Ιαπωνία: Τα εγκαταλελειμμένα σπίτια πληγή για την αγορά ακινήτων
Η πληθώρα εγκαταλελειμμένων κατοικιών στην Ιαπωνία δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής και ασφάλειας
Στην Ιαπωνία, η λέξη “akiya” σημαίνει άδειο σπίτι, συχνά εγκαταλελειμμένο ή ακατοίκητο για διάφορους λόγους, όπως η μείωση του πληθυσμού, η αστικοποίηση ή η έλλειψη κληρονόμων.
Αλλά τα akiya πλέον είναι πολλά και πλήττουν τις τιμές παραπλήσιων ακινήτων με την συνολική ζημιά να φτάνει τα δεκάδες δισεκατομμύρια.
Έκθεση της Nikkei Asia εκτιμά ότι η αγορά ακινήτων της χώρας υπέστη ζημίες περίπου 24,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία πέντε χρόνια λόγω της πτώσης της αξίας των ακινήτων σε σπίτια κοντά σε εγκαταλειμμένα κτίρια.
Η έκθεση παρέθεσε έρευνα από την Κοινοπραξία Akiya της Ιαπωνίας, μια ομάδα 14 εταιρειών και ένα ερευνητικό ίδρυμα που στοχεύει να αντιμετωπίσει αυτό ακριβώς το πρόβλημα.
Σύμφωνα με την έρευνα της κοινοπραξίας, οι τιμές της για ακίνητα σε ακτίνα 50 μέτρων από ένα akiya έχουν βουλιάξει.
Παράσιτα και κίνδυνοι
Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Πρώτον, οι πιθανοί αγοραστές ανησυχούν για οργιώδη βλάστηση και τι προσβολές από παράσιτα από τα εγκαταλελειμμένα σπίτια.
Εκτός από τις προσβολές από παράσιτα, τα σπίτια μπορούν επίσης εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια. Τα κακοσυντηρημένα κτίρια, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να καταρρεύσουν σε σεισμούς, κατολισθήσεις ή ακραία καιρικά φαινόμενα.
Ένα akiya επίσης δεν μπορεί να καταληφθεί ή να κατεδαφιστεί χωρίς να βρεθεί ο αρχικός ιδιοκτήτης, μια χρονοβόρα ή και μάταια διαδικασία, καθώς οι απόγονοι μπορεί να έχουν φύγει ή να μην υπάρχουν. Ως εκ τούτου, αυτά τα σπίτια οδήγησαν στο σχηματισμό «χωριών-φαντασμάτων» στις αγροτικές επαρχίες της Ιαπωνίας.
Η ιαπωνική κυβέρνηση προσφέρει κίνητρα, όπως φθηνά σπίτια 500 δολαρίων και φορολογικές ελαφρύνσεις, για να δελεάσει τους κατοίκους να μετακομίσουν από τις πόλεις σε αγροτικές περιοχές.
Ωστόσο, ο Κρις ΜακΜόραν, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ιαπωνικών Σπουδών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης (NUS), είπε στο Business Insider το 2021 ότι οι προοπτικές για τις αγροτικές κοινότητες παραμένουν ζοφερές.
Κανείς δεν θέλει να ζει δίπλα σε akiya
«Το γεγονός ότι υπάρχουν τόσα πολλά άδεια σπίτια είναι μάστιγα για το τοπίο και ένας περαιτέρω αποτρεπτικός παράγοντας, επειδή οι άνθρωποι δεν θέλουν να ζουν σε ένα εγκαταλελειμμένο χωριό που περιβάλλεται από «σπίτια-φαντάσματα»», είπε ο ΜακΜόραν.
Τα akiya της Ιαπωνίας έφτασαν τα εννέα εκατομμύρια τον Οκτώβριο του 2023, δηλαδή σχεδόν το 14% όλων των σπιτιών της χώρας. Ο αριθμός πρόκειται να αυξηθεί καθώς ο πληθυσμός της Ιαπωνίας συρρικνώνεται, γερνάει και μετακινείται από τις αγροτικές στις αστικές περιοχές.
Τα Akiya περιλαμβάνει επίσης εγκαταλελειμμένες πολυκατοικίες. Σύμφωνα με την Nikkei, οι ιδιοκτήτες που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και δεν πληρώνουν τέλη διαχείρισης και συντήρησης θα μπορούσαν να μειώσουν την αξία του κτιρίου συνολικά.
«Η εκτίμησή μας περιοριζόταν στον αντίκτυπο των εγκαταλελειμμένων μονοκατοικιών στις τιμές της γης», είπε στον Nikkei ο Τεπέι Καγαγκούτσι, Διευθύνων Σύμβουλος της Crassone, εταιρείας υπηρεσιών κατασκευής και κατεδάφισης που ηγείται της κοινοπραξίας. «Ο πραγματικός αρνητικός αντίκτυπος μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος».
Ανακαίνιση και βραχεία μίσθωση
Υπάρχει μια άλλη πλευρά σε αυτή την κρίση ιδιοκτησίας. Ενώ οι αγοραστές μπορεί να αποφεύγουν να αγοράσουν σπίτια γύρω από ένα akiya, ορισμένα εγκαταλελειμμένα σπίτια έχουν πέσει στην προσοχή ανθρώπων που θέλουν να αγοράσουν φθηνά ακίνητα στην ιαπωνική ύπαιθρο. Κάποιοι ξένοι έχουν δράξει τις συμφωνίες, αρπάζοντας μεγάλα ακίνητα σε χαμηλές τιμές και ανακαινίζοντας τα.
Τον Νοέμβριο, η Airbnb είπε στη Nikkei ότι θέλει να συνεργαστεί με τοπικές κυβερνήσεις για να ενθαρρύνει τους ιδιοκτήτες κατοικιών να ανακαινίσουν τα εγκαταλειμμένα σπίτια τους, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τουριστικά αξιοθέατα.
«Μπορεί να είναι καλή πηγή εισοδήματος μετά την συνταξιοδότηση. Εάν οι ιδιοκτήτες αδρανών περιουσιακών στοιχείων τα ανακαινίσουν και τα μετατρέψουν σε καταλύματα, αυτή θα ήταν μια λύση», δήλωσε ο επικεφαλής της Airbnb για την Ιαπωνία, Γιασουγιούκι Τανάμπε, στο Nikkei.
Πηγή: ΟΤ
- Economist: Η ζαριά της… ευτυχίας – Το χρήμα και ένα αιώνιο δίλημμα
- Στέφανος και Πέτρος Τσιτσιπάς στο διπλό του Αυστραλιανού Όπεν (pic)
- Λαμία: Πυκνό χιόνι στην Οίτη και τα ορεινά χωριά
- Κακοκαιρία: Οδηγοί κόλλησαν στο χιόνι γιατί δεν είχαν αλυσίδες – Ουρές χιλιομέτρων στην Αράχωβα
- Μάουι: Σοκ στο αεροδρόμιο – Βρέθηκε πτώμα σε τροχό αεροσκάφους
- ΕΚΠΟΙΖΩ: Πλήθος καταγγελιών για υπέρογκες αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας