Κλιματική αλλαγή: Τα ακραία καιρικά φαινόμενα διαλύουν την Ευρώπη – Ρεκόρ ζέστης και σφοδρές καταιγίδες
Πώς η κλιματική αλλαγή πλήττει την Ευρώπη
Η Ευρώπη πλήττεται από ακραία καιρικά φαινόμενα με θερμοκρασίες ρεκόρ από την μία και σφοδρές καταιγίδες από την άλλη.
Η Σερβία και η Ρουμανία πλήττονται από τον καύσωνα και τις υψηλές θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 40ºC, ενώ η Γερμανία αντιμετωπίζει ισχυρές καταιγίδες.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα συνεχίζουν να προκαλούν καταστροφές στην Ευρώπη, όπου οι υψηλές θερμοκρασίες και οι έντονες καταιγίδες επηρεάζουν διάφορες περιοχές.
Η Σερβία βιώνει αυτή τη στιγμή τον πρώτο καύσωνα της σεζόν, με τις θερμοκρασίες να αναμένεται να εκτοξευθούν σε ολόκληρη τη χώρα.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο υδράργυρος θα μπορούσε να φτάσει έως και τους 40 βαθμούς Κελσίου αυτή την εβδομάδα λόγω ενός αντικυκλώνα από την Αφρική, σύμφωνα με το Euronews.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα συνεχίζουν να προκαλούν καταστροφές στην Ευρώπη
Στη Ρουμανία, οι κάτοικοι του Βουκουρεστίου παλεύουν με άλλο καύσωνα από την Τετάρτη, όταν οι θερμοκρασίες εκτινάχθηκαν στους 40ºC στο νότιο τμήμα της χώρας.
Η έντονη ζέστη μετέτρεψε τη ρουμανική πρωτεύουσα σε καλοκαιρινό σκηνικό, με πολλούς κατοίκους να αναζητούν ανακούφιση δροσιζόμενοι σε μια τοπική λίμνη και στα σιντριβάνια των πάρκων, δίνοντας στην πόλη μια τροπική ατμόσφαιρα.
Καταιγίδες στη Γερμανία
Στη Γερμανία, καταιγίδες και έντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν περιοχές της Σαξονίας την Τρίτη.
Στην περιοχή του Meissen, οι μετεωρολόγοι προειδοποίησαν για ισχυρούς ανέμους, με αναφορές για πιθανό ανεμοστρόβιλο στην πόλη Gröditz. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν σημαντικές ζημιές, καταστρέφοντας πολλά ηλεκτροφόρα καλώδια και καταστρέφοντας στέγες.
Ο Copernicus, ο οργανισμός παρακολούθησης του κλίματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε στις αρχές του μήνα ότι ο προηγούμενος Μάιος ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί παγκοσμίως.
Αυτό σηματοδότησε τον δωδέκατο συνεχόμενο μήνα καύσωνα που έσπασε ρεκόρ, σύμφωνα με τα στοιχεία τους.
Οι επιπτώσεις στην υγεία
Η υπερθέρμανση του πλανήτη κοστίζει ζωές, βαθαίνει την ανισότητα στην υγεία και οδηγεί στην εξάπλωση των κροτώνων και των παρασίτων που μεταφέρουν ασθένειες σε ολόκληρη την Ευρώπη, σύμφωνα με το Nature.
Η έκθεση εξέτασε εκατοντάδες μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία στην Ευρώπη.
Η ερευνήτρια για το κλίμα και την υγεία, Ρέιτσελ Λόου και οι συνεργάτες της παρακολούθησαν 42 δείκτες, συμπεριλαμβανομένων αυτών για τους θανάτους που σχετίζονται με τη ζέστη, την εξάπλωση των μολυσματικών ασθενειών και τις τάσεις στην έρευνα για την υγεία και την κλιματική αλλαγή.
«Χρειαζόμαστε πραγματικά δραστικές λύσεις από τις ευρωπαϊκές χώρες για να διατηρηθεί ο ευρωπαϊκός πληθυσμός, αλλά και οι πληθυσμοί σε όλο τον κόσμο, ασφαλείς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία», λέει ο Lowe, ο οποίος βρίσκεται στο Κέντρο Υπερυπολογιστών της Βαρκελώνης και στο Καταλανικό Ίδρυμα Έρευνας και Προηγμένων Σπουδών στην Ισπανία.
Θανατηφόρα ζέστη
Η Λόου και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν δεδομένα θνησιμότητας και θερμοκρασίας, καθώς και προηγούμενα στοιχεία για το πώς η ζέστη επηρεάζει τη θνησιμότητα, για να υπολογίσουν ότι, από το 2003-12 έως το 2013-22, η θνησιμότητα που σχετίζεται με τη ζέστη αυξήθηκε κατά μέσο όρο 17 θανάτους ανά 100.000 άτομα σε όλη την Ευρώπη.
Σημειώνεται ότι, η αύξηση της θνησιμότητας που σχετίζεται με τη ζέστη ήταν υψηλότερη στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες.
- Αμερικανός αναλυτής: «Ουκρανική προπαγάνδα ο ρωσικός διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος!»
- Σαμποτάζ στη Βαλτική: Ενδείξεις για κινεζική εμπλοκή
- Target: Η μεγαλύτερη απώλεια κερδών σε δύο χρόνια για την αλυσίδα εκπτωτικών πολυκαταστημάτων – Τι έφταιξε
- Μάντσεστερ Σίτι: Ανανέωσε ο Γκουαρντιόλα μέχρι το 2027 (pics+vid)
- Ένας ακόμα εκλεκτός του Τραμπ κατηγορούμενος για σεξουαλικό έκλημα – Νέα στοιχεία για τον Πιτ Χέγκσεθ
- Καυστική, συγκινητική, αληθινή πολιτική σάτιρα το «μυστικό συστατικό» του Αλ Τσαντίρι Νιουζ