Πούτιν: Τι ήθελε να πετύχει με την επίσκεψη στη Βόρεια Κορέα – Τα μηνύματα και τα κέρδη
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επισκέφθηκε τη Βόρεια Κορέα, θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα ισχύος σε όλο τον πλανήτη και ιδιαίτερα στη Δύση, ειδικά με τη ρήτρα συνεργασίας που υπέγραψε με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Ποια είναι η Κριστίν Καβαλάρι: Τα ριάλιτι, το toy boy και το «πιο καυτό σεξ» με τον Τζέισον Στέιθαμ
- Κουτσουρεμένος ο προϋπολογισμός του «Διατηρώ»
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν βρέθηκε στη Βόρεια Κορέα πραγματοποιώντας την πρώτη του επίσκεψη στη χώρα μετά από σχεδόν 25 χρόνια, πετυχαίνοντας να στρέψει πάνω του τα μάτια όλου του πλανήτη και να προκαλέσει έντονη ανησυχία στη Δύση.
«Πρόκειται για την παρουσίαση όσων έχουν ήδη οικοδομήσει τους τελευταίους μήνες και χρόνια»
Όπως υπογραμμίζει το CNN, ο Πούτιν γνώριζε ότι όλα τα βλέμματα ειδικά από την πλευρά της Δύσης, ήταν στραμμένα πάνω του, καθώς η επίσκεψή του έχει γίνει τη στιγμή που ο Ρώσος πρόεδρος έχει απομονωθεί και κινδυνεύει να συλληφθεί σε μεγάλο μέρος του κόσμου, εξαιτίας του εντάλματος σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.
Όμως την Τετάρτη, ο Ρώσος πρόεδρος έτυχε αποθεωτικής υποδοχής στην Πιονγκγιάνγκ. Παιδιά τον υποδέχθηκαν κουνώντας ρωσικές σημαίες, ενώ μία γιγαντιαία εικόνα του Πούτιν κοσμούσε τη μία πλευρά της πλατείας Κιμ Ιλ Σουνγκ, και αφίσες του Ρώσου ηγέτη γέμιζαν τους δρόμους.
Σύμφωνα με το CNN, «όλα αυτά ήταν ένα μήνυμα προς τον κόσμο ότι ο Πούτιν όχι μόνο δεν είναι απομονωμένος, αλλά ότι η προστασία του εξακολουθεί να εκτιμάται σε ορισμένα μέρη του πλανήτη. Και εδώ, σε αντίθεση με την Κίνα, κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει ότι είναι ο κατώτερος εταίρος».
Σύμφωνο αλά… ΝΑΤΟ
Μάλιστα τόσο η ρητορική των δύο ηγετών, όσο και το λεγόμενο «σύμφωνο συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης» που υπέγραψαν, «δεν άφησαν καμία αμφιβολία ότι ο πρωταρχικός στόχος ήταν να συμμαχήσουν ενάντια σε αυτό που ο Πούτιν περιέγραψε ως ‘την ιμπεριαλιστική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών και των δορυφόρων τους’».
Το σύμφωνο περιέχει προφανώς μια ρήτρα παρόμοια με το άρθρο V του ΝΑΤΟ, η οποία προβλέπει, σύμφωνα με τον Πούτιν, «την παροχή αμοιβαίας βοήθειας σε περίπτωση επίθεσης εναντίον ενός από τα συμβαλλόμενα μέρη της παρούσας συμφωνίας».
Ο Πούτιν κατηγόρησε στη συνέχεια τη Δύση ότι παραβιάζει τις «διεθνείς ευθύνες» της με την παράδοση F-16 και άλλων όπλων στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι η Ρωσία «δεν αποκλείει επομένως την ανάπτυξη στρατιωτικοτεχνικής συνεργασίας με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας σύμφωνα με το έγγραφο που υπογράφηκε».
«Με άλλα λόγια, οι δύο υπόσχονται στρατιωτική βοήθεια η μία στην άλλη σε μια περίοδο κλιμάκωσης των αντιπαραθέσεων με τους γείτονές τους και τη Δύση. Και αυτό εγείρει σημαντικά ερωτήματα», εξηγεί το CNN.
