Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Αυτοκίνητο: Tίτλοι τέλους για τα ηλεκτρικά super cars;

Αυτοκίνητο: Tίτλοι τέλους για τα ηλεκτρικά super cars;

Μια από τις πιο ελπιδοφόρες εταιρείες ηλεκτρικών οχημάτων κατέθεσε αίτημα για να μπει στο άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ. Αναδιοργάνωση ή κλείσιμο;

Η Fisker καταθέτει αίτηση για προστασία από την πτώχευση, η δεύτερη κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων που το πράττει τον τελευταίο χρόνο. Η κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων Fisker κατέθεσε αίτηση για εισαγωγή στο κεφάλαιο 11 της πτωχευπτικού κώδικα (διακανονισμός, πάγωμα απαιτήσεων ανάμεσα στα άλλα), η δεύτερη ηλεκτρική startup που το κάνει τον τελευταίο χρόνο, καθώς ακόμη και οι ηγέτες του κλάδου αγωνίζονται να προσελκύσουν περισσότερους αγοραστές πέρα από τους πρώτους φίλους της τεχνολογίας.

Η Fisker Group Inc. ανέφερε στην κατάθεσή της στο αμερικανικό πτωχευτικό δικαστήριο του Delaware ότι τα περιουσιακά της στοιχεία εκτιμάται ότι είναι μεταξύ 500 εκατομμυρίων και 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Εκτιμάται ότι οι υποχρεώσεις είναι μεταξύ 100 και 500 εκατομμυρίων δολαρίων, με 200 έως 999 πιστωτές.

«Όπως και άλλες εταιρείες στον κλάδο της ηλεκτροκίνησης, αντιμετωπίσαμε αντίθετους ανέμους της αγοράς και της μακροοικονομίας που επηρέασαν την ικανότητά μας να λειτουργούμε αποτελεσματικά», ανέφερε η εταιρεία σε μια έτοιμη δήλωση αργά τη Δευτέρα. «Αφού αξιολογήσαμε όλες τις επιλογές για την επιχείρησή μας, αποφασίσαμε ότι η συνέχιση της πώλησης των περιουσιακών μας στοιχείων στο πλαίσιο του Κεφαλαίου 11 είναι η πιο βιώσιμη πορεία για την εταιρεία».

Η 7χρονη εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων ιδρύθηκε από τον σχεδιαστή Henrik Fisker, ο οποίος ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της. Ο ίδιος σχεδίασε το αμιγώς ηλεκτρικό SUV Ocean 2022 της εταιρείας, καθώς και το πολυτελές plug-in υβριδικό Karma που λανσαρίστηκε το 2011. Ο Fisker είναι επίσης γνωστός για την ηγεσία της ανάπτυξης του σπορ αυτοκινήτου BMW Z8. Είναι το δεύτερο αυτοκινητιστικό εγχείρημα του Henrik Fisker που αποτυγχάνει.

Το υβριδικό Fisker Karma, η απαρχή του ταξιδιού στον δρόμο για την πλήρη ηλεκτροκίνηση.

Δύσκολη η αμερικανική μάχη για την ηλεκτροκίνηση

Η Fisker, με έδρα το Manhattan Beach της Καλιφόρνια, και άλλες νεοφυείς επιχειρήσεις όπως η Lordstown Motors Corp., προσπάθησαν να αναμετρηθούν με τους ηγέτες του κλάδου, όπως η Tesla, και τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες του Ντιτρόιτ, οι οποίες έχουν εισέλθει επιθετικά στην αγορά. Η Lordstown ζήτησε προστασία από την πτώχευση το περασμένο καλοκαίρι, καθώς αντιμετώπιζε δυσκολίες χρηματοδότησης.

Ωστόσο, οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων έχουν επιβραδυνθεί, έχουν περιοριστεί τόσο από την έλλειψη υποδομών, όσο και από την αύξηση του πληθωρισμού που έχει κάνει πιο ακριβή την ανάληψη δανείων για αυτοκίνητα. Παρότι για τους μισθούς των ΗΠΑ τα οχήματα της Fisker που ξεκινούσαν από τις 38,999 δολάρια θεωρούνται προσιτά. Τα ηλεκτρικά οχήματα αυξήθηκαν μόνο κατά 3,3% σε σχεδόν 270.000 κατά τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, πολύ κάτω από την αύξηση 47% που τροφοδότησε πωλήσεις ρεκόρ και μερίδιο αγοράς 7,6% πέρυσι, σύμφωνα με την J.D. Power.

