη σύνοδος μετά τις ευρωεκλογές, κατά την οποία αναμενόταν να «κλειδώσουν» τα ονόματα για τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό, καθώς οι ηγέτες της ΕΕ δεν συμφώνησαν για τη δεύτερη θητεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο «τιμόνι» της Κομισιόν.

Έτσι, παρά τις διαβεβαιώσεις του Γάλλου Εμανουέλ Μακρόν και του Γερμανού Όλαφ Σολτς τις τελευταίες ημέρες ότι πλησίαζαν σε συμφωνία, διπλωμάτες της ΕΕ ανέφεραν στο Politico ότι υπήρξε αποτυχία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει ένα «δυνατό χαρτοφυλάκιο»

«Δεν υπάρχει συμφωνία σε αυτό το στάδιο» για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα στην ΕΕ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών.

Η συζήτηση, τόσο για τα κορυφαία αξιώματα, όσο και για τις κατευθύνσεις της επόμενης νομοθετικής περιόδου, θα συνεχιστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την 27η και 28η Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Ο Σαρλ Μισέλ, τόνισε πάντως ότι έγινε καλή πρώτη συζήτηση που κινείται, όπως έκρινε, προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωνε στο Euronews ότι οι ηγέτες των τριών μεγάλων παρατάξεων παρουσίασαν τους υποψηφίους της επιλογής τους, αλλά δεν ελήφθη απόφαση. «Πολλοί ηγέτες θέλουν να δουν προγράμματα πριν συμφωνήσουν σε ονόματα», εξήγησε η ίδια πηγή.

Τα χαρτοφυλάκια στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης

Πλέον μετά και από αυτή την εξέλιξη της διαφωνίας, η συζήτηση για τα χαρτοφυλάκια της Κομισιόν θα κορυφωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει ένα «δυνατό χαρτοφυλάκιο», ενώ σε συνομιλία των τελευταίων ωρών με κορυφαίους αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αυτό που μεταφέρεται είναι ότι οι συζητήσεις στο παρασκήνιο αφορούν είτε:

  • στο χαρτοφυλάκιο της Αγροτικής Πολιτικής,
  • στο χαρτοφυλάκιο της ανταγωνιστικότητας,
  • στο χαρτοφυλάκιο της διεύρυνσης.

Ωστόσο, το τοπίο δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο, ενώ, σε κάθε περίπτωση, το χαρτοφυλάκιο, όπως έχει αναφέρει και ο πρωθυπουργός, σε ένα βαθμό θα καθορίσει και το πρόσωπο του επιτρόπου.

Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται εξάλλου και τα ζητήματα αιχμής που θα απασχολήσουν τις Βρυξέλλες στον ορίζοντα της επόμενης πενταετίας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κεντρική ατζέντα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Μία ατζέντα που θα προτάξει:

  • Την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας
  • Τη μετανάστευση
  • Την κοινή αμυντική πολιτική
  • Την κοινή αγροτική πολιτική

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024