Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Voyager 1: Το θρυλικό σκάφος ξεπέρασε την κρίση, συνεχίζει την μετάδοση δεδομένων

Voyager 1: Το θρυλικό σκάφος ξεπέρασε την κρίση, συνεχίζει την μετάδοση δεδομένων

Το σκάφος, το οποίο κινείται σήμερα έξω από το Ηλιακό Σύστημα, είχε σταματήσει να μεταδίδει επιστημονικές μετρήσεις για τον διαστρικό χώρο.

Το διαστημικό σκάφος Voyager 1 της NASA άρχισε και πάλι να μεταδίδει δεδομένα από τον αχαρτογράφητο διαστρικό χώρο μετά την αντιμετώπιση τεχνικού προβλήματος που εμπόδιζε τις επικοινωνίες για μήνες.

Το θρυλικό σκάφος, το οποίο εκτοξεύτηκε το 1977 και βρίσκεται σήμερα πιο μακριά από κάθε άλλη αποστολή, σταμάτησε να μεταδίδει δεδομένα τον Νοέμβριο του 2023, καθώς το σύστημα δεδομένων πτήσης είχε παγιδευτεί σε έναν ατέρμονο βρόχο και μετέδισε ένα ακατάληπτο επαναλαμβανόμενο σήμα από απόσταση 24 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Τον Απρίλιο, οι μηχανικοί της αποστολής κατάφεραν να λύσουν το πρόβλημα εν μέρει και το σκάφος άρχισε και πάλι να μεταδίδει δεδομένα τηλεμετρίας για την κατάστασή του.

Παρόλα αυτά, τα τέσσερα επιστημονικά όργανα του Voyager 1, τα οποία μετρούν το διαστρικό πλάσμα, τα μαγνητικά πεδία και τα σωματίδια, δεν μετέδιδαν μετρήσεις.

Δεδομένα από δύο επιστημονικά όργανα άρχισαν να λαμβάνονται στις 19 Μαΐου και μέχρι τις 13 Ιουνίου οι επικοινωνίες είχαν αποκατασταθεί πλήρως, όπως ανέφερε η NASA σε ανακοίνωσή της.

Επίλύση εξ αποστάσεως

Οι υπεύθυνοι της αποστολής στο Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το 3% της μνήμης του συστήματος δεδομένων πτήσης δεν λειτουργούσε λόγω προβληματικού κυκλώματος.

Το ίδιο το κύκλωμα δεν είναι δυνατό να επιδιορθωθεί από απόσταση, όμως ο κώδικας που εκτελούσε ανατέθηκε σε άλλο τμήμα του συστήματος δεδομένων πτήσης.

Για την επαναφορά του σκάφους σε πλήρη λειτουργία εκκρεμούν ακόμα κάποιες επιμέρους εργασίες.

«Μεταξύ άλλων, οι μηχανικοί θα συγχρονίσουν το λογισμικό μέτρησης χρόνου στους τρεις ενσωματωμένους υπολογιστές ώστε να μπορούν να εκτελούν εντολές στον κατάλληλο χρόνο» ανέφερε η NASA.

«Η ομάδα θα πραγματοποιήσει επίσης εργασίες συντήρησης στον ψηφιακό καταγραφέα μαγνητοταινίας, ο οποίος αποθηκεύει κάποια δεδομένα του οργάνου κυμάτων πλάσματος που μεταδίδονται στη Γη δύο φορές τον χρόνο».

Το Voyager 1 και το σχεδόν πανομοιότυπο Voyager 2 εκτοξεύτηκαν με διαφορά λίγων εβδομάδων το 1977 και ακολούθησαν διαφορετικές πορείες. Ήταν οι πρώτες αποστολές που επισκέφθηκαν και φωτογράφησαν από κοντά τους εξωτερικούς πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος, τον Δία, τον Κρόνο, τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα.

Και τα δύο σκάφη βρίσκονται εδώ και χρόνια έξω από το Ηλιακό Σύστημα. Το Voyager 2 απέχει σήμερα 20 δισ. χιλιόμετρα, βρίσκεται δηλαδή 4 δισ. χιλιόμετρα πιο κοντά από το Voyager 1.

Τα δύο σκάφη λειτουργούν με θερμοηλεκτρικές γεννήτριες πλουτωνίου, οι οποίες εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν επαρκή ενέργεια για μερικά ακόμα χρόνια.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024