Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Νέες πολύνεκρες επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα - Ο εκτοπισμός των Παλαιστινίων από τη Ράφα συνεχίζεται

Live: Νέες πολύνεκρες επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα – Ο εκτοπισμός των Παλαιστινίων από τη Ράφα συνεχίζεται

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις του σε ολόκληρη τη Γάζα, ακόμα και σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί από το ίδιο ως «ανθρωπιστικές ζώνες»

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν σκηνές στην «ανθρωπιστική ζώνη» Αλ Μαουάσι στη Γάζα κατά τη διάρκεια της νύχτας, αναφέρει το Wafa.

Έκθεση του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ενώ κατηγορεί και τη Χαμάς επίσης για εγκλήματα πολέμου.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σε ένα βιντεοσκοπημένο αυστηρό μήνυμα προς τις ΗΠΑ ζήτησε να μην παρακρατούν όπλα από το Ισραήλ.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα απειλεί ότι η εισβολή στη Γαλιλαία είναι στο τραπέζι αν η σύγκρουση με το Ισραήλ κλιμακωθεί και τόνισε ότι αν η Κύπρος συνεχίσει να βοηθά το Τελ Αβίβ θα θεωρηθεί μέρος του πολέμου.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

06:10 «Ενας από τους πιο εγκληματικούς στρατούς στον κόσμο»

«Ο ισραηλινός στρατός είναι ένας από τους πιο εγκληματικούς στρατούς στον κόσμο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Κρις Σιντότι, μέλος της Ανεξάρτητης Διεθνούς Επιτροπής Ερευνών (COI) του ΟΗΕ για τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Η δήλωση έγινε κατά την παρουσίαση των πορισμάτων της έκθεσης της επιτροπής σχετικά με τις εγκληματικές ενέργειες που διέπραξαν τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς από τον περασμένο Οκτώβριο.

05:40 Με εκρηκτικούς μηχανισμούς κατά ισραηλινών δυνάμεων στη Δυτική Οχθη

Συγκρούσεις ξέσπασαν μετά την εισβολή ισραηλινών δυνάμεων στον προσφυγικό καταυλισμό Far’a, νότια της Τούμπας στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, μεταδίδει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες και ισραηλινοί στρατιώτες αντάλλαξαν πυρά, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις στοχοποιήθηκαν και με εκρηκτικούς μηχανισμούς, αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ισραηλινές στρατιωτικές επιδρομές έχουν σημειωθεί και σε άλλες τοποθεσίες στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη:

Στο χωριό al-Arqa, δυτικά της Τζενίν, στον προσφυγικό καταυλισμό Qalandiya, βόρεια της κατεχόμενης Ιερουσαλήμ, και στην πόλη Beit Ummar, βόρεια της Χεβρώνας, όπου μια στρατιωτική μπουλντόζα καταστρέφει υποδομές.

Μετάφραση: Καπνός υψώνεται μετά την επίθεση με εκρηκτικό μηχανισμό κατά των ισραηλινών δυνάμεων στον καταυλισμό Far’a, νότια της Τούμπας

05:10 Τουλάχιστον 2 νεκροί σε ισραηλινό βομβαρδισμό σπιτιού

Ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε σπίτι στον προσφυγικό καταυλισμό της Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα, σκοτώνοντας τουλάχιστον δύο άτομα, μεταδίδουν οι ανταποκριτές του Al Jazeera.

Αλλοι 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την επίθεση, η οποία έπληξε την περιοχή al-Hasayna. Δεν υπάρχουν, μέχρι στιγμής, περισσότερα στοιχεία.

04:40 «Σκοτώσαμε» υψηλόβαθμο στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως την Κυριακή διεξήγαγαν αεροπορική επιδρομή στη Συρία που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί υψηλόβαθμο στέλεχος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Επρόκειτο για τον «Οσάμα Τζαμάλ Μουχάμαντ Ιμπραήμ αλ Τζανάμπι», ο οποίος ήταν «ανώτερο στέλεχος» του ΙΚ και «καθιστούσε δυνατές» ενέργειες της οργάνωσης, ανέφερε μέσω X το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

Ο θάνατός του θα διαταράξει τη «δυνατότητα» της τζιχαντιστικής οργάνωσης να εξασφαλίζει «πόρους» και να «διεξάγει τρομοκρατικές επιθέσεις», πρόσθεσε η CENTCOM, σύμφωνα με την οποία «δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι έπαθαν κακό άμαχοι» στον βομβαρδισμό.

Δεν δίνονται άλλες λεπτομέρειες, ούτε διευκρινίζεται πού ακριβώς έγινε ο βομβαρδισμός.

04:10 «Αφόρητη» η ζωή για τους κατοίκους στο βόρειο Ισραήλ

Κάτοικοι στην πόλη Κιριάτ Σμονά του βόρειου Ισραήλ λένε ότι η ζωή τους έχει γίνει αφόρητη μετά από οκτώ μήνες συνοριακών συγκρούσεων μεταξύ του ισραηλινού στρατού και των δυνάμεων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press (AP).

«Είναι τρομακτικό», λέει στο AP ο Uri Vazan, κάτοικος της Κιριάτ Σμονά, η οποία στοχοποιήθηκε από 15 ρουκέτες χθες Τετάρτη.

«Δεν ξέρεις πότε θα σου τύχει, ξαφνικά ακούγεται συναγερμός, πέφτουν πύραυλοι», προσθέτει.

«Το να ζεις εδώ δεν είναι εύκολο. Είναι τρομακτικό, είναι αφόρητο, δεν μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί», δηλώνει ένας άλλος κάτοικος, ο Shishi Phima.

03:40 «Καταστρέψαμε» drones και εγκαταστάσεις των Χούθι

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι χθες Τετάρτη κατέστρεψαν «χερσαίο σταθμό ελέγχου» (σ.σ. drones), «κόμβο διοίκησης και ελέγχου» σε περιοχές ελεγχόμενες από τους Χούθι στην Υεμένη, καθώς και δυο μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας (USVs) στην Ερυθρά Θάλασσα.

Κρίθηκε πως τα συστήματα αυτά «ήγειραν άμεση απειλή», ανέφερε μέσω X το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

03:10 «Η έκθεση του ΟΗΕ επιβεβαιώνει τα ισραηλινά εγκλήματα» στη Γάζα, λέει η Χαμάς

Η παλαιστινιακή οργάνωση σχολίασε την έκθεση της επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με την οποία οι ισραηλινές αρχές ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου, η οποία δημοσιεύθηκε νωρίτερα σήμερα.

Μερικά από τα σημεία-κλειδιά είναι τα εξής: «Οι δηλώσεις του επικεφαλής της ερευνητικής επιτροπής του ΟΗΕ αποτελούν μια νέα επιβεβαίωση των εγκλημάτων και των παραβιάσεων που διαπράττει η κατοχή εναντίον του λαού μας. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα, τα Ηνωμένα Έθνη και όλους τους φορείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων να εργαστούν για να σταματήσουν τα εγκλήματα του κατακτητή εναντίον του λαού μας. Καλούμε σε υποστήριξη των προσπαθειών του Διεθνούς Δικαστηρίου για να λογοδοτήσει η απατεώνισσα σιωνιστική οντότητα [Ισραήλ] και οι εγκληματίες πολέμου ηγέτες της».

02:45 Ομάδες της ναυτιλιακής βιομηχανίας ζητούν δράση μετά τη βύθιση δεύτερου πλοίου από τους Χούθι

Κορυφαίοι όμιλοι της ναυτιλιακής βιομηχανίας ζήτησαν ανάληψη δράσης για να σταματήσουν οι επιθέσεις των Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα μετά τη βύθιση του πλοίου TUTOR.

Οι οργανώσεις καταδίκασαν τα περιστατικά ως παραβίαση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους ότι «στοχεύουν αθώους ναυτικούς». Υπογράφουν ενώσεις όπως το Παγκόσμιο Ναυτιλιακό Συμβούλιο, οι Ενώσεις Εφοπλιστών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και η Ένωση Εφοπλιστών της Ασίας.

«Καλούμε τα κράτη που έχουν επιρροή στην περιοχή να προστατεύσουν τους αθώους ναυτικούς μας και για την ταχεία αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα».

Η ένοπλη ομάδα Χούθι της Υεμένης εξαπολύει επιθέσεις σε ναυτιλιακές γραμμές στην περιοχή από τον Νοέμβριο, σε μια προσπάθεια, όπως λέει, να στηρίξει τους Παλαιστίνιους και να πιέσει το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμό του στη Γάζα.

02:30 Βίντεο και ανακοινώσεις των Χούθι που εξηγούν πώς και γιατί χτυπήθηκε το TUTOR

Σε μήνυμά του στην πλατφόρμα Χ, πρώην Twitter, o Γιαχία Σαρί(α), ταξίαρχος και εκπρόσωπος Τύπου του στρατού της Υεμένης που ελέγχεται από την Ανσάρ Αλλάχ (Χούθι), ανάρτησε βίντεο το οποίο δείχνει την στοχοποίηση και την επίθεση στο ελληνόκτητο πλοίο ΤUTOR.

Στο μήνυμά του έγραψε «Σκηνές με το πλοίο TUTOR να στοχοποιείται και να βυθίζεται από δύο βάρκες στην Ερυθρά Θάλασσα. Και αυτό που έρχεται είναι μεγαλύτερο… Και έχουμε περισσότερα…»

Προλογίζουν το βίντεο ως «Σκηνές από την επίθεση στο πλοίο TUTOR, που ανήκει στην EVALEND SHIPPING CO SA, από δύο επιθετικά σκάφη και τη βύθισή του, λόγω της παραβίασης από την εταιρεία της απαγόρευσης εισόδου στα κατεχόμενα παλαιστινιακά λιμάνια και του εφοδιασμού του «ισραηλινού» εχθρού».

Περισσότερα εδώ.

01:58 Οι Χούθι απειλούν με περισσότερα χτυπήματα

Η Σαναά έχει στείλει προειδοποιητικά μηνύματα στις διεθνείς ναυτιλιακές εταιρείες, προειδοποιώντας τις για τις συνέπειες που θα έχει η παραβίαση της πολιορκίας της Υεμένης στη σιωνιστική οντότητα, είτε στη Μεσόγειο, είτε στην Ερυθρά Θάλασσα, είτε στον Ινδικό Ωκεανό.

Αμερικανοβρετανικά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν για πρώτη φορά το νησί Καμαράν ως απάντηση στην κλιμάκωση της Υεμένης, καθώς και το αεροδρόμιο της Χοντέιντα. Οι ΗΠΑ επέβαλαν επίσης νέες κυρώσεις σε εννέα φυσικά και νομικά πρόσωπα, κατηγορώντας τα για τις ανεπτυγμένες δυνατότητες της Ansarallah. μερικοί από τους υπό κυρώσεις έχουν έδρα την Κίνα, γεγονός που αντανακλά μια κατάσταση σύγχυσης για τις ΗΠΑ, οι οποίες κατηγορούσαν το Ιράν ότι προμηθεύει την Ansarallah εδώ και χρόνια. Στρατιωτική πηγή δήλωσε στο Al-Akhbar ότι «η Υεμένη έχει το δικαίωμα να αγοράσει ό,τι χρειάζεται για να αναπτύξει τις αμυντικές της ικανότητες, δηλώνοντας ότι οι κυρώσεις δεν θα επηρεάσουν τις ικανότητες της Υεμένης ή τη θέση της Υεμένης».

01:33 Ο Ιταμάρ Μπεν Γκβίρ απειλεί με μποϋκοτάζ νομοσχεδίων στην περίπτωση που δεν του δωθούν εξουσίες στον πόλεμο στη Γάζα

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβίρ φέρεται να προειδοποίησε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει υπέρ της νομοθεσίας που προωθούν οι άλλοι σύμμαχοι του πρωθυπουργού στον συνασπισμό, έως ότου ο ακροδεξιός υπουργός λάβει μεγαλύτερη εξουσία να κατευθύνει την πολιτική σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα.

Σύμφωνα με το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Kan, ο Μπεν Γκβίρ είπε στον Νετανιάχου χθες το βράδυ ότι μέχρι να συμπεριληφθεί ο ίδιος, ο Μπεν Γκβίρ, στη μικρή ομάδα που λαμβάνει τις βασικές αποφάσεις για τον πόλεμο, το κόμμα του Otzma Yehudit δεν θεωρεί ότι δεσμεύεται από τη συμμαχική πειθαρχία.

Αυτό αφορά μόνο τα νομοσχέδια που ζητούν οι άλλοι εταίροι του κυβερνώντος Λικούντ στον συνασπισμό, αναφέρει το δημοσίευμα. Έρχεται μετά τις αντιρρήσεις του Otzma Yehudit που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να αναγκαστεί ο Νετανιάχου να αφαιρέσει το λεγόμενο «νομοσχέδιο για τους ραβίνους», που προωθήθηκε από το κόμμα Shas, από την ημερήσια διάταξη της Κνεσέτ.

Αξιωματούχοι προσκείμενοι στον Νετανιάχου φοβούνται τώρα ότι το Otzma Yehudit και το Shas θα ξεκινήσουν ένα μποϊκοτάζ στην ολομέλεια των νομοσχεδίων του άλλου, αναφέρει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι κανένα από τα δύο κόμματα δεν αρνείται ότι σκοπεύει να το πράξει. Ο Νετανιάχου φέρεται να θεωρεί την επόμενη εβδομάδα ως μια δοκιμασία από αυτή την άποψη.

01:10 Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ πραγματοποιεί συνάντηση για την καταπολέμηση της Χεζμπολάχ

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ πραγματοποίησε μια αξιολόγηση της κατάστασης στο Kirya στο Τελ Αβίβ, όπου ήταν παρών ο αρχηγός του επιτελείου του στρατού Χερζί Χαλεβί.

Το υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι ο Γκαλάντ θέλησε να τονίσει πώς το Ισραήλ μπορεί να καταπολεμήσει την απειλή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Χεζμπολάχ και ότι το Ισραήλ πρέπει να είναι προετοιμασμένο για όλα τα σενάρια.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο στο μέγιστο δυνατό επίπεδο συναγερμού στο έδαφος και ότι επιδιώκει να λάβει αυτό που αποκαλεί «έξυπνες αποφάσεις».

Επιπλέον, ο Χαλεβίπεριόδευσε στα βόρεια σύνορα σήμερα. Ήταν εκεί με ισραηλινούς στρατιώτες λέγοντας ότι η ικανότητα της Χεζμπολάχ να χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν είναι κάτι καινούργιο για το Ισραήλ, υποβαθμίζοντας κατά κάποιο τρόπο το σχεδόν 10λεπτο βίντεο που δημοσίευσε η Χεζμπολάχ χθες και το οποίο έδειχνε ευαίσθητους στρατιωτικούς στόχους σε όλο το βόρειο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των συστοιχιών Iron Dome.

00:54 Ο πρωθυπουργός του Κατάρ συναντά τον Ιρανό ΥΠΕΞ στη Ντόχα

Ο Αλί Μπαγκέρι Κανί, υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, συναντήθηκε με τον σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχνάν μπιν Γιασίμ Αλ Θάνι bin του Κατάρ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ.

Μεταξύ άλλων, οι δύο υπουργοί συζήτησαν την αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή και τις κοινές προσπάθειες διαμεσολάβησης μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ στον πόλεμο της Γάζας.

Οι εντάσεις παραμένουν υψηλές στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ, καθώς ο στρατός έχει απειλήσει να ξεκινήσει έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας εναντίον της Χεζμπολάχ, μιας ομάδας στρατηγικά συμμαχικής με το Ιράν.

00:27 ΟΗΕ/Φρανσέσκα Αλμπανέζε: Η σφαγή του Νουσεϊράτ θα μείνει στην ιστορία

Η Φραντσέσκα Αλμπανέζε, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, δηλώνει στο «Χ» ότι η επίθεση του Ισραήλ στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στο κέντρο της Γάζας την περασμένη εβδομάδα δεν θα ξεχαστεί.

Η επίθεση, η οποία στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 270 ανθρώπους και τραυμάτισε πάνω από 700, δικαιολογήθηκε από τον ισραηλινό στρατό ως μέρος μιας επιχείρησης για τη διάσωση τεσσάρων αιχμαλώτων του που κρατούνταν από τη Χαμάς.

«Η σφαγή του Νουσεϊράτ θα μείνει στην ιστορία ως ένα από τα πιο φρικτά παραδείγματα περιφρόνησης της ζωής των Παλαιστινίων σε μια από τις πιο καλά τεκμηριωμένες και καυχησιολογούμενες γενοκτονίες στην ιστορία», έγραψε ο Αλμπανέζε.

«Η δικαιοσύνη θα χτυπήσει τις πόρτες των δραστών και των συνεργών τους», πρόσθεσε.

23:59 Οι IDF απάντησαν στον Νετανιάχου: «Ο στρατός είναι δεσμευμένος να πετύχει τους πολεμικούς στόχους»

Μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι ο ισραηλινός στρατός είναι «υποχρεωμένος» να επιτύχει τους στόχους του πολέμου, όπως αυτοί καθορίστηκαν από το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος των IDF εξέδωσε άλλη μια δήλωση λέγοντας ότι «ο στρατός είναι δεσμευμένος να επιτύχει τους στόχους του πολέμου, όπως αυτοί καθορίστηκαν από το υπουργικό συμβούλιο».

Η αντίδραση των IDF έρχεται μετά την αμφισβήτηση από τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, ταξίαρχο Ντάνιελ Χαγκάρι για «την ιδέα της καταστροφής της Χαμάς» σε συνέντευξή του στο Channel 13 News νωρίτερα την Τετάρτη.

Οι IDF «εργάζονται νυχθημερόν και θα συνεχίσουν να εργάζονται», συνεχίζει η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

«Οι διοικητές των IDF πολεμούν με αποφασιστικότητα και ανθεκτικότητα για να καταστρέψουν τις στρατιωτικές δυνατότητες και τις κυβερνητικές και οργανωτικές υποδομές της Χαμάς στη Γάζα, έναν ξεκάθαρο στρατιωτικό στόχο», τονίζουν οι IDF.

«Ο εκπρόσωπος των IDF αναφερόταν στην καταστροφή της Χαμάς ως ιδεολογίας και ιδέας… Οποιοσδήποτε άλλος ισχυρισμός βγάζει τα λόγια του εκτός πλαισίου», προστίθεται στην ανακοίνωση.

23:50 Περισσότερα για τις δηλώσεις Γεραπετρίτη για τα παιδιά της Γάζας που πρέπει να φιλοξενήσει η Ευρώπη

Η Ευρώπη έχει καθήκον να φιλοξενήσει παιδιά που έχουν πληγωθεί και τραυματιστεί από τον πόλεμο στη Γάζα για όσο διάστημα διαρκεί η σύγκρουση, δήλωσε την Τετάρτη στο Reuters ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

23:40 Συνεχίζονται σε όλη τη Γάζα οι επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων

Ο Τάρεκ Αμπού Αζούμ μεταδίδει για το Al Jazeera από το νοσοκομείο Αλ-Άκσα στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ:

«Γενικά, η κατάσταση ασφαλείας σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας κλιμακώνεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα τώρα.

Μέσα στην τελευταία ώρα, ο ισραηλινός στρατός έβαλε στο στόχαστρο μια ομάδα Παλαιστινίων στο ανατολικό τμήμα της πόλης Ράφα.

Είμαστε περικυκλωμένοι από δύο ισραηλινά στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πετούν και αιωρούνται σε πολύ χαμηλό ύψος στην περιοχή του νοσοκομείου Αλ-Άκσα.

Οι άνθρωποι εδώ φοβούνται ότι οι ισραηλινές δυνάμεις μπορεί να επιτεθούν τις επόμενες ώρες».

23:31 Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι σχεδόν το 57% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων στη Γάζα έχει υποστεί ζημιές

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη παρείχε μια ενημέρωση για την κατάσταση της κρίσης στη Γάζα.

Ακολουθούν ορισμένα από τα κυριότερα σημεία της αξιολόγησης:

  • Εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι άνθρωποι στη νότια Γάζα υποφέρουν από ανεπαρκή πρόσβαση σε στέγη, υγεία, τρόφιμα, νερό και αποχέτευση, διαπιστώνουν οι αποστολές αξιολόγησης του ΟΗΕ
  • Περίπου το 57% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων της Γάζας έχει υποστεί ζημιές
  • Το πραγματικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στη Γάζα έχει μειωθεί κατά πάνω από 83%, αναφέρει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας
  • Περίπου δώδεκα επιθέσεις Ισραηλινών εποίκων έλαβαν χώρα στη Δυτική Όχθη, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 24 Παλαιστινίων, υλικές ζημιές και τον εκτοπισμό μιας οικογένειας Παλαιστινίων

Δείτε σχετική ανάρτηση στο Χ:

23:21 Βίαια βασανιστήρια σε ισραηλινό κέντρο κράτησης, καταγγέλλει δικηγόρος

Ο Παλαιστίνιος δικηγόρος Χάλεντ Μαχάινε επισκέφθηκε πρόσφατα τον κρατούμενο Παλαιστίνιο δημοσιογράφο Μουάμαντ Άραμπ στη φυλακή Σντε Τιμάν.

Ο ίδιος είπε ότι οι κρατούμενοι εκεί υποβλήθηκαν σε «βάναυσες μεθόδους βασανιστηρίων πέρα από κάθε φαντασία».

«Κανένα ανθρώπινο ον δεν μπορεί να ζήσει κάτω από αυτές τις συνθήκες», δήλωσε στο Al Jazeera. «Το Ισραήλ φροντίζει να τους κρατάει βασανισμένους και χτυπημένους», πρόσθεσε ο Μαχάινε.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο, ο Άραμπ μοιράστηκε «πολλές λεπτομέρειες» από τον εγκλεισμό του στις εγκαταστάσεις, ο οποίος ξεκίνησε πριν από περισσότερες από 100 ημέρες.

«Για παράδειγμα, του περνούν χειροπέδες και του δένουν τα μάτια 24 ώρες το 24ωρο για πάνω από 100 ημέρες ασταμάτητα», αποκάλυψε ο Μαχάινε.

«Επιτρέπεται να κάνει ντους για ένα λεπτό και όποιος το υπερβαίνει αυτό θα υποβληθεί σε βασανιστήρια με πολύ βάναυσο τρόπο… Είναι καθιστοί όλη την ώρα. Δεν τους επιτρέπεται να σηκωθούν. Δεν τους επιτρέπεται να μιλούν με τους άλλους κρατούμενους», πρόσθεσε.

«Υπάρχουν ελεύθεροι άνθρωποι στον κόσμο που θα δέχονταν τέτοιες συνθήκες;», αναρωτήθηκε.

23:12 Politico: Αυξάνονται οι αμφιβολίες εντός της αμερικανικής κυβέρνησης για την πιθανότητα συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα

Το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Politico αναφέρει, επικαλούμενο τέσσερις αξιωματούχους της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν υπό τον όρο της ανωνυμίας, ότι αυξάνονται οι αμφιβολίες ότι το Ισραήλ και η Χαμάς θα καταλήξουν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός σύμφωνα με το πλαίσιο που προώθησαν οι ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες.

Μόλις αυτή την εβδομάδα, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι η θέση τους σχετικά με την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα είναι ότι η Χαμάς είναι υπεύθυνη για την καθυστέρηση και ότι το Ισραήλ όχι απλώς αποδέχθηκε τη συμφωνία – την παρήγαγε.

23:02 Σειρήνες ακούγονται στο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ

Σύμφωνα με τις IDF, σειρήνες ακούγονται στο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ.

22:57 Νεαρός Παλαιστίνιος τραυματίστηκε σε ισραηλινή επιδρομή κοντά στη Ραμάλα

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Wafa αναφέρει, επικαλούμενο πηγές ασφαλείας, ότι ένας νεαρός άνδρας πυροβολήθηκε από ισραηλινά στρατεύματα αφού εισέβαλαν στο χωριό Τζάφνα, βόρεια της Ραμάλα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Οι πηγές δήλωσαν στο Wafa ότι ξέσπασαν συγκρούσεις στο χωριό κατά τη διάρκεια της επιδρομής και ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έριξαν σφαίρες και δακρυγόνα.

Ο νεαρός άνδρας που τραυματίστηκε χτυπήθηκε στο πόδι, προσθέτει το Wafa.

22:47 Χριστοδουλίδης για δηλώσεις Νασράλα: Η Κύπρος δεν εμπλέκεται σε πολεμικές συρράξεις

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης μίλησε για τις δηλώσεις του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα που απείλησε τη γειτονική χώρα αν συνεχίσει να βοηθά το Ισραήλ.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της τελετής αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Κύπρου και κληθείς να σχολιάσει τις σημερινές δηλώσεις Νασράλα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «έχω διαβάσει τις δηλώσεις που έχουν γίνει», σύμφωνα με την ΕΡΤ.

«Αυτό που έχω να απαντήσω είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στις πολεμικές συρράξεις. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μέρος του προβλήματος, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέρος της λύσης. Και ο ρόλος μας αυτός, όπως εκδηλώνεται, για παράδειγμα, μέσα από τον ανθρωπιστικό διάδρομο, αναγνωρίζεται όχι μόνο από τον αραβικό κόσμο, αλλά από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας.

Άρα, επαναλαμβάνω, η Κύπρος, η χώρα μας δεν εμπλέκεται σε καμία απολύτως περίπτωση και δεν είναι μέρος του προβλήματος. Αντίθετα, μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες αποδεικνύουμε στην πράξη ότι είμαστε μέρος της λύσης», τόνισε ο πρόεδρος της Κύπρου.

«Φυσικά υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας και με την κυβέρνηση του Λιβάνου και με την κυβέρνηση στο Ιράν. Υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας μέσω της διπλωματικής οδού», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Σε ερώτηση αν τον ανησυχούν οι δηλώσεις Νασράλα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης απάντησε ότι «δεν είναι ευχάριστες οι δηλώσεις, αλλά δεν ανταποκρίνονται σε καμία απολύτως περίπτωση σε αυτό που επιχειρείται, στο να παρουσιαστεί μια εικόνα ότι η Κύπρος εμπλέκεται στις πολεμικές επιχειρήσεις. Σε καμία απολύτως περίπτωση».

Ερωτηθείς αν θα έχει επικοινωνία με ξένους ηγέτες για αυτές τις τοποθετήσεις του ηγέτη της Χεζμπολάχ, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε «σίγουρα, μέσω της διπλωματικής οδού. Αλλά, επαναλαμβάνω, το τι πράττει η Κυπριακή Δημοκρατία είναι δημόσιο, δεν είναι εν κρυπτώ. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος».

22:38 Ο στρατός των ΗΠΑ σκότωσε ανώτερο αξιωματούχο του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία – Η ανακοίνωση της CENTCOM

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM)  ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ότι πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή στη Συρία, κατά την οποία σκοτώθηκε ένας ανώτερος αξιωματούχος και διαμεσολαβητής του Ισλαμικού Κράτους με το όνομα Ουσάμα Τζαμάλ Μουχάμαντ Ιμπραχίμ αλ-Τζανάμπι.

«Ο θάνατός του θα διαταράξει την ικανότητα του ISIS να αντλεί πόρους και να διεξάγει τρομοκρατικές επιθέσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή της στο X η CENTCOM.

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιοι άμαχοι έπαθαν κακό σε αυτό το χτύπημα», προστίθεται.

22:28 Ο Καναδάς κηρύσσει τους Φρουρούς της Επανάστασης τρομοκρατική οργάνωση και καλεί τους πολίτες του να εγκαταλείψουν το Ιράν

Η Οτάβα κατέταξε τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν ως τρομοκρατική οντότητα, ενώ κάλεσε τους Καναδούς που βρίσκονται στη χώρα να φύγουν.

«Η κυβέρνησή μας πήρε την απόφαση να κατατάξει το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης ως τρομοκρατική οντότητα βάσει του Ποινικού Κώδικα», δηλώνει σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Ντομινίκ Λεμπλάνκ.

22:19 Axios: Η διαμάχη του Μπάιντεν με τον Νετανιάχου εμποδίζει τις ειρηνευτικές προσπάθειες Λιβάνου – Ισραήλ

Το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Axios αναφέρει ότι η διαμάχη μεταξύ της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν επηρεάζει τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης στα σύνορα του Λιβάνου και αποφυγής ενός πολέμου πλήρους κλίμακας μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

Το δημοσίευμα επικαλείται τρεις Αμερικανούς αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν, οι οποίοι κατηγόρησαν τον Νετανιάχου ότι εξέφρασε δημόσια τα παράπονά του κατά των ΗΠΑ και δημιούργησε ένταση.

Είπαν ότι αυτό «διαβρώνει» τη δύναμη του Ισραήλ να αποτρέψει τη Χεζμπολάχ, καθώς δημιουργεί ένα δημόσιο χάσμα στη συνοχή μεταξύ των δύο συμμάχων, του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν χθες ότι ενέκριναν επιχειρησιακά σχέδια για πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ, ακόμη και όταν ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος, Άμος Χόχσταϊν πραγματοποιούσε επισκέψεις στον Λίβανο και το Ισραήλ για να προσπαθήσει να χαλαρώσει τις εντάσεις.

22:09 Διαδήλωση ενάντια στην ισραηλινή κυβέρνηση στην Ασκελόν

Βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το ισραηλινό ειδησεογραφικό πρακτορείο Kann δείχνει ένα μεγάλο πλήθος Ισραηλινών να καταγγέλλει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην παραλιακή πόλη Ασκελόν.

Το Kann αναφέρει ότι μια μικρή ομάδα αντιδιαδηλωτών, που υποστηρίζουν το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου, ήταν επίσης παρούσα.

Δείτε το βίντεο:

22:00 Βίντεο μετά τις νέες επιθέσεις του Ισραήλ στη Ράφα

Το Eye on Palestine έχει αναρτήσει βίντεο μετά τις νέες επιθέσεις του Ισραήλ στη Ράφα.

Δείτε χαρακτηριστικές αναρτήσεις:

21:50 Ο ισραηλινός στρατός «ένας από τους πιο εγκληματικούς στον κόσμο»

Ο Κρις Σιντότι, μέλος της Ανεξάρτητης Διεθνούς Επιτροπής Έρευνας (COI) του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, λέει ότι ο ισραηλινός στρατός είναι «ένας από τους πιο εγκληματικούς στρατούς στον κόσμο».

Η COI παρουσίαζε τα ευρήματα της έκθεσής της για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου που διαπράχθηκαν και από τις δύο πλευρές από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

Δείτε σχετικό βίντεο:

21:38 Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι οι άνθρωποι στη Ράφα συνεχίζουν να εκτοπίζονται

Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ (UNRWA) εκτιμά ότι 65.000 άνθρωποι παραμένουν στη Ράφα, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

«Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων, λέει ότι οι άνθρωποι συνεχίζουν να εκτοπίζονται εν μέσω έντονων μαχών και βομβαρδισμών», δήλωσε ο Φαρχάν Χακ στους δημοσιογράφους.

«Επί του παρόντος, η UNRWA εκτιμά ότι 65.000 άνθρωποι παραμένουν στη Ράφα. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με έξι εβδομάδες πριν, όταν η Ράφα φιλοξενούσε 1,4 εκατομμύρια εκτοπισμένους πριν από τις ισραηλινές εντολές εκκένωσης και τη στρατιωτική επιχείρηση».

21:29 Η προβλήτα των ΗΠΑ «δεν προοριζόταν ποτέ να είναι ο απόλυτος σωτήρας» για τη βοήθεια στη Γάζα

Ο αναπληρωτής πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Ρόμπερτ Γουντ λέει ότι η αμερικανική προβλήτα στη Γάζα, η οποία κατασκευάστηκε για να αυξήσει την ποσότητα της βοήθειας που εισέρχεται στον πολιορκημένο θύλακα, δεν προοριζόταν ποτέ να είναι ο «απόλυτος σωτήρας».

Τα σχόλιά του ακολουθούν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ θα αποσυναρμολογήσουν σύντομα την προβλήτα, αφού οι κακές καιρικές συνθήκες διέκοψαν τη διανομή βοήθειας μέσω της προβλήτας.

«Το εύρος των αναγκών στη Γάζα είναι τεράστιο», δήλωσε ο Γουντ στους δημοσιογράφους στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη. «Δεν προοριζόταν ποτέ να είναι ο απόλυτος σωτήρας για την παροχή βοήθειας, αλλά ήταν μια αξιόλογη προσπάθεια.

Και πάλι, παρείχε κάποια βοήθεια. Αλλά όσον αφορά το πόσο καιρό θα υπάρχει η επιχείρηση, αυτό, δεν μπορώ να σας το πω».

Το έργο ύψους 230 εκατομμυρίων δολαρίων ολοκληρώθηκε στα μέσα Μαΐου, αλλά λίγες ημέρες αργότερα, τα κύματα παρέσυραν τα σκάφη που στήριζαν την προβλήτα, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα της πρωτοβουλίας. Μέχρι το τέλος του μήνα, η ίδια η προβλήτα υπέστη ζημιές και απαιτούσε επισκευές.

Οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι η αμερικανική προβλήτα είναι ένας αναποτελεσματικός τρόπος για την παράδοση βοήθειας και δεν μπορεί να υποκαταστήσει το άνοιγμα χερσαίων οδών, οι οποίες είχαν μπλοκαριστεί ή περιοριστεί σοβαρά από το Ισραήλ.

21:19 Τουλάχιστον εννέα νεκροί μετά από ισραηλινή επίθεση στη Ράφα

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera και το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μεταδίδουν ότι τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ισραηλινές βόμβες έπληξαν μια ομάδα ανθρώπων κοντά στο πέρασμα βοήθειας Κερέμ Σαλόμ, στη Ράφα της νότιας Λωρίδας της Γάζας.

Ο ανταποκριτής του AJ αναφέρει ότι τουλάχιστον 30 τραυματίστηκαν από την επίθεση, ενώ οι κάμερες του γνωστού μέσου κατέγραψαν την άφιξη δεκάδων τραυματιών στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο στη νότια Γάζα, το οποίο είναι υπερπλήρες.

Το Reuters αναφέρει, επικαλούμενο ιατρικές πηγές, ότι η ομάδα των ανθρώπων χτυπήθηκε ενώ περίμεναν την άφιξη φορτηγών με βοήθεια μέσω του περάσματος.

21:12 Τέσσερις νεκροί σε όλη τη Γάζα από ισραηλινές επιθέσεις

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa μεταδίδει ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους του ισραηλινού στρατού στην πόλη της Γάζας, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Το Wafa επικαλείται ιατρική πηγή του νοσοκομείου Αλ-Αχλί, η οποία δήλωσε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε στη συνοικία Ζεϊτούν στα νοτιοανατολικά της πόλης.

Σε μια άλλη επίθεση του ισραηλινού στρατού, αυτή τη φορά μέσω βολών πυροβολικού, δύο ακόμη Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη δυτική περιοχή της Ράφα, κοντά στον κυκλικό κόμβο Αλ-Αλάμ, πρόσθεσε το Wafa.

21:03 Ο Καναδάς ετοιμάζεται να εντάξει τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν στις τρομοκρατικές οργανώσεις

Ο Καναδάς ετοιμάζεται να καταχωρίσει το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) ως τρομοκρατική οργάνωση και θα μπορούσε να προβεί σε σχετική ανακοίνωση ήδη από αυτή την εβδομάδα, αναφέρει το CBC.

Το CBC, επικαλούμενο πολλαπλές πηγές, αναφέρει ότι οι λεπτομέρειες του μέτρου δεν έχουν οριστικοποιηθεί.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης απαιτούν εδώ και καιρό να συμπεριληφθεί στον κατάλογο η συγκεκριμένη οργάνωση, αλλά η φιλελεύθερη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής, λέγοντας ότι αυτό ενέχει τον κίνδυνο απρόβλεπτων συνεπειών.

Το καναδέζικο υπουργείο Εξωτερικών δεν ήταν διαθέσιμο για άμεσο σχόλιο μετά το σχετικό ρεπορτάζ.

20:53 Η τελευταία έκθεση για τη Γάζα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Ο Γκαμπριέλ Ελισόντο μεταδίδει από τη Νέα Υόρκη για το Al Jazeera ότι:

«Ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου εκκρεμεί η προσφυγή για γενοκτονία (σ.σ. από το Ισραήλ στη Γάζα) της Νότιας Αφρικής και άλλους.

Αυτή η έκθεση της εξεταστικής επιτροπής (σ.σ. του ΟΗΕ) θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την προώθηση αυτής της προσφυγής. Έχετε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, όπου οι εισαγγελείς προτείνουν ήδη πιθανά εντάλματα σύλληψης (σ.σ. για τους ηγέτες του Ισραήλ και της Χαμάς).

Αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό υλικό για να προχωρήσει και στα δύο αυτά διεθνή συστήματα δικαιοσύνης ή δικαστήρια.

Πέρα από αυτό, είμαι βέβαιος ότι θα χρησιμοποιηθεί από την κοινωνία των πολιτών, αλλά ενδεχομένως και από κυβερνήσεις που υποστηρίζουν το Ισραήλ. Αυτή η έκθεση θα μπορούσε να προσθέσει πολιτική πίεση σε ορισμένους από τους συμμάχους του Ισραήλ που έχουν υποστηρίξει το Ισραήλ κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου μέχρι στιγμής».

20:44 Ο Νετανιάχου για τα σχόλια του εκπροσώπου των IDF

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε σήμερα Τετάρτη, μετά τις δηλώσεις του Ντάνιελ Χαγκάρι των IDF (βλέπε προηγούμενη ανάρτηση), ότι «το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας όρισε ως έναν από τους στόχους του πολέμου την καταστροφή των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς» και ότι ο ισραηλινός στρατός «είναι φυσικά προσηλωμένος σε αυτό».

20:34 Εκπρόσωπος IDF: Η ιδέα της καταστροφής της Χαμάς είναι σαν να ρίχνουμε άμμο στα μάτια του κοινού

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ταξίαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε σε συνέντευξή του στο Channel 13 News την Τετάρτη ότι «η ιδέα της καταστροφής της Χαμάς είναι απλώς σαν να ρίχνεις άμμο στα μάτια του κοινού».

«Η Χαμάς είναι μια ιδέα, η Χαμάς είναι ένα πολιτικό κόμμα. Έχει τις ρίζες της στις καρδιές των ανθρώπων – όποιος νομίζει ότι μπορούμε να εξαλείψουμε τη Χαμάς κάνει λάθος», συνέχισε ο Χαγκάρι. «Η Χαμάς είναι η Μουσουλμανική Αδελφότητα, υπάρχει εδώ και πολλά, πολλά χρόνια», εξήγησε.

«Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να αναπτυχθεί κάτι άλλο για να την αντικαταστήσει. Κάτι που θα κάνει τον πληθυσμό να συνειδητοποιήσει ότι κάποιος άλλος διανέμει τα τρόφιμα, κάποιος άλλος φροντίζει για τις δημόσιες υπηρεσίες, για να αποδυναμωθεί πραγματικά η Χαμάς, αυτός είναι ο τρόπος», πρόσθεσε ο Χαγκάρι.

Ο ίδιος είπε επίσης ότι ο ισραηλινός στρατός είναι κοντά στο να εξουδετερώσει την Ταξιαρχία της Χαμάς στη Ράφα, προσθέτοντας ότι «αν δεν φέρουμε κάτι άλλο στη Γάζα, στο τέλος της ημέρας θα πάρουμε τη Χαμάς».

Ο Χαγκάρι πρόσθεσε ότι θα είναι «αδύνατο» να επιστρέψουν όλοι οι Ισραηλινοί όμηροι που κρατούνται στη Γάζα μέσω στρατιωτικών επιχειρήσεων, λέγοντας ότι «πρέπει να φτάσουμε σε ένα σενάριο όπου οι όμηροι θα επιστραφούν με άλλο τρόπο».

20:29 Δήμος της Κιριάτ Σμόνα: Περίπου 16 βλήματα εκτοξεύτηκαν κατά της πόλης, καταστράφηκαν περιουσίες

Ο δήμος της Κιριάτ Σμόνα στο βόρειο Ισραήλ ανακοίνωσε ότι περίπου 16 βλήματα εκτοξεύτηκαν κατά της πόλης και ότι καταστράφηκαν περιουσίες.

20:20 Αξιωματούχος Χεζμπολάχ: «Είμαστε πάντα έτοιμοι για έναν γενικευμένο πόλεμο»

Ο Ιμπραχίμ Μουσάβι, μέλος της Χεζμπολάχ και του λιβανέζικου κοινοβουλίου, δήλωσε ότι ενώ η οργάνωση δεν επιθυμεί έναν γενικευμένο πόλεμο με το Ισραήλ, είναι έτοιμη να πολεμήσει σε έναν, αν της «επιβληθεί».

«Η Χεζμπολάχ ήταν πάντα έτοιμη. Είναι πιο έτοιμη από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στο παρελθόν», δήλωσε ο Μουσάβι στο Al Jazeera.

«Βρισκόμαστε υπό κατοχή. Τμήματα της χώρας μας εξακολουθούν να βρίσκονται υπό κατοχή,  είμαστε ο στόχος της ισραηλινής βίας», τόνισε στο Al Jazeera.

Επιπλέον, ο Μουσάβι είπε ότι το Ισραήλ φταίει για την «κλιμάκωση» των εντάσεων με τη Χεζμπολάχ.

«Βρισκόμαστε σε άμυνα. Ασκούμε τον ρόλο της υπεράσπισης του λαού μας», πρόσθεσε.

20:10 Ισραηλινή αξιολόγηση για τον Λίβανο – Ο Γκάλαντ κάλεσε τους στρατηγούς να «είναι πλήρως προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα»

Ο υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ πραγματοποίησε σήμερα αξιολόγηση για τον Λίβανο με τον αρχηγό του επιτελείου των IDF, αντιστράτηγο Χέρζι Χαλέβι, τον επικεφαλής της Βόρειας Διοίκησης, υποστράτηγο Όρι Γκορντίν και τον επικεφαλής της Ισραηλινής Αεροπορίας, υποστράτηγο Τόμερ Μπαρ.

Στη συνάντηση στο αρχηγείο της Βόρειας Διοίκησης στη Σαφέντ συμμετείχαν επίσης ο επικεφαλής της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου, υποστράτηγος Ράφι Μιλό και ο επικεφαλής του Σώματος Γενικού Επιτελείου, υποστράτηγος Νταβίντ Ζινί, μεταξύ άλλων αξιωματικών.

Ο Γκάλαντ ενημερώθηκε για «τις τελευταίες εξελίξεις στον αγώνα κατά της Χεζμπολάχ», αναφέρει το γραφείο του.

Το υπουργείο Άμυνας σημειώνει ότι ο Γκάλαντ «έδωσε ιδιαίτερη έμφαση» στην απειλή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Χεζμπολάχ και στους τρόπους με τους οποίους το Ισραήλ μπορεί να βελτιωθεί στην αντιμετώπισή της. Είπε επίσης στους στρατηγούς να «είναι πλήρως προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα».

«Ολοκληρώνουμε την επίγεια και αεροπορική ετοιμότητα, ενισχύουμε τα συστήματα πληροφοριών και προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο», είπε ο Γκάλαντ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.

«Έχουμε την υποχρέωση να αλλάξουμε την κατάσταση στον βορρά και να επιστρέψουμε τους πολίτες με ασφάλεια στα σπίτια τους και θα βρούμε τον τρόπο να κάνουμε αυτή τη δράση», τόνισε, αναφερόμενος στους δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινούς που έχουν εκτοπιστεί από τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ.

Ο Χαλέβι είπε στον Γκάλαντ στη συνάντηση ότι ο στρατός είναι «πολύ αποφασισμένος, έτοιμος σήμερα σε πολύ υψηλό επίπεδο ετοιμότητας» και έτοιμος «να πάρει τις σωστές αποφάσεις».

20:02 Παιδοχειρουργός στη Γάζα: Μηδενικές προμήθειες στο νοσοκομείο σημαίνει επαναχρησιμοποίηση αναλώσιμων

Ο γενικός παιδοχειρουργός Τζαμάλ Μάρι, ο οποίος εργάζεται στο νοσοκομείο Αλ-Αχλί στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ ως μέλος ιατρικής αποστολής από την Αυστραλία, λέει ότι δεν του επετράπη να φέρει ιατρικές προμήθειες στον πολιορκημένο θύλακα.

«Υπάρχουν μηδενικές προμήθειες. Εξαρτόμαστε μόνο από ό,τι έχει απομείνει από (σ.σ. προηγούμενες) αποστολές», δήλωσε στο Al Jazeera έξω από το νοσοκομείο.

«Ό,τι αναλώσιμα έχουμε, τα ξαναχρησιμοποιούμε και τα ξαναχρησιμοποιούμε, κάτι που δεν είναι καθόλου ασφαλές», εξήγησε.

«Έχουν πέντε δωμάτια (σ.σ. στο νοσοκομείο) τα οποία λένε ότι είναι χειρουργεία, αλλά ειλικρινά είναι απλά μικρά κουβούκλια που αναδιαμορφώθηκαν και έγιναν χειρουργεία», είπε ο Μάρι.

«Δεν καταλαβαίνω πώς τα καταφέρνουν», πρόσθεσε.

19:53 Ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών του Ιράν μεταβαίνει στο Κατάρ για να συζητήσει για τον πόλεμο στη Γάζα

Ο Αλί Μπαγκερί, υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, μεταβαίνει στην Ντόχα για να συναντηθεί με αξιωματούχους του Κατάρ σχετικά με τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, ο Μπαγκερί θα συζητήσει «την κινητοποίηση των δυνατοτήτων του ισλαμικού κόσμου για να τερματιστούν τα εγκλήματα και η γενοκτονία του σιωνιστικού καθεστώτος στη Γάζα», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πρόσθεσε ότι «η παροχή γρήγορης βοήθειας στους κατοίκους της Γάζας είναι στην κορυφή της συζήτησης».

19:43 Αναφορές ότι το Ισραήλ δημιουργεί «buffer zone» στη νότια Γάζα

Σύμφωνα με Ισραηλινούς δημοσιογράφους που συνοδεύουν τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής που σταθμεύουν στον Διάδρομο Φιλαδέλφειας μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου, το Ισραήλ κατεδαφίζει τώρα όλες τις κατοικημένες γειτονιές κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο για να δημιουργήσει μια «buffer zone».

Πλάνα που έρχονται από τη Ράφα δείχνουν τις ισραηλινές δυνάμεις να κατεδαφίζουν σπίτια, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις παραπάνω αναφορές.

19:30 Οι IDF λένε ότι έπληξαν εκτοξευτή της Χεζμπολάχ, τοποθεσίες στον νότιο Λίβανο

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν νωρίτερα σήμερα μια θέση εκτόξευσης πυραύλων της Χεζμπολάχ στην Άιτα ας-Σαμπ του νότιου Λιβάνου, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Τα αεροσκάφη έπληξαν επίσης ένα κτίριο που χρησιμοποιείται από τη λιβανέζικη οργάνωση και υποδομές στην Οντάισε και την Άιτα ας-Σαμπ, προσθέτουν οι IDF.

19:18 Υποβαθμίζοντας υλικό από drone της Χεζμπολάχ, ο αρχηγός των IDF είπε ότι η λιβανέζικη οργάνωση δεν γνωρίζει τις «ισχυρές δυνατότητες» του Ισραήλ

Αφού η Χεζμπολάχ πρόβαλε πλάνα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από το βόρειο Ισραήλ, ο αρχηγός του επιτελείου των IDF, αντιστράτηγος Χέρζι Χαλέβι λέει ότι ο στρατός «διαθέτει ισχυρές δυνατότητες για τις οποίες ο εχθρός γνωρίζει ελάχιστα».

«Χθες, η Χεζμπολάχ δημοσίευσε ένα βίντεο με μια ικανότητα που γνωρίζουμε και προετοιμαζόμαστε και δημιουργούμε λύσεις για να αντιμετωπίσουμε τέτοιες δυνατότητες και άλλες δυνατότητες», είπε ο Χαλέβι σε στρατιώτες σε μια συστοιχία αεράμυνας του Iron Dome στο βόρειο Ισραήλ.

«Φυσικά διαθέτουμε απείρως πιο ισχυρές δυνατότητες, τις οποίες νομίζω ότι ο εχθρός γνωρίζει ελάχιστα και θα τις συναντήσει όταν χρειαστεί την κατάλληλη στιγμή», πρόσθεσε.

19:08 Επικαλούμενος πλάνα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ο Νασράλα ισχυρίζεται ότι η Χεζμπολάχ έχει λεπτομερείς πληροφορίες για ευαίσθητους στόχους στο Ισραήλ

Μετά τη χθεσινή δημοσίευση από τη Χεζμπολάχ υλικού που φέρεται να τραβήχτηκε από ένα από τα αναγνωριστικά της μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πετούσαν πάνω από το βόρειο Ισραήλ, ο ηγέτης της, Χασάν Νασράλα ισχυρίζεται ότι η ένοπλη οργάνωση διαθέτει ώρες τέτοιου υλικού και πληροφορίες για ευαίσθητους στρατιωτικούς στόχους στο εσωτερικό του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που βρίσκονται μακριά από τα βόρεια σύνορα.

Μεταξύ αυτών των στόχων είναι στρατιωτικές βάσεις και αρχηγεία που βρίσκονται βαθιά μέσα στο ισραηλινό έδαφος, ορισμένα από τα οποία ήταν καμουφλαρισμένα αλλά αποκαλύφθηκαν από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Hudhud (Hoopoe) της Χεζμπολάχ, ισχυρίζεται ο Νασράλα.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ είπε ακόμη ότι οι Ισραηλινοί στρατιωτικοί ηγέτες γνώριζαν από τις 8 Οκτωβρίου ότι ορισμένες από αυτές τις τοποθεσίες θα στοχοποιούνταν και παρόλα αυτά δεν έχουν εκκενωθεί όλες.

Μεταξύ αυτών των στόχων, ο Νασράλα ανέφερε τη βάση ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στο όρος Μερόν, η οποία κατά τα λεγόμενά του αποτελούσε «φιλόδοξο στόχο» στον Δεύτερο Πόλεμο του Λιβάνου το 2006 και σήμερα είναι πλήρως εκτεθειμένη στα βλήματα της Χεζμπολάχ.

Ο Νασράλα σημείωσε επίσης ότι η Χεζμπολάχ έχει αναπτύξει και συνεχίζει να κατασκευάζει νέους πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ότι οι ανθρώπινοι και στρατιωτικοί πόροι της είναι μεγαλύτεροι από ποτέ.

Μετά την ομιλία του, ο Νασράλα απευθύνθηκε στις οικογένειες των πεσόντων στελεχών της Χεζμπολάχ και στους Λιβανέζους πολίτες που έχουν εκτοπιστεί από τα νότια της χώρας, λέγοντας ότι η Χεζμπολάχ διεξάγει τη «μεγαλύτερη μάχη από το 1948».

18:54 «Αν η Κύπρος βοηθήσει το Ισραήλ, θα γίνει μέρος του πολέμου» – Νέες απειλές Νασράλα

Ο Χασάν Νασράλα, ηγέτης της Χεζμπολάχ, μίλησε και για την Κύπρο στην προγραμματισμένη ομιλία του (βλέπε και ανάρτηση στις 18:32), τονίζοντας ότι «αν βοηθήσει το Ισραήλ θα γίνει μέρος του πολέμου».

Ο ηγέτης της λιβανέζικης οργάνωσης αναφέρθηκε στη χρήση αεροδρομίων και βάσεων της Κύπρου από το Ισραήλ για στρατιωτικές ασκήσεις που έχουν γίνει.

«Το άνοιγμα των κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων στον ισραηλινό εχθρό για να στοχεύσει τον Λίβανο θα σήμαινε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι μέρος του πολέμου και η αντίσταση θα το αντιμετωπίσει ως μέρος του πολέμου», είπε χαρακτηριστικά.

18:52 Η Διοίκηση Εσωτερικού Μετώπου του Ισραήλ χαλαρώνει τους περιορισμούς στις συγκεντρώσεις σε ορισμένες συνοριακές πόλεις της Γάζας

Η Διοίκηση Εσωτερικού Μετώπου των IDF ήρε ορισμένους περιορισμούς για τους κατοίκους των συνοριακών κοινοτήτων της Λωρίδας της Γάζας, μετά από μια νέα αξιολόγηση της κατάστασης.

Από τις 7 Οκτωβρίου του 2023, οι συγκεντρώσεις σε όλες τις συνοριακές κοινότητες της Γάζας περιορίστηκαν σε 100 άτομα σε εξωτερικούς χώρους και οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες απαγορεύτηκαν. Αργότερα οι IDF ήραν ορισμένους από αυτούς τους περιορισμούς σε επιλεγμένες κοινότητες.

Στο πλαίσιο των τελευταίων αλλαγών, ο στρατός αποφάσισε ότι σε αρκετές κοινότητες κοντά στα σύνορα, δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και στις συγκεντρώσεις θα επιτρέπεται πλέον η συμμετοχή έως και 1.000 ατόμων.

Οι αλλαγές στους περιορισμούς συγκεντρώσεων στις κοινότητες κοντά στη Γάζα.

«Ωστόσο, σε ορισμένες κοινότητες, οι περιορισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ για εκπαιδευτικές δραστηριότητες, συγκεντρώσεις, χώρους εργασίας και βασικές οικονομικές δραστηριότητες», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός, παρέχοντας έναν κατάλογο των πόλεων.

Ο ισραηλινός στρατός πρόσθεσε ότι «οι αλλαγές στις αμυντικές κατευθυντήριες γραμμές της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου αποσκοπούν στη χαλάρωση των περιορισμών στο εσωτερικό μέτωπο σύμφωνα με την επιχειρησιακή αξιολόγηση της κατάστασης και θα επιτρέψουν την ενίσχυση της γεωργίας, της οικονομίας και της εκπαίδευσης, παράλληλα με τη διατήρηση της ανθρώπινης ζωής».

18:42 UNRWA: Αύξηση των μολυσματικών ασθενειών, οι υψηλές θερμοκρασίες στη Γάζα απειλή για την υγεία

Από την έναρξη του πολέμου πριν από οκτώ και πλέον μήνες, περίπου το 67% των εγκαταστάσεων υγιεινής και ύδρευσης στη Λωρίδα της Γάζας έχουν καταστραφεί, δήλωσε η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες.

«Καθώς οι μολυσματικές ασθένειες συνεχίζουν να εξαπλώνονται και η θερμοκρασία αυξάνεται, η έλλειψη υγιεινής και η αφυδάτωση απειλούν την υγεία των ανθρώπων σε όλη τη Γάζα», ανέφερε η UNRWA στο Χ.

18:32 Νασράλα: Η εισβολή στη Γαλιλαία είναι στο τραπέζι αν η σύγκρουση με το Ισραήλ κλιμακωθεί

Ο Χασάν Νασράλα, ηγέτης της Χεζμπολάχ, σε προγραμματισμένη ομιλία του προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που οι εχθροπραξίες με τον ισραηλινό στρατό κλιμακώνονταν σε έναν ευρύτερο πόλεμο, τότε οι μαχητές του κινήματος θα αγωνίζονταν «χωρίς κανόνες» και «χωρίς περιορισμούς».

Ο ίδιος είπε ότι «η εισβολή στη Γαλιλαία είναι ένα θέμα που παραμένει στην ημερήσια διάταξη, αν η σύγκρουση κλιμακωθεί».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο εχθρός κρύβει τις απώλειες στο βόρειο μέτωπο, αλλά απέτυχε να κρύψει τον αριθμό όσων απομακρύνθηκαν. Από την αρχή του πολέμου, υπήρξε προσπάθεια υποτίμησης των μετώπων υποστήριξης στη Γάζα. 42 οικισμοί εκκενώθηκαν πλήρως. Δεν επιδιώκουμε να μπούμε σε έναν γενικευμένο πόλεμο με το Ισραήλ».

Ο Νασράλα πρόσθεσε ότι ούτε το Ισραήλ είναι σε θέση να προχωρήσει σε έναν τέτοιο πόλεμο.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ ειρωνεύτηκε επίσης το Ισραήλ που ισχυρίζεται ότι διαθέτει τον ισχυρότερο στρατό στην περιοχή, σημειώνοντας ότι οι IDF δεν έχουν ακόμη καταφέρει να εξαρθρώσουν πλήρως τις δυνάμεις της Χαμάς στη Ράφα, παρά τη χερσαία επιχείρηση που έχει διαρκέσει αρκετές εβδομάδες.

18:30 Το ΚΚΕ για την αναχώρηση της φρεγάτας «Ψαρά» για την Ερυθρά Θάλασσα

«Ο απόπλους μιας ακόμα ελληνικής φρεγάτας για την Ερυθρά Θάλασσα και τα κυνικά λόγια του υπουργού Άμυνας στο πλήρωμά της, επιβεβαιώνουν τους μεγάλους κινδύνους στους οποίους εμπλέκει το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και τον λαό μας η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη συναίνεση όλων των άλλων κομμάτων. Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα από τα επικίνδυνα περιστατικά στα οποία ενεπλάκη η φρεγάτα ‘Ύδρα’ το προηγούμενο διάστημα.

Κανένα ‘εθνικό συμφέρον’ δεν υπηρετεί η συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην ευρωενωσιακή επιχείρηση ‘Aspides’, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα. Τα μόνα συμφέροντα που υπηρετεί είναι αυτά του εφοπλιστικού κεφαλαίου, καθώς και τους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που κάνουν πλάτες στο κράτος-τρομοκράτη του Ισραήλ, για να συνεχίζει τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού. Την ίδια ώρα ο λαός μας θα συνεχίζει να πληρώνει μισό εκατομμύριο ευρώ τη μέρα για την αποστολή της φρεγάτας.

Ευχόμαστε στα 195 μέλη του πληρώματος καλή επιστροφή στην πατρίδα και αυτό σημαίνει να γυρίσει τώρα πίσω η φρεγάτα, να τερματιστεί η συμμετοχή της χώρας στην επιχείρηση. Αυτό ζητούν, άλλωστε, εκατοντάδες στρατευμένοι και αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων με τις παρεμβάσεις τους. Ο λαός με τον αγώνα του, και με το ΚΚΕ στην πρώτη γραμμή, έχει τη δύναμη να το επιβάλει, αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

18:20 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Σειρήνες ήχησαν μέσα και γύρω από την πόλη Κιριάτ Σμόνα του βόρειου Ισραήλ, όπου η Χεζμπολάχ έχει αναλάβει την ευθύνη για διαδοχικές επιθέσεις με ρουκέτες
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν ένα σπίτι στη συνοικία Σάμπρα της πόλης της Γάζας, σκοτώνοντας άγνωστο αριθμό ανθρώπων και παγιδεύοντας άλλους κάτω από τα ερείπια, αναφέρουν οι ανταποκριτές του Al Jazeera Arabic
  • Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δημοσίευσε μια αξιολόγηση σχετικά με «έξι εμβληματικές επιθέσεις» που διαπράχθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα το 2023, η οποία εγείρει «σοβαρές ανησυχίες σύμφωνα με τους νόμους του πολέμου»
  • Η «σκόπιμη» χρήση βαρέων όπλων από τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα ήταν μια «σκόπιμη και άμεση επίθεση κατά του άμαχου πληθυσμού», διαπιστώνει νέα έκθεση ανεξάρτητης επιτροπής που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ

18:11 Φρουροί απομάκρυναν αντικυβερνητικούς διαδηλωτές από την Κνεσέτ στο Ισραήλ

Φρουροί έδιωξαν με τη βία αντικυβερνητικούς διαδηλωτές από την αίθουσα επισκεπτών της ολομέλειας της Κνεσέτ στο Ισραήλ αφού αυτοί σήκωσαν πλακάτ διαμαρτυρίας και χτυπούσαν τα τζάμια για να διαταράξουν τη συνεδρίαση που βρισκόταν σε εξέλιξη.

