Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Το Ισραήλ απείλησε τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου με «ολοκληρωτικό πόλεμο»

Το Ισραήλ απείλησε τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου με «ολοκληρωτικό πόλεμο»

Αυτό «θα οδηγήσει στην καταστροφή της» - Φουντώνουν εκ νέου τα σενάρια περί ευρύτερης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατς, απείλησε σήμερα (18/6) το απόγευμα τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου με «ολοκληρωτικό πόλεμο» που θα οδηγήσει στην καταστροφή της.

«Είμαστε πολύ κοντά στη στιγμή που θα αποφασίσουμε να αλλάξουμε τους κανόνες του παιχνιδιού απέναντι στη Χεζμπολάχ και στον Λίβανο. Σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, η Χεζμπολάχ θα καταστραφεί και ο Λίβανος θα πληγεί σκληρά», διαμηνύει ο Κατς σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.

Από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σημειώνονται σχεδόν καθημερινά εχθροπραξίες μεταξύ των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η οποία υποστηρίζει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Απειλή μέσω βίντεο από τη Χεζμπολάχ

Λίγο νωρίτερα, η Χεζμπολάχ δημοσιοποίησε ένα βίντεο διάρκειας εννέα λεπτών και 31 δευτερολέπτων που είναι, όπως λέει, εικόνες που συνέλλεξε αναγνωριστικό αεροσκάφος από τοποθεσίες στο Ισραήλ, περιλαμβανομένου του λιμανιού και του αεροδρομίου της πόλης Χάιφα.

Η Χάιφα απέχει 27 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τον Λίβανο.

Ο επικεφαλής της οργάνωσης, Σαγέντ Χάσαν Νασράλα, δήλωσε τον Νοέμβριο πως η Χεζμπολάχ στέλνει αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) πάνω από τη Χάιφα.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση έχει στείλει αναγνωριστικά και επιθετικά drones στο Ισραήλ τους τελευταίους οκτώ μήνες, καθώς ανταλλάσσει πυρά με τον ισραηλινό στρατό παράλληλα με τον πόλεμο στη Γάζα.

Οι ΗΠΑ και η Γαλλία εργάζονται για μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων σχετικά με τις εχθροπραξίες κατά μήκος των νότιων συνόρων του Λιβάνου.

Άμεση αποκλιμάκωση ζητούν οι ΗΠΑ

Το μεσημέρι, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Άμος Χόκστιν ζήτησε να υπάρξει «άμεσα» αποκλιμάκωση στη σύγκρουση μεταξύ της λιβανέζικης Χεζμπολάχ και των ισραηλινών δυνάμεων στη μεθόριο μεταξύ των δύο χωρών.

Από την αρχή του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου, το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, το οποίο όπως δηλώνει ενεργεί σε υποστήριξη προς τους Παλαιστίνιους, ανταλλάσει τακτικά πυρά με τον ισραηλινό στρατό.

«Η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ διήρκεσε αρκετά», τόνισε ο απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν κατά την επίσκεψή του στη Βηρυτό, όπου έφτασε έπειτα από σύντομη στάση στην Ιερουσαλήμ.

«Είναι προς το συμφέρον όλων η σύγκρουση να επιλυθεί γρήγορα και διπλωματικά. Είναι εφικτό και επείγον», τόνισε ο Χόκστιν.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος χαρακτήρισε την κατάσταση κατά μήκος των συνόρων «σοβαρή» και πρόσθεσε ότι αυτός ήταν ο λόγος που ο Μπάιντεν του ζήτησε να μεταβεί στον Λίβανο. Τόνισε εξάλλου ότι η Ουάσινγκτον προσπαθεί να αποφύγει «έναν μεγάλης κλίμακας πόλεμο».

Η Χεζμπολάχ, που αναφέρει ότι έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 2.100 στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισραήλ, έχει εντείνει από την προηγούμενη εβδομάδα και μετά τον θάνατο ενός υψηλόβαθμού διοικητή της από ισραηλινό πλήγμα τις επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών στόχων στο βόρειο Ισραήλ.

Ωστόσο δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για καμία επίθεση από το απόγευμα του Σαββάτου και παρά τα ισραηλινά πλήγματα στον νότιο Λίβανο, ένα από τα οποία κόστισε τη ζωή σε μαχητή της Χεζμπολάχ.

Στις 31 Μαΐου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ένα σχέδιο εκεχειρίας για τον πόλεμο στη Γάζα, το οποίο δήλωσε ότι προέρχεται από το Ισραήλ.

«Μια εκεχειρία στη Γάζα ή μια εναλλακτική διπλωματική λύση θα μπορούσαν επίσης να τερματίσουν τη σύγκρουση στην άλλη πλευρά της Μπλε Γραμμής», εκτίμησε ο Χόκστιν αναφερόμενος στη διαχωριστική γραμμή μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου την οποία όρισε ο ΟΗΕ.

Επίσης θα επιτρέψει «την επιστροφή των εκτοπισμένων αμάχων» και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Από τις 7 Οκτωβρίου έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 473 άνθρωποι στον Λίβανο, στην πλειονότητά τους μαχητές της Χεζμπολάχ αλλά και 92 πολίτες, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP.

Στην ισραηλινή πλευρά έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 15 στρατιώτες και 11 πολίτες.

Sports in

Απρόοπτο με Κωνσταντέλια και Ότο – Επέστρεψαν στις προπονήσεις οι διεθνείς

Επιστροφή στις προπονήσεις για τους διεθνείς Κουλιεράκη και Ντεσπόντοφ – Απρόοπτο με τους Κωνσταντέλια και Ότο οι οποίοι ένιωσαν ένα σφίξιμο και δεν πήραν μέρος στην σημερινό πρόγραμμα του ΠΑΟΚ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024