Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
ΣΥΡΙΖΑ: Κατέθεσε τροπολογία για την κατάργηση του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης των επαγγελματιών

ΣΥΡΙΖΑ: Κατέθεσε τροπολογία για την κατάργηση του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης των επαγγελματιών

Αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα προτάσεις για τη στεγαστική πολιτική και την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους 

Με παρεμβάσεις υπέρ της κοινωνίας, κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κλιμακώνοντας, σύμφωνα με στελέχη,  την αντιπολιτευτική του τακτική με αιχμή τη μάχη κατά της ακρίβειας και εναντίον της φορολογικής εξόντωσης των μικρομεσαίων.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε, σήμερα, Τετάρτη τροπολογία για την κατάργηση του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των ατομικών επιχειρήσεων, το γνωστό «χαράτσι» που επέβαλε το δίδυμο Χατζηδάκη- Θεοχάρη, προκαλώντας τις σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά των επαγγελματιών οι οποίοι έχουν ήδη ξεκινήσει δυναμικές κινητοποιήσεις.

Τι λέει η τροπολογία

Η τροπολογία κατατέθηκε στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με τίτλο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2118 για την ασφάλιση αστικής ευθύνης που προκύπτει από την κυκλοφορία αυτοκινήτων οχημάτων, λήψη μέτρων προς εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/858 σχετικά με το πιλοτικό καθεστώς υποδομών της αγοράς που βασίζονται σε τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού, ειδικότερες ρυθμίσεις για τα οχήματα και τη δημόσια περιουσία και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών».

Στην Αιτιολογική Έκθεση της τροπολογίας τονίζεται η αντισυνταγματικότητα της κυβερνητικής ρύθμισης, καθώς ανάγκη αποτελεί η «τήρηση των συνταγματικών αρχών της ισότητας των πολιτών ενώπιον των δημοσίων βαρών και της αναλογικότητας (άρθρο 4 παρ. 5 του Συντάγματος)».

Αναφέρεται, επίσης, ότι «το τεκμήριο του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος δεν είναι συνταγματικά ανεκτό, καθόσον δεν αφορά εξωτερικές ενδείξεις ή στοιχεία άμεσα συναρτώμενα με το τεκμαιρόμενο συμπέρασμα, όπως απαιτεί η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά βασίζεται στη σύγκριση με τον κατώτατο μισθό των απασχολουμένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι οποίοι τελούν υπό διαφορετικές επαγγελματικές και εισοδηματικές συνθήκες σε σχέση με τους ασκούντες ατομική επιχείρηση».

Πόσο κοστίζει

Το κόστος που θα προκύψει από την κατάργηση της τεκμαρτής φορολόγησης (ως τη μετάβαση σε ένα δικαιότερο σύστημα φορολόγησης των επαγγελματιών) ανέρχεται, σύμφωνα με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σε 600 εκατ. ευρώ περίπου. Την ίδια στιγμή, το πλεόνασμα για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2024 ανέρχεται σε 3,2 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 802 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η απόφαση για την κατάθεση της τροπολογίας ελήφθη στη συνεδρίαση του προεδρείου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το μεσημέρι της Τετάρτης, τα μέλη του οποίου συναντήθηκαν την ίδια μέρα και με εκπροσώπους των ελεύθερων επαγγελματιών όπως: Ο   Δημήτρης Βερβεσός, Πρόεδρος Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας, Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, ΓιάννηςΧατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Απόστολος Ντάλλας, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής, Δημήτρης Γεωργιάδης, Αντιπρόεδρος της Παναττικής Ομοσπονδίας Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών και Μαρία Μπρουζούκη, Γενική Γραμματέας της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας.

Έρχονται νέες προτάσεις

Στη συνεδρίαση του Προεδρείου αποφασίστηκε η επιτάχυνση της κοινοβουλευτικής «αντεπίθεσης» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στην βάση των πρωτοβουλιών τις οποίες είχε προαναγγείλει, υπενθυμίζεται, ο Στέφανος Κασσελάκης κατά την πρόσφατη ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Τέλος, αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα προτάσεις νόμου για τη στεγαστική πολιτική, την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους προς τις τράπεζες, το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και παρεμβάσεις για τα κόκκινα δάνεια.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024