Δείτε σχετικό βίντεο:

18:01 «Σας παρακαλώ, βοηθήστε με να αγκαλιάσω την κόρη μου ξανά», λέει μητέρα ομήρου προς τα Ηνωμένα Έθνη

Με τη φωνή της να τρέμει από τη συγκίνηση, η Μεϊράβ Λεσέμ Γκονέν περιέγραψε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ την αγωνία της όταν άκουγε από το τηλέφωνο την απαγωγή της κόρης της από μαχητές της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Η κόρη της, η 23χρονη Ρόμι Γκονέν «ήταν τρομοκρατημένη και ένιωθα εντελώς αβοήθητη καθώς άκουγα τον πόνο της», τόνισε. «Σας παρακαλώ, βοηθήστε με να αγκαλιάσω ξανά την κόρη μου», είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε βίντεο:

17:52 Το ποδόσφαιρο φέρνει ελπίδα στα τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα

Το Al Jazeera μεταφέρει την ιστορία του 15χρονου Άχμεντ Αμπού Ντάκα που τραυματίστηκε στη Γάζα και τώρα κάνει μαθήματα για να γίνει προπονητής ποδοσφαίρου, μην εγκαταλείποντας τα όνειρά του.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

17:43 Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομίας είπε στον Νετανιάχου ότι αυτός και άλλοι βουλευτές θα ψηφίσουν κατά της εξαίρεσης των υπερορθόδοξων Εβραίων από την επιστράτευση

Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομίας Νιρ Μπάρκατ δήλωσε στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι ο ίδιος και άλλοι βουλευτές της Κνεσέτ θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο που εξαιρεί τους υπερορθόδοξους Εβραίους από τη στρατιωτική θητεία, όπως είναι αυτό σήμερα.

17:33 Ο Μακρόν καταγγέλλει τη «μάστιγα του αντισημιτισμού» μετά τον βιασμό 12χρονης Εβραίας

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε στους υπουργούς ότι μια «μάστιγα αντισημιτισμού» απειλεί τα γαλλικά σχολεία, λέει μέλος του περιβάλλοντός του, μετά τον βιασμό ενός 12χρονου Εβραίου κοριτσιού σε ένα φρικτό περιστατικό που εξετάζεται αν είναι έγκλημα μίσους.

Ο Μακρόν «μίλησε επίσημα και σοβαρά για τη μάστιγα του αντισημιτισμού» σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, είπε πηγή στο AFP, ζητώντας «διάλογο» για τον ρατσισμό και το μίσος κατά των Εβραίων στα σχολεία, ώστε να αποτραπεί η «διείσδυση» στις τάξεις «λόγου μίσους με σοβαρές συνέπειες».

Σύμφωνα με το AFP, οι γαλλικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες σε δύο 13χρονα αγόρια για τον ομαδικό βιασμό του κοριτσιού σε προάστιο του Παρισιού.

Η επίθεση, για την οποία υπάρχουν υποψίες ότι υποκινήθηκε από αντισημιτισμό, προκάλεσε σοκ στην εβραϊκή κοινότητα και αύξησε τις εντάσεις ενόψει των πρόωρων εκλογών που θα μπορούσαν να φέρουν το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός για πρώτη φορά στην εξουσία.

Το κορίτσι δήλωσε στην αστυνομία ότι την πλησίασαν τρία αγόρια ηλικίας 12 και 13 ετών ενώ βρισκόταν σε ένα πάρκο κοντά στο σπίτι της με μια φίλη της και την έσυραν σε ένα υπόστεγο το βράδυ του Σαββάτου στο βορειοδυτικό προάστιο Κουρμπεβόι.

Οι ύποπτοι τη χτύπησαν και «την ανάγκασαν σε πρωκτική και κολπική διείσδυση, πεολειχία, ενώ εξέφραζαν απειλές θανάτου και αντισημιτικά σχόλια», αναφέρει στο AFP αστυνομική πηγή.

Η φίλη της 12χρονης κατάφερε να αναγνωρίσει δύο από τους δράστες.

«Βρώμικη Εβραία»

Το κορίτσι είπε ότι την είχαν αποκαλέσει «βρώμικη Εβραία», αναφέρει άλλη αστυνομική πηγή.

Ένα από τα αγόρια της έκανε ερωτήσεις σχετικά με «την εβραϊκή θρησκεία της» και το Ισραήλ, προσθέτει η πηγή, επικαλούμενη τι είπε το παιδί στους αστυνομικούς.

Τα τρία αγόρια συνελήφθησαν τη Δευτέρα.

Χθες το βράδυ, δύο από αυτούς, και οι δύο ηλικίας 13 ετών, κατηγορήθηκαν για ομαδικό βιασμό, αντισημιτικές προσβολές και βία και έκδοση απειλών θανάτου και προφυλακίστηκαν.

Το τρίτο αγόρι, 12 ετών, κατηγορήθηκε επίσης για αντισημιτικές ύβρεις και βία και για την έκδοση απειλών θανάτου, αλλά όχι για βιασμό. Του επετράπη να επιστρέψει στο σπίτι του μετά την απαγγελία των κατηγοριών.

17:23 Ο Νετανιάχου υποστηρίζει ότι ο Αμερικανός πρέσβης του είπε ότι οι μεταφορές όπλων προς το Ισραήλ ξεκίνησαν

Το πρωθυπουργικό γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστηρίζει ότι ο Αμερικανός πρέσβης, Τζακ Λιου του είπε ότι τα πυρομαχικά και τα όπλα στα οποία αναφέρθηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε βίντεο είναι σε διαδικασία μεταφοράς στο Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου κριτίκαρε δημόσια την κυβέρνηση Μπάιντεν για το ζήτημα της μεταφοράς όπλων προς το Ισραήλ, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι καθυστερούν τις διαδικασίες.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση στο Χ:

17:14 Σειρήνες ακούγονται σε κοινότητα κοντά στη Γάζα

Σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF, σειρήνες ακούγονται στη Νετίβ ΧαΑσάρα, κοντά στη Γάζα.

17:04 Το Ισραήλ ενδέχεται να έχει παραβιάσει νόμους του πολέμου στη Γάζα, λέει υπηρεσία του ΟΗΕ

Ισραηλινές δυνάμεις ενδέχεται να παραβίασαν επανειλημμένα θεμελιώδεις αρχές των νόμων του πολέμου και δεν διέκριναν ανάμεσα σε αμάχους και μαχητές κατά τη στρατιωτική εκστρατεία τους στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

16:54 Νέα χτυπήματα των αμερικανοβρετανικών δυνάμεων στη Χοντέιντα της Υεμένης

Σύμφωνα με αναφορές, οι δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας προχώρησαν σε νέα χτυπήματα στην Ταΐφ, νότια της Χοντέιντα στη δυτική Υεμένη.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

16:44 Μικρή Παλαιστίνια με εγκαύματα από ισραηλινό βομβαρδισμό ελπίζει σε θεραπεία – Σκληρές εικόνες

Τα παραμορφωτικά εγκαύματα στο πρόσωπο της 10χρονης Χανάν Ακέλ δείχνουν πώς η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα δεν προκαλεί μόνο χιλιάδες θανάτους αλλά και τρομερούς τραυματισμούς που πλήττουν μικρούς και μεγάλους.

Η Χανάν βρίσκεται σε ένα νοσοκομειακό κρεβάτι στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, παλεύοντας να κινήσει το στόμα της καθώς μιλά και με τα μάτια της εν μέρει κλειστά, με τα εγκαύματα να είναι ακόμη νωπά και τα ράμματα να έχουν σημαδέψει το πρόσωπό της.

Όταν η μητέρα της Γουαλάα Ακέλ προσπάθησε να την καθαρίσει, εκείνη ούρλιαζε.

Προσοχή, σκληρές εικόνες:

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS/Ramadan Abed

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS/Ramadan Abed

Η Χανάν περπατούσε στον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ, όπου η οικογένεια είχε βρει καταφύγιο αφού εγκατέλειψε το σπίτι της, όταν έπεσε θύμα ισραηλινών πυρών, δήλωσε η μητέρα της στο Reuters.

Ο γιατρός Μαχμούντ Μαχάνι, ο πλαστικός χειρουργός που παρακολουθεί τη Χανάν στο νοσοκομείο, δήλωσε ότι χρειάζεται επείγουσα θεραπεία κάπου με πιο προηγμένο εξοπλισμό.

Η Γουάλαα δήλωσε ότι η κόρη της ήταν «όμορφη σαν το φεγγάρι». Τώρα, η Χανάν θέλει συχνά να βλέπει βίντεο και φωτογραφίες με το πώς ήταν το πρόσωπό της πριν.

«Μου λέει ‘μαμά, μακάρι να μπορούσα να περπατήσω. Μαμά, μακάρι να μπορούσα να σταθώ όρθια. Μακάρι να μπορούσα να παίξω με τα αδέρφια μου’», είπε η η μητέρα της.

16:34 Ακτιβιστές διαδηλώνουν ενάντια στην ισραηλινή κυβέρνηση στην Κνεσέτ

Αντικυβερνητικοί ακτιβιστές σήκωσαν πλακάτ διαμαρτυρίας μέσα στην Κνεσέτ και χτυπούσαν τα τζάμια αίθουσας το απόγευμα της Τετάρτης.

«Μια κυβέρνηση που παραμελεί τους δολοφονημένους, τους απαχθέντες, τους πεσόντες στρατιώτες μας, τη Γαλιλαία (σ.σ. στο βόρειο Ισραήλ) και τη Νεγκέβ (σ.σ. στον νότο) και ασχολείται με τη μικροπολιτική πρέπει να διαλυθεί», έλεγαν οι διαδηλωτές.

«Η συμπεριφορά της κυβέρνησης είναι ασυγχώρητη και ο λαός απαιτεί πίσω την εντολή του», συνέχισαν.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

16:24 Οι κάτοικοι της Γάζας και η Χαμάς ισχυρίζονται ότι τα τανκς των IDF εισέβαλαν βαθύτερα στη Ράφα, αναγκάζοντας τους αμάχους να φύγουν και πάλι

Ισραηλινά άρματα μάχης με την υποστήριξη πολεμικών αεροσκαφών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών φέρεται να προχώρησαν σήμερα βαθύτερα στο δυτικό τμήμα της Ράφα, σκοτώνοντας οκτώ ανθρώπους, σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής και τις αρχές της Χαμάς.

Οι κάτοικοι λένε ότι τα τανκς κινήθηκαν σε πέντε γειτονιές μετά τα μεσάνυχτα. Πυκνά πυρά έπληξαν τις σκηνές των εκτοπισμένων οικογενειών στην περιοχή Αλ Μαουάσι, δυτικά του παράκτιου θύλακα, λένε.

Οι γιατροί και τα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς λένε ότι οκτώ Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην Αλ Μαουάσι και πολλές οικογένειες έφυγαν πανικόβλητες προς τα βόρεια. Οι νεκροί δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι εξετάζει την αναφορά.

16:15 Ο Ταραντίνο προπηλακίστηκε από διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης στη Νέα Υόρκη – «Σιωνιστικό σκουπίδι»

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης του Χόλιγουντ, Κουέντιν Ταραντίνο απαθανατίστηκε να φωτογραφίζεται με Ισραηλινούς/ες στρατιώτες σε στρατιωτική βάση στη νότια κατεχόμενη Παλαιστίνη, προκαλώντας οργή στο διαδίκτυο και προκαλώντας διαμαρτυρίες εναντίον του κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στη Νέα Υόρκη.

Το περιστατικό αυτό αναδεικνύει την απόσταση μεταξύ του Χόλιγουντ και του γενικού πληθυσμού στις ΗΠΑ.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

16:06 «Τίποτα δεν έχει ακυρωθεί»: Οι ΗΠΑ διαψεύδουν την αναφορά ότι ακύρωσαν συνάντηση μετά την κριτική του Νετανιάχου

Ο Λευκός Οίκος διαψεύδει δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο ακύρωσε συνάντηση υψηλού επιπέδου με Ισραηλινούς αξιωματούχους σε ένδειξη διαμαρτυρίας προς τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η Ουάσινγκτον παρακρατεί αποστολές όπλων από το Ισραήλ.

«Όπως είπαμε στη χθεσινή ενημέρωση, δεν έχουμε ιδέα για τι πράγμα μιλάει ο πρωθυπουργός, αλλά αυτός δεν είναι λόγος για να αναβάλουμε μια συνάντηση», δηλώνει αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στους Times of Israel.

«Εργαζόμαστε για να βρούμε χρόνο για τον προγραμματισμό της επόμενης SDG που να λαμβάνει υπόψη τα ταξίδια και τη διαθεσιμότητα των επικεφαλής, αλλά δεν έχουμε ακόμη οριστικοποιήσει πλήρως τις λεπτομέρειες, οπότε τίποτα δεν έχει ακυρωθεί», συνεχίζει ο αξιωματούχος.

«Εν τω μεταξύ, καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας πραγματοποιούνται συναντήσεις με Ισραηλινούς αξιωματούχους σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων και ανώτερων στελεχών για μια σειρά θεμάτων», προσθέτει ο αξιωματούχος.

15:56 Βομβαρδισμός σπιτιού στην πόλη της Γάζας

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν ένα σπίτι στη συνοικία Sabra της πόλης της Γάζας, σκοτώνοντας άγνωστο αριθμό ανθρώπων και παγιδεύοντας άλλους κάτω από τα ερείπια, αναφέρει το Al Jazeera Arabic.

Ένα ισραηλινό χτύπημα έπληξε επίσης τη γειτονιά Zeitoun της πόλης, σύμφωνα με τις αναφορές, τραυματίζοντας περισσότερους Παλαιστίνιους.

Οι επιθέσεις ακολουθούν μια νυχτερινή αεροπορική επίθεση σε ένα άλλο σπίτι στην πόλη της Γάζας που σκότωσε έξι ανθρώπους, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά.

15:43 IDF: Πάνω από δέκα βλήματα εκτοξεύθηκαν στο βόρειο Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πάνω από δέκα βλήματα εκτοξεύτηκαν στην περιοχή της Άνω Γαλιλαίας του βόρειου Ισραήλ μετά από σειρήνες που ήχησαν στην περιοχή το απόγευμα της Τετάρτης.

Η αστυνομία ανέφερε ότι προκλήθηκαν ζημιές σε υποδομές ως αποτέλεσμα των χτυπημάτων, ενώ η πυροσβεστική υπηρεσία και η υπηρεσία διάσωσης ανέφερε ότι οι πυροσβεστικές ομάδες δίνουν μάχη με αρκετές πυρκαγιές που ξέσπασαν στην πόλη.

Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι ορισμένες από τις ρουκέτες έπληξαν το αρχηγείο της 769ης Ανατολικής Ταξιαρχίας του Ισραήλ στην πόλη Kiryat Shmona .