Η επιβράδυνση, με επικεφαλής την Tesla, επιβεβαιώνει τους φόβους της βιομηχανίας ότι κινήθηκαν πολύ γρήγορα προς τους αγοραστές ηλεκτροκίνητων οχημάτων (EV). Το μερίδιο των EV στις συνολικές πωλήσεις των ΗΠΑ μειώθηκε στο 7,15% το πρώτο τρίμηνο. Αυτό οδήγησε σε τεράστιες μειώσεις τιμών και απολύσεις σε κορυφαίες εταιρείες όπως η Tesla. Έτερη ηλεκτρική νεοφυής επιχείρηση, η Rivian, δήλωσε φέτος ότι διακόπτει την κατασκευή του εργοστασίου παραγωγής της στη Τζόρτζια, αξίας 5 δισ. δολαρίων, για να επιταχύνει την παραγωγή και να εξοικονομήσει χρήματα.

Το πιο επιτυχημένο και προσιτό συνάμα όχημα της εταιρείας, το OCEAN, δεν τα κατάφερε, καθώς οι καταναλωτές γύρισαν την πλάτη στην ηλεκτροκίνηση.

Οι Δημοκρατικοί θέλουν ηλεκτροκίνηση, οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν την μυρωδιά της … γκασολίνας

Η αίτηση πτώχευσης της Fisker έρχεται καθώς η κυβέρνηση πιέζει να αυξήσει δραματικά τις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων ως μέρος της ατζέντας του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής. Ο υποψήφιοw Ντόναλντ Τραμπ επίσης μετατρέπει τα ηλεκτρικά οχήματα σε θέμα της εκστρατείας, χλευάζοντας τις προσπάθειες του Μπάιντεν για την προώθηση των ηλεκτρικών οχημάτων ως «ριζοσπαστικό σχέδιο» που είναι άδικο για τους καταναλωτές και ισοδυναμεί με κυβερνητική υπερβολή.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες επενδύουν δισεκατομμύρια σε εργοστάσια και τεχνολογία μπαταριών για να επιταχύνουν τη μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα με στόχο τη μείωση της ρύπανσης, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την εκπλήρωση της απαίτησης της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος να είναι το 56% των πωλήσεων νέων οχημάτων ηλεκτρικά μέχρι το 2032. Η πρώτη προσπάθεια του Henrik Fisker να ξεκινήσει μια εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων έληξε επίσης το 2013.

Αποτέλεσε το αποκορύφωμα μιας μακράς καθοδικής πορείας που ξεκίνησε αφότου η Fisker έλαβε δέσμευση δανείου ύψους 529 εκατομμυρίων δολαρίων από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ. Αργότερα έγινε γνωστό ότι το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας δεν είχε συνειδητοποιήσει επί τέσσερις μήνες ότι η παραπαίουσα εταιρεία, με την επωνυμία Fisker Automotive Inc. είχε χάσει έναν κρίσιμο στόχο παραγωγής που απαιτούνταν ως μέρος ενός κυβερνητικού δανείου μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Το λάθος επέτρεψε στη Fisker να λάβει επιπλέον 32 εκατομμύρια δολάρια σε κυβερνητική χρηματοδότηση πριν από την αναστολή του δανείου τον Ιούνιο του 2011. Η Fisker Inc. και άλλες θυγατρικές της στις ΗΠΑ, μαζί με θυγατρικές εκτός των ΗΠΑ, δεν περιλαμβάνονται επί του παρόντος στην αίτηση πτώχευσης. Η Fisker αναφέρει ότι βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με οικονομικούς φορείς σχετικά με τη χρηματοδότηση του οφειλέτη υπό την κατοχή του και την πώληση των περιουσιακών του στοιχείων.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024