Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Ακυρώνουν συνάντηση με Ισραηλινούς μετά από τις κατηγορίες Νετανιάχου ότι ο Μπάιντεν δεν του δίνει όπλα

ΗΠΑ: Ακυρώνουν συνάντηση με Ισραηλινούς μετά από τις κατηγορίες Νετανιάχου ότι ο Μπάιντεν δεν του δίνει όπλα

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Νετανιάχου κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι παρακρατούν όπλα προς το Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή αδιανόητη

Ο Λευκός Οίκος ακύρωσε μια συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ για το Ιράν, που ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη, αφού ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δημοσίευσε την Τρίτη ένα βίντεο στο οποίο ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ αρνούνται τη στρατιωτική βοήθεια, αναφέρουν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Axios.

Ειδικότερα ο Νετανιάχου μιλώντας στα αγγλικά δήλωσε στο βίντεο ότι είναι «αδιανόητο το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει παρακρατήσει όπλα και πυρομαχικά προς το Ισραήλ».

Αμηχανία του Λευκού Οίκου

Δημόσια, ο Λευκός Οίκος δεν μπόρεσε να κρύψει την αμηχανία του. Η εκπρόσωπος Τύπου Karine Jean-Pierre σημείωσε ότι το μόνο που έχει διακοπεί από την έναρξη του πολέμου είναι ένα φορτίο πυρομαχικών, ενώ εξοπλισμοί δισεκατομμυρίων δολαρίων συνεχίζουν να παρέχονται απρόσκοπτα. «Ειλικρινά δεν ξέρουμε για τι πράγμα μιλάει», δήλωσε η ίδια.

Οι σύμβουλοι του Μπάιντεν είναι οργισμένοι και σοκαρισμένοι από την «αχαριστία» του Νετανιάχου

Το καρφί Νετανιάχου στην κυβέρνηση Μπάιντεν, που την κατηγόρησε δημόσια ότι… δεν κάνει αρκετά για να στηρίξει το Ισραήλ στον πόλεμο, έχει εξοργίσει τους κορυφαίους συμβούλους του Αμερικανού προέδρου, σύμφωνα με το Axios.

Όπως ανέφεραν αμερικανικές και ισραηλινές πηγές ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου, Άμος Χόχσταϊν που βρισκόταν σε περιοδεία στην περιοχή (με αποστολή να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων Ισραήλ – Λιβάνου), φρόντισε να μεταφέρει με σαφήνεια στον Ισραηλινό πρωθυπουργό τον εκνευρισμό της κυβέρνησης λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο.

Δεν θα γίνουν ανεκτές τέτοιες ακροβασίες

Στη συνέχεια, ο Λευκός Οίκος αποφάσισε να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, ακυρώνοντας τη συνάντηση της Πέμπτης.

«Η απόφαση αυτή καθιστά σαφές ότι υπάρχουν συνέπειες για όποιον προβαίνει σε τέτοιες ακροβασίες», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

«Οι Αμερικανοί είναι εξοργισμένοι. Το βίντεο του Μπίμπι έκανε μεγάλη ζημιά», δήλωσε ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος, χρησιμοποιώντας το χαϊδευτικό όνομα του Νετανιάχου.

Ορισμένοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι βρίσκονταν ήδη καθ’ οδόν προς την Ουάσιγκτον όταν ακυρώθηκε η συνάντηση.

Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Axios ότι η συνάντηση ακυρώθηκε για να σταλεί ένα μήνυμα σχετικά με το βίντεο.

Σοκαρισμένοι από την «αχαριστία» Νετανιάχου

Οι σύμβουλοι του Μπάιντεν είναι οργισμένοι και σοκαρισμένοι από την «αχαριστία» του Νετανιάχου, σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο, που μίλησε στο Axios.

Η απόφαση για να ακυρωθεί ο στρατηγικός διάλογος για το Ιράν, ανήκει σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε κορυφαίους συμβούλους του ίδιου του Μπάιντεν.

Η συνάντηση αυτή θα περιελάμβανε πολύωρες συναντήσεις με τη συμμετοχή αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του Πενταγώνου και των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, μαζί με τους ισραηλινούς ομολόγους τους.

Κανονικά η επίσκεψη Γκάλαντ στο Πεντάγωνο

Ωστόσο η συνάντηση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν με τον ισραηλινό ομόλογό του Τζάστι Χανέγκμπι θα πραγματοποιηθεί κανονικά όπως και η επίσκεψη του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, στο Πεντάγωνο στις αρχές της άλλης εβδομάδας.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που μια συνάντηση του στρατηγικού διαλόγου για το Ιράν ακυρώνεται την τελευταία στιγμή.

Τον Μάρτιο ήταν ο Νετανιάχου που τράβηξε την πρίζα, αφού οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να ασκήσουν βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που περιλάμβανε αναφορά σε κατάπαυση πυρός στον πόλεμο της Γάζας.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024