15:28 «Τραγικό το ότι το Ισραήλ δεν μας επιτρέπει την είσοδο στα παλαιστινιακά εδάφη», λέει η εκπρόσωπος του ΟΗΕ

Η Pillay λέει ότι θεωρεί «τραγικό» το γεγονός ότι το Ισραήλ εμποδίζει την επιτροπή να επισκεφθεί θύματα εντός του Ισραήλ και των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών, παρά την εντολή του ΔΔΔ να επιτραπεί η πρόσβαση στην επιτροπή του ΟΗΕ.

Η ίδια δήλωσε στο Al Jazeera ότι η ομάδα έχει επανειλημμένα ζητήσει πρόσβαση, αλλά το Ισραήλ δεν έχει ανταποκριθεί.

«Αυτό που βρήκα ιδιαίτερα ενοχλητικό είναι ότι δεν μας αρνούνται μόνο την πρόσβαση στο Ισραήλ και τη Γάζα, αλλά σε ολόκληρη την Παλαιστίνη- πρέπει να μιλήσουμε με τα θύματα και εκεί», δήλωσε η Pillay.

«Υπήρξαν κάποιες καταγγελίες ότι δεν έχουμε διερευνήσει πλήρως τη σεξουαλική βία εκ μέρους των ισραηλινών στρατιωτών κατά των Παλαιστίνιων γυναικών. Λοιπόν, πρέπει να πάμε εκεί για να μιλήσουμε οι ίδιοι με τα θύματα».

15:13 Επιτροπή του ΟΗΕ: Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο σε αυτή την έκταση

Συζητώντας για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, η επικεφαλής της Ερευνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ Navi Pillay λέει ότι «δεν έχουν δει ποτέ κάτι τέτοιο, σε αυτή την έκταση».

«Ακόμη και η επίθεση στον ΟΗΕ είναι πρωτοφανής. Ο αριθμός των θυμάτων, πρωτοφανής. Δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ», δήλωσε στο Al Jazeera στη Γενεύη μετά την ενημέρωσή της στη σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. «Οι αριθμοί είναι απίστευτοι».

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θα δημοσιεύσει περαιτέρω εκθέσεις που θα εξετάζουν άλλα ζητήματα, όπως οι επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα και οι επιπτώσεις του πολέμου στην εκπαίδευση των παιδιών.

Οι επόμενες εκθέσεις θα παραδοθούν πριν από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, είπε.

15:00 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

Από ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 18 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων επτά που είχαν βρει καταφύγιο σε σκηνές στην υποτιθέμενη «ασφαλή ζώνη» εκκένωσης του Μαουάσι.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν 35 Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των συλλήψεων κατά τη διάρκεια της γιορτής Eid al-Adha σε 90, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Εταιρεία Κρατουμένων.

Σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο χωριό Γιάρον του Λιβάνου σκοτώθηκαν τρία μέλη της Χεζμπολάχ, γεγονός που πυροδοτεί περαιτέρω τις εντάσεις κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου υπό τον φόβο ενός ολοκληρωτικού πολέμου.

Ο γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα αναμένεται να μιλήσει για την κλιμάκωση των εντάσεων στα σύνορα με το Ισραήλ σε ομιλία του σήμερα το απόγευμα.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ συνεδρίασε για να ακούσει την Ανεξάρτητη Διεθνή Επιτροπή Έρευνας για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, με την οποία το Ισραήλ δεν έχει συνεργαστεί.

Η Navi Pillay, επικεφαλής της επιτροπής, περιέγραψε λεπτομερώς εκτεταμένα εγκλήματα πολέμου που καταγγέλλονται τόσο στο Ισραήλ όσο και στις παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας.

Η Pillay λέει ότι όλα τα μέρη πρέπει να προστατεύσουν τους αμάχους και τα μη στρατιωτικά αντικείμενα και ότι «οι επιθέσεις κατά των οργανισμών του ΟΗΕ και των ανθρωπιστικών φορέων πρέπει να σταματήσουν».

14:44 Σημαντικό πλήγμα για το Ισραήλ η άρνηση πρόσβασης της επιτροπής του ΟΗΕ στη Γάζα

Ο Sultan Barakat, καθηγητής δημόσιας πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Hamad Bin Khalifa του Κατάρ, λέει ότι με το Ισραήλ να αρνείται επανειλημμένα την πρόσβαση της επιτροπής του ΟΗΕ στη Γάζα, ώστε να μπορέσει να ερευνήσει και να λάβει μαρτυρίες από πρώτο χέρι, πρόκειται για «ένα σημαντικό πλήγμα» για το Ισραήλ.

Το ΔΔΔ ζήτησε από την επιτροπή στις 24 Μαΐου να υποβάλει τα πορίσματά της, τα οποία θα προστεθούν στα αυξανόμενα στοιχεία κατά του Ισραήλ στο ΔΔΔ και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), είπε, προσθέτοντας ότι υποψιάζεται ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να κατηγορεί τη διεθνή κοινότητα ότι «ακολουθεί μια συστηματική θέση αντι-ισραηλινών διακρίσεων».

«Το γεγονός ότι σήμερα επέτρεψαν (σ.σ το Ισραήλ) στη μητέρα ενός από τους ομήρους να μιλήσει αντί για έναν διπλωμάτη είναι πιθανόν να δείχνει ότι δεν δίνουν πραγματικά καμία βαρύτητα στη βούληση και τα πορίσματα της διεθνούς κοινότητας», είπε.

14:32 Τα θύματα της επίθεσης στο Γιάρον ταυτοποιήθηκαν ως μέλη της Χεζμπολάχ

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου αναφέρουν ότι τρία άτομα που σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο χωριό Γιάρον του νότιου Λιβάνου ήταν μέλη της Χεζμπολάχ.

Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει τακτικά επιθέσεις με στόχο μέλη της Χεζμπολάχ στο Λίβανο και τη Συρία κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, σκοτώνοντας περισσότερους από 330 από αυτούς.

14:20 Πειστική και αναμενόμενη η έκθεση του ΟΗΕ – Θα επηρεάσει τη Δύση;

Ο Toby Cadman, δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, λέει ότι η έκθεση της επιτροπής έρευνας του ΟΗΕ που τεκμηριώνει τα φερόμενα εγκλήματα πολέμου στη Γάζα είναι «ισχυρή, πειστική και πολύ αναμενόμενη».

Είπε ότι η έκθεση είναι απίθανο να έχει άμεσο αντίκτυπο στη συμπεριφορά του Ισραήλ, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει επηρεαστεί από τέτοιες εκθέσεις, αλλά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό στοιχείο σε μελλοντικές νομικές διαδικασίες και να βάλει σε σκέψεις τις χώρες-χορηγούς του Ισραήλ.

«Είδαμε μια αλλαγή στην πολιτική των δυτικών πρωτευουσών», δήλωσε ο Cadman στο Al Jazeera. «Αυτό θα αποτελέσει περαιτέρω αποδεικτικό στοιχείο για την πρόθεση και τη συμπεριφορά των ισραηλινών αρχών. Θα πρέπει να κάνει όλες τις πρωτεύουσες να εξετάσουν το βαθμό στον οποίο παρέχεται υποστήριξη στο Ισραήλ στη συνεχιζόμενη σύγκρουση».

14:15 Μητέρα ομήρου: Η ερευνητική επιτροπή του ΟΗΕ «παρέβλεψε εντελώς» την πραγματικότητα

Η Meirav Leshem Gonen, μητέρα μιας 23χρονης γυναίκας που κρατείται αιχμάλωτη από τη Χαμάς, μίλησε στη σύνοδο του ΟΗΕ.

Είπε ότι μίλησε στο τηλέφωνο με την κόρη της ενώ προσπαθούσε να ξεφύγει από τη Χαμάς και άκουσε την «αδυναμία και την απογοήτευσή της χωρίς να μπορεί να τη βοηθήσει».

«Αυτό ήταν πριν από 257 ημέρες», είπε, προσθέτοντας ότι τα μέλη της οικογένειας δεν έχουν επαρκείς πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας της.

«Η αναγκαστική εξαφάνιση των ομήρων από τη Χαμάς συνιστά σκληρή και απάνθρωπη μεταχείριση. Τόσο για τους ομήρους όσο και για τα μέλη της οικογένειας, αυτή η πραγματικότητα παραβλέφθηκε εντελώς από την εξεταστική επιτροπή», δήλωσε η Γκόνεν.

«Κύριε Πρόεδρε, θα πρέπει να είμαστε στην ίδια πλευρά – στην πλευρά που καταπολεμά την ομηρία, χωρίς ποτέ να αποδεχόμαστε τη χρήση νεαρών γυναικών ως εμπόρευμα για ανταλλαγή. Σας παρακαλώ βοηθήστε με να αγκαλιάσω ξανά την κόρη μου».

14:04 Όλοι εναντίον όλων στο Ισραήλ – Νετανιάχου και Μπεν Γκβιρ αλληλοκατηγορούνται

Οξύνονται οι εσωτερικές κόντρες στο Ισραήλ πέρα από την αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Καταρχάς ο Λαπίντ και πλέον και ο Γκαντζ, μετά την αποχώρησή του από το πολεμικό συμβούλιο, ζητούν την παραίτηση Νετανιάχου και πρόωρες εκλογές.

Αλλά κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας για το πώς θα συνεχιστεί ο πόλεμος στη Γάζα με εκατέρωθεν δημόσιες κατηγορίες.

Τώρα ο Νετανιάχου επιτίθεται ανοιχτά στον κυβερνητικό του εταίρο Μπεν Γκβιρ, που επιμένει να πάρει μία θέση στο συμβούλιο εθνικής ασφαλείας – μετά την παραίτηση Γκαντζ.

Ειδικότερα ο Νετανιάχου είπε στον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Ιτάμαρ Μπεν-Γβιρ ότι αν θέλει να ενταχθεί σε ένα περιορισμένο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας, πρέπει «να αποδείξει ότι δεν έχει διαρρεύσει κρατικά μυστικά ή ιδιωτικές συνομιλίες».

Απαντώντας στον Νετανιάχου, ο Μπεν Γκβιρ ζήτησε να κατατεθεί νομοσχέδιο που θα απαιτεί από όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να περάσουν από ανιχνευτή ψεύδους, «ακόμη και εκείνοι με βηματοδότες» – μια σαφής αναφορά στον πρωθυπουργό.

Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι διαλύει το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο πολέμου, μετά την αποχώρηση του Μπένι Γκαντζ από την κυβέρνηση. Οι ευαίσθητες αποφάσεις σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα θα εξακολουθούν να λαμβάνονται σε ένα μικρότερο υπουργικό συμβούλιο στο οποίο δεν θα συμμετέχει ο Μπεν-Γκβίρ.

13:55 Η Χαμάς μπορεί να «ανακάμψει γρήγορα» αν το Ισραήλ τερματίσει τον πόλεμο

Ο Meir Ben-Shabbat, πρώην επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, προειδοποίησε ότι ο πολύ γρήγορος τερματισμός του πολέμου θα επιτρέψει στη Χαμάς να ανακάμψει γρήγορα κάτι που θα δείξει ότι το Ισραήλ είναι αδύναμο.

«Ο τερματισμός του πολέμου στην παρούσα κατάσταση θα επιτρέψει στη Χαμάς να ανακάμψει γρήγορα», δήλωσε ο Ben-Shabbat σε συνέντευξή του στο ισραηλινό μέσο ενημέρωσης Arutz Sheva. «Θα εκληφθεί από τους εχθρούς μας και τις χώρες της περιοχής ως αποτυχία του Ισραήλ να επιτύχει τους στόχους του πολέμου και ως επιτυχία της Χαμάς».

Ενώ η Χαμάς έχει υποστεί ένα «οδυνηρό πλήγμα», είπε, αυτό δεν είναι «μοιραίο ούτε μη αναστρέψιμο».

Σημείωσε ότι «η Χαμάς εξακολουθεί να είναι η κύρια δύναμη στη Γάζα, με στρατιωτικό επιτελείο χιλιάδων ικανών μαχητών στη διάθεσή της, ένα κέντρο διοίκησης που καταφέρνει να λειτουργεί και να συντονίζει τις πολιτικές της, πολλά (ίσως εκατοντάδες) χιλιόμετρα σηράγγων, όπλα και δυνατότητες εκτόξευσης.

«Η Χαμάς εξακολουθεί να ελέγχει κάθε μέρος όπου δεν υπάρχει ισραηλινή παρουσία», είπε.

13:47 Ο Παλαιστίνιος πρέσβης σχολιάζει την έκθεση της επιτροπής του ΟΗΕ

Ο Ibrahim Khraishi, Παλαιστίνιος πρέσβης στον ΟΗΕ, έδωσε τα σχόλιά του στην έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Ευχαρίστησε την επιτροπή για την έρευνά της, για την οποία σημείωσε ότι το Ισραήλ δεν συνεργάστηκε.

Στη συνέχεια ανέλυσε μια σειρά από καταχρήσεις που, όπως λέει, διέπραξαν οι ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του «γενοκτονικού πολέμου» τους, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της πείνας ως όπλο, της σκόπιμης στοχοποίησης μη στρατιωτικών υποδομών, όπως νοσοκομεία, και της κράτησης κρατουμένων χωρίς κατηγορία.

Ρώτησε την επιτροπή «ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν» εάν οι καταχρήσεις αυτές συνεχίζονται αμείωτες.

Ο πρέσβης επαναβεβαίωσε επίσης «τη θέση μας να αρνηθούμε τη στοχοποίηση αμάχων» σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

13:40 Ο ΟΗΕ καλεί το Ισραήλ να επιτρέψει την είσοδο στη Γάζα των ερευνητών

Η Pillay εκ μέρους της Επιτροπής ερευνών για τα παλαιστινιακά εδάφη, λέει ότι ο ΟΗΕ επαναλαμβάνει την έκκλησή του για κατάπαυση του πυρός και για «πλήρη παύση των εχθροπραξιών».

«Ζητάμε τον άμεσο και πλήρη τερματισμό της πολιορκίας, την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων όλων των Ισραηλινών ομήρων, και από τις παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες να σταματήσουν τις αδιάκριτες εκτοξεύσεις ρουκετών προς το Ισραήλ», δήλωσε η ίδια.

Η Pillay πρόσθεσε ότι όλα τα μέρη πρέπει να προστατεύσουν τους αμάχους και τους μη στρατιωτικούς στόχους και ότι «οι επιθέσεις κατά των οργανισμών του ΟΗΕ και των ανθρωπιστικών φορέων πρέπει να σταματήσουν».

Ο ΟΗΕ καλεί το Ισραήλ να διασφαλίσει την «άμεση πρόσβαση της επιτροπής στη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να διερευνήσει και να διαφυλάξει τα αποδεικτικά στοιχεία, σύμφωνα με την εντολή που εξέδωσε το Διεθνές Δικαστήριο της Γάζας».

«Το Ισραήλ έχει αγνοήσει το αίτημα που του έχουμε υποβάλει», δήλωσε η ίδια.

13:30 Ο Νετανιάχου μαλώνει τις ΗΠΑ γιατί… δεν του δίνουν αρκετά όπλα – Εκνευρισμός Μπάιντεν για την «αχαριστία» του

Αναφέραμε προηγουμένως ότι οι ΗΠΑ ακύρωσαν μία συνάντηση για το Ιράν με κορυφαίους ισραηλινούς αξιωματούχους, μετά το βίντεο Νετανιάχου που κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι τους τελευταίους μήνες αρνείται να δώσει αρκετά όπλα και πυρομαχικά στο Ισραήλ.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά τι αναφέρει το ρεπορτάζ του Axios που μεταφέρει την είδηση.

13:18 Έκθεση ΟΗΕ: Κατηγορεί και τη Χαμας για εγκλήματα πολέμου

Η επικεφαλής της επιτροπής έρευνας του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, Navi Pillay, δήλωσε ότι η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες διέπραξαν επίσης εκτεταμένα εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας, κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Η ίδια απαρίθμησε τα εγκλήματα ως εξής:

  • Σκόπιμη καθοδήγηση επιθέσεων κατά αμάχων
  • Δολοφονία ή σκόπιμη δολοφονία
  • Βασανιστήρια
  • Σεξουαλική βία
  • Απάνθρωπη ή σκληρή μεταχείριση
  • Αρπαγή ομήρων

Η επιτροπή του ΟΗΕ, είπε, «εντόπισε μοτίβα ενδεικτικά της σεξουαλικής βίας και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτά δεν ήταν μεμονωμένα, αλλά διαπράττονταν με παρόμοιους τρόπους σε παρόμοιες τοποθεσίες, κυρίως εναντίον ισραηλινών γυναικών».

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι «η εκμετάλλευση της σεξουαλικής βίας στις συγκρούσεις από όλα τα μέρη για πολιτική προπαγάνδα κινδυνεύει να αποσπάσει την προσοχή από την εμπειρία και από τις ανάγκες των επιζώντων, καθώς και να τροφοδοτήσει τις μακροχρόνιες εχθροπραξίες».

13:10 «Ο Νετανιάχου μας είπε να αναβάλουμε την έρευνα εναντίον του»

Ο Κρατικός Ελεγκτής Ματανιάχου Ένγκλμαν δήλωσε ότι το Γραφείο του Πρωθυπουργού του ζήτησε να αναβάλει την έρευνα εναντίον του, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ σταμάτησε τις έρευνες για τον στρατό και τη Shin Bet.

«Η απάντηση… είναι ενδεικτική μιας νοοτροπίας την οποία δεν αποδέχομαι», δήλωσε ο Ένγκλμαν την Τετάρτη σε συνέδριο στο Τελ Αβίβ και πρόσθεσε ότι το γραφείο του υπουργού Άμυνας συνεργάστηκε με το γραφείο του ελεγκτή.

13:05 Η έκθεση του ΟΗΕ κάνει λόγο για εγκλήματα και στη Δ. Όχθη

Η καθημερινή επίθεση στη Γάζα έχει επισκιάσει σε μεγάλο βαθμό ένα παράλληλο κύμα βίας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, δήλωσε η Pillay της επιτροπής έρευνας του ΟΗΕ.

Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα τον Οκτώβριο, σημείωσε η ίδια, περισσότεροι Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις ή τους εποίκους εκεί από ό,τι σε οποιαδήποτε καταγεγραμμένη περίοδο.

Η βία οφείλεται τόσο στις ολοένα και πιο στρατιωτικοποιημένες επιχειρήσεις του Ισραήλ όσο και σε μια «έξαρση της βίας των εποίκων», που συχνά αγνοείται από τις ισραηλινές δυνάμεις, είπε η ίδια.

12:58 Περισσότερα από την έκθεση του ΟΗΕ: Σεξουαλική βία και βασανιστήρια

Η Pillay, από την επιτροπή έρευνας για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, αναφέρει ότι η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι συγκεκριμένες μορφές σεξουαλικής και έμφυλης βίας αποτελούν μέρος των διαδικασιών λειτουργίας των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας.

«Αν και οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι οι επιχειρήσεις τους στη Γάζα έχουν ως στόχο την καταστροφή της Χαμάς και την απελευθέρωση των ομήρων, εντούτοις κανένας από αυτούς τους στόχους δεν έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό εις βάρος χιλιάδων ζωών», δήλωσε η ίδια.

«Διαπιστώσαμε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις διέπραξαν σεξουαλική και έμφυλη βία με σκοπό τον εξευτελισμό και την περαιτέρω υποταγή της παλαιστινιακής κοινότητας. Παλαιστίνιες στοχοποιήθηκαν και υποβλήθηκαν σε σεξουαλική βία και παρενόχληση στο διαδίκτυο και αυτοπροσώπως.

«Οι άνδρες και τα αγόρια βίωσαν συγκεκριμένες διωκτικές πράξεις, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής και έμφυλης βίας που ισοδυναμεί με βασανιστήρια και απάνθρωπη και σκληρή μεταχείριση».

12:54 ΟΗΕ: Σκόπιμες επιθέσεις κατά του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα

Η επιτροπή έρευνας για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη εξέδωσε έκθεση για τα εγκλήματα πολέμου στη Γάζα.

Μιλώντας στη Γενεύη, η Navi Pillay, πρόεδρος της Επιτροπής που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, αναφέρει ότι το Ισραήλ «μετέφερε με τη βία σχεδόν ολόκληρο τον πληθυσμό σε μια μικρή περιοχή που είναι ανασφαλής και μη κατοικήσιμη.

Η σκόπιμη χρήση βαρέων όπλων με μεγάλη καταστροφική ικανότητα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές συνιστά σκόπιμη και άμεση επίθεση κατά του άμαχου πληθυσμού».

12:53 Έκθεση του ΟΗΕ: Το Ισραήλ έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Σε εξέλιξη βρίσκεται συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για να συζητηθεί έκθεση σχετικά με τις ενέργειες στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ισραηλινές αρχές είναι υπεύθυνες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

12:50 Επίσκεψη Δένδια στη φρεγάτα «Ψαρά» – «Θα συνοδεύει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο του πλανήτη»

Τη φρεγάτα «Ψαρά» που βρίσκεται στον ναύσταθμο Σαλαμίνας επισκέφθηκε σήμερα Τετάρτη 19 Ιουνίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

Η φρεγάτα «Ψαρά» αναλαμβάνει το έργο της φρεγάτας «Ύδρα» στην επιχείρηση Ασπίδες. Ο Νίκος Δένδιας συνοδευόταν από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Δημήτριο Χούπη και τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Δημήτριο – Ελευθέριο Κατάρα ΠΝ.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

12:38 Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα

Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις στη Γάζα έχουν σκοτώσει 24 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει 71 τις τελευταίες 24 ώρες, αναφέρει το υπουργείο Υγείας του θύλακα.

Πολυάριθμα θύματα εξακολουθούν να είναι παγιδευμένα σε περιοχές στις οποίες οι διασώστες δεν μπορούν να φτάσουν.

Τα τελευταία θύματα ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου σε 37.396, με τους τραυματίες να ανέρχονται σε 85.523.

12:23 Τα παιδιά κοιμόντουσαν όταν το Ισραήλ χτύπησε τις σκηνές στο Μαουάσι

Μια εκτοπισμένη γυναίκα στο Μαουάσι περιέγραψε την επίθεση του Ισραήλ στον καταυλισμό σκηνών με τουλάχιστον επτά νεκρούς.

Η Fatima al-Qiq, μια ηλικιωμένη γυναίκα που μένει στον καταυλισμό, δήλωσε στο AJ ότι μια ισραηλινή οβίδα έπληξε τις σκηνές στην καθορισμένη, κατά τα άλλα, ασφαλή ζώνη ενώ τα παιδιά κοιμόντουσαν, βάζοντας φωτιά σε ένα μέρος της.

«Χτυπηθήκαμε από ισραηλινό βομβαρδισμό σε μια υποτιθέμενη ασφαλή περιοχή. Τα παιδιά κοιμόντουσαν εδώ», δήλωσε η γυναίκα, προσθέτοντας ότι αν δεν είχαν επέμβει οι διασώστες, ο χώρος θα είχε καεί ολοσχερώς.

12:09 Γεραπετρίτης: Η Ευρώπη πρέπει να φιλοξενήσει παιδιά από τη Γάζα

Η Ευρώπη έχει καθήκον να φιλοξενήσει παιδιά που έχουν πληγωθεί και τραυματιστεί από τον πόλεμο στη Γάζα για όσο διάστημα διαρκεί η σύγκρουση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο  Γεραπετρίτης αναζητά εταίρους σε ένα σχέδιο που ελπίζει ότι θα φέρει προσωρινά τα παιδιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δήλωσε ότι συζήτησε την ιδέα με τον πρωθυπουργό της Παλαιστίνης Μοχάμεντ Μουσταφά αυτή την εβδομάδα.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την τραγωδία πολύ καθαρά», ανέφερε ο Γεραπετρίτης σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. «Η Ευρώπη πρέπει να είναι ανοιχτή στους τραυματίες από τη Γάζα αλλά και στα παιδιά που αντιμετωπίζουν τώρα πείνα ή άλλου είδους κινδύνους».

Η Ελλάδα εξελέγη ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-26 νωρίτερα αυτό το μήνα, και ο Γεραπετρίτης πιστεύει ότι οι ιστορικοί δεσμοί της χώρας με τον αραβικό κόσμο της δίνουν αξιοπιστία για να ενεργήσει ως μεσολαβητής ειρήνης.

«Πρόκειται για μια προφανή έκκληση ανθρωπιστικής βοήθειας. Δεν μιλάμε εδώ για οικονομικούς μετανάστες ή άλλους τύπους παράτυπης μετανάστευσης», είπε.

11:55 Ομιλία Νασράλα με φόντο την κλιμάκωση στον Λίβανο

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ πρόκειται να μιλήσει σήμερα στις 5μμ, μεταδίδει το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου, σε μία ομιλία αφιερωμένη στον διοικητή πεδίου της Χεζμπολάχ Ταλίμπ Σαμί Αμπντουλάχ, ο οποίος σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ο Νασράλα αναμένεται επίσης να τοποθετηθεί για τις κλιμακούμενες εντάσεις του Λιβάνου κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ, μεταδίδει η Zeina Khodr του Al Jazeera.

11:39 Τρεις νεκροί από ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο

Σε ισραηλινή αεροπορική επίθεση στο χωριό Γιάρον σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι, μεταδίδει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος an-Nahar του Λιβάνου.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται καθώς οι εντάσεις αυξάνονται μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, η οποία νωρίτερα έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη με ευαίσθητες στρατιωτικές τοποθεσίες βαθιά μέσα στο Ισραήλ.

Νωρίτερα, αεροσκάφη της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας στόχευσαν επίσης στρατιωτικές τοποθεσίες σε άλλα μέρη του νότιου Λιβάνου, μεταξύ άλλων στις περιοχές Taybeh, Odaisseh και al-Jebbayn, και Ayta ash Shab.

11:30 Ο Λευκός Οίκος ακυρώνει συνάντηση με ισραηλινούς αξιωματούχους μετά το βίντεο Νετανιάχου

Ο Λευκός Οίκος ακύρωσε μια συνάντηση υψηλού επιπέδου με Ισραηλινούς αξιωματούχους μετά τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο από τον πρωθυπουργό Νετανιάχου που κατακεραύνωνε τις ΗΠΑ για την καθυστέρηση, όπως είπε, των αποστολών όπλων, σύμφωνα με το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Axios.

Οι ανώτεροι σύμβουλοι του προέδρου Μπάιντεν «εξοργίστηκαν» από το βίντεο και η ομάδα του «σοκαρίστηκε από την αχαριστία του Νετανιάχου», ανέφερε το Axios, επικαλούμενο δύο Αμερικανούς αξιωματούχους.

Η ακύρωση της συνάντησης, ενώ ορισμένοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι βρίσκονταν ήδη καθ’ οδόν για την Ουάσιγκτον, «καθιστά σαφές ότι υπάρχουν συνέπειες για την πραγματοποίηση τέτοιων ακροβασιών», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους στο Axios.

Δημόσια, όπως αναφέραμε, ο Λευκός Οίκος σχολιάζοντας τη δήλωση του Νετανιάχου στο βίντεο, είπε ότι μόνο «ένα συγκεκριμένο φορτίο» πυρομαχικών είχε διακοπεί.

11:22 Διαδηλωτές στην Κνεσέτ ζητούν εκλογές

Ομάδα διαδηλωτών εισέβαλε στην Κνεσέτ του Ισραήλ και με συνθήματα και πλακάτ ζητά την πτώση της κυβέρνησης και την προκήρυξη εκλογών.

Η δράση αυτή εντάσσεται στην εβδομάδα ανυπακοής που έχουν κηρύξει αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στο Ισραήλ.

11:10 Ισραήλ και Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν απειλές εν μέσω ανησυχίας για κλιμάκωση

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ, Χόχσταϊν, μετέφερε μήνυμα του Ισραήλ στη Χεζμπολάχ, σύμφωνα με πηγές της οργάνωσης που επικαλείται το AJ.

Επρόκειτο για ένα απειλητικό μήνυμα, ότι δηλαδή το Ισραήλ σκέφτεται σοβαρά να διευρύνει αυτόν τον πόλεμο και ότι ο χρόνος τελειώνει.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος έκανε αυτές τις δηλώσεις στον πρόεδρο του κοινοβουλίου, Ναμπίχ Μπέρι, ο οποίος είναι στενός σύμμαχος της Χεζμπολάχ. Οι ΗΠΑ δεν μιλούν απευθείας με τη Χεζμπολάχ, οπότε ο Μπέρι μετέφερε το μήνυμα στη λιβανέζικη ένοπλη ομάδα.

Η Χεζμπολάχ απάντησε δίνοντας στη δημοσιότητα πλάνα από αναγνωριστικό drone που έδειχναν ευαίσθητες στρατιωτικές και πολιτικές τοποθεσίες στη Χάιφα, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ισραήλ.

Ήταν ένα μήνυμα όχι μόνο προς το πολιτικό και στρατιωτικό κατεστημένο του Ισραήλ, αλλά και προς κάθε κατεύθυνση, ότι η Χεζμπολάχ είναι σε θέση να χτυπήσει τη Χάιφα και έχει μια γκάμα στόχων.

Το AJ αναφέρει ότι πρόκειται για μία ενέργεια αποτροπής που μεταφέρει το εξής μήνυμα: «Μπορούμε να σας βλάψουμε». Δεν είναι τυχαίο ότι η Χεζμπολάχ επέλεξε τη Χάιφα επειδή απέχει περίπου 28 χιλιόμετρα από τα σύνορα.

10:59 Οι ισραηλινές δυνάμεις καίνε ελαιώνες και καταστρέφουν πηγάδια στη Δ. Όχθη

Επιθέσεις Ισραηλινών εποίκων εναντίων Παλαιστινίων έλαβαν χώρα σε όλη τη Δυτική Όχθη την Τρίτη, μεταξύ άλλων στο Burin, νότια της Ναμπλούς, και στο Yasouf, βορειοανατολικά της Salfit, όπου κατέστρεψαν καλλιέργειες και κατεδάφισαν ένα πηγάδι.

