Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Φωτιά: «Καταβάτες άνεμοι πυροδοτούν επικίνδυνα την ατμόσφαιρα» - Καμπανάκι Τσατραφύλλια για την Αττική

Φωτιά: «Καταβάτες άνεμοι πυροδοτούν επικίνδυνα την ατμόσφαιρα» – Καμπανάκι Τσατραφύλλια για την Αττική

Ο Γιώργος Τσατραφύλλιας προειδοποιεί για τον κίνδυνο φωτιάς στην Αττική καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τη μεγάλη ξηρασία και τους ξηρούς, θυελλώδεις ανέμους δημιουργούν εκρηκτικό κοτέιλ.

Για δύσκολο 48ωρο στην Αττική προειδοποιεί ο μετεωρολόγος, Γιώργος Τσατραφύλλιας, καθώς όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα «καταβάτες άνεμοι» πυροδοτούν επικίνδυνα την ατμόσφαιρα.

«Καταβάτες άνεμοι πυροδοτούν επικίνδυνα την ατμόσφαιρα αύριο στην Αττική…»

Ο κ. Τσατραφύλλιας, τονίζει πως θα επικρατήσουν υψηλές θερμοκρασίες στην Αττική την Παρασκευή που θα φτάνουν τους 36-37 βαθμούς, οι οποίες σε συνδυασμό με τη μεγάλη ξηρασία από την ανομβρία του χειμώνα και τους θυελλώδεις και ξηρούς ανέμους, θα δημιουργήσουν ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ» και θα εκτινάξουν την ευλεκτότητα στα ύψη.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, πρόκειται για τα γνωστά μας μελτέμια τα οποία κατεβαίνουν από την Πάρνηθα, την Πεντέλη και τον Κιθαιρώνα και προειδοποιεί για ένα δύσκολο 48ωρο και τον κίνδυνο να ξεσπάσουν πυρκαγιές.

Αναλυτικά η ανάρτηση

«’Καταβάτες άνεμοι πυροδοτούν επικίνδυνα την ατμόσφαιρα αύριο στην Αττική…’

Σε κατάσταση συναγερμού θα βρεθεί αύριο η Αττική διότι εκτός από τις υψηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν (36-37 βαθμοί) υπάρχει μεγάλη ξηρασία από την ανομβρία του Χειμώνα και θα πνέουν θυελλώδεις και ξηροί άνεμοι οι οποίοι κυριολεκτικά θα εκτινάξουν την ευλεκτότητα στα ύψη.

Πρόκειται για τα γνωστά μας μελτέμια τα οποία κατεβαίνοντας την Παρνηθα, την Πεντέλη και τον Κιθαιρώνα (καταβάτες) όχι μόνο θα ενισχύονται και θα θερμαίνονται σημαντικά αλλά θα χάνουν και την υγρασία τους. Οι άνεμοι αυτοί θα πνέουν όλη την ημέρα την Παρασκευή με τις μεγαλύτερες εντάσεις να σημειώνονται τις θερμές ώρες.Προσοχή!Τη νύχτα προς το Σάββατο δεν θα σταματήσουν αλλά θα πνέουν με ένταση 6-7 μποφόρ.

Υ.Γ.: Άνεμοι με αυτά τα χαρακτηριστικά θα κατεβαίνουν και το όρος Δίρφυς στην Εύβοια, τα όρη Πάρνωνα, Μαίναλο και Ταΰγετο στην Πελοπόννησο. Ένα δύσκολο 48ώρο είναι μπροστά μας».

Σε Κατάσταση Συναγερμού η Αττική

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για αύριο Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024, στην Αττική προβλέπεται ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς, δηλαδή Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5).

Πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (νήσος Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου)

«Ένα βήμα πριν από το επίπεδο κόκκινου συναγερμού» θα βρίσκεται ο χάρτης επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς από αύριο, Παρασκευή και μέχρι το Σαββατοκύριακο όπως επισήμανε από την πλευρά του σε δήλωσή του ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

«Από αύριο και μέχρι το Σαββατοκύριακο, ο χάρτης επικινδυνότητας θα βρίσκεται ένα βήμα πριν από το επίπεδο κόκκινου συναγερμού, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες η βλάστηση έχει ξεραθεί λόγω του προηγούμενου καύσωνα, το θερμόμετρο θα ανέβει ξανά ψηλά και κυρίως θα φυσούν ισχυρά μελτέμια. Μιλάμε για το πιο επικίνδυνο κοκτέιλ για την εκδήλωση πυρκαγιών που μπορεί να πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις μέσα σε ελάχιστα λεπτά», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κικίλιας προσέθεσε ότι όλος ο κρατικός μηχανισμός θα είναι σε εγρήγορση με αυξημένες περιπολίες από επίγειες δυνάμεις αλλά και drones. Επιπλέον ο κ. Κικίλιας κάλεσε όλους «να επιδείξουν πολύ μεγάλη προσοχή για να μην κινδυνεύσουν δάση, περιουσίες και άνθρωποι από επιπόλαιες κι εγκληματικές ενέργειες».

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024