Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα: Tα highlights της Διάσκεψης για την Ειρήνη

Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα: Tα highlights της Διάσκεψης για την Ειρήνη

Το παρασκήνιο και η ουσία μιας Διάσκεψης για το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα που μπορεί να χαρακτηριστεί άκρως πετυχημένη κι αναμένεται να αποτελέσει οδηγό και γι' άλλες στο μέλλον.

Ήταν ένα γεμάτο διήμερο αυτό στο Ωδείο Αθηνών, εκεί που διοργανώθηκε η 1η Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη από το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα και το Ίδρυμα του Ζόραν Ζάεφ. Υπήρξαν πολλές ενδιαφέρουσες ομιλίες, άλλες τόσες συναντήσεις, αναδείχθηκαν ουσιαστικά θέματα που αφορούν την Ελλάδα, την Ευρώπη αλλά και τον κόσμο.

Τα πηγαδάκια είχαν επίσης το δικό τους ενδιαφέρον, κυρίως λόγω της πολιτικής συγκυρίας, με τη διαδικασία που έχει ξεκινήσει στο ΠΑΣΟΚ να αποτελεί αντικείμενο συζήτηση, ενώ υπό το ίδιο πρίσμα ενδιαφέρον είχαν και οι απόψεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την επόμενη μέρα του κόμματος, τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τη σύγκλιση της Κεντροαριστεράς κλπ.

Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα: Τα highlights

Παρακάτω θα επιχειρήσουμε να δώσουμε τα highlights της διήμερης Διάσκεψης.

– Η πρώτη μέρα ήταν εντυπωσιακή, με πολύ κόσμο, ενώ έδωσαν το παρών και πολιτικοί από άλλα κόμματα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα.

– Ο Μάθιου Νίμιτς δεν έκρυψε τη συγκίνησή του όταν έλαβε το βραβείο των Πρεσπών. Είναι το πρώτο βραβείο που θα δίνεται από εδώ και στο εξής κάθε χρόνο σε μια προσωπικότητα που έχει επιτελέσει έργο στη διατήρηση της Ειρήνης και της Ανάπτυξης.

– Μεγάλο ήταν και το ενδιαφέρον των Μέσων Ενημέρωσης, ειδικά την πρώτη μέρα. Τηλεοπτικά κανάλια, sites, εφημερίδες έδωσαν το παρών αναμεταδίδοντας τα νέα της Διάσκεψης.

– Ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας στον πλευρό του τη σύντροφό του, Μπέτυ Μπαζιάνα, ήταν εμφανώς ικανοποιημένος από την προσέλευση του κόσμου, των πρώην και νυν συντρόφων του, ενώ δεν έκρυβε τη φιλία που τον ενώνει με τον Ζόραν Ζάεφ, με τον πρώην πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας να την ανταποδίδει.

– Ο Ζόραν Ζάεφ ήταν πολύ ευγενικός, ανταποκρίθηκε θετικά σχεδόν σε κάθε αίτημα για φωτογράφιση, ενώ τον είδαμε να έχει θερμές χειραψίες και κουβεντούλα με αρκετά μέλη της κυβέρνησης Τσίπρα, την περίοδο της υπογραφής της Συμφωνίας.

– Η οργάνωση ήταν εξαιρετική, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι οι θεματικές ήταν πολλές και οι ομιλητές επίσης πολλοί. Την πρώτη μέρα ξέφυγε λίγο ο χρόνος, ωστόσο γενικότερα δεν υπήρξαν παρεκκλίσεις. Η υποστήριξη των δημοσιογράφων τόσο του έντυπου όσο και του ηλεκτρονικού Τύπου ήταν επίσης πρώτης ποιότητας σε έναν ιδιαίτερα φιλόξενο χώρο, όπου η πρόσβαση ήταν εύκολη λόγω του σημείου.

– Ο πιο βιαστικός όλων ήταν ο Πάολο Τζεντιλόνι. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας έφυγε σχεδόν τρέχοντας μετά το πέρας της ομιλίας του, για να προλάβει την πτήση του, αφήνοντας στα κρύα του λουτρού τους δημοσιογράφους που ζητούσαν δηλώσεις του.

– Από την εκδήλωση πέρασε σχεδόν όλος ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και δεν αναφερόμαστε μόνο στους βουλευτές αλλά και σε λοιπά στελέχη του κόμματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης βρέθηκε στο χώρο δύο φορές την ίδια μέρα, ενώ αποχώρησε λίγο πριν την ομιλία Τσίπρα το βράδυ της Δευτέρας, επειδή είχε κανονίσει τηλεοπτική συνέντευξη.

– Δεν ήταν λίγα τα στελέχη της Νέας Αριστεράς που έδωσαν το παρών στη Διάσκεψη. Χαρακτηριστικά ήταν και τα τραπέζια που στήθηκαν στο καφέ, στον εξωτερικό χώρο του Ωδείου με στελέχη τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Νέας Αριστεράς. Ένα απ’ αυτά ήταν εκείνο που απαρτιζόταν από τους Χρήστο Σπίρτζη, Αλέκο Φλαμπουράρη, Γιώργο Σταθάκη, τον πρώην οικ. διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Θύμιο Γεωργόπουλο κ.α.

– Το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπήθηκε από τον Θανάση Γλαβίνα, ενώ στη εκδήλωση βρέθηκαν και άλλα στελέχη όπως ο Χάρης Δούκας, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Παύλος Χρηστίδης.

-Στην ομιλία Τσίπρα το βράδυ της Τρίτης ιδιαίτερη σημασία είχε η αναφορά στη γενοκτονία στη Γάζα, ζητώντας από την Ευρώπη την επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ, αλλά και την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους.

-Γενικότερα πάντως, η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού για την Ευρώπη του αύριο, για τον κίνδυνο της Ακροδεξιάς και για την ανάγκη συμπόρευσης των προοδευτικών δυνάμεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στη γηραία ήπειρο, αποτελούσε ουσιαστικά πολιτική πλατφόρμα. Το χειροκρότημα του κοινού όταν είπε «ας μιλήσουμε και για την Ελλάδα τώρα», ήταν θερμό.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024