Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
«Κλειδώνει» στα πρωτόκολλα η ηλεκτρονική συνταγογράφηση

«Κλειδώνει» στα πρωτόκολλα η ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Τα δεδομένα της ΗΔΙΚΑ μπορούν να βάλουν την Ελλάδα στο χάρτη των επενδύσεων για κλινικές μελέτες στις οποίες σήμερα υστερούμε

Από την 1η Ιουνίου το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης κλειδώνει αυτόματα, βάσει των πρωτοκόλλων που έχουν εισαχθεί στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ. Όταν ο γιατρός προσπαθεί να παραβιάσει τα πρωτόκολλα συνταγογράφησης, θα πρέπει να αιτιολογήσει την εξαίρεση του πρωτοκόλλου.

Αυτό γίνεται για να έχουμε πλήρως τη βεβαιότητα ότι ο κάθε ασθενής παίρνει το φάρμακο που πραγματικά χρειάζεται.

Στη νέα λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την ομιλία του στο 1st SFEE Summit, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) με κεντρικό θέμα «Επαναπροσδιορίζοντας την Αξία».

Ο κ. Γεωργιάδης, χαρακτήρισε απόλυτη ηθική υποχρέωση μιας ευρωπαϊκής, προηγμένης πολιτείας, να βρίσκει τρόπο να εξασφαλίζει τις καλύτερες δυνατές θεραπείες για τους ασθενείς της, μιλώντας για την πρόσβαση των ασθενών στην καινοτομία, η οποία ενώ βελτιώνει το προσδόκιμο ζωής, εντούτοις προκαλεί προκλήσεις στο σύστημα. Έκανε λόγο για κανόνες, όπως προϋπολογισμένος αριθμός ασθενών που το προφίλ του πληθυσμού δικαιολογεί συγκεκριμένες ποσότητες φαρμάκων και απέδωσε την ευθύνη αυτή στη φαρμακοβιομηχανία.

Παράλληλα τόνισε την ανάγκη για επενδύσεις, με αποτέλεσμα να προαναγγείλει την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τη φαρμακοβιομηχανία, ώστε να διασφαλιστεί για τα επόμενα 3-4 χρόνια σταθερό πλαίσιο δραστηριοποίησης και διαφάνεια, ώστε να υπάρξει η απαραίτητη εμπιστοσύνη για συνομιλία με την Ελλάδα ως σοβαρό εταίρο.

Απαντώντας στον υπουργό, ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου, συμφώνησε με την υπογραφή του μνημονίου, όμως τόνισε πως σήμερα, το πλαίσιο είναι ασφυκτικό, δήλωσε ότι «Πρέπει να υπάρξει ισορροπία χρηματοδότησης και κατανάλωσης» και πρόσθεσε ότι «Στην Ελλάδα έχουμε τις καλύτερες εκβάσεις σε σχέση με τις χρηματικές εισροές που κάνει η Πολιτεία. Πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να συγκλίνουμε σε έναν κοινό ορισμό για την αξία της φαρμακευτικής καινοτομίας, για να πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς».

Η βάση δεδομένων της ΗΔΙΚΑ  είναι από τις καλύτερες του κόσμου. Αν την αξιοποιούσαμε, θα μπορούσαμε να εμφανιστούμε ως σοβαρός παίκτης στον παγκόσμιο χάρτη προσέλκυσης επενδύσεων κλινικών μελετών

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στη συζήτηση στο 1ο ΣΦΕΕ Summit

Εξορθολογισμός δαπανών

Η Γενική Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Παυλίνα Καρασιώτου, σημείωσε ότι η λύση στην στενότητα των πόρων έναντι των αυξανόμενων αναγκών και των φαρμάκων, βρίσκεται στον εξορθολογισμό των δαπανών. «Απαιτείται εξορθολογισμός των δαπανών υγείας, όχι για να κόψουμε φάρμακα, αλλά για να δούμε πού και τι χρειαζόμαστε πραγματικά και τι περιθώρια εξοικονόμησης υπάρχουν. Κι αυτό γιατί για κάθε φάρμακο που ξοδεύουμε κάποιος ασθενής που όντως το χρειάζεται, δεν θα μπορεί να το πάρει» ανέφερε και συνέχισε, κάνοντας λόγο για αναπροσαρμογή της φαρμακευτικής δαπάνης σε όρια που η οικονομία μπορεί να αντέξει, μέσω συγκεκριμένων καναλιών και επισημαίνοντας πως «η κυβέρνηση συζητά ήδη πως θα συνεχίσει τις δράσεις που τώρα χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης».