«Εάν πρόκειται για ένα σύμφωνο συλλογικής άμυνας, η πυρηνική αποτροπή της Ρωσίας επεκτείνεται πλέον και σε εκείνη της Βόρειας Κορέας και αντίστροφα; Αυτή η ‘στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία’ θα περιλαμβάνει τη διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών ασκήσεων και τη δημιουργία κοινών δυνάμεων για την προστασία των συνόρων τους; Ποιος άλλος θα μπορούσε να συμμετάσχει σε αυτό το σύμφωνο στο μέλλον;», διερωτάται το αμερικάνικο δίκτυο και απαντάει: «Ούτε ο Πούτιν ούτε ο Κιμ παρείχαν συγκεκριμένες λεπτομέρειες».
Πολύ ανησυχητική η ρήτρα συνεργασίας
Πάντως, το συγκεκριμένο σύμφωνο και το γεγονός ότι προσομοιάζει σε ένα από τα βασικά άρθρα του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία σε αναλυτές και ειδικούς.
«Κατά μία έννοια, πρόκειται για την παρουσίαση όσων έχουν ήδη οικοδομήσει τους τελευταίους μήνες και χρόνια», δήλωσε ο Τζο Μπι-γιουν, αναπληρωτής ερευνητής στο Korea Institute for Defense Analyses.
«Αλλά σίγουρα θα έλεγα ότι αυτή η ρήτρα είναι πολύ ανησυχητική. Επειδή είναι σε αρχικό στάδιο, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, θα μπορούσαν, αν ήμουν στη θέση τους, να ερμηνεύσουν τη ρήτρα ανάλογα με τις ανάγκες τους», προσέθεσε.
Και υπάρχει και η πιο άμεση ανησυχία ότι η «στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία» θα μπορούσε να σημαίνει ότι περισσότερα βλήματα και πύραυλοι θα παίρνουν το δρόμο τους από τα βορειοκορεατικά εργοστάσια προς τις γραμμές του μετώπου στην Ουκρανία.
Τόσο η Μόσχα όσο και η Πιονγκγιάνγκ έχουν αρνηθεί ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, και όμως η Ρωσία, έχοντας κάποτε υποστηρίξει τις κυρώσεις του ΟΗΕ που εμποδίζουν ρητά τη Βόρεια Κορέα να εξάγει όπλα, χρησιμοποίησε αυτή την ευκαιρία για να καταγγείλει και πάλι «κυρώσεις με πολιτικά κίνητρα».
Τι σκοπεύει να κάνει ο Πούτιν
Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης και προπαγανδιστές του Κρεμλίνου πάντως δεν έχασαν την ευκαιρία για μία επίθεση στη Δύση. «Η Δύση παραδέχεται τρομερή ανησυχία γύρω από την επίσκεψη του Πούτιν στη Βόρεια Κορέα» έγραφε ο τίτλος της εφημερίδας Moskovsky Komsomolets, μιας εθνικιστικής εφημερίδας την Τρίτη.
«Τι σημασία έχει για τους Αμερικανούς αν μιλάμε με τον γείτονά μας, τη Βόρεια Κορέα, γιατί ταράζεστε τόσο πολύ;», ειρωνεύτηκε ο κορυφαίος προπαγανδιστής του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Σολόβιοφ στην εκπομπή του το βράδυ της Τρίτης, προτού προσθέσει, λιγότερο καθησυχαστικά, «ζούμε ήδη σε έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Αυτό το σχόλιο ίσως υπονοεί ένα άλλο μέρος της στρατηγικής της Μόσχας: Η Ρωσία μπορεί πλέον να έχει υπολογίσει ότι οι δικές της πυρηνικές απειλές δεν αρκούν πλέον για να εμποδίσουν τη Δύση να αυξήσει τη βοήθεια προς την Ουκρανία.
«Η συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν και αυτό το ‘επαναστατικό’ σύμφωνο έρχονται την ίδια στιγμή που τα πολυαναμενόμενα αμερικανικά όπλα αρχίζουν να ρέουν στην Ουκρανία και αίρονται ορισμένοι περιορισμοί στη χρήση τους για να πλήξουν τη Ρωσία. Η Ρωσία χρειάζεται επίσης όπλα για να συνεχίσει τη στρατηγική της να εξαντλεί και να καταστρέφει την Ουκρανία μέχρι να παραδοθεί», προσθέτει η ανάλυση.
«Έτσι, ενώ μπορεί ακόμα να μην είναι προς το στρατηγικό συμφέρον της Ρωσίας να παρέχει ρητή χρηματοδότηση ή τεχνολογία για την επέκταση του πυρηνικού οπλοστασίου του απρόβλεπτου γείτονά της – και να διακινδυνεύσει να αναστατώσει την Κίνα – μπορεί τουλάχιστον να θέλει η Δύση να πιστέψει ότι είναι πρόθυμη να το κάνει», καταλήγει.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις