Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία: Ο δισεκατομμυριούχος που μήνυσε τη UBS

Ρωσία: Ο δισεκατομμυριούχος που μήνυσε τη UBS

Οι δικηγόροι του τονίζουν ότι ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος θα διεκδικήσει αποζημίωση

Μήνυσε εναντίον της UBS κατέθεσε ο Αλίσερ Ουσμάνοφ, κατηγορώντας την τράπεζα ότι εκκίνησε μια γερμανική έρευνα εναντίον του υποβάλλοντας «αβάσιμες αναφορές» για τις συναλλαγές του.

Οι δικηγόροι του μεγιστάνα δήλωσαν ότι η ελβετική τράπεζα υπέβαλε «παράλογες και αβάσιμες, αν όχι εν γνώσει ψευδείς» αναφορές μεταξύ 2018 και 2022 στη Μονάδα Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών της Γερμανίας, την υπηρεσία που είναι αρμόδια για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος.

«Η UBS παραβίασε το απόρρητο των δεδομένων πελατών, διέδωσε παραπλανητικούς ισχυρισμούς για τον πελάτη και παραβίασε κατάφωρα το γενικό δικαίωμα της προσωπικότητας», έγραψαν σε δήλωσή τους, αναφέροντας ότι ο δισεκατομμυριούχος είχε καταθέσει αγωγή κατά της τράπεζας στη Φρανκφούρτη στις 7 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία, οι τράπεζες υποχρεούνται να υποβάλλουν αναφορές ύποπτων δραστηριοτήτων εάν εντοπίσουν πιθανές κόκκινες σημαίες που μπορεί να υποδηλώνουν ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Ο Ουσμάνοφ ήταν μεταξύ των δεκάδων Ρώσων επιχειρηματιών που επλήγησαν από τις κυρώσεις της Δύσης μετά την εισβολή στην Ουκρανία, με την ΕΕ να τον περιγράφει ως άνθρωπο με «ιδιαίτερα στενούς δεσμούς» με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, κάτι που ο δισεκατομμυριούχος αρνείται.

Αποζημιώσεις

Το περιφερειακό δικαστήριο της Φρανκφούρτης επιβεβαίωσε στους Financial Times ότι είχε κατατεθεί αγωγή κατά της UBS, αλλά είπε ότι ακόμα δεν έχει αποφασιστεί η παραπομπή στο δικαστήριο.

Ο δικηγόρος του Ουσμάνοφ τόνισε στους FT ότι πελάτης του διεκδικεί αποζημίωση, αν και ακόμα δεν έχει οριστεί το ποσό που ζητείται.

Η UBS αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο Ουσμάνοφ σημείωσε νομική νίκη πέρυσι όταν ένα δικαστήριο στη Φρανκφούρτη έκρινε παράνομες τις έρευνες στην περιουσία του στη Γερμανία.

Ο μεγιστάνας στο παρελθόν είχε απορρίψει κατηγορηματικά κάθε κατηγορία για ξέπλυμα χρήματος ή φοροδιαφυγή.

Στη δήλωσή τους τη Δευτέρα, οι δικηγόροι του Ουσμάνοφ με έδρα το Μόναχο περιέγραψαν τις επιδρομές ως «θεατρικές» και ισχυρίστηκαν ότι οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης για αυτές χρησιμοποιήθηκαν στη συνέχεια για να δικαιολογήσουν την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ, που οδήγησαν σε οικονομικές απώλειες και ζημιά στη φήμη του πελάτη τους.

Μεγιστάνας το πλούτου

Ο 70χρονος Ουσμάνοφ, είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, με εκτιμώμενη περιουσία σχεδόν 19 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg για το 2024. Άρχισε να συσσωρεύει την περιουσία του ενώ ήταν ανώτερος διευθυντής στον ρωσικό κρατικό όμιλο φυσικού αερίου Gazprom τη δεκαετία του 1990, πριν την οικοδόμηση μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας με συμμετοχές σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες εξόρυξης, βιομηχανίας και τηλεπικοινωνιών της χώρας.

Πρώην κορυφαίος μέτοχος της Apple, του Facebook και του Twitter, ελέγχει επίσης την εξέχουσα ρωσική επιχειρηματική εφημερίδα Kommersant και είναι συνδεδεμένος με το μεγαλύτερο σούπερ γιοτ που κατασκευάστηκε ποτέ, το Dilbar αξίας 600 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο κατέχει ένα καταπίστευμα.

Αυτό το γιοτ και άλλα ακίνητα που συνδέονται με τον δισεκατομμυριούχο ερευνήθηκαν από τις γερμανικές αρχές το 2022, αλλά ένα δικαστήριο της Φρανκφούρτης στη συνέχεια ανακάλεσε όλα τα εντάλματα έρευνας, με τους δικαστές να επικρίνουν την εξάρτηση των ανακριτών σε βίντεο έρευνας για τον Ουσμάνοφ από τον Ρώσο ακτιβιστή της αντιπολίτευσης Alexei Navalny για να δικαιολογήσουν την έρευνά τους. Η ποινική έρευνα των εισαγγελέων της Φρανκφούρτης για υποτιθέμενη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες είναι ακόμη σε εξέλιξη, δήλωσε η αρχή επιβολής του νόμου στους FT.

Πολλοί Ρώσοι ολιγάρχες και επιχειρηματίες έχουν καταθέσει αγωγές στην ΕΕ σε μια προσπάθεια να ακυρώσουν τις κυρώσεις που τους επιβλήθηκαν από το μπλοκ μετά την ευρεία εισβολή στην Ουκρανία. Κάποιες εξ αυτών είχαν επιτυχή έκβαση.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ασταμάτητος Καραλής έκανε νέο πανελλήνιο ρεκόρ με άλμα στα 5,93μ.

Ακόμη μία εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Εμμανουήλ Καραλής ο οποίος έκανε ξανά πανελλήνιο ρεκόρ μέσα σε εννέα μέρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024