 Ταμείο καινοτομίας

Από την πλευρά του, ο  διευθυντής Δημόσιας Πολιτικής Ευρώπης της MSD Μπόρις Αζάις, σημείωσε ότι «Το κύριο ζήτημα είναι πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας και να τα κάνουμε πιο ανθεκτικά. Στο πλαίσιο αυτό χρειάζεται να προσεγγίζουμε την δαπάνη υγείας και τα αποτελέσματα ολοκληρωμένα, εστιάζοντας στην αξία που κάθε παρέμβαση θα προσφέρει στους ασθενείς, τα συστήματα υγείας και την κοινωνία. Αλλά για να καταλήξουμε ποιες είναι οι υψηλής ή χαμηλότερης αξίας επεμβάσεις, χρειάζεται να αξιολογήσουμε το κόστος». Χαρακτήρισε έτσι την αξιολόγηση της φαρμακευτικής καινοτομίας βάσει δεδομένων, ως «μονόδρομο για την βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας».

Αντίστοιχα, ο Επίκουρος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας από το Εργαστήριο Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Κώστας Αθανασάκης σημείωσε πως ο μηχανισμός αξιολόγησης των τεχνολογιών υγείας πρέπει να έχει ανεξαρτησία, αλλά το σημαντικότερο είναι η διαδικασία. Εστίασε έτσι, στη σημασία ενός ταμείου καινοτομίας ή ενός σχήματος μεταβατικής αξιολόγησης, που θα συνοδευτεί από συμφωνίες ελεγχόμενης εισόδου, στην αξιοποίηση των δεδομένων και των κλινικών δοκιμών και στην δημιουργία επιλογών εργασίας για να έρθουν οι άνθρωποι και οι εταιρίες στην Ελλάδα.

O αντιπρόεδρος της  EFPIA και μέλος του Δ.Σ. της Bayer, Stefan Oelrich

Καθυστέρηση στην πρόσβαση

Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών, ο αντιπρόεδρος της  EFPIA και μέλος του Δ.Σ. της Bayer Stefan Oelrich, επεσήμανε ότι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη φαρμακευτική νομοθεσία έχουν προβλήματα που πρέπει να αναθεωρηθούν.

Όπως ανέφερε, «η Ε.Ε. επιδιώκει να ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού φαρμάκων, καθιστώντας τα πιο διαθέσιμα, προσβάσιμα και οικονομικά προσιτά σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., ενισχύοντας την έρευνα και την καινοτομία, όμως οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αντιλαμβάνονται την εξέλιξη της βιομηχανίας φαρμάκων σαν μία μοναδική ευκαιρία επένδυσης και να μην έχουν μόνο στο μυαλό τους τη μείωση του κόστους. Οι φαρμακευτικές εταιρείες, ανάμεσα σε αυτές και η Bayer, συμφωνούν με την απλοποίηση των ρυθμιστικών πλαισίων, όμως πρέπει οι ειδικοί να εστιάσουν σωστά στα κίνητρα για έρευνα και ανάπτυξη, για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των εταιρειών και της πρόσβασης των ασθενών».

Υπογράμμισε ότι η μείωση του χρόνου προστασίας της πατέντας, θα επιφέρει μείωση των επενδύσεων για καινοτόμα φάρμακα στην Ευρώπη.

Ο κ. Οelrich αναφέρθηκε επίσης στις δυσκολίες πρόσβασης των ασθενών σε νέες θεραπείες, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για εθνική πολιτική και έφερε ως παράδειγμα την Ελλάδα, όπου ο χρόνος αναμονής για ένα καινοτόμο φάρμακο φτάνει τις 587 ημέρες, όταν αντίστοιχα στη Γερμανία είναι 126.

Κλείνοντας, έκανε λόγο για «θαρραλέα προσπάθεια προστασίας της Έρευνας και της Τεχνολογίας στον τομέα των φαρμάκων στην Ευρώπη, ώστε η καινοτομία να μένει στην Ευρώπη και να μην «εξάγεται» στις ΗΠΑ».

Ευκαιρία επενδύσεων τα data της ΗΔΙΚΑ

Στις επενδυτικές δυνατότητες της χώρας αναφέρθηκαν εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας της χώρας, τόσο μέσω παραγωγικών επενδύσεων, όσο και μέσω κλινικών μελετών, σημείο στο οποίο η χώρα υστερεί.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΣΦΕΕ και Αντιπρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ Κωνσταντίνος Παναγούλιας τόνισε ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν ξεπεράσει πλέον το «ταμπού» της συνεργασίας με τις ιδιωτικές εταιρείες και πλησιάζουν τις φαρμακευτικές για την ανάπτυξη νέων μορίων, με αποτέλεσμα σήμερα κάποια μόρια να βρίσκονται υπό ανάπτυξη σε κλινική φάση Ι.

Σε ό,τι αφορά στη συνεργασία ελληνικών και πολυεθνικών εταιρειών στον τομέα της παραγωγής, ο κ. Παναγούλιας τόνισε ότι «προάγει τη στρατηγική αυτονομία της χώρας στον τομέα του φαρμάκου», κάτι που αποδείχθηκε ιδιαίτερα σημαντικό την περίοδο της πανδημίας, όταν στην Ελλάδα δεν καταγράφηκε έλλειψη φαρμάκων.

Όπως τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.) και Διευθύνων Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος της Demo Δημήτρης Δέμος, σημείωσε ότι το επενδυτικό πρόγραμμα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας είναι από τα μεγαλύτερα της χώρας. «Έως το 2026 θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις ύψους 1,2 δις ευρώ με τη δημιουργία 16 ερευνητικών κέντρων και 13 νέων εργοστασίων», σημειώνοντας πως «οι Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι βάζουν 600 εκατ. ευρώ από τις δικές τους τσέπες και δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην χώρα». Πρόσθεσε ότι «όλη η Ελλάδα βλέπει μια φαρμακοβιομηχανία στον τόπο της».

Μάλιστα αναφέρθηκε στη «λογική του ελατηρίου» μετά το 2019, όταν η σταθεροποίηση της εθνικής οικονομίας ανέδειξε την ανάγκη για αναβάθμιση του παραγωγικού εξοπλισμού και για επέκταση της παραγωγής. Συνέχισε σημειώνοντας ότι «για να είμαστε κερδοφόροι πρέπει να προχωρήσουμε σε αύξηση των τεμαχίων και να κάνουμε επενδύσεις σε παραγωγικό εξοπλισμό».

Όσο για το εργοστάσιο παραγωγής πρώτων υλών της DEMO στην Τρίπολη, ανέφερε ότι είναι «ένα βήμα μπροστά στις εξελίξεις που έρχονται» καθώς τώρα, το σύνολο της Ευρώπης προσπαθεί να ενισχύσει την παραγωγή πρώτων υλών εντός των ευρωπαϊκών συνόρων.

Οι δυνατότητες επενδύσεων από τη φαρμακοβιομηχανία συζητήθηκαν στο 1ο ΣΦΕΕ Summit

HΔΙΚΑ – η καλύτερη βάση δεδομένων

Τις ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρει η ανάπτυξη κλινικών μελετών στην Ελλάδα παρουσίασε ο Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Pharmaserve-Lilly Σπύρος Φιλιώτης, λέγοντας ότι  «η φύση της κλινικής έρευνας είναι να εξάγει δεδομένα και υπηρεσίες με τεράστια προστιθέμενη αξία».

Σημείωσε ότι στην Ευρώπη επενδύονται κάθε χρόνο 30 δις ευρώ για κλινικές έρευνες.

Το ποσό που θα αντιστοιχούσε στην Ελλάδα θα ήταν 500 εκατ. ευρώ, όμως στην πραγματικότητα σήμερα γίνονται επενδύσεις που φτάνουν το πολύ στα 100 εκατ. ευρώ.

«Είναι μια παγκόσμια ανταγωνιστική διαδικασία», τόνισε και αναφέρθηκε στις δυνατότητες που προσφέρει η ΗΔΙΚΑ.

«Η βάση δεδομένων της ΗΔΙΚΑ  είναι από τις καλύτερες του κόσμου, αλλά δεν αξιοποιείται. Δεν δημοσιεύουμε τίποτα από τα δεδομένα της. Αν το κάναμε, θα μπορούσαμε να εμφανιστούμε ως σοβαρός παίκτης στον παγκόσμιο χάρτη προσέλκυσης επενδύσεων κλινικών μελετών».

Σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ έχει δεσμευτεί προς επενδύσεις σε παραγωγικές μονάδες και νέες τεχνολογίες από το επενδυτικό clawback, ανέφερε ο επικεφαλής του τμήματος Φαρμάκων της PwC Άγγελος Μπένος, σημειώνοντας ότι από τα 500-550 εκατ. ευρώ, περίπου το 60% πήγε σε παραγωγικές μονάδες και το υπόλοιπο 40% σε Έρευνα και Ανάπτυξη, όμως από αυτό, για κλινικές μελέτες δόθηκε μόλις το 10% των κεφαλαίων.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024