Ακριβή υπόθεση αποτελεί το ταξίδι με πλοίο στην Ελλάδα, με τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια να αποτελούν βραχνά για όποιον θέλει να επισκεφθεί κάποιο νησιωτικό προορισμό. Σύμφωνα με έρευνα της διαδικτυακής πλατφόρμας Vivanoda, η Ελλάδα βρίσκεται ψηλά στη λίστα των χωρών με τα πιο ακριβά εισιτήρια, καταλαμβάνοντας την 11η θέση, θέση την οποία κατείχε και το 2023. Βάσει της έρευνας, ο δείκτης τιμών για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά 3,6% σε σύγκριση με το 2023.

Ακριβότερα είναι τα δρομολόγια από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία (ιδίως το δρομολόγιο Χίος – Τσεσμέ), ενώ τα δρομολόγια προς την Ιταλία είναι τα φθηνότερα.

Η Ελλάδα αντιπροσωπεύει σχεδόν το 40% των ακτοπλοϊκών διελεύσεων στην Ευρώπη και η Ιταλία σχεδόν το 27%

Χαρακτηριστικό είναι ότι η τιμή της διαδρομής Πάρος-Σύρος αυξήθηκε κατά 101% μέσα σε ένα έτος, όπως οι τιμές για τις διαδρομές Ίος-Κουφονήσια και Χίος-Τσεσμέ. Οι τιμές αφορούν την μέση τιμή ανά άτομο για ταξίδι 100 χιλιομέτρων.

Η διαδρομή με πλοίο από την Πάτρα και την Ηγουμενίτσα στη Βενετία και την Ανκόνα, καθώς και το δρομολόγιο μεταξύ Μυκόνου και Λήμνου είναι τα φθηνότερα ακτοπλοϊκά δρομολόγια στη χώρα. Οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για καθημερινές αυξήθηκαν κατά 11% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι τιμές του Σαββατοκύριακου είναι σταθερές.

Η Ελλάδα αντιπροσωπεύει σχεδόν το 40% των ακτοπλοϊκών διελεύσεων στην Ευρώπη και η Ιταλία σχεδόν το 27%. Αυτές οι δύο χώρες από μόνες τους αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 67% όλων των διασταυρώσεων πλοίων στην Ευρώπη.

Μεταξύ των πιο ακριβών χωρών, η Τουρκία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισλανδία, το Μαρόκο, τη Μάλτα, την Ιταλία, τη Σλοβενία και την Πορτογαλία. Όλες αυτές οι χώρες έχουν σχετικά υψηλά ναύλα για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

Από την άλλη πλευρά, η Λετονία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των φθηνότερων χωρών, ακολουθούμενη από την Τυνησία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία και την Κροατία. Αυτοί οι προορισμοί προσφέρουν πιο προσιτούς ναύλους για ακτοπλοϊκές διελεύσεις, γεγονός που μπορεί να είναι ελκυστικό για τους ταξιδιώτες που αναζητούν οικονομικές λύσεις.

Η έρευνα της Vivanoda ανέλυσε δεκάδες χιλιάδες τιμές ακτοπλοϊκών εισιτηρίων σε εκατοντάδες δρομολόγια στην Ευρώπη, προκειμένου να αποκτήσει μια όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στη μελέτη αυτή λήφθηκε υπόψη μόνο η τιμή, ανεξάρτητα από την ποιότητα των υπηρεσιών επί του πλοίου, τις διαφορές στους μισθούς του προσωπικού, τις οικονομικές διαφορές μεταξύ των χωρών κ.λπ. Η μελέτη του 2024, η οποία διεξήχθη υπό τις ίδιες συνθήκες με τη μελέτη του 2023, επιτρέπει να συγκρίνουμε τις τάσεις των τιμών από έτος σε έτος.

Τα πιο ακριβά ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Ακριβότερα δρομολόγια αποτελούν αυτά από την Ίο στα Κουφονήσια και μέση τιμή ανά άτομο για ταξίδι 100 χλμ τα 401,85 ευρώ. Ακολουθεί η διαδρομή Χίος-Τσεσμέ και Σπέτσες-Κώστα με €400 και €300 αντίστοιχα (μέση τιμή ανά άτομο για ταξίδι 100 χλμ).

Τη μεγαλύτερη άνοδο σε σύγκριση με την περίοδο του 2023 είχε η διαδρομή Πάρος-Σύρος (+101%) και Λέρος-Λειψοί (+73%).

Μάλιστα οι τρεις ακριβότερες από τις ελληνικές διαδρομές συγκαταλέγονται στις 10 ακριβότερες πανευρωπαϊκά, με την πρωτιά να παίρνει η διαδρομή Λίμινγκτον-Γιάρμουθ, στα €572,88.

Στις 50 ακριβότερες διαδρομές συγκαταλέγονται άλλες δέκα ελληνικές.

Τα φθηνότερα εισιτήρια για ταξίδι με πλοίο (μέση τιμή ανά άτομο για ταξίδι 100χλμ) είναι αυτά από τη Μύκονο προς την Λήμνο στα €10,87, που ήταν και αυτά με τη μεγαλύτερη ετήσια μείωση συγκριτικά με το 2023 (-68%). Ακολουθούν οι διαδρομές Πάτρα-Βενετία (€13,01), Ηγουμενίτσα-Βενετία (€14,63) και Πάτρα-Ανκόνα (€14,67 ευρώ).

Τα ακριβότερα λιμάνια στην Ελλάδα

Τα ακριβότερα λιμάνια με παρόμοια τιμή μέτρησης (μέση τιμή για κάθε άτομο ανά 100χλμ) είναι το Μαντούδι (€135,25) και το Κόστα (€131,43). Ακολουθούν η Ίος και η Σίφνος με €107,97 και 104,82€ αντίστοιχα).

Στα φθηνότερα λιμάνια συγκαταλέγονται η Πάτρα (€19,52) και η Καβάλα (€23,46), ακολουθούμενες από την Θεσσαλονίκη (€24,20) και την Λήμνο (€24,41).

Ελλάδα προς Τουρκία, Αλβανία, Τουρκία

Τα ταξίδια μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι μακράν τα ακριβότερα, ακολουθούμενα από αυτά προς την Αλβανία.

Οι εγχώριες διελεύσεις και ιδιαίτερα οι διελεύσεις προς την Ιταλία είναι πολύ φθηνότερες. Οι τιμές για τα εγχώρια ταξίδια έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο 3,5%, ενώ οι τιμές για τα ταξίδια προς την Ιταλία έχουν μειωθεί κατά 8,3%.

Το ταξίδι με πλοίο έχει αυξομειώσεις στις τιμές του ανάλογα με τον μήνα αναχώρησης για τον οποίο έχουν κλειστεί, με τις υψηλότερες τιμές να παρουσιάζονται τον Μάιο του 2024 και σε όσα έχουν κλειστεί για τον Οκτώβριο του έτους.

Πηγή: ΟΤ