ΕΕ: Αύξηση της συνολικής έκτασης της βιολογικής γεωργίας
Τι δείχνουν τα στοιχεία για την ΕΕ το 2022
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Με ανοδικούς ρυθμούς κινείται η βιολογική γεωργία στην ΕΕ με τη βιολογική έκταση να αποτελεί το 10,5% της συνολικής ευρωπαϊκής αγροτικής γης το 2022.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η έκταση που χρησιμοποιείται για τη βιολογική γεωργική παραγωγή στην ΕΕ συνεχίζει να αυξάνεται και το 2022 έφτασε τα 16,9 εκατομμύρια εκτάρια (ha), από 15,9 εκατομμύρια εκτάρια το 2021 και 14,7 εκατομμύρια εκτάρια το 2020. Το 2022, η έκταση που χρησιμοποιήθηκε για τη βιολογική γεωργία ήταν ισοδύναμη στο 10,5% της συνολικής χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης στην ΕΕ.
Μεταξύ 2012 και 2022, η έκταση που χρησιμοποιείται για τη βιολογική γεωργία αυξήθηκε σχεδόν σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Οι υψηλότεροι ρυθμοί επέκτασης κατά την περίοδο αυτή ήταν στην Κροατία (+306%), στην Πορτογαλία (278%) και στη Βουλγαρία (182%).
Το 2022, η έκταση που χρησιμοποιήθηκε για τη βιολογική γεωργία ήταν ισοδύναμη στο 10,5% της συνολικής χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης στην ΕΕ
Υπενθυμίζεται, ότι ένας από τους κύριους στόχους της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να ενθαρρύνει την ανάπτυξη περιοχών βιολογικής γεωργίας, θέτοντας ως στόχο τουλάχιστον το 25% της γεωργικής γης της ΕΕ να βρίσκεται υπό βιολογική καλλιέργεια έως το 2030.
Πρώτοι στη λίστα
Τα υψηλότερα μερίδια περιοχών βιολογικής γεωργίας ήταν στην Αυστρία (27%), στην Εσθονία (23%) και στη Σουηδία (20%). Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες, μαζί με Πορτογαλία, Ιταλία, Τσεχία, Λετονία, Φινλανδία, Σλοβακία, Δανία, Σλοβενία, Ισπανία και Γαλλία, οι οποίες είχαν μερίδια άνω του10 % το 2022.
Αντίθετα, το μερίδιο της βιολογικής γεωργίας ήταν κάτω από 5% σε πέντε χώρες της ΕΕ το 2022, με τα χαμηλότερα μερίδια στη Μάλτα (κάτω από 1%), τη Βουλγαρία και την Ιρλανδία (και οι δύο 2%).
Επίσης, τα χαμηλότερα μερίδια πιστοποιημένων περιοχών καταγράφηκαν για τη Ρουμανία (66 %), την Ελλάδα (65 %), τη Βουλγαρία (55 %) και την Πορτογαλία (35 %), υπογραμμίζοντας τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης σε πιστοποιημένες περιοχές σε αυτές τις χώρες τα επόμενα χρόνια.
Βιολογική παραγωγή
Η Σουηδία είχε τα υψηλότερα μερίδια παραγωγής δημητριακών και φρέσκων λαχανικών που ήταν βιολογική το 2022.
Ειδικότερα, η βιολογική παραγωγή δημητριακών (για την παραγωγή σιτηρών, συμπεριλαμβανομένων των σπόρων) παραμένει ένα σχετικά μικρό μέρος της συνολικής παραγωγής σιτηρών στην ΕΕ. Τα υψηλότερα μερίδια που καταγράφηκαν μεταξύ των χωρών της ΕΕ το 2022 ήταν στη Σουηδία (7% της συνολικής παραγωγής σιτηρών), στην Εσθονία (6,6%) και στην Ιταλία (6,4%).
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις