Βόρεια Κορέα: Ποια θέματα βρίσκονται στην ατζέντα της συνάντησης Πούτιν – Κιμ
Την Βόρεια Κορέα επισκέπτεται σήμερα ο Βλαντίμιρ Πούτιν για να συναντήσει τον Κιμ Γιονγκ Ουν
Μετά τις βόλτες που έκανε ο Κιμ Γιονγκ Ουν με το πράσινο αλεξίσφαιρο τρένο του στη ρωσική Άπω Ανατολή, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας προσκάλεσε τον Πούτιν να τον επισκεφθεί στην Πιονγιάνγκ. Η πρόσκληση αυτή έγινε άμεσα αποδεκτή και επιβεβαιώθηκε από το Κρεμλίνο.
Στην ανακοίνωση του, το Κρεμλίνο ανέφερε ότι «Σύμφωνα με την πρόσκληση του Επικεφαλής των Κρατικών Υποθέσεων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα πραγματοποιήσει φιλική επίσκεψη στην Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας στις 18-19 Ιουνίου.»
Στην Πιονγκγιάνγκ ο Πούτιν μετά από 24 χρόνια
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, στην πρώτη του επίσκεψη στη Βόρεια Κορέα από το 2000, ο Πούτιν θα συναντήσει τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, ενώ οι δύο ηγέτες έχουν δεσμευτεί να επεκτείνουν την συνεργασία τους πάνω στην ασφάλεια και την οικονομία, αψηφώντας τις δυτικές κυρώσεις. Τον Ρώσο πρόεδρο θα συνοδεύουν υπουργοί και σύμβουλοι της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των υπευθύνων για τον ρωσικό στρατό και τις προμήθειες όπλων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο νέος υπουργός Άμυνας του, Αντρέι Μπελούσοφ, και ο Ντένις Μαντούροφ, ο κορυφαίος αναπληρωτής πρωθυπουργός του που επιβλέπει τον αμυντικό τομέα.
«Το πρόγραμμα είναι πολύ πλήρες», δήλωσε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ. «Σημαντικό μέρος του χρόνου θα αφιερωθεί στις ανεπίσημες επαφές μεταξύ των ηγετών, καθώς αυτές οι διαπραγματεύσεις … θα περιέχουν τα πιο σημαντικά και τα πιο ευαίσθητα ζητήματα.» Πρόκειται για ένα σπάνιο ταξίδι στο εξωτερικό για τον Πούτιν, ο οποίος έχει περιορίσει τα διεθνή ταξίδια του σε φιλικές χώρες από τότε που ξεκίνησε την εισβολή πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία και εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης από διεθνές ποινικό δικαστήριο, εναντίον του, για τη μαζική απέλαση παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία.
Επικαλούμενα βοηθό του Κρεμλίνου, ρωσικά πρακτορεία ανέφεραν τη Δευτέρα ότι οι δύο ηγέτες θα υπογράψουν «σημαντικά έγγραφα» κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μια «συνολική συνθήκη στρατηγικής εταιρικής σχέσης», η οποία θα περιγράφει τη μελλοντική συνεργασία και θα ασχολείται με «θέματα ασφαλείας», ανέφερε ο βοηθός του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ, όπως ανέφεραν τα κρατικά ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Τι λένε οι αναλυτές για τις νέες συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών
Ωστόσο, ειδικοί δήλωσαν ότι στην πραγματικότητα, οι όποιες νέες συμφωνίες θα επικεντρωθούν στην ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών. «Η Μόσχα και η Πιονγκγιάνγκ θέλουν να αξιοποιήσουν την αντίληψη ότι οι δεσμοί τους είναι μακροπρόθεσμοι και όλο και πιο ολοκληρωμένοι όσον αφορά την άμυνα», δήλωσε στο νέο πρακτορείο Yonhap ο Πάτρικ Κρόνιν, πρόεδρος του Ινστιτούτου Hudson για την Ασφάλεια στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.
Πρόσθεσε δε ότι «Μπορούν επίσης να υποδηλώνουν ότι η σχέση αυτή είναι ολοκληρωμένη. Σίγουρα και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά διλήμματα. Αλλά ανεξάρτητα από τις λέξεις που χρησιμοποιούνται, οι τρέχουσες σχέσεις θα επικεντρωθούν στην αμυντική συνεργασία.»
Πώς αντέδρασε ο Λευκός Οίκος
Σε ότι αφορά το ταξίδι του προέδρου Πούτιν στην Βόρεια Κορέα, ο Λευκός Οίκος δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί για τους στενότερους δεσμούς μεταξύ της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας.
«Δεν ανησυχούμε για το ταξίδι [του Πούτιν]», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Κίρμπι, στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα. «Αυτό που μας ανησυχεί είναι η εμβάθυνση της σχέσης μεταξύ αυτών των δύο χωρών.»
Ο Kirby δήλωσε ότι η ανησυχία δεν είναι μόνο ότι «οι βαλλιστικοί πύραυλοι της Βόρειας Κορέας εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται για να πλήξουν ουκρανικούς στόχους, αλλά επειδή θα μπορούσε να υπάρξει κάποια αμοιβαιότητα εδώ που θα μπορούσε να επηρεάσει την ασφάλεια στην κορεατική χερσόνησο.»
Η συνεργασία της Βόρειας Κορέας και της Ρωσίας
Η Βόρεια Κορέα έχει προμηθεύσει τη Ρωσία με εκατομμύρια σφαίρες πυρομαχικών σοβιετικής εποχής ως κρίσιμη σανίδα σωτηρίας για να στηρίξει τη ρωσική στρατιωτική εκστρατεία στην Ουκρανία.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, δήλωσε τον περασμένο μήνα στους νομοθέτες ότι οι προμήθειες πυρομαχικών και πυραύλων, καθώς και ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, βοήθησαν τον ρωσικό στρατό «να σταθεί ξανά στα πόδια του».
Ακόμη, η Βόρεια Κορέα έχει επίσης προμηθεύσει τη Ρωσία με βαλλιστικούς πυραύλους και ηλεκτρονικό εξοπλισμό που χρησιμοποιείται στην πολεμική προσπάθεια. Σε αντάλλαγμα, η Ρωσία πιστεύεται ότι παρείχε βοήθεια στο δορυφορικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, καθώς και άλλα όπλα, οικονομική βοήθεια και διπλωματική υποστήριξη.
Ο Κιμ επισκέφθηκε την Άπω Ανατολή της Ρωσίας πέρυσι, συναντώντας τον Πούτιν στο Βλαδιβοστόκ κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού όπου επισκέφθηκε ένα εργοστάσιο παραγωγής σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών και το κοσμοδρόμιο του Βοστότσνι.
Μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών
Ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας Σιν Γουόνσικ δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg News ότι η Σεούλ έχει εντοπίσει τουλάχιστον 10.000 εμπορευματοκιβώτια μεταφοράς που πιθανολογείται ότι περιέχουν πυρομαχικά πυροβολικού και άλλα όπλα που έχουν σταλεί από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία.
Τα εμπορευματοκιβώτια αυτά θα μπορούσαν να περιέχουν έως και 4,8 εκατ. βλήματα, δήλωσε ο Σιν. Οι χώρες της ΕΕ δυσκολεύτηκαν να επιτύχουν τον στόχο της προμήθειας 1 εκατ. βλημάτων πυροβολικού στην Ουκρανία κατά το περασμένο έτος, στέλνοντας μόλις το ήμισυ αυτής της ποσότητας.
«Ο Πούτιν αναμένεται να επιδιώξει στενότερη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας με τη Βόρεια Κορέα, ιδίως στρατιωτικές προμήθειες όπως βλήματα πυροβολικού που είναι απαραίτητες για να αδράξει μια ευκαιρία νίκης», δήλωσε ο Shin στο Bloomberg News.
- Δύο συνταγές με street food «αλητεία»
- Πλήρης η ΑΕΚ κόντρα στον Ολυμπιακό – Οι σκέψεις του Αλμέιδα
- Κωδικός: Αξιωματική αντιπολίτευση
- Άνοιξαν οι κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή νέου προέδρου – Πού ψηφίζουν Τσίπρας και υποψήφιοι
- Τα ζώδια σήμερα: Απροειδοποίητο αστρολογικό τεστ
- Ο Καραμανλής «διαγράφει» το Πειθαρχικό