Στην Μπούρκα, ανατολικά της Ραμάλα, έβαλαν φωτιά σε ελαιόδεντρα.

Ο ΟΗΕ έχει καταγράψει 962 επιθέσεις εποίκων από τις 7 Οκτωβρίου, οι οποίες έχουν οδηγήσει στην καταστροφή 43.000 δέντρων και δενδρυλλίων που ανήκουν σε Παλαιστίνιους.

Επιπλέον, 549 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις Ισραηλινών εποίκων και δυνάμεων από τις 7 Οκτωβρίου.

10:43 Το Ισραήλ κατέστρεψε όλες τις πηγές στη βόρεια Γάζα – Σοβαρή έλλειψη νερού

Οι κρίσεις επιδεινώνονται στη βόρεια Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης νερού, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις κατέστρεψαν όλα τα πηγάδια, σύμφωνα με την Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης της Βόρειας Γάζας.

Φορτηγά φορτωμένα με νερό έρχονται τώρα από την πόλη της Γάζας σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν τους ανθρώπους να καλύψουν εν μέρει τις ανάγκες τους σε νερό.

«Δεν μπορώ να μεταφέρω το νερό. Ήρθαμε εδώ με τα παιδιά και τα εγγόνια μας για να πάρουμε ένα γαλόνι νερό που δεν είναι καθόλου αρκετό», δήλωσε μια Παλαιστίνια στο Al Jazeera.

«Χρειαζόμαστε περισσότερο νερό μόνο για να πίνουμε. Στο βορρά έχουμε πείνα και σοβαρή έλλειψη πόσιμου νερού. Το νερό εδώ είναι αναμεμειγμένο με λύματα, γεγονός που αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων. Όλοι μας υποφέρουμε από διάφορα είδη ασθενειών».

Ένας Παλαιστίνιος δήλωσε ότι η κατάσταση στον προσφυγικό καταυλισμό Jabalia είναι πολύ δύσκολη.

«Περιμένουμε πολύ ώρα να φτάσει το φορτηγό με το νερό και να πάρουμε ένα γαλόνι ή έναν κουβά νερό μόνο για να πιούμε».

10:34 ΟΗΕ: Το Ισραήλ έχει παραβιάσει επανειλημμένα τους νόμους του πολέμου

Μια νέα έκθεση του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ εξέτασε έξι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα με υψηλό αριθμό θυμάτων και διαπίστωσε ότι οι δυνάμεις του Ισραήλ «ενδέχεται να έχουν παραβιάσει συστηματικά τις αρχές της διάκρισης, της αναλογικότητας και της προφύλαξης κατά την επίθεση».

«Η απαίτηση να επιλέγονται μέσα και μέθοδοι πολέμου που αποφεύγουν ή τουλάχιστον ελαχιστοποιούν σε κάθε βαθμό τους θανάτους αμάχων φαίνεται ότι παραβιάστηκε συστηματικά στην εκστρατεία βομβαρδισμών του Ισραήλ», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ.

Οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος του θύλακα και έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 37.372 ανθρώπους, με το 40% των θυμάτων αυτών να είναι παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

10:25 Οι επιθέσεις σε «ασφαλείς ζώνες» υπογραμμίζουν την παραπλανητική αφήγηση του  Ισραήλ

Στον καταυλισμό Μαουάσι, τη ζώνη εκκένωσης δυτικά της Ράφα, κατά τη διάρκεια της νύχτας βαρύ πυροβολικό, σε συνδυασμό με αεροπορικές επιθέσεις, σκότωσε τουλάχιστον επτά άτομα σε σκηνές. Πριν από μερικές εβδομάδες, μια επίθεση εκεί σκότωσε τουλάχιστον 40 ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα στις σκηνές τους.

«Τέτοιες επιθέσεις υπενθυμίζουν ότι η ισραηλινή στρατιωτική αφήγηση για τις ασφαλείς ζώνες της Γάζας είναι παραπλανητική και αντιφατική», αναφέρει ο Χανί Μαχμούντ ανταποκριτής του AJ στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει επίσης να πλήττει το κέντρο της Γάζας, κυρίως τον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, με τουλάχιστον πέντε αεροπορικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Μόλις τα τελευταία λεπτά, μια πολυσύχναστη αγορά στο κέντρο του καταυλισμού Νουσεϊράτ δέχθηκε επίθεση. Ένα άτομο έχει αναφερθεί ότι σκοτώθηκε και πολλοί τραυματίστηκαν.

10:14 Νεκρός αξιωματικός στη Συρία από ισραηλινή επίθεση

Σύρος αξιωματικός σκοτώθηκε σε ισραηλινή επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στις νότιες επαρχίες Quneitra και Daraa της χώρας, δήλωσαν την Τετάρτη συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα στρατιωτική πηγή.

10:05 Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν 20 Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν άλλα 20 άτομα, καθώς οι επιδρομές τους διευρύνονται στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Οι δυνάμεις συνέλαβαν 17 άτομα στην πόλη Dhahriya, νότια της Χεβρώνας, δύο άτομα στον καταυλισμό Askar στην επαρχία Ναμπλούς και ένα άτομο στην πόλη της Χεβρώνας.

Οι συλλήψεις έρχονται μετά από προηγούμενες αναφορές μας ότι ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν τέσσερα άτομα κατά τη διάρκεια επιδρομής στην Qalqilya, ενώ πραγματοποίησαν σωρεία συλλήψεων στην πόλη Jayyous, στα βόρεια.

Από τις 7 Οκτωβρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν προβεί σε περισσότερες από 9.000 συλλήψεις σε ολόκληρη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

09:54 Φόβοι για αύξηση των νεκρών από τις ισραηλινές επιθέσεις στην «ανθρωπιστική ζώνη»

Υπάρχει ανησυχία για τον αριθμό των θυμάτων από το νέο κύμα επιθέσεων των ισραηλινών δυνάμεων σε έναν προσφυγικό καταυλισμό και σε μια λεγόμενη ασφαλή ζώνη στη Γάζα.

Πέντε αεροπορικές επιδρομές έχουν αναφερθεί στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους στην περιοχή Μαουάσι, μια στενή παράκτια λωρίδα που χαρακτηρίστηκε ως «ανθρωπιστική ζώνη» κοντά στη νότια πόλη Ράφα. Σύμφωνα με πληροφορίες, επτά άνθρωποι έχουν σκοτωθεί εκεί.

09:46 Σάντερς: Ο Νετανιάχου επιτίθεται στις ΗΠΑ επειδή «δεν του στέλνουν βόμβες αρκετά γρήγορα»

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς δήλωσε ότι η χώρα του θα πρέπει να παρακρατήσει την αποστολή στο Ισραήλ «κάθε επιθετικής στρατιωτικής βοήθειας», αφού ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση για τον ρυθμό με τον οποίο η Αμερική του προμηθεύει βόμβες για να τις χρησιμοποιήσει στη Γάζα.

Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, είπε ο Σάντερς, αλλά «δεν έχει το δικαίωμα να πάει σε πόλεμο εναντίον ολόκληρου του παλαιστινιακού λαού».

«Ωστόσο, αυτό ακριβώς έχει συμβεί», δήλωσε ο Σάντερς.

«Η ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου έχει σκοτώσει περισσότερους από 37.000 Παλαιστίνιους και έχει τραυματίσει σχεδόν 85.000. Το 60% των οποίων είναι γυναίκες, παιδιά ή ηλικιωμένοι», είπε.

«Είναι παράλογο το γεγονός ότι ο Νετανιάχου προσκλήθηκε να μιλήσει στο Κογκρέσο. Δεν θα έπρεπε να τιμούμε ανθρώπους που χρησιμοποιούν την πείνα των παιδιών ως όπλο πολέμου», πρόσθεσε.

09:38 Ο πρωθυπουργός του Κατάρ συναντήθηκε με τον Χανίγια – Πιέσεις να κάνει παραχωρήσεις για συμφωνία

Οι Times of Israel αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός του Κατάρ συναντήθηκε χθες με τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, και τον προέτρεψε να κάνει αρκετές παραχωρήσεις για να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ.

Σημαντικό σημείο εμπλοκής στη συμφωνία είναι το χρονοδιάγραμμα για μόνιμη κατάπαυση του πυρός, για το οποίο η Χαμάς θέλει δέσμευση σε πρώτη φάση, αλλά το Ισραήλ λέει ότι θα συμφωνήσει μόνο αφού απελευθερωθούν όλοι οι αιχμάλωτοι και η Χαμάς χάσει την εξουσία, σύμφωνα με ξεχωριστή πηγή που επικαλούνται τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Η βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπάρμπαρα Λιφ, η οποία επίσης αναφέρεται στο δημοσίευμα των Times of Israel, δήλωσε ότι το Κατάρ έχει λιγότερη επιρροή στον ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ.

09:30 Παρατηρητήρια πολέμου: Σφοδρές μάχες στην κεντρική και νότια Γάζα

Οι ισραηλινές δυνάμεις που σταθμεύουν κατά μήκος του διαδρόμου Netzarim – του στρατιωτικά κατασκευασμένου δρόμου που τέμνει τη βόρεια και τη νότια Γάζα – συνέχισαν να δέχονται πυρά όλμων και ρουκετών από Παλαιστίνιους μαχητές την Τρίτη, αναφέρουν το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και το Critical Threats Project (CTP).

Η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ ανέφερε επίσης ότι πραγματοποίησε «δεκάδες» αεροπορικές επιδρομές σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας την Τρίτη, αναφέρουν οι δεξαμενές σκέψης με έδρα τις ΗΠΑ στην τελευταία τους έκθεση για το πεδίο της μάχης.

Τρεις παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες ανέφεραν ότι πραγματοποίησαν επιθέσεις εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων στις συνοικίες Ταλ ας Σουλτάν και Σαμπούρα της πόλης Ράφα, όπου τα ισραηλινά στρατεύματα συνεχίζουν να «καταστρέφουν στρατιωτικές υποδομές πάνω και κάτω από το έδαφος», αναφέρει η κοινή έκθεση ISW-CTP.

Η έκθεση αναφέρεται επίσης σε έναν ανταποκριτή του ισραηλινού στρατιωτικού ραδιοφώνου, ο οποίος δήλωσε ότι στρατιωτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι 15.000 μαχητές της Χαμάς παραμένουν στη Γάζα, με περίπου 2.000 να εξακολουθούν να εδρεύουν στο βόρειο τμήμα της περιοχής.

Τέσσερις «επιθέσεις έμμεσων πυρών στο νότιο Ισραήλ» με όλμους και ρουκέτες εξαπολύθηκαν επίσης προς το Ισραήλ από τη Γάζα τη Δευτέρα, προσθέτει η έκθεση.

09:17 Νέα πυρά από γιο Νετανιάχου σε ισραηλινό στρατό

Ο Γιαΐρ Νετανιάχου, γιος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, έθεσε το ερώτημα «πού ήταν η πολεμική αεροπορία στις 7 Οκτώβρη» επικρίνοντας έναν διορισμό που έκανε ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ, ο υποστράτηγος Τόμερ Μπαρ.

Ο γιος Νετανιάχου αναφερόταν στο διορισμό ενός ανώτερου αξιωματικού της πολεμικής αεροπορίας, ο οποίος προηγουμένως είχε σταματήσει την εθελοντική εφεδρεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δικαστική αναμόρφωση της ισραηλινής κυβέρνησης.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε ότι «ο διοικητής της πολεμικής αεροπορίας Tomer Bar (πού ήταν και τι έκανε στις 7 Οκτωβρίου, παρεμπιπτόντως), αποφάσισε να τον διορίσει ως εκπαιδευτή για τη μελλοντική γενιά πιλότων της πολεμικής αεροπορίας».

09:04 Οι αυστραλιανές συνοριακές αρχές ανακρίνουν 3 άτομα που φέρεται να πολέμησαν με το Ισραήλ

Οι αυστραλιανές συνοριακές αρχές έχουν ανακρίνει τουλάχιστον τρία άτομα που θεωρούνται ύποπτα ότι πήγαν στο Ισραήλ για να «υπηρετήσουν ή να επιχειρήσουν να υπηρετήσουν» στον ισραηλινό στρατό από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian.

Το αυστραλιανό υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων δήλωσε ότι τα αρχεία του έδειξαν ότι τρία από τα τέσσερα άτομα που πιστεύεται ότι σχεδίαζαν να ενταχθούν στον ισραηλινό στρατό κατά την αναχώρησή τους από την Αυστραλία ανακρίθηκαν.

Σύμφωνα με την αυστραλιανή νομοθεσία, αποτελεί «αδίκημα για τους Αυστραλούς να συμμετέχουν σε εχθρικές δραστηριότητες στο εξωτερικό, εκτός αν υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις ή με τις ένοπλες δυνάμεις μιας ξένης χώρας».

Η υπουργός Εξωτερικών Penny Wong δήλωσε νωρίτερα φέτος ότι όλοι οι Αυστραλοί που επιθυμούν να υπηρετήσουν σε ξένο στρατό θα πρέπει «να εξετάσουν προσεκτικά τις νομικές τους υποχρεώσεις», σε απάντηση σε μια αναφορά που ζητούσε από την κυβέρνηση να ερευνήσει τους Αυστραλούς που πολεμούν με τον ισραηλινό στρατό για φερόμενα εγκλήματα πολέμου.

«Οι ξένοι μαχητές που έχουν επιστρέψει στην Αυστραλία εξετάζονται από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και τις υπηρεσίες ασφαλείας κατά περίπτωση», πρόσθεσε η Wong.

08:50 Έντονοι βομβαρδισμοί στη Νουσεϊράτ

Το Al Jazeera Arabic αναφέρει έντονο βομβαρδισμό από το ισραηλινό πυροβολικό, καπνογόνα και επιθέσεις από μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε κατοικίες βορειοδυτικά του προσφυγικού καταυλισμού Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα.

Αναφέρεται επίσης η κίνηση ισραηλινών στρατιωτικών οχημάτων βόρεια του καταυλισμού, σε μια συντονισμένη, όπως φαίνεται, κινητοποίηση που συμπίπτει με τους βομβαρδισμούς.

08:40 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι «ύποπτος εναέριος στόχος» διέσχισε τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ

Απαντώντας σε αναφορές για διείσδυση «εχθρικού αεροσκάφους» στον ισραηλινό εναέριο χώρο, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι ένας «ύποπτος εναέριος στόχος» κατέπεσε «στη γύρω περιοχή» αφού διέσχισε «το έδαφος της Λωρίδας της Γάζας».

Δεν υπήρξαν τραυματισμοί «και το περιστατικό έχει λήξει», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε μια σύντομη ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τον πιθανό τύπο ή την πιθανή προέλευση του αεροσκάφους.

08:33 Αιματοκύλισμα στη Γάζα

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Ισραήλ.

Για όσα προηγήθηκαν διαβάστε εδώ

Sports in

Σπανούλης: «Θέλουμε να βάλουμε ταυτότητα στην ομάδα»

Ο Βασίλης Σπανούλης τόνισε στις δηλώσεις του πως θέλει να δώσει ταυτότητα στην Εθνική ομάδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024