Ο Γκιγιέρμο Σένλαϊν μάλλον απευθύνεται σε κοινό με αυτοκτονικές τάσεις.

Ο συνιδρυτής της OceanGate, της εταιρείας πίσω από την τραγωδία του βαθυσκάφους Titan που παρέσυρε στον θάνατο πέντε άτομα στη διάρκεια κατάδυσης στον Τιτανικό πριν από ένα χρόνο, θέλει τώρα να δημιουργήσει μια ιπτάμενη αποικία στην Αφροδίτη.

Ο Σένλαϊν, 58 ετών, είχε αποχωρήσει από την OceanGate το 2020, πολύ πριν από το δυστύχημα. Φαίνεται όμως ότι δεν πήρε το μάθημα και απέτυχε να προσγειωθεί στην πραγματικότητα.

«Μπορούμε να ξεκινήσουμε στο ταξίδι στην Αφροδίτη ΣΗΜΕΡΑ … και να το κάνουμε με ασφάλεια και χαμηλό κόστος» έγραψε ο αργεντίνος επιχειρηματίας σε ιστολόγιό του. Η ανάρτηση έγινε τον Απρίλιο, μόλις τώρα όμως έγινε αντιληπτή από τον Independent.

H Αφροδίτη, ο δεύτερος πλανήτης κατά σειρά απόστασης από τον Ήλιο, έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με τη Γη. Οι ομοιότητες όμως σταματούν εκεί.

Η πυκνή, δηλητηριώδης ατμόσφαιρα διοξειδίου του άνθρακα δημιουργεί ένα ανεξέλεγκτο φαινόμενο θερμοκηπίου που ανεβάζει την επιφανειακή θερμοκρασία πάνω από τους 460 βαθμούς.

Η ατμοσφαιρική πίεση είναι 100 φορές μεγαλύτερη από ό,τι στη Γη, ενώ σύννεφα θειικού οξέος βρέχουν το έδαφος με βιτριόλι.

H Αφροδίτη σε εικόνα πραγματικού χρώματος. Ο πλανήτης είναι καλυμμένος από πυκνή, δηλητηριώδη ατμόσφαιρα (NASA)

Ο Σένλαϊν θεωρεί πως θα ήταν προτιμότερο να στείλουμε ανθρώπους σε ιπτάμενα σκάφη που θα αιωρούνται σε ύψος 50 χιλιομέτρων, εκεί όπου η πίεση και η θερμοκρασία πλησιάζουν περισσότερο τις γήινες συνθήκες.

Τα υπόλοιπα προβλήματα θα μπορούσαν να ξεπεραστούν «με συσκευές αναπνοής και υλικά ανθεκτικά στα οξέα» ισχυρίζεται.

«Η αλήθεια είναι ότι η Αφροδίτη βρίσκεται πολύ πιο κοντά στη Γη και κινείται σε πολύ πιο παρόμοια τροχιά, κάτι που την καθιστά πολύ πιο προσβάσιμη από τον Άρη (χαμηλότερο κόστος, πιο συχνά παράθυρα πτήσης, συντομότεροι χρόνοι ταξιδιού, μεγαλύτερη ασφάλεια κλπ).

»Επίσης, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για αποτυχημένες προσπάθειες προσεδάφισης, μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που μας περιμένουν στον Άρη.

»Αν μη τι άλλο, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι η αποστολή ανθρώπων στην Αφροδίτη ΠΡΙΝ τις αποστολές στον Άρη θα ήταν καλύτερος τρόπος για να αναπτύξουμε με ασφάλεια τις δυνατότητες δημιουργίας μιας αρειανής κοινότητας».

Με στόχο την υλοποίηση του οράματός του για μια αποικία στην Αφροδίτη, ο Σένλαϊν ίδρυσε το Ίδρυμα Human2Venus μετά την αποχώρησή του από την Ocean Gate τον Ιανουάριο του 2020.

Toν Ιούλιο του 2023, μόλις ένα μήνα μετά την ολέθρια ενδόρηξη του βαθυσκάφους Titan σε βάθος σχεδόν 4 χιλιομέτρων, ο Σένλαϊν δήλωνε στο Business Insider πως μια αποικία 1.000 ανθρώπων στα σύννεφα της Αφροδίτης «είναι πολύ εφικτή» έως το